אחד הניסויים המרתקים בעולם בתחום המוניטרי החל בפינלנד. 2000 מובטלים יקבלו בכל חודש למשך שנתיים 560 יורו גם אם ימצאו עבודה. בשלב הבא המהלך אמור להתרחב לשאר האוכלוסיה.
הפרלמנט בפינלנד הוציא השבוע לפועל תוכנית לחלוקת כסף לאזרחים. התכנית נפתחה בפילוט שיערך בהשתתפות 2000 מובטלים בגילאי 25-80 וימשך למשך שנתיים. המובטלים יקבלו מדי חודש 560 יורו, שיוגדרו כ”שכר בסיס” – סכום שאמור להספיק לפיני הממוצע כדי לקיים את כל צרכיו הקיומיים. אם הפילוט יצליח תורחב התכנית לשאר אזרחי פינלנד ללא קשר אם הם מובטלים או לא.
המובטלים בפילוט יוכלו לעשות עם הכסף מה שהם רוצים. מכיסוי חובות, דרך בטלה בבית, עישון קנאביס, הימורים בקאזינו, תשלומי שכירות וארנונה ועד פתיחת עסק קטן או לימוד והכשרה למקצוע חדש. בניגוד לדמי אבטלה – אותם מובטלים ימשיכו לקבל את שכר הבסיס מהמדינה גם אחרי שיתחילו לעבוד. מטרת הניסוי המרתק הזה תהיה לבחון האם למובטלים שמקבלים שכר בסיס, יהיה רצון מספיק גדול כדי לצאת לחפש עבודה או לפתוח עסק, למרות שלא ימצאו תחת סכנה קיומית כלכלית.
הפילוט הוא חלק מהבטחת הבחירות של ראש הממשלה הפיני סיפילה. הוא מצידו טוען שאותה הכנסה דווקא תגביר את רוח היזמות של המובטלים. כך או כך מעריך סיפילה כי אין מנוס מחלוקת הכסף לאזרחים לאור העובדה ששוק העבודה איבד לחלוטין את יציבותו בעשור האחרון.
השאלה הגדולה היא מה מקור הכסף לתכנית? אז נראה כרגע שהכסף ילקח מתקציב הרווחה במדינה. למעשה חלוקת שכר בסיס תייתר את הצורך בחלוקת קצבאות ודמי אבטלה, למעט מקרים חריגים. למרות זאת, נראה כי אם יוחלט על הרחבת הפילוט לכל אזרחי פינלנד, אז גם תקציב זה לא יספיק. במקרה כזה תאלץ הממשלה הפינית להגדיל את הגרעון או את גביית המיסים שלה.
הפינים מקווים שהמהלך יקדם את התעסוקה ויקל על הבירוקרטיה והמורכבות של מערכת הרווחה שלה. האופוזיציה הפינית אמנם לא מתנגדת למהלך, אך טוענת שקשה יהיה להשליך מתוצאות פילוט עם 2000 אזרחים על יישום התכנית בקרב 5.5 מיליון תושבי פינלנד.
פינלנד היא לא המדינה הראשונה שמבצעת ניסוי מהסוג הזה. בעיר אוטרכט בהולנד כבר השיקו בינואר האחרון ניסוי דומה בהיקף קטן יותר, בו 300 נתמכי סעד קיבלו את ההכנסה הזו. כעבור מספר חודשים היתה זו העיירה אונטריו, הפרובינציה המאוכלסת ביותר בקנדה, שהפתיעה עם ההודעה כי תנהיג גם אצלה הכנסה בסיסית חודשית. אונטריו הצהירה כי “בקרוב תשלח המחאה חודשית לתושביה במסגרת השקת ניסוי ובדיקת המשמעויות של ההכנסה הבסיסית”.
ועדיין – לא כל המדינות מתלהבות מהיוזמה החדשנית. השנה הספיקו כבר השוויצרים לדחות במשאל עם הצעה ליישם הכנסה בסיסית בשווי 3,200 $ לחודש לכל אזרח במדינתם.
הכלכלה האמיתית