סקירה שבועית 08.01.17
ישראל
שוק העבודה ממשיך לספק מספרים חיוביים: הביקוש לעובדים נמשך גם ברבעון ג', כאשר מספר המשרות הפתוחות הגיע ל-102.1 אלף בממוצע לחודש, לעומת 99.6 אלף ברבעון השני. מדד אמון הצרכנים של בנקהפועלים רשם ירידה של 1.8 נק' בחודש דצמבר לרמה של 134.3 נק', כאשר עיקר הירידה נרשמה במדד השוטף ופחות במדד הציפיות. עם זאת, ראוי לציין כי עדיין מדובר ברמה הגבוהה מממוצע המדד בכל שנת 2016 (132.5 נק'), ויתכן ומדובר בתיקון לקפיצה במדד בחודשיים שקדמו לסקר הנוכחי. אמון הצרכנים נתמך עדיין בגורמי הרקע בהם אבטלה נמוכה, עלית שכר מתונה וקצב צמיחה גבוה של המשק.
כאמור, התאבון הצרכני מצוי עדיין ברמה גבוהה, אך יחד עם זאת מעניין לראות את השינוי בהעדפות אצל הצרכן הישראלי. על-פי סקר של סטורנקסט חלה ירידה של כ-0.5% במכירות מגזר המזון (או של כ-2.5% עם התחשבות בגידול האוכלוסיה). מדובר בהרעה הנרשמת זו השנה השלישית ברציפות, אשר לפחות חלקה מוסבר במעבר לצריכת מותגים פרטיים (בעיקר ברשת שופרסל) על חשבון ספקי המזון המרכזיים ובראשם תנובה ואסם.
שוק האג"ח
גם השבוע תשואת הבנצ'מרק האמריקאית ל-10 שנים רשמה ירידה קלה ל-2.418%. עיקר ההשפעה נבעה מדו"ח התעסוקה שהעיד על עליית מדרגה בקצב עליית השכר, וכתוצאה מכך על עליה אפשרית בקצב האינפלציה. גם בשוק המקומי נרשמה מגמה בה האפיק הצמוד רשם עליה לאורך העקום של עד כ-0.7% בטווח הארוך, לעומת אי-שינוי באפיק השקלי. כתוצאה מכך, נרשמה עליה של בין 10-15 נ"ב בציפיות האינפלציה בטווח הבינוני והארוך לרמה של 1.08% ו-1.55% בהתאמה. מרווח התשואה בין האמריקאית למקומית הצטמצם בכ-10 נ"ב ל-0.23% הבוקר (א'). בקרב הקונצרניות שלטה מגמה של עליות מחירים, אך גם פה עם עדיפות לאפיק הצמוד. מדד תל בונד 60 עלה ב-0.65% לעומת עליה של 0.4% בתל בונד השקלי. עליות מחירים אלו יצרו ירידה במרווחים מול הממשלתי המקביל: בתל בונד 60 הצטמצם המרווח ב-5 נ"ב ל-1.48%, ובתל בונד השקלי ב-10 נ"ב ל-1.8% הבוקר.
מט"ח
מגמת היחלשות המטבע האמריקאי נמשכה גם השבוע, אף שמדובר בירידה זניחה של אינדקס הדולר ל-102.22 נק' לעומת 102.38 נק' לפני שבוע. בצמדים העיקריים אירו/דולר ודולר/ין כמעט ולא נרשם שינוי. דווקא מטבעות המייצגים משקים מוטי אנרגיה כמו הרובל הרוסי, הריאל הברזילאי והדולר הקנדי בלטו בעליה השבוע.
בגוש האירו התפרסמו מספר נתונים טובים, ובראשם עליה בסקרי מנהלי הרכש ברחבי הגוש ועליה במדדי המחירים לצרכן (בעיקר בגרמניה) וליצרן. מגמה זו ניכרה מול השקל שנחלש מול האירו בכ-0.75%. הדולר נסחר כמעט ללא שינוי. בנק ישראל פירסם כי בחודש דצמבר רכש מט"ח בשווי של 1.14 מיליארד $ וכי סך יתרות המט"ח עומדות נכון לסוף שנת 2016 על כ-98.4 מיליארד $.
מניות
המשקיעים ברחבי העולם, אשר פתחו את השנה בהססנות מסויימת זנחו את החששות, ומדדי המניות ברחבי העולם סגרו בעליות. מדד הפחד, ה-VIX, רשם ירידה לרמה נמוכה של 11.32 נק'. מבין המדדים העיקריים בארה"ב בלט מדד הנאסד"ק 100 בעליה של כ-3%. השבוע בלטו הסקטורים הפיננסים והבריאות לצד מניות הביוטכנולוגיה והמסחר האינטרנטי.
גם בארץ בלטה המגמה של ביצועי יתר של מדדי השורה והשלישית: מדד ת"א 75 ות"א יתר 50 עלו בכ-2.4% ו-6.4%, לעומת ירידה של 0.2% במדד ת"א 25. הירידה בת"א 25 נבעה ברובה מירידה של 20.7% במניית אופקו הלת' שדיווחה על כישלון בניסוי בתרופת הורמון הגדילה שפיתחה עם פייזר. מדד התקשורת עלה ב-0.2%, אך בין החברות במדד חלה דרמה גדולה לאחר שאלקטרה צריכה סיכמה על רכישה גולן טלקום, תוך הסכם שיתוף רשתות עםסלקום. ההסכם יצר ציפיה לעידן חדש במחירי הסלולר (לכיוון של עליה בחשבונות המשתמשים), ומניות הסלולר (סלקום ופרטנר) רשמו עליה של מעל 20% בשבוע שעבר. לעומתן בזק, שחברת פלאפון שלה אמורה גם היא ליהנות מהשינוי הזה, דווקא ירדה השבוע בכ-4.8%. זאת, כיוון שהציפיה להפרדה מבנית בין החברות בקבוצה (מהלך שאמור להעלות את רווחיותה) רשמה השבוע נסיגה, לאור ההודעה של מבקר המדינה כי הוא מבקש לבדוק את הליך ההפרדה.
ארה"ב
דוח התעסוקה שפורסם ביום ו', כרגיל ריכז את מירב תשומת לב המשקיעים השבוע. לכאורה הנתון העיקרי, תוספת המשרות, היה שלילי: תוספת של 156 אלף משרות לעומת צפי ל- 175 אלף משרות. אולם מבט לעומק מביא להערכה מחודשת: ראשית, תיקון של החודשיים שקדמו לדוח האחרון הביא לתוספת מצטברת של 19 אלף עובדים. שנית, הנתון החשוב הנוסף בסקר – השכר - רשם עליה של 0.4% בדצמבר ל-26$ לשעה. זהו קצב שנתי של 2.9% - קצב שלא נראה מאז שנת 2009. קצב זה מעלה את החשש (בעיקר בקרב משקיעי האג"ח) כי המצב המשתפר זה תקופה של שוק התעסוקה מתחיל לבוא לידי ביטוי בלחצי שכר, שבתורם עשויים לבשר על עלייה בקצב האינפלציה. מגמה זו עשויה לייצר צורך בקרב חברי הפד להקדים את הצמצום המוניטרי (העלאת ריבית) בקצב מהיר יותר. בתחילת השבוע תמחר השוק כ-2 העלאות השנה לעומת 3 העלאות לפי חברי הפד. שאר נתוני שוק התעסוקה היו גם הם חיוביים עם שיעור אבטלה שנותר על רמה נמוכה של 4.7% ותוספת מובטלים של 235 אלף ב-4 השבועות האחרונים לעומת צפי ל-262 אלף.
סקרי מנהלי הרכש מצביעים גם הם על אופטימיות לעתיד: זה של המגזר היצרני הגיע ל-54.7 נק' -1 נק' מעל הצפי, ושל מגזר השירותים נותר על רמה גבוהה של 57.2 נק' לעומת צפי ל- 56.6 נק'.
בצד השלילה ניתן לציין את הגרעון המסחרי שהתרחב בנובמבר ב-3B$, מעל הצפי ל-45.2B$. נראה שהתחזקות הדולר בעולם משפיעה בכך שמקשה על היצואן האמריקאי, ויוצרת העדפה ליבוא סחורות לארה"ב.
הסקירה הינה סקירה כלכלית מאת בית תפנית