פוקוס מאקרו

ארה"ב

נרשם שיעור האבטלה הנמוך ביותר מאז 2007


הנתונים הכלכליים שפורסמו השבוע ממשיכים להצביע על שיפור בכלכלה האמריקאית; התוצר הלאומי הגולמי עמד על 3.2%, גבוה מהצפי, וזאת בעיקר בשל תרומת הצמיחה בצריכה הפרטית. השכר הממוצע ממשיך גם הוא לעלות החודש (0.6% ) ונתוני האבטלה שפורסמו השבוע מצביעים על שיעור האבטלה הנמוך ביותר (4.6%) שנרשם מאז 2007. כל אלו ועוד, תומכים בהעלאת הריבית שתתרחש כנראה ב-14 לחודש. העלייה בתשואות מאז הבחירות וחששות המשקיעים מההרחבות הפיסיקליות, אותם מתכנן הנשיא הנבחר, גרמו להתחזקות משמעותית של הדולר, התחזקות אשר עלולה לפגוע בתעשייה האמריקאית.

ישראל

הריבית נותרה ברמה של 0.1%

בישראל השקל החזק ממשיך להשפיע, אך יחד עם זאת נראה כי הנתונים שפורסמו השבוע עדיין תומכים בצמיחת הכלכלה (אם כי הצמיחה עדיין חלשה מהצפי). המדד המשולב לחודש אוקטובר עלה ב-0.1%, נתון נמוך מבעבר. הירידות ביצוא הסחורות וביבוא התשומות לייצור באוקטובר והירידה במדד הייצור התעשייתי בספטמבר, היו התורמים העיקריים להאטה בקצב גידולו של המדד. מנגד, העלייה במדדי הפדיון של המסחר והשירותים בספטמבר והמשך העלייה ביבוא מוצרי הצריכה תרמו לעליית המדד. נתוני חוב מדאיגים פורסמו השבוע על-ידי בנק ישראל וביניהם העבודה כי ב-2016 יתרת החוב של המגזר העסקי גדלה בכ-10.5 מיליארד ש"ח ויתרת החוב של משקי הבית גדלה ברבעון השלישי בכ-11 מיליארד ש"ח, מתוכם 6 מיליארד ש"ח חוב לדיור. השקל החזק, נתוני הצמיחה והחוב הצרכני הגדול תומכים בהשארת הריבית בישראל נמוכה, וכך גם החליטה הוועדה המוניטארית אשר השאירה את הריבית ברמה של 0.1%.

אירופה

איטליה הצביעה "לא", רה"מ התפטר.

תוצאות משאל העם באיטליה וההתפטרות של ראש הממשלה המכהן, Renzi, מעלים את הסיכון בשווקי אירופה בתקופה הקרבה. החששות מבחירות קרבות ומיציאה מגוש האירו עלולים להשפיע על שוק ההון, במיוחד על מניות הבנקים באיטליה שמחזיקים במאזניהם כרבע מהאג"ח של ממשלת איטליה וזאת בנוסף לעומס החובות שברשותם. בנוסף, השבוע ה-ECB (הבנק האירופאי המרכזי) יודיע לגבי המשך תוכנית ההרחבה, נתון אשר יוסיף לאי הוודאות בשבוע הקרוב.

סחורות

זהב

מחיר אונקיית זהב ממשיך לרדת גם השבוע וזאת בעקבות התחזקות הדולר ועליית הריבית הקרבה. כעת מחיר אונקיית זהב עומד על 1666$, ירידה שבועית של 1.51%.
נפט

מחיר חבית נפט מסוג WTI נסחר השבוע במחיר של מעל 50$ לחבית. מחיר חבית נפט זינק בעקבות פגישת OPEK (ארגון מדינות הנפט) השבוע וההחלטה כי יורידו את תפוקת הנפט ב-1% - ירידת תפוקה השווה ל-1.2 מיליון חביות נפט. יש לציין כי זאת פעם ראשונה בשנים האחרונות שארגון מדינות הנפט הצליח להתגבש לכדי החלטה. עם זאת, יש לזכור כי ישנם מדינות שלא נמצאות בהסכם וביניהן איראן שחוותה סנקציות בשנים האחרונות ואינה מוכנה לקצץ בתפוקה, וארה"ב שאינה חברה בארגון וכיום נחשבת לאחת ממפיקות הנפט הגדולה בעולם.

פוקוס מניות

ישראל

שיכון ובינוי
קבוצת התשתיות, נדל"ן, זכיינות, אנרגיה ומים, הפועלת ברחבי העולם, פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי. הכנסות הקבוצה הסתכמו בכ-1.49 מיליארד ש"ח, גידול של 22.3% ביחס לרבעון המקביל. הרווח לתקופה עמד על 141.3מיליון ש"ח, עלייה של 34.1%, לעומת הרבעון המקביל אשתקד וצבר ההזמנות עמד ברבעון השלישי על 14.234 מיליארד ש"ח. בתחילת השנה החברה חוותה משבר לאחר שממשלת ניגריה עצרה את התשלומים על עבודות התשתית שהחברה ביצעה עבורה והפסיקה את ההזמנות, אך לאחרונה חזרה ממשלת ניגריה לבצע הזמנות ולעמוד בתשלומים ונראה כי משבר זה נפתר.

טן

החברה העוסקת בייזום, הקמה ותפעול תחנות דלק בישראל ובשיווק ישיר של מוצרי דלק ללקוחות מסחריים ועסקיים שונים, פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי. הרווח הגולמי עמד על 48.6 מיליון, עלייה של 11% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד, זאת בעיקר בשל הגידול בכמות הדלקים שנמכרה ובעקבות קיטון בהפסדי מלאי כתוצאה מתנאי השוק. הרווח הנקי עמד על 3.661 מיליון וזאת לעומת הפסד של 9.015 מיליון ברבעון המקביל אשתקד. מניות השליטה בחברה נמצאות בכינוס נכסים לבנק פועלים עקב הסדר חוב של בעל השליטה, אליעזר פישמן, כך ששיפור בתוצאות החברה מהוות חדשות טובות לבנק פועלים.

אלקו

החברה העוסקת בייצור ושיווק מזגנים, מוצרי צריכה חשמליים ובעלת השליטה באלקטרה (53%), אלקטרה צריכה (60%) ואלקטרה נדל"ן (61%), פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי. הכנסות החברה הסתכמו לסך של 2.242 מיליארד ש"ח, גידול של 14% מהרבעון המקביל אשתקד והרווח לרבעון הסתכם ב-80 מיליון ש"ח, לעומת 37 מיליון ברבעון המקביל, זינוק של 116%. החברה מציגה שיפור ניכר בכל אחת מהחברות המוחזקות ועל כן החליט דירקטוריון החברה על חלוקת דיבידנד של 20 מיליון ש"ח שיחולק בסוף החודש.

חו"ל


מדדי המניות המרכזיים נסחרו השבוע במגמה מעורבת, בארה"ב אופוריית טראמפ נסוגה מעט ואיתה עלו שאלות ותהיות לגבי השפעת הצעדים הפיסקליים אותם ינסה הנשיא הנבחר לבצע. תשואות האג"ח האמריקאי ל-10 שנים נמצאת ב-2.4%, התשואה הגבוהה ביותר מתחילת השנה וממחישה את פחד המשקיעים מהגדלת הגירעון ומהעלאת הריבית הקרבה. פגישת OPEC, ארגון מדינות הנפט, השבוע וההחלטה כי יורידו את תפוקת הנפט ב-1% הקפיצה את מחירי הנפט ואיתו את מניות החברות המפיקות. מדד הדאו ג'ונס רשם עלייה שבועית של 0.1% ומדד ה-S&P 500 רשם ירידה שבועית של 1%, בעיקר בשל עליית תשואת האג"ח האמריקאי, התחזקות סקטור הנפט ומעבר המשקיעים לאפיק זה וממימוש רווחים בסקטור הטכנולוגיה. הדאקס הגרמני רשם ירידה של 1.7% וכך גם הקאק הצרפתי שירד ב-0.5%.

Marathon Oil

מניית חברת הפקת הנפט והגז מטקסס זינקה השבוע ב-22% בעקבות סגירת העסקה בפגישת OPEC, בה החליטו נציגי קרטל הנפט כי הצדדים יתחייבו לצמצם את תפוקת הנפט בכ-1.2 מיליון חביות ביום. אם הצדדים יצליחו לעמוד בהתחייבויותיהם, תפוקת הנפט העולמית תרד בכ-1%, כך שההיצע יתאזן עם הביקוש. כיום, היצע הנפט הגדול גורם למחיר חבית להישאר נמוך ועקב כך לפגוע ברווחי המדינות המפיקות וברווחי החברות המפיקות. לאחר ההודעה, מחיר חבית נפט עלה ב-8% ל-50 דולר.

Macy's

רשת חניות הכולבו האמריקאית פרסמה את תוצאותיה לרבעון השלישי, הרווח המתואם למניה עמד על 17 סנט למניה, נמוך משמעותית מממוצע החזאים שעמד על 41 סנט למניה. בנוסף, הכנסות החברה עמדו על 5.63$ מיליארד, ירידה מ- 5.87$ מיליארד בשנה שעברה. החברה הודיעה כי היא מתחילה לבדוק את הפוטנציאל הגלום בפיתוח של הנכסים שברשותה וכן חתמה על מספר חוזים למכירת שטחים בבעלותה וביניהם, בניין בסן פרנסיסקו תמורת 250$ מיליון. מניית החברה ירדה ב-0.7% במסחר המוקדם לאחר הדוח.

Valeant Pharmaceuticals

חברת התרופות הקנדית הנמצאת בכותרות בשנה האחרונה ספגה פגיעה נוספת השבוע. החברה הנמצאת בקשיים תזרימיים הנובעים ממינוף יתר של החברה מנסה למכור כמה מנכסיה המרכזיים לצורך צמצום המינוף והחזרת החברה למסלול הנכון. החברה דיווחה לאחרונה כי היא נמצאת במגעים למכירת אחזקתה בחברת Salix Pharmaceuticals תמורת 10$ מיליארד, נמוך משמעותית מהסכום אותו שילמו. למרות ההפסד הצפוי מהמכירה, המשקיעים קיבלו את הידיעה בשמחה ומניית החברה זינקה, אך השבוע הודיעה החברה כי העסקה לא תצא לפועל ומניית החברה צללה ב-8%.

American Eagle Outfitters

חברת ההלבשה האמריקאית הציגה את נתוניה לרבעון השלישי. הרווח למניה עמד על 0.41$, בהתאם לצפי האנליסטים וההכנסות לרבעון עמדו על 941$ מיליון, גבוה במעט ממוצע החזאים. החברה צופה כי הרווח למניה ברבעון הבא יעמוד על 0.37$-0.39$, כלומר נמוך מהרבעון הנוכחי. תחום האופנה סובל כבר תקופה מירידה ברווחיות ומתנועת לקוחות חלשה וזאת בעקבות מעבר של צרכנים לרכישות של מוצרי הלבשה באינטרנט. מאז פרסום הדו"ח ירדה מניית החברה מעל 12%.

מאת תמיר פישמן