פוקוס מאקרו

ארה"ב

התקווה להעלאת ריבית שוב מתפוגגת

בעוד מדד ה-s&p 500 נסחר סביב רמת שיא של כל הזמנים, פורסם נתון התוצר המצביע על צמיחה נמוכה מהצפוי ברבעון השני. בתוך כך, המשק האמריקאי צמח ברבעון השני של שנת 2016 בשיעור שנתי של 1.2% - נמוך מהצפי לצמיחה בשיעור של 2.5%, וזאת לאחר שגם ברבעון הראשון עמדה הצמיחה על 0.8% במונחים שנתיים בלבד. הצריכה הפרטית והיצוא אמנם התרחבו בשיעורים נאים, 4.2% ו-1.6% בהתאמה, אך סעיפי ההשקעה ירדו כדלקמן: ההשקעות במגזר העסקי קטנו ב-2.2%, ההשקעה בבנייה למגורים קטנה ב-6.1% וההשקעה במלאים גרעה מהתוצר 1.2%. נתון הצמיחה המאכזב שלח את שוק האג"ח האמריקאי לעליות והתשואה לפדיון על אג"ח ממשלת ארה"ב ל-10 שנים שוב ירדה ל-1.45%. ההסתברות להעלאת ריבית ה-FED בחודש דצמבר ירדה ל-36%, לעומת 45% טרם פרסום נתון התוצר. נראה כי התקווה להעלאת ריבית שוב נפגעה קשות וגם אם תתבצע בהמשך השנה, קצב ההעלאה יהיה איטי ומדורג.

אירופה

סביבת המאקרו באירופה בתקופה שלפני ה-Brexit נותרה חלשה בהתאם לציפיות; ברבעון השני גדל התוצר בגוש האירו ב-0.3% במונחים שנתיים בלבד וזאת לעומת 0.6% ברבעון הראשון. כמו כן, בחודש יוני נרשמה בגוש האירו אינפלציה בשיעור שנתי של 0.2% בלבד, וזאת לאחר שמתחילת השנה נרשמה במצטבר אינפלציה שלילית של כ-0.2%.

ומה צפוי בגוש האירו בעקבות ה-Brexit ?
בחברת המחקר Markit המפרסמת את סקרי הציפיות ומדדי מנהלי הרכש בגוש האירו, טוענים כי קיימת סבירות גבוהה להאטה נוספת בגוש האירו. לטענתם סקרי ה-PMI האחרונים מראים כי ה-Brexit יצרה באירופה חוסר וודאות פוליטית והגדילה את פגיעותם של הבנקים. בנוסף, טענו כי בטחון העסקים בענפי השירותים התדרדר (בעקבות ה Brexit) לשפל של השנה וחצי האחרונות. לטענתם הצמיחה תלויה בעיקר בגרמניה, בעוד צרפת דורכת במקום ומדינות הפריפריה נחלשות.


ישראל

הצריכה הפרטית מהווה נקודת אור
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה את נתון הפדיון (מכירות) של רשתות השיווק בין החודשים אפריל-יוני 2016. בתקופה זו נרשמה עלייה של 3.9%, במחירים קבועים, בסך כל פדיון רשתות השיווק, וזאת לאחר עלייה של 5.4% בשלושת החודשים ינואר-מרץ 2016. בפדיון של רשתות המזון נרשמה עלייה של 6.2%, במחירים קבועים, וזאת לאחר עלייה של 6.8% בחודשים ינואר-מרץ 2016. יש לציין כי נתון המכירות של רשתות השיווק מהווה אינדיקציה לחיזוי רכיב הצריכה הפרטית בתוצר. כמו בארה"ב, גם בישראל רכיב הצריכה הפרטית בתוצר מהווה נקודת אור ובשנה האחרונה חלה צמיחה פרטית בקצב של כ-5% לשנה.

יפן

מדוע התאכזבו המשקיעים?

ביום שישי הודיע הבנק המרכזי של יפן על הגדלת תכנית ההרחבה הכמותית, אמנם נמוך מהצפי. על-פי ההודעה יגדיל הבנק את רכישת תעודות הסל, אך היקף הרכישות של "נכסים אחרים" (בעיקר אג"ח) יישאר על 80 טריליון יין (כ-775 מיליארד דולר בשנה). ההודעה יצרה אכזבה בקרב המשקיעים שציפו לצעד אגרסיבי יותר ובתגובה הביאו להתחזקות של כ-1.7% של היין מול הדולר. קודם לכן, הודיעה הממשלה היפנית על הרחבה פיסקאלית וזאת על רקע נתונים מאכזבים בחודש יוני: הוצאות משקי הבית אשר ירדו בשיעור שנתי של 2.2% וליבת האינפלציה אשר ירדה ביוני לרמתה הנמוכה ביותר מאז מרץ 2013.



פוקוס מניות

ישראל

שבוע המסחר הסתיים בירידות שערים במדדים המרכזיים. זאת, בעיקר עקב ביצועי חסר של הסקטור הבנקאי ומניות המוטות לסחורות. מנגד, מדדי הביומד והנפט בלטו לחיוב עם עליות שערים של כ-3%.

כלל ביטוח- שבוע אינטנסיבי עבר על מניית "כלל ביטוח" לאחר שהחברה דיווחה כי היא צופה הפסד שינוע בטווח שבין 180-320 מיליון ש"ח ברבעון השני. זאת, בגין שינוי בעתודות בפוליסות ביטוח חיים, כנגזרת של ריבית חסרת סיכון המגולמת בשוק. במקביל, חברת האם, "אידיבי פיתוח" קיימה הנפקת אג"ח המגובה בשעבוד של מניות "כלל ביטוח" בה ובשלב המוסדי החברה קיבלה הזמנות בגובה 272.5 מיליון ש"ח. החברה הגיבה לחדשות אלו בירידה של כ-4.5% בשבוע החולף.

פלסאון תעשיות- החברה סיימה שבוע חיובי מבחינתה עם עליות שערים של כ-12%. "פלסאון" עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק של מחברים ברזים, אביזרי עזר לחיבורי צנרת וכן מוצרים לבעלי חיים הכוללים בין היתר מערכות לאספקת מים טריים ומערכות האבסה. החברה הודיעה השבוע על רכישת 70% מחברת "ATI" הברזילאית, העוסקת בייצור תאים לגידול עופות ומכונות למיון ביצים, וזאת בעבור כ-19 מיליון ש"ח. בתוך כך, מניית החברה הגיבה בחיוב לאור השימוש בעודפי המזומנים בחברה כאמצעי לייצר צמיחה עתידית.

בזק- נראה כי הרגולטור שם לו למטרה להוריד מכוחה של "בזק" וזאת לאחר שטיוטת חוק ההסדרים ל-2017 ו-2018 כוללת סעיף של הכנסת פלטפורמה למתחרה שלישי בענף הטלוויזיה שנשלט על ידי "בזק" ו"הוט". נראה כי המתחרה השלישי שיבוסס על מערכת "עידן פלוס" יורשה להפעיל טלוויזיה רב ערוצית הכוללת פרסומות, וזאת על מנת לייצר כדאיות הפעלה והשקעה במיזם. בתגובה, מניית "בזק" רשמה ירידת שערים של כ-2%.


חו"ל


מדדי המניות המרכזיים בעולם נסחרו השבוע ברקע לנתוני מאקרו בארה"ב ובאירופה, בעקבות תוכן הודעת הריבית ובעיקר לאור דוחות החברות. בסקטור הבריאות והטכנולוגיה מרבית החברות היכו את התחזיות ברווחים למניה ובחלקן גם בשורת ההכנסות. המדד שממשיך לבלוט מתחילת השנה וגם בשבוע האחרון הוא מדד הבווספה הברזילאי שעלה השבוע בכ-0.5% ומתחילת השנה בכ-32%. כמו כן, השבוע בלטו לטובה מדדי המניות באירופה וזאת ככל הנראה לאור נתוני מאקרו שתאמו את הצפי (נתונים פחות טובים בנוגע לצמיחה, אך כאמור בצפי) ולאור מבחני לחץ לבנקים האירופאיים שעברו בצורה תקינה. בנוסף, מדד המניות הרוסי ירד השבוע בחדות בכ-1.8% בעקבות ירידות חדות שחלו במחירי הנפט בשבועיים האחרונים.

Mobileye- מניות יצרנית השבבים והתוכנה למכוניות אוטומטיות ירדו בחדות השבוע וזאת לאחר שהחברה מסרה כי שיתוף הפעולה עם חברת "Tesla" לא יוארך מעבר למוצר EYEQ3 המפותח על-ידי החברה. בתוך כך, מניות החברה ירדו בכ-8% במהלך המסחר לאחר ההודעה.

Groupon-
מניית חברת "Groupon" זינקה בזינוק התוך יומי מזה כחמישה חודשים אחרי שהציגה את דוחותיה הכספיים ואת הנתונים לשנה הבאה. המניה זינקה בכ-35% לשער של 5.12 דולר, וזאת לאחר שהמניה כבר עלתה בכ-23% מתחילת השנה. בנוסף, המכירות עלו לרמה של 3.1 מיליארד דולר ומנכ"ל החברה ציין כי הוא מרוצה מקצב ההתקדמות של החברה ומכך שהיא עומדת ביעדיה.

Embraer- יצרן המטוסים הברזילאי צנח בחדות (הצניחה התוך יומית החדה ביותר מאז הפיגוע במגדלי התאומים) וזאת לאחר שדיווח על הפסד מפתיע וחתך את תחזית המכירות בעקבות תחזיות קודרות לענף. ההכנסות השנה צפויות להיות בין כ-5.8 מיליארד דולר לבין 6.8 מיליארד דולר, וזאת לעומת התחזית להכנסות בגובה של 6 ו-6.4 מיליארד דולר. כמו כן, החברה דיווחה על הפסד של 99.4 מיליון דולר ברבעון השני וזאת לאחר שהפרישה 200 מיליון דולר בהקשר לחקירה הנוגעת לחשדות של שחיתות בארה"ב.




בית ההשקעות תמיר פישמן