הצטרפת לחדר
(20:00) אלון פיאדה:ושלום לכולם וערב טוב
(20:00) אלון פיאדה:ומייד נתחיל בצאט בנושא אגח
(20:00) אלון פיאדה:ומוזמנים להעלות שאלות
(20:01) tatoo:ושלום וערב טוב אלון
(20:02) גרוס:וערב טוב אלון
(20:04) גרוס:והאם כניסת מניות למדד 35 אמורה להצביע על חוזקן? האם אגל של חברות אלו יהיו יותר אטרקטיביות?
(20:04) אורי1972:ואלון שבוע טוב, מה חושב על ריבית? תעלה?
(20:09) אלון פיאדה:וכניסה למדד היא לא בהכרח איניקציה טובה מספיק בפני עצמה, ואין רכישה מוסדית של האגחים שנגרמת בעקבות הכניסה של החברה (בניגוד למניות), כך שלא ניתן לטעון כי יש קשר ישיר
(20:09) דוידיק:ושלום אלון
(20:09) דוידיק:ואני מאמין שהדולר יעלה בתקופה הקרובה ומעוניין להשקיע באגח בהתאם, מה היית ממליץ?
(20:10) אלון פיאדה:וברור כי במידה והחברה נכנסה בגלל שהוכיחה יכולת צמיחה (שהרי מדובר על שווי על פי מסחר) אז יש מתאם מסויים בין השניים
(20:10) אלון פיאדה:וועדיין ראינו כי ערב המשבר האחרון רבים מאותן חברות שהגיעו להסדרים היו במדדים השונים
(20:11) אלון פיאדה:ולגבי הריבית - אני טוען כי היתה כבר צריכה לעלות, ואני אומר את זה כבר זמן מה. עליית הריבית בזמן הבינוני-ארוך, ככל הנראה בלתי נמנעת ואפילו בריאה וטובה
(20:12) אלון פיאדה:וישנם אגחים צמודי מטבע שיהנו הן מעליית ערך המטבע, אך כאלטרנטיבה לדעתי זה לא פתרון טוב.
(20:12) אלון פיאדה:ואם ברצונך להשקיע במטבע (בעליית ערך הדולר ביחס לשקל לדוגמה) יש כלים טובים יותר לעשות זאת
(20:13) דוידיק:והשקעה ישירה?
(20:13) אלון פיאדה:וחשוב לזכור כי השווי של אגח אינו נגזר רק מהשווי של הנכס אליו הוא מוצמד, אלא מהרבה גורמים אחרים ובעיקרם מצב החברה המנפיקה ויכולת החזר החוב שלה.
(20:14) אלון פיאדה:ובדיוק בגלל זה אני כותב וכתבתי, פעמים רבות בעבר כי אני אישית מעדיף את האגחים צמודי המדד על כל האחרים, וכי אני מנסה להתרחק מאגחים צמודי מטבע כי הם מכניסים סיכון שקשה לתמחרו
(20:15) אלון פיאדה:ותנודת מטבע של 10% בפרק זמן להשקעת אגח הינה משהו בגדר הסביר
(20:15) אלון פיאדה:וכאשר מדברים על השקעה רגילה באגח (ואפילו בסוג ההשקעות שאני כו מחבב של אגחים בתשואות גבוהות)
(20:15) אלון פיאדה:ומדובר בסיכון שאין טעם לקחת אותו
(20:16) אלון פיאדה:ו(ראו גם תמלילי צאט עבר בשביל לקבל את ההסבר המפורט בנושא)
(20:16) אלון פיאדה:ומהצד השני - גם אם אתה מאמין בעליית ערך המטבע, השקעה באגח הינה טובה
(20:17) אלון פיאדה:וקודם כל בגלל שיש לשים לב ליכולת ההחזר (במיוחד עם ערך החוב עצמו גדל)
(20:18) אלון פיאדה:ודבר שני יש לבדוק באופן ברור את יכולת הפירעון המוקדם של החוב שאותו קונים - שכן הפירעון יכול לעיתים להעשות בערך נקוב ולא בערך פארי - אך לא ניכנס לדבר זה כעת.
(20:18) אלון פיאדה:ולעומת זאת השקעה ישירה במטבע, למרות שאינה בהכרח החלופה העדיפה ביותר, אינה שונה באופן מהותי מזה של קניית אגח
(20:19) אלון פיאדה:ובשני המקרים מדובר בהשקעה ללא מינוף.
(20:19) אלון פיאדה:והיתרון באגח הוא שהוא גם נושא ריבית כולשהי, אך מעבר לחיסרונות שתוארו מעלה אינה בהכרח זמין כמו מזומן.
(20:20) אורי1972:ואלון רציתי לשמוע גם מה דעתך בבקשה על השקעות בקונצרני בחול?
(20:20) אלון פיאדה:וחלופה שנייה הינה בחסכון, שם גם הריביות אינן גבוהות אך קיימות, והזמינות של פירעון בחסכון קיימת (במיוחד במידה וטווח הזמן להשקעה ידוע).
(20:21) אלון פיאדה:ואך כמובן שיש כלים כאופציות, קולים-פוטים, ודומיהם שמאפשרים השקעה במטבע (או בעליית/ירידת ערך המטבע אם לדייק) באופן ממונף
(20:21) אלון פיאדה:וובעוד אני לא מתכוון להיכנס לנושא בצאט זה, זו בהחלט (לפחות לדעתי) אופציה טובה יותר להשקעה בשינוי ערך מטבע מכל החלופות שהצגנו למעלה.
(20:22) אלון פיאדה:ולגבי השקעות קונצרני בחו"ל - אז קודם כל כל מה שכתבתי לגבי השקעה באגח דולרי נכון גם שם!
(20:23) אלון פיאדה:ושכן ניירות אלו צמודים למטבע המקומי (לא בהכרח דולר, אבל בסופו של דבר - אותו הדבר) - וכפי שכתבתי אני לא אוהב לערבב סיכוני מטבע בהשקעות אגח
(20:23) דוידיק:ותודה רבה
(20:23) אלון פיאדה:וושוב, אני מצטער שאני צריך לחזור על זה שוב ושוב - אבל יש פה דבר חשוב ביותר שכדאי להפנים:
(20:24) אלון פיאדה:והשקעה באגח חול כוללת מספר סיכונים לא מבוטל (מעבר לסיכוני מטבע) ולכן צריכה להעשות בזהירות - אם בכלל.
(20:24) tatoo:ולקנות אגח של ברזיל שהמטבע נפל חזק ?
(20:25) אלון פיאדה:ו(1) המשקיע אינו חי במדינה המדוברת ולכן הפרשי שעות במסחר יכולים להוות מכשול
(20:27) אלון פיאדה:ו(2) המשקיע אינו חשוף לחדשות המקומיות - ולכן נמצא ביחס נחיתות לזמינות המידע ביחס למשקיע מקומי, היתרון הגדול בהשקעות באגח הוא ביכולת של המשקיע לנתח ולהבין מידע ובכך להשיג מידע עודף על המשקיע הממוצע בשוק. זה אולי נשמע לא מתאים לתיאוריות הכלכליות - אבל השוק לא באמת משוכלל, המידע אינו זורם ונגיש לכולם באותה המידה - ומי שיכול להגיע אליו קודם ולהבין אותו זוכה ליתרון ברור
(20:27) אלון פיאדה:וכתושב חוץ אתה בדרך כלל תיהיה בעמדת נחיתות - ואני לא אוהב להתחיל את "המשחק" מעמדה זו!
(20:28) אלון פיאדה:ו(3) המשקיע לרוב אינו מודע לחוקים, תקנות ורגולציה מקומית - שלהם השפעות רבות על השקעתו
(20:28) אלון פיאדה:ויותר מכך אם כבר הוזכרה ברזיל למעלה - האם בדקת את ערך המטבע והאינפלציה במדינה? או את מספר הפעמים שמחקו חוב בעבר?
(20:29) tatoo:ומודה שלא בדקתי מלבד המטבע
(20:30) אורי1972:ואם כבר אז נראה שעדיף ללכת על בנקים בארהב..
(20:30) אלון פיאדה:ואז נכון שברזיל זה לא ארגנטינה, אבל כבר היו מקרים בעבר
(20:31) אלון פיאדה:ולגבי ירידת ערך המטבע - זה שירד אינו אומר שיעלה.
(20:32) אלון פיאדה:וראה את המטבע הטורקי - שם האינפלציה השנתית גבוהה מ-10%, וכבר הורידו מספר גדול של אפסים (מי עוד זוכר שהיינו נוסעים והיו שטרות של מילארדים?)
(20:33) אלון פיאדה:ו"ברזיל נמצאת באחת מהתקופות הקשות שידעה המדינה מבחינה כלכלית ופוליטית, כאשר כלכלתה נמצאת במיתון עם עלייה באבטלה ואינפלציה גבוהה..." - מתוך סקירה של תכלית ממאי 2016
(20:33) אלון פיאדה:וhttp://tih.co.il/news.asp?id=635
(20:34) אלון פיאדה:וזה מלפני רק חצי שנה - האם המצב השתפר בצורה כזו שתצדיק התחלת השקעה במדינה? לא בטוח כלל!
(20:35) אלון פיאדה:ובכלל - מה זה אומר שהמטבע נפל חזק - האם בגלל שירד יעלה? במרבית המקרים זה בדיוק להפך!
(20:36) אלון פיאדה:ולא כל המטבעות זה דולר - יורו, ואפילו לא שקל (שבאופן יחסי שומר על יציבות גם אם זז בתוך "הרצועה")
(20:36) tatoo:ואני יודעת ,בדקתי אגח של בנק עולמי נפרע בדולרים
(20:37) אלון פיאדה:ואפילו השקל אני לא צריך להזכיר לכם שבשנים האחרונות (לא בהיסטוריה הרחוקה) השקל דולר נד בין 3.20 ל-כמעט 5 שקלים (נניח 4.9)
(20:39) אלון פיאדה:ומדובר בתנודה של 1.7 שקל או בירידה של 35% מערך המטבע! (למי שנכנס בשיא ביחס לשווי הנמוך ביותר)
(20:39) אלון פיאדה:וומאז הפיק התחתון אנו מדברים על עלייה של כ-20% (גם בפרק זמן קצר יחסית להשקעות אגח)
(20:40) אלון פיאדה:וירידה של 35% ועלייה של 20% אינם תנודות קלות - והשקל במצב טוב ביחס למטעות רבים בעולם!
(20:40) אלון פיאדה:ושכן ברף התחתון (כפי שניתן למצוא גם בתמלילי צאט זה מהעבר) הצפי לעלייה וחזרה לכיוון ה-4 שקלים לדולר היה צפוי (גם אם לא מובטח)
(20:41) אלון פיאדה:ואך לא כך במרבית המדינות, ובטח שלא בוודאות שאבה אנו יכולים להיות כישראלים שמכירים את השוק המקומי - וחשוב יותר - חיים בו!
(20:42) אלון פיאדה:ובמדינות רבות מדי כמה שנים מורידים אפס מהמטבע או צוברים אותו, והתנודתיות במידה וקיימת אף גדולה יותר
(20:43) אלון פיאדה:ובשנים האחרונות היו מספר מדינות שפשטו את הרגל ומחקו חובות, כולל יוון שהינה חלק מהאיחוד האירופי, ועדיין יש לו מעט מדינות שעלולות להיפגע (איטליה וספרד לדוגמה עדיין לא הגיעו לחוף מבטחים)
(20:43) אלון פיאדה:ומהצד השני יש מספר לא מבוטל של מדינות (בעיקר באפריקה ודרום אמריקה) שעושות את המחיקות הנ"ל באופן שיטתי
(20:44) אלון פיאדה:וומדינות כמו טורקיה שכלכלתה נחשבת יציבה אך לא כך המטבע שלה, באותה הקטגוריה ניתן להכניס גם את המדינות הסלביות - כגון בולגריה ודומיה...
(20:46) אלון פיאדה:ולסיכום - מי שרוצה לשחק בערכי מטבעות - עדיף לו שיעשה זאת שלא באמצעות אגחים אלא בכלים הייעודיים לכך. ואם לא מעוניין במינוף אז גם ישירות במטבע זו אפשרות (גם אגח אינו ממונף) - במיוחד בסביבת ריבית נמוכה - שבה בכל מקרה אין משמעות לריבית האגח במדינות/חברות יציבות.
(20:48) אלון פיאדה:וואם לסכם בנושא ברזיל, הריבית שם עומדת על 13-14% (אומנם במגמת ירידה) - אך למה הריבית שם לדעתך גבוהה כל כך כאשר בעולם המערבי הריבית קרובה לאפס?
(20:48) אלון פיאדה:והתשובה היא בגלל סיכוני המטבע!
(20:49) אלון פיאדה:ושאלה לסיום?
(20:49) tatoo:ותודה ,שיכנעת אותי להתרחק
(20:49) אלון פיאדה:ושמח לעזור �
(20:50) אורי1972:ותודה רבה אלון�
(20:50) tatoo:ואנחנו מגלים כמה יש עוד ללמוד
(20:51) tatoo:ותודה אלון ��
(20:51) דוידיק:ותמיד טאטו, מדהים
(20:51) דוידיק:ותודה רבה אלון, שבוע טוב �
(20:51) tatoo:ודוידיק �
(20:52) אלון פיאדה:וזה הדבר החשוב ביותר - אם לומדים את הנושא לעומק מגלים שאין פה נוסחאות קסם - רק נוסחאות �
(20:52) דוידיק:ו���
(20:52) אלון פיאדה:ואז בזה נסיים היום
(20:53) אלון פיאדה:ותמליל הצאט יעלה מייד לפורום - למי שרוצה לעבור אליו
(20:53) אורי1972:ותודה רבה אלון, ההרצאות שלך מאוד מעניינות ותורמות המון למסחר חכם�
(20:53) אלון פיאדה:ושמח לשמוע
(20:53) אלון פיאדה:וונשתמע בשבוע הבא
(20:53) אלון פיאדה:ועד אז שיהיה לכולם שבוע מסחר מהנה ורווחי
(20:54) אלון פיאדה:ולהתראות...