נקודות מרכזיות:
ישראל
השכר הממוצע במשק ביולי עלה על רקע עליית שכר המינימום. מספר משרות השכיר ממשיך לעלות.
סנטימנט החברות בספטמבר המשיך לעלות, אך חלה הרעה באופטימיות לחודשים הקרובים.
בנק ישראל חזר לרכוש מט"ח בספטמבר. סטיית התקן של השקל/דולר ממשיכה להיות נמוכה משמעותית.
בניגוד לעליית הציפיות בעולם המפותח, הציפיות לאינפלציה בישראל נותרו כמעט ללא שינוי. בעקבות עלייתמחירי הנפט עדכנו קלות את התחזית אינפלציה לנובמבר כלפי מעלה.
ארה"ב
דוח התעסוקה לספטמבר היה מעט פחות טוב מהצפי, אך המגמה הכללית עדיין חיובית ושיעור ההשתתפותהמשיך לעלות.
תיקון משמעותי לחיוב נרשם בסנטימנט החברות, לאחר ירידה באוגוסט. להערכתנו, מכלול הנתונים בארה"בממשיך לתמוך בעליית ריבית בחודש דצמבר השנה.
עוד בעולם
קרן המטבע הבינלאומית הותירה את תחזית הצמיחה העולמית ללא שינוי, עדכון כלפי מטה של התחזיתבשווקים המפותחים )בעיקר ארה"ב( קוזז עם עדכון כלפי מעלה של הצמיחה בשווקים המתפתחים )רוסיה והודו(.
ראשת ממשלת בריטניה הודיעה שעד לסוף מרץ 2002 המדינה תגיש רשמית את הבקשה ליציאה מהאיחודהאירופאי. בעקבות זאת הפאונד המשיך להיחלש בחדות.
אינדיקאטורים מעורבים בגוש האירו: עלייה באינפלציה, יציבות באבטלה, שיפור בסנטימנט ענף התעשייה,חולשה בענפי השירותים.
----
ישראל
השכר הנומינלי הממוצע למשרת שכיר של עובדים ישראלים עלה ב-0.8 אחוז ביולי )על פי נתונים מנוכי עונתיות(והשלים עלייה מהירה של כ-4 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים, העלייה הנוספת בשכר המינימום ביולי תרמה לכך.מספר משרות השכיר של עובדים ישראלים עלו ב-0.5 אחוז ביולי )על פי נתונים מנוכי עונתיות( וכ-3 אחוזים ב-12 החודשים האחרונים.
מאז הסקירה הקודמת הציפיות לאינפלציה בישראל נותרו כמעט ללא שינוי. זאת בניגוד לעלייה בציפיות בעולם.את התופעה של עליית הציפיות בעולם מול ירידת הציפיות בישראל ניתן לנסות להסביר במספר מישורים:
1.המדד האחרון בארץ שהפתיע כלפי מטה – וסידרת המדדים הנמוכים שצפויים בחודשים הקרובים.
2 .חשש מחוק ההסדרים שצפוי לעבור החודש, ומרפורמות נוספות להורדת יוקר המחיה.
3 .צפי להתחזקות השקל.
4 .ההשפעה הגדולה יותר שיש למחירי הנפט על האינפלציה בחו"ל מאשר בארץ.
יחד עם זאת, קיימת קורלציה ארוכת טווח ביןהציפיות לאינפלציה בחו"ל ובארץ. לכן, להערכתנו,פער זה, במיוחד בטווח הבינוני-ארוך, צריךלהצטמצם. כאשר אחד המנועים שתומכים בכךהוא המשך עליית השכר במשק. )נזכיר ששכרהמינימום יעלה פעם נוספת בעוד כמה חודשיםבינואר 2017.)בנוסף, בעקבות עליית מחירי הנפט עדכנו קלותאת התחזית אינפלציה לנובמבר ממינוס 0.2 למינוס 0.1 אחוז.
סקר המגמות בעסקים לספטמבר הצביע על שיפור בסנטימנט העסקי לרמתו הגבוהה ביותר מאז תחילת 2015 .שיפור במכירות של חברות התעשייה והמסחר יותר וקיזזו את ההרעה שנרשמה בענף המלונאות. מנגד, הצפילפעילות הכלכלית בשלושת החודשים הקרובים ירדה לרמת שפל.
לאחר חודש הפסקה ובעקבות התחזקות השקל בנק ישראל חזר לרכוש דולרים )כ-575 מיליון בספטמבר(, בדומהלקצב החודשי הממוצע מתחילת השנה. כך ייתרות המט"ח עלו ל-98.4 מיליארד דולר, אך עדיין נמוך התקרהשנקבעה. סטיית התקן ה לומה של השקל/דולר באופציות על מט"ח נותרה כמעט ללא שינוי בשבועות האחרונים)על פי חישובי בנק ישראל(, זאת לעומת עלייה בסטיית התקן של מטבעות שווקים מפותחים ומתפתחים.
עוד בעולם
קרן המטבע הבינלאומית הותירה את תחזית הצמיחה ללא שינוי )בהשוואה לעדכון ביולי( על 3.1 אחוזים השנהו-3.4 אחוזים ב-2017 .עדכון כלפי מטה של התחזית השנה לארה"ב קוזז עם עדכון כלפי מעלה של הצמיחה בגושהאירו, בריטניה וחלק מהשווקים המתעוררים.
לפי כלכלני הקרן החלטת בריטניה לצאת מהאיחוד האירופאי תוביל בשווקים המפותחים למדיניות מוניטרית מרחיבהלזמן ממושך יותר. למרות שתגובת השווקים למשאל-העם בבריטניה הייתה מתונה, יש אי-וודאות רבה בנוגעלהשפעה הכוללת, במיוחד לתנאי הסחר החדשים בין בריטניה לאיחוד האירופאי. תחזית הצמיחה לשווקיםהמפותחים נותרה נמוכה, גם בשל הגידול בסיכונים הפוליטיים, כאשר מדיניות של אנטי-הגירה והגנה על תעשיותמקומיות על חשבון הסחר העולמי תופסות תאוצה ומאיימות לפגוע בסחר העולמי ובצמיחה.
ביצועי מדינות השווקים המתעוררים טובים יותר בהשוואה לסקירה מלפני חצי שנה, כאשר מדיניות מוניטריתמרחיבה יותר של מדינות שווקים מפותחים בשילוב התייצבות במחירי הסחורות והתמתנות החששות בנוגע ליציבותהשל סין תרמו לכך. לראשונה מזה 6 שנים הקרן צופה האצה בצמיחה של השווקים המתעוררים. יחד עם זאת,התחזית קדימה שונה בין מדינותואזורים גיאוגרפיים; חוזקה נרשמה במדינות מזרח אסיה בכלל והודו בפרט,וחולשה במיוחד במדינות אפריקה. חלק ממדינות השווקים המתעוררים עוד צריכים להתאים את מדיניותם לעולם עםמחירי סחורות נמוכים יותר ממה שהתרגלו בעבר.
ראשת ממשלת בריטניה הודיעה שעד לסוף מרץ 2017 המדינה תגיש רשמית את הבקשה ליציאה מהאיחודהאירופאי. דבר שיתחיל עד שנתיים של משא ומתן לגבי ההסכמים החדשים. היא ציינה שבריטניה לא תסכים לקבלאת תנאי האיחוד בנוגע להגירה ותנועת עובדים, אחד מאבני הדרך המשמעותיות ביותר של האיחוד.בעקבות זאת הפאונד המשיך להיחלש )כ-%15 נמוך יותר מאז ה-BREXIT .)היחלשות הפאונד תרמה לעלייהבמניות החברות היצואניות ולשיפור מהיר סנטימנט חברות התעשייה, אך גם לעלייה מהירה בציפיות לאינפלציה –דבר שיגביל את אפשרות הבנק המרכזי למדיניות מרחיבה יותר בעתיד.להערכתנו, בשנה הקרובה על רקע עליות ומורדות בדיונים שיחלו בין האיחוד האירופאי ובריטניה נמשיך לראותתנודתיות משמעותית בשערי החליפין של הפאונד.
האינדיקטורים מגוש האירו המשיכו להיות מעורבים; האינפלציה ב וש האירו עלתה ל-4.0 אחוז בספטמבר )על פיהאומדן הראשוני(, חודש רביעי ברציפות של מדד חיובי. אך מדד הליבה נותר ללא שינוי על 0.0 אחוז. שיעורהאבטלה באוגוסט נותר ללא שינוי על 0.00 אחוזים, השיעור הנמוך ביותר מאז אמצע 2000 אך זהו החודש רביעיברציפות שלא נרשמה ירידה באבטלה. סנטימנט חברות התעשייה בספטמבר עלה מעל לצפי ל-6.02 נקודות. מנגד,המדד המקביל לסקטור השירותים ירד יותר מהצפי ל-52.2 נקודות ובכך לראשונה מאז תחילת 2014 סנטימנט ענףהתעשייה גבוה מזה של השירותים.
ארה"ב
דוח התעסוקה לספטמבר היה מעט נמוך מהערכות המוקדמות כאשר נוספו כ-156 אלף משרות חדשות, ונתוניהחודשיים הקודמים עודכנו כלפי מטה ב-7 אלף משרות. יחד עם זאת בשלושת חודשים האחרונים הקצב הממוצע שלהגידול במשרות החדשות עומד על כ-190 אלף, רמה גבוהה. חשוב לציין שלראשונה מזה שנתיים מספר המועסקיםבענף הכרייה לא ירד, דבר שמעיד שההתכווצות החדה בענף )בעיקר בשל הירידה במחירי האנרגיה( קרובה למיצויותהווה פחות משקולת שלילית על התעסוקה. במקביל שיעור האבטלה עלה קלות ל-5.0 אחוזים, אך בעיקר בשלהמשך העלייה בשיעור ההשתתפות ל-62.9 אחוזים. בגילאי העבודה שיעור ההשתתפות הגיעה ל-0.00 אחוזים,הרמה הגבוהה ביותר מאז 2012.
לאחר ירידה בסנטימנט החברות באוגוסט, בספטמבר נרשם תיקון משמעותי לחיוב. כך על פי מדדי מנהלי הרכש שלמכון ISM שעלו ל-51.5 בתעשייה וזינקו ל-57.1 בשירותים. שיפור משמעותי בתת-סעיפי התעסוקה ובהזמנותחדשות תרמו לכך.
הצמיחה ברבעון השני עודכנו קלות כלפי מעלה ל-1.4 אחוזים בשיעור שנתי )%1.1 באומדן הראשוני(, טוב מהצפי.שיפור בהשקעות של חברות היה הגורם העיקרי לעדכון כלפי מעלה.להערכתנו, מכלול הנתונים בארה"ב תומך בעליית ריבית בחודש דצמבר השנה.
מאת בית ההשקעות הראל