בשנים האחרונות החלו לצוץ יותר ויותר מדדי אסטרטגיה ('Beta Smart). 'מטרתם של מדדים אלה היא לייצר אלמנט נוסף שאינוקיים במדדים המסורתיים, אותם מדדים המכונים מדדי שווי שוק, בשל האסטרטגיה שלפיה הם בוחרים אילו מניות יכנסו למדד ואילומניות לא. הפיתוח של מדדי האסטרטגיה אינו בא להחליף את מדדי השוק הרגילים, אלא כמעין מוצר משלים, כזה שיידע לתת מענהלהעדפות הספציפיות יותר של המשקיעים ולתת ביטוי לצרכים שלהם אל מול מכלול תנאי השוק שאיתם הם נפגשים, שהרי ככלשתנאי השוק והסביבה הכלכלית שמכתיבה אותם מורכבים יותר, כך הגישה והשיטה ההשקעתית אליהם יכולה ויש שיגידו שאףצריכה, להיות מורכבת יותר גם היא. לעתים זה מוכח כדבר נכון, לעתים פחות - בדיוק כמו כל אפיק השקעה.
כיצד זה עובד בפועל?
מדדי האסטרטגיה כשמם כן הם - בנויים לפי איזושהי אסטרטגיה שבאה לידי ביטוי בבחירת המניות שנכנסות ו/או נפלטות מהמדד על בסיס עיקרון, שיטה או מודל סטטיסטי כמותי/ איכותני, למשל כזה שמטרתו להעלות סיכון בתנאי שוק מסוימיםאו כזה שמטרתו היא להפחית סיכון ועוד.אחד הדיונים המוכרים והעתיקים בספרות הכלכלית סובב סביב השאלה מה עדיף - השקעה פאסיבית או השקעה אקטיבית. ההבדלהבסיסי ביניהם הוא שהשקעה פאסיבית היא השקעה במדד כלשהו, בעוד ההשקעה האקטיבית דוגלת באפשרות לייצר תשואה גבוההיותר מהמדד הרגיל על ידי בחירת מניות שונה מאלה שנכללות במדד ומבוססת על אנליזה כלשהי. אותו ויכוח נמשך עד היום ונראהשמדדי האסטרטגיה, שמבחינת האסכולות השונות נמצאים בערך באמצע, נותנים חומר נוסף למחשבה.
השקעה פאסיבית עם תחכום אקטיבי
הטיעון הבסיסי אותו מציגים התומכים בהשקעות האקטיביות הוא התערבותו של הגורם האנושי בניהול ההשקעה, כלומר היכולתהניתוחית והטכנית של מנהלי ההשקעות להעדיף מניות מסוימות על פני אחרות, להעדיף חשיפה למט"ח או אולי דווקא נטרולהחשיפה המטבעית וכו'. טיעון רציני ונכון לרוב, אך דעה זו מתעלמת מהעובדה כי ישנם מדדים שמעצם היותם, הם בנויים כך שהםיכולים להעדיף מניות מסוימות על פני מניות אחרות ואפילו להגיב לשינוים בשוק כאילו היו בני אדם רק ללא ההטיות הרגשיות שכלהמשקיעים חוטאים בהן מידי פעם, כיוון שכך תכנתו אותם, כך בנו אותם - אלו הם מדדי האסטרטגיה.
מגוון של סוגי אסטרטגיה למגוון של תנאי שוק וסוגי משקיעים
כאשר משקיע עומד בפני החלטה במה הוא רוצה להשקיע הוא מבקש לברר מספר דברים שמעניינים אותו. למשל, משקיע שמעונייןלהפחית סיכון יבחר להיחשף למדד שיהיו לו סטיות תקן כמה שיותר נמוכות או שונות נמוכה, בעוד שמשקיע ספקולטיבי שמחפשסיכון גבוה יבחר דווקא מדד בעל סטיות תקן ושונות גבוהות. משקיע שמעוניין להיחשף להשקעה ארוכת טווח יעדיף מדד שמורכבממניות שהוכיחו עצמן לאורך זמן, בעוד משקיע שמעוניין בהשקעה קצרת טווח יעדיף מדד שבו המניות נמצאות כרגע "במומנטום"חיובי. קיימים מדדים שמתאימים עבור כל סוגי המשקיעים, מדדים שהמנגנון שלהם לבחירת מניות יתעדף חברות לפי אותם פרמטרים- אלו הם מדדי אסטרטגיה. אלו הן רק מספר דוגמאות למאגר ענק של מדדים שהמכנה המשותף לכולם הוא מעצם היותם בנויים ע"פאסטרטגיה מסוימת - מדדי Beta Smart.
מדדי אסטרטגיה תעודת זהות
Aristocrats Dividend 500 P&S
אסטרטגיה: המניות שנכללות במדד חייבות להיכלל במדד ה- 500 P&S ובנוסף להגדיל את תשלום הדיבידנד שלהן בכל שנהברציפות, ב-25 השנים האחרונות לפחות. מתאים ל: משקיעים שמעוניינים בהשקעה ארוכת טווח, בחברות גדולות שהוכיחו עצמן בכל המשברים של העשורים האחרונים.המדד מאופיין במתאם גבוה לשוק אך בתנודתיות נמוכה מהשוק וביצועים עדיפים לאורך זמן.
Volatility Low 500 P&S
אסטרטגיה: המניות שנכללות במדד חייבות להיכלל במדד ה-500 P&S ומתוכן להיות בין 100 החברות עם סטיית התקן הנמוכהביותר בשנה האחרונה. מתאים ל: תנאי שוק תנודתיים ולמשקיעים לטווחים קצר-בינוני שמעוניינים בחשיפה לחברות סולידיות, בעלות סיכון נמוך יחסיתעם סטיות תקן נמוכות ביותר, שמגיבות בצורה מתונה לירידות בשווקים.
Dividend High Volatility Low 500 P&S
אסטרטגיה: המניות שנכללות במדד חייבות להיכלל במדד ה- 500 P&S ,בנוסף הן חייבות להיות בין 75 החברות שיש להן אתתשואת הדיבידנד הגבוהה ביותר בשנה האחרונה, ומתוכן נלקחות 50 החברות בעלות סטיית התקן הנמוכה ביותר בשנה האחרונה. מתאים ל: משקיעים לטווח קצר-בינוני, בתנאי שוק בהם התשואות והמרווחים של האג"ח הקונצרניות נמצאים בערכים נמוכים,דבר שמעלה את הביקוש למניות דיבידנד גבוה, אך בסיכון נמוך ביחס לשאר מדדי הדיבידנד הגבוה.
US 100 IPOX
אסטרטגיה: המניות במדד הן 100 המניות בעלות שווי השוק הגדול ביותר שהונפקו במהלך 1000 ימי המסחר האחרונים בארה"ב)בערך - 4 שנים(. מתאים ל: משקיעים שמעוניינים בחברות שנמצאות במומנטום חיובי ונהנות מפוטנציאל צמיחה גבוה בזכות העובדה שהן חדשותיחסית, אך מצד שני מעוניינים בחברות גדולות ובעלות שווי שוק גבוה יחסית לחברות מסוג שכזה. מדד זה מתאים להשקעה בטווחקצר-בינוני ולתנאי שוק "חיוביים".
Achievers Buyback US Nasdaq
אסטרטגיה: החברות הנכללות במדד הינן חברות שביצעו רכישה עצמית )BuyBack )של %5 או יותר מההון הסחיר שלהם, במהלךהשנה האחרונה, כלומר הקטינו את מספר המניות ובשל כך העלו את שוויה של כל אחת מהן. מתאים ל: משקיעים שמעוניינים בחברות שמבקשות להקטין את ההון הצף שלהן ובכך מביאות עליית השווי של כל מניה. בנוסף,עליית הרווח למניה מביאה לכך שמכפיל הרווח של המניה ירד והמניה מתומחרת בצורה זולה יותר, מה שהופך אותה לאטרקטיביתיותר. אפקט נוסף הוא עלייה בגובה הדיבידנד, כיוון שלאחר רכישת ההון העצמי של החברה בעצמה, מספר המניות הכללי קטןוגובה הדיבידנד המשולם לכל מניה גדל. מתאים להשקעה לטווח בינוני -ארוך ולתנאי שוק של ריבית נמוכה שמעודדת חברותלקנות את המניות של עצמן במימון זול.
סיכום
קטגוריית מדדי האסטרטגיה (SmartBeta) הופכת לפופולרית יותר ויותר בשנים האחרונות וישנן סיבות רבות לכך. מגוון האסטרטגיותגדל כל הזמן, המשקיעים מבינים שיש מענה מדויק יותר לצרכים הספציפיים שלהם כמו התייחסות למשתני סיכון, משתנה דיבידנד,מכפילי רווח, תנאי שוק שונים ועוד.סכומי הכספים שמוסטים למדדי האסטרטגיה במוצרי ה-ETF בעולם ממשיכים לצמוח ולתפוס נתח שוק משמעותי, כשגם בישראלצצים עוד ועוד מוצרים על מדדים אלה.העובדה כי מרבית מדדי האסטרטגיה מניבים תשואה גבוהה משל מדד הייחוס, הבנצ'מארק, ממחישה עד כמה מדדים אלו רלוונטייםעבור כלל המשקיעים ולא רק עבור משקיעים 'מתוחכמים' יותר.
תכלית