עשרות מיליוני הודים גילו בוקר אחד בשבוע שעבר, שהשטרות שהם מחזיקים ביד לא שווים כלום רק כי ככה החליטה ממשלת הודו באופן פתאומי. התוצאה: כאוס וכעס אדיר ברחובות.
-32o0k9qggt4tyllszrcydc.jpg
שטרות הכסף שאנחנו מחזיקים ביד לא שווים בערכם יותר מהנייר עליהם הודפסו. הסיבה שהם שווים בשוק יותר היא בגלל שאנחנו מאמינים שהם שווים יותר. ממשלת הודו הזכירה בשבוע שעבר לתושביה מהו הערך האמיתי של שטר הכסף.
ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי הכריז בנאום ששודר באמצע שבוע שעבר בערוצי הטלוויזיה בהודו כי השטרות בשווי 500 ו-1000 רופי ייהפכו ל”פיסות נייר חסרות ערך”. הסיבה הרשמית: “מאבק בשחיתות ובהעלמות המס”. הממשלה הודיע שהשטרות כבר לא תקפים, אך יהיה אפשר להחליף אותם בבנקים ובכספומטים עד 30 בדצמבר. הממשלה הנפיקה במקום השטרות המבוטלים שטר חדש של 500 רופי ושטר של אלפיים רופי
סך הכל בהוראה אחת הוציאה הממשלה יותר מ -80 אחוזים מערך כל השטרות מחוץ למחזור. המשמעות היא שעשרות מיליוני הודים גילו בוקר אחד שהשטר שלהם פתאם לא שווה כלום בגלל החלטת ממשלה. גרוע מכך – מסתבר שמשרדי האוצר והבנקים גם הם לא היו מוכנים ולא נערכו כראוי להודעה. התוצאה: מיליוני הודים נותרו עם שטרות חסרי ערך, מה שיצר ועדיין יוצר כאוס ברחובות.
כ-202 אלף הכספומטים הפזורים ברחבי הודו התרוקנו ויצאו מפעילות זמן קצר לאחר שמיליוני הודים צבאו עליהם ועל סניפי הבנקים בניסיון להחליף את השטרות חסרי הערך לשטרות החדשים. על פי הערכות שר האוצר ההודי רק בעוד כמה שבועות יוכלו הכספומטים לחזור לפעילות מלאה.
במשטרת דלהי התקבלו בתוך שעות יותר מ-3,000 שיחות חירום בטענה על עימותים סביב הכספומטים. תורי הענק של אזרחים המנסים להחליף את השטרות אילצו אפילו את הצבא להתערב כדי להתמודד עם מעשי ואנזליזם של המון זועם. כך למשל בעיר קולאם בדרום המדינה נופצו שמשות של אחד הבנקים. המון זועם שפרץ לבנק ביצע שפטים במקום לאחר שמנהל הבנק הודיע ללקוחותיו שנגמרו כל השטרות וזאת לאחר שהמתינו שעות ארוכות. בסניף סטנדרד צ’רטרד בדרום דלהי פרצו לקוחות רבים את דלתות הסניף לאחר שהמאבטחים חסמו את הכניסה בשל עומס. בשני בנקים בניו דלהי פרצו הודים זועמים ונהדפו על ידי כוחות הביטחון שנשלחו לאזור. גם אתמול, כשבוע לאחר ההחלטה, נרשמו תורים ארוכים על ידי בנקים וכספומטים.
“יש כאוס בכל מקום,” התריע ארבינד קרצ’יוואל, יריבו של נרנדה. קרצ’יוואל האשים את ראש הממשלה כמי שעושה שמות בשכבה העניה בהודו בעוד העשירים מצאו דרכים לעקוף את הכללים החדשים. המהלך עלול להוביל לאבדן אמון האזרחים בכסף ולעליה בביקוש לזהב, שכל כך פופולרי בתרבות ההודית.
בלומברג דיווח אתמול כי האנליסטים של בנק UBS האוסטרלי מבקשים עתה לקחת את המהלך שנעשה בהודו צעד אחד קדימה ולבטל כליל את השטרות הגדולים ביבשת הרחוקה. “ביטול השטרות הגדולים באוסטרליה תהיה טובה לכלכלה וטובה לבנקים” – קבע יונתן מוט העומד בראש צוות האנליסטים של UBS. היתרונות של המהלך, לפי מוט, יכללו פשע מופחת וגדילת תקציב הרווחה.
באוסטרליה, 92 אחוזים מכלל השטרות הם בערך של 50$ ו 100$ אוסטרלים. שטרות ה100$ הם יותר נדירים על פי דו”ח UBS. הסרת השטרות יגדילו לדברי האנליסטים את מערך תשלומים דיגיטליים במדינה. לטענת האנליסטים גם כך השימוש במזומן באוסטרליה הולך ומצטמצם.
התכנית היא איך לא גם חיובית עבור בנקים. אם כל שטרות ה 100$ האוסטרלי יופקדו, סך כל הפיקדונות יעלו בכ -4 אחוזים. לדעת האנליסטים של UBS זה יהיה מספיק כדי לחזק את הונם ויציבותם של הבנקים. ביטול השטרות כליל הוא תהליך שהוצע בעבר כבר על ידי האיחוד האירופי ששקל להפסיק בתחילת השנה את הדפסת שטר ה500 יורו.
הכלכלה האמיתית