ישראל
ריבית בנק ישראל נותרה ללא שינוי.
בספטמבר האבטלה עלתה ל-4.9 אחוזים ושיעור ההשתתפות 64.3 אחוזים.
בספטמבר עליה קלה ביצוא הסחורות, עליה גדולה ביבוא צריכה שוטפת והשקעה.
באוגוסט פדיון ענפי המשק נותר כמעט ללא שינוי והייצור התעשייתי עלה ב-3.2 אחוזים.
ברבעון השלישי עלייה מהירה בסנטימנט החברות על פי סקר בנק ישראל – אינדיקציה לרבעון שלישי חזק.
מאז הסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה עלו במקצת לאורך כל הטווחים.

ארה"ב
הצמיחה הפתיעה עם 2.9 אחוזים ברבעון השלישי, הרכב הצמיחה מעורב.
בספטמבר סנטימנט הצרכנים אכזב, מדד מחירי הליבה של ההוצאה לצריכה פרטית )PCE )נותר יציב.

עוד בעולם
גוש האירו: הצמיחה ברבעון השלישי דומה לרבעון הקודם, האינפלציה גבוהה מהצפי והליבה ללא שינוי.
סנטימנט המשקיעים בגרמניה )IFO )באוקטובר גבוה מהצפי: אופטימיות של העסקים לגבי החודשים הקרובים.
בבריטניה הצמיחה ברבעון השלישי הפתיעה לטובה עם 2.3 אחוזים בהובלת ענפי השירותים.
ביפן החולשה הריאלית ממשיכה לבלוט בנתונים – הבנק היפני הותיר את המדיניות ללא שינוי.
בסין מדד מנהלי הרכש בייצור טוב מהצפי - נותן איתות חיובי לרבעון האחרון.


ישראל

בנק ישראל הותיר את הריבית לחודש נובמבר בעינה. 0.1 אחוזים, על רקע ביצועי הפעילות הריאלית,היציבות בציפיות לאינפלציה בטווח הארוך והיציבות היחסית בשוק המט"ח. גם הפעם מעריכה הועדההמוניטרית בבנק כי המדיניות המוניטרית תיוותר מרחיבה לזמן ממושך.שיעור האבטלה עלה בספטמבר ל-4.9 אחוזים (לעומת %4.6 באוגוסט). הרמה הגבוהה ביותר מאזהרבעון הראשון של השנה, כשבגילאי העבודה נרשמה עלייה ל-4.2 אחוזים (לעומת %4.0 באוגוסט).שיעור ההשתתפות גם כן עלה בספטמבר ל-64.3 אחוזים (%64.1 באוגוסט), והוא מסביר חלק מהעלייהבשיעור האבטלה. ברמה הרבעונית שיעור האבטלה ירד ל-4.7 אחוזים בממוצע ברבעון השלישי של השנה)לעומת 4.8% ברבעון הקודם( – נתון שיא מאז שנות השמונים.

על פי נתוני סחר חוץ )מנוכה עונתיות(, בחודש ספטמבר יצוא הסחורות רשם עליה של 0.8 אחוזים, ויבואהסחורות רשם עליה חדה של 7.5 אחוזים. בתוך כך, הגירעון המסחרי של ישראל התרחב ב-28 אחוזים.

הגידול ביצוא נבע בעיקר מגידול ביצוא התרופות (13.1 אחוז), ומוצרי מתכת ומכונות( 11.2%).מנגד, הגידול ביבוא נבע עליה של 6.4 אחוזים ביבוא מוצרי צריכה שוטפת, לצד עליה של 8.4 אחוזיםביבוא מוצרים בני קיימא (32.6 אחוז עלייה ביבוא כלי תחבורה). יבוא חומרי הגלם אמנם נותר כמעט ללאשינוי אך יבוא מוצרי ההשקעה עלה בכ-32 אחוזים, אינדיקציה חיובית, בפרט - 35 אחוזים של עליהנרשמה ביבוא מכונות וציוד, לצד 20 אחוזים עלייה ביבוא כלי תחבורה.


באוגוסט פדיון ענפי המשק עלה ב-0.1 אחוזיםבלבד, והשלים עליה של 2.7 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים.במקביל, הייצור התעשייתי עלה ב-3.2 אחוזיםוסיכם 5.8 אחוזי צמיחה ב-12 חודשים.סקר החברות של בנק ישראל לרבעון השלישי של 2016 מצביע על המשך שיפור בסנטימנט הסקטורהעסקי, כך שמאזן הנטו המשוקלל עלה לרמתו הגבוהה ביותר מאז 2011.התמונה החיובית משתקפתבענפים הגדולים; התעשייה, השירותים, המסחר והתחבורה והתקשורת. מנגד, בענפים הקטנים יותר)הבנייה והמלונאות( מאזני הנטו שליליים ברבעון הנוכחי. לגבי הרבעון הבא הצפי הוא להמשך התרחבותמהירה בענפי המסחר והשירותים, אך בשאר הענפים הציפיות מתונות יותר. נתון זה הוא אינדיקציה נוספתלהערכה שהפעילות במשק ברבעון השלישי של השנה האיצה.

ארה"ב

הצמיחה ברבעון השלישי האיצה לקצב המהיר ביותר מזה כשנתיים, תומכת בהערכות שהקצב האיטי שנרשםבמחצית הראשונה היה זמני; על פי האומדן הראשוני הצמיחה ברבעון השלישי עמדה על 2.9 אחוזים בשיעור שנתי,מעל לצפי. הרכב הצמיחה היה מעורב כאשר מחד - הצריכה הפרטית המשיכה להיות התורם העיקרי לצמיחה, אךבקצב של 2.1 אחוזים בלבד, כמחצית מהקצב שנרשם ברבעון הקודם. מאידך - היצוא הפתיע לחיוב כאשר צמח ב-10 אחוזים בשיעור שנתי, הקצב המהיר ביותר מזה שלוש שנים, כשחלק מהגידול נבע מיצוא חקלאי משמעותי.בנוסף, ההשקעות המשיכו להיות חלשות )בעיקר בכרייה ובבנייה( אך המלאים, שהיוו משקולת שלילית על הצמיחהב-5 הרבעונים הקודמים, תרמו הפעם לצמיחה.

סנטימנט הצרכנים )של אוניברסיטת מישיגן( בארה"ב ירד במפתיע בחודש ספטמבר ל-87.2 נקודות )מ-87.9 באוגוסט(, כשהצפי היה לעלייה ל-88.1 נקודות. ה ריכה הפרטית הריאלית עלתה ב-0.3 אחוז בספטמבר, מעללצפי )אך זאת לאחר ירידה בחודש שעבר(. מדד מחירי ה ריכה הפרטית )PCE )עלה ב-1.2 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, בדומה לצפי והרמה הגבוהה ביותר מזה שנתיים. מחירי הליבה נותרו יציבים על 1.7 אחוזים.

מחר, צפויה להתקבל החלטת הריבית של הפד, שלהערכתנו יותיר את המדיניות בעינה. במבט קדימה, הנתוניםהאחרונים מחודש ספטמבר מבססים את ההערכה שהכלכלה האמריקאית נמצאת בכיוון של התרחבות יציבהבפעילות הכלכלית בה. כך שנראה שאי הודאות המשמעותית היחידה מבחינת הכלכלה והפד, הן תוצאות הבחירותב-8 בנובמבר ותגובת השווקים אליהן. כל עוד לא יתרחש שינוי דרמטי, להערכתנו, הפד יודיע על העלאת ריביתבפגישתו הבאה בדצמבר.

עוד בעולם

על פי האומדן הראשוני הצמיחה בגוש האירו ברבעון השלישי עמדה על 1.4 אחוזים בשיעור שנתי, בדומה לרבעוןהקודם )%1.2 ,)נמוך מהרבעון הראשון )%2.1 .)האינפלציה באוקטובר בהתאם לצפי: 0.5 אחוזים הכללית, ו-0.8 אחוזים הליבה.

הסנטימנט הכלכלי בגוש האירו היה גבוה מהצפי באוקטובר, ועמד על 106.3( לעומת 104.9 בספטמבר(, על רקעאופטימיות גבוהה יחסית בתעשייה ובשירותים. זאת בהובלת מדד סנטימנט העסקים בגרמניה IFO , שעלה ל-110.5 נקודות באוקטובר מ-109.5 בספטמבר, גבוה מהצפי )ל-109.5 ,)והרמה הגבוהה ביותר בשנתיים האחרונות.עיקר העלייה נבעה משיפור משמעותי בענפי הייצור והבניה, בעוד המסחר הסיטונאי והקמעונאי נחלשו מעט. על פיהסקר, העסקים מעריכים כי הפעילות הכלכלית בגרמניה מתחילה להאיץ והם אופטימיים לגביה לחודשים הקרובים.מנגד, קצב הגידול בהלוואות לסקטור הפרטי בגוש האירו נותר על 2 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים הנתוןמפעיל לחץ על ה-ECB להמשיך במדיניות המאוד מרחיבה שלו מעבר למועד הנוכחי של מרץ 2017 .בפרט, סקרשביצע ה-ECB בקרב בנקים בגוש האירו לימד, כי הבנקים המסחריים מתכוונים להדק את האשראי לעסקיםלראשונה בשנתיים וחצי האחרונות, בשל סיכונים שהם רואים בעתיד הקרוב )בעיקר פוליטיים( לצד הריבית השליליתהמכרסמת ברווחיהם. להערכתנו, נוכח נתון זה, האינדיקאטורים המעורבים למצב הכלכלי והאינפלציההנמוכה מהיעד, הבנק יאריך את תכנית הרכישות בהחלטה הבאה ללא הפחתתה )Tappering ,)אך יבצעבה שינויים נוכח המגבלות שישנם לתוכנית הנוכחית )כפי שציינו בעבר(.

הצמיחה בבריטניה ברבעון הראשון לאחר משאלהעם הייתה טובה מהצפי, וגבוהה מההערכותהקודרות של הבנק המרכזי לפני כחודשיים; על פיהאומדן הראשוני הצמיחה ברבעון השלישי של השנהעמדה על 2 אחוזים בשיעור שנתי. הרכב הצמיחההצביע על גידול משמעותי בענפי השירותים )%3.2 ,)כשמנגד, ענפי הבנייה )מינוס %5.6 ,)התעשייה)מינוס %1.6 )והחקלאות התכווצו.

ביפן האינפלציה הכללית בספטמבר ירדה ל-0 אחוז ב-12 החודשים האחרונים, ואינפלציית הליבה נותרה מינוס 0.5 אחוזים. גם הייצור התעשייתי אכזב כאשר נותר ללא שינוי בספטמבר, נמוך מצפי לעלייה של 1 אחוז, וכן המכירותהקמעונאיות שעלו פחות מהצפי, וסיכמו ירידה של 1.9 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים.מנגד, ההוצאה לצריכה של משקי הבית עלתה מעל הצפי למינוס 2.1 אחוזים ב-12 החודשים עד ספטמבר, משפלשל מינוס 4.6 אחוזים שנרשם בחודש קודם, ומדד מנהלי הרכש בייצור עלה ל-51.4( מ-50.4 בספטמבר(, רמתוהגבוהה ביותר בתשעת החודשים האחרונים, בעיקר על רקע עלייה בביקוש העולמי.

הבנק היפני הותיר את המדיניות ללא שינוי, ועדכן כלפי מטה את התחזית שלו לתוואי האינפלציה, אשר לעת עתהצפויה להגיע ליעד 2 האחוזים בשלהי 2018 .ההחלטה לא הייתה מפתיעה, אמנם הנתונים השוטפים הממשיכיםלהצביע על חולשה עמוקה בפעילות הכלכלית, אך שני גורמים אפשרו לבנק היפני מרחב המתנה כרגע: הראשון הואהעובדה שבחודש שעבר הוכרז על יעד חדש למדיניות )"יעד עקום תשואה"(- על אף שלא ברורה המשמעות בפועלשל היעד, ובנוסף, בחודש האחרון המטבע היפני פוחת מול הדולר )כ-3 אחוזים(, בעיקר על רקע התחזקות הדולרבעולם. במבט קדימה, המשך החולשה תחייב התערבות נוספת של הבנק.מדד מנהלי הרכש ביי ור Caixin בסין הפתיע ועלה ל-52.1 נקודות באוקטובר )ביחס ל-50.0 בספטמבר(, קצבההתרחבות המהיר ביותר בשנתיים האחרונות, והוא מצטרף לאינדיקטורים טובים נוספים שהתפרסמו לאחרונהמהכלכלה השנייה בגודלה בעולם. הנתון גם מהווה אינדיקטור ראשון לפעילות הכלכלית ברבעון האחרון של השנה.הנתונים האחרונים מסין תומכים בהתייצבות הצמיחה שם, הודות להמשך שיפור בצריכה הפרטית ולצעדיהממשל שתרמו לגידול באשראי ובשוק הדיור. יחד עם זאת, אנו צופים האטה בצמיחת התוצר במהלךהשנה הבאה כאשר ההשפעות של ההרחבות הפיסקאליות והמוניטריות שהופעלו בשנה שעברה יחלשו.



מאת בית ההשקעות הראל