מחכים לדו"חות ולבנקים המרכזיים

השבוע יסתיים אחד החודשים החזקים מזה זמן רב בשוקי המניות והאג"ח – ואוסף האירועיםהצפוי בשבוע זה עשוי לקבוע אם החודש יהיה חזק עוד יותר „ בשוק המקומי הורידו רובהחזאים את ציפיות האינפלציה לשנה הקרובה לנוכח צעדים נוספים של האוצר

לשבוע האחרון של יולי – אחד החודשים החזקים ביותר בשווקים מזה תקופה ארוכה – יש את כל הכלים להפוך אותו לחודש חזק עודיותר. עונת הדו"חות תיכנס השבוע להילוך גבוה עם חברות מרכזיות כמו אפל, גיליאד, פייסבוק וגוגל; השווקים גם יחכו למוצא פיהם שלהבנקים המרכזיים עם החלטת ריבית בארה"ב (שבה איש לא צופה שינוי בריבית, אך מעניין יהיה לשמוע את הטרמינולוגיה שבה יבחרובבנק), בישראל (גם כאן לא צפוי שינוי, אבל מעניין יהיה לשמוע מה יאמרו שם על השקל החזק) וביפן (שם דווקא יש פוטנציאללהפתעה). בנוסף, במהלך השבוע צפויות להתפרסם תוצאות מבחני הלחץ של הבנקים האירופיים – עובדה עם פוטנציאל שלילי להשפעהעל השווקים, תלוי באופן הצגתה. כל זאת בסופו של חודש שבו שוקי המניות כבר רשמו עליות של %7%-10, שוק האג"ח הממשלתיבשיא והמרווחים הקונצרנים בכל העולם בשפל.

בשבוע החולף לא הופתעו השווקים כשדראגי החליט לא לנקוט בצעדים חדשים ולהמתין לנתוני מקרו עדכניים בעידן שאחרי ה-Brexit,אחרי שהבנק המרכזי של בריטניה החליט בדיוק אותו דבר שבוע לפני כן. בבריטניה נראה כי הכלכלה תיכנס למיתון כבר ברבעון השלישי,בעוד שבאירופה אמון הצרכנים אמנם ירד חזק אבל שאר הנתונים בינתיים לא נראים רע. הציפיות להורדת ריבית באירופה, שעמדו עלשיעורים גבוהים בתחילת יולי, כבר נעלמו ולפי שעה ממתינים השווקים לראות כיצד יתמודדו באירופה עם הבעיות במערכת הבנקאות,בעיקר באיטליה. דראגי רמז על כך לאחר החלטת הריבית ונראה כי בגוש היורו נחושים להתמודד עם הבעיה המטרידה שתעלה השבועעל סדר היום עם הפרסום הצפוי של מבחני הלחץ לבנקים, שרבם מהם לא צפויים לעבור אותם.

מנגד, בארה"ב נתוני המקרו החזקים, יחד עם העליות בשווקים, מחדשים את הציפיות לעליית ריבית עוד השנה. שוק הנדל"ן החזק (זינוקשל %5 בהתחלות בנייה, לעומת צפי לעלייה של %0.2), דרישות עבודה ראשוניות ברמה של 253 אלף (מהנמוכים בהיסטוריה) ומדדמנהלי הרכש לתעשייה הגבוה מהצפוי העלו את ההסתברות לעליית ריבית השנה ל-%45, לעומת %10 בתחילת יולי (הישיבה ביום ד')

מי שכן עשוי להפתיע השבוע יהיה הבנק המרכזי של יפן, שלא מצליחה להפגין סימנים כלשהם להתאוששות לא רק בצמיחה אלא גםבחזית האינפלציה וציפיות האינפלציה. אמנם נגיד הבנק שם פסל השבוע את השימוש במינוח "הליקופטר" לגבי תוכנית עתידית בטענהכי אין אפשרות חוקית לעשות זאת, אך הוא לא פסל את האפשרות שההרחבה המוניטרית שם תגדל בשם אחר. ייתכן כי כבר השבוענשמע ביפן על התוכנית הרחבה פיסקלית של הממשלה החדשה של שינזו אבה – והדבר אולי יאפשר לבנק המרכזי לדחות עוד קצת אתההחלטה. בכל מקרה, אחד היעדים המידיים של הבנק המרכזי יהיה למנוע התחזקות משמעותית של הין מיד לאחר ישיבת הוועדההמוניטרית – כפי שקרה בכל הפעמים האחרונות כשראשי הבנק התכנסו (הישיבה השבוע ביום ו').

ציפיות יורדות, מנמיכים תחזיות

מחירי הנפט ירדו בכ-%4 בשבוע החולף, מה שהוביללירידה מסוימת בציפיות האינפלציה ל-5 שנים בעולם.בשוק המקומי ממשיכות הציפיות הקצרות להיות נמוכותמאוד, אך בשבוע האחרון התקרבו חזאי המקרו לשוקכשרבים מהם הורידו את התחזיות בעקבות מהלכי האוצר(הוזלת ביטוח החובה, הטלת פיקוח על תחליפי חלבלתינוקות, אפשרות להורדת מכס על יבוא עגבניות ושארירקות בחגי תשרי וכו').וצעדים כמו הוזלות מחירי החלב עלידי תנובה. נכון לעכשיו, התחזיות לאינפלציה בשנההקרובה ירדו ל-%0.4%-0.8 (התחזית שלנו היא %0.7),כאשר לפני שבוע הן היו %0.7%-1.בהחלטת הריבית של בנק ישראל מחר (ב') לא צפוי שינויבריבית, אך מעניין יהיה לראות כיצד יתייחס הבנק לשקל.מתחילת יולי התחזק השקל מול סל המטבעות ב-%1.7 –מהלך אגרסיבי שבימים כתיקונם יחד עם ציפיות אינפלציהנמוכות היה מוביל לירידת ריבית. אך זו בדיוק הבעיה שלריבית כל כך נמוכה – שאין לה לאן לרדת. לפיכך, סביר להניח שנראה את בנק ישראל יותר פעיל בשוק המט"ח בשבועות הקרובים מכפישהיינו רגילים בתקופה האחרונה.

מה עושים השבוע?

1. מניות – עונת הדו"חות מסתמנת כאחת המוצלחות בחזית ההפתעותגם השבוע החולף התאפיין בעליות בכל השווקים, אם כי בשיעור קל יותר מהשבועות האחרונים. לפי שעה, עונת הדו"חות לרבעוןהשני מסתמנת כאחת המוצלחות של השנתיים האחרונות במונחים של הפתעות. 125 חברות מתוך S&P500 כבר פרסמו דו"חות,כאשר ההכנסות גבוהות ב-%1.4 מהצפי ובאופן אבסולוטי הן גבוהות ב-%2.8 בהשוואה לרבעון המקביל. מעניין לשים לב לשינוילעומת רבעונים קודמים: כמעט בכל עונות הדוחות האחרונות ההכנסות היו נמוכות יותר ושיעורי הרווח יותר טובים מהצפי והפעם זההתהפך. הרווח אמנם גבוה ב-%6 מהתחזיות, אך עדיין מדובר בירידה בהשוואה לרבעון מקביל.למעט סקטור התקשורת, בכל המגזרים נרשמים דו"חות טובים מהצפוי. שווה לשים לב לפיננסים, שאחרי רבעונים רבים מצליחלרשום עלייה בהכנסות מבנקאות להשקעות ובהכנסות ממסחר בני"ע – מנועי צמיחה שהיו חסרים לבנקים וחזרו ברבעון האחרון.סקטור הפיננסים בארה"ב מתפקד טוב, אך אילולא החששות מהבנקים באירופה הביצועים שלו כנראה היו טובים אף יותר.כמו בעולם, גם השוק המקומי רשם ביצועים חזקים ביולי, עם עלייה של מעל %5 במדדים המובילים ושל מעל %3.5 במדד הבנקים,והוא מצדיק את ההחלטה שלנו להקצות לו %50 מהחשיפה המנייתית. הביצועים של השוק האמריקאי ממשיכים להצדיק אתהמיקוד בו, למרות שבחלק מהמקרים גם המניות באירופה בלטו אך בתנודתיות גדולה יותר.שיעור החשיפה למניות ממשיך להיות עד %80 מהמקסימום. מצד אחד, ברמת תשואות אג"ח ל-10 שנים של %1.6 ואפילו קצתיותר מכך, המכפילים לא נראים גבוהים מדי ואסטרטגים רבים מעריכים כי הם יכולים להמשיך לעלות, לצד המשך שיפור במצבהחברות. בהמשך העליות תומכים גם הדוחות המפתיעים לטובה, נתוני המקרו בארה"ב המצביעים על המשך שיפור וכן העובדהשהעליות במניות לא נתמכו על ידי הגדלה מסיבית של חשיפה על ידי משקיעים מוסדיים וכן מכך שמשקיעים פרטיים רק באחרונההתחילו להגדיל חשיפה. גם הרכישות החוזרות של החברות ממשיכות לתמוך בעליות. מנגד, התשואות הנמוכות בשוק האג"חוהאפשרות לעלייתן וכתוצאה מכך אפשרות לירידת מכפילי הרווח מונעים בשלב הנוכחי הגדלה נוספת של החשיפה המנייתית.

2. אג"ח קונצרני – המרווחים בעולם בשפל של שנהבעולם המשיכו מרווחי הקונצרני לשמור על רמות שפל בכל הדירוגים. השוק ממשיךלחפש תשואות בכל מקום, כאשר נמשכת גם הגיאות בהנפקות הקונצרני. ברובהמקרים, ההנפקות נחטפות תוך ביקושי יתר ובימים הראשונים למסחר האג"חיםרושמים ביצועים חיוביים.גם בשוק המקומי ממשיכים מרווחי הקונצרני להיסגר, בעיקר בדירוגים הנמוכים. עםזאת, ככל שהם נסגרים יותר, כך חוסר הנוחות בחשיפה לדירוגים אלה גדל. אנחנוממשיכים לטייב לדירוגים גבוהים (A ומעלה) לאור העובדה ש"הבשר" הולך ומתכווץכאשר נוח לנו לעשות את זה תוך כדי מגמת העליות שבאפיק.כל עוד אין שום צפי לעליית ריבית בישראל (וכרגע אין), נראה שתנאי הרקע תומכיםבאפיק הקונצרני. כמו בעולם, גם בשוק המקומי יש הנפקות רבות, כאשר רובן זוכותלביקושים חזקים ונהנות מתשואות טובות בימים שלאחר ההנפקה. בשבועייםהראשונים של יולי היו בשוק המקומי הנפקות בהיקף של מעל 3.5 מיליארד ₪, אם כיכ-2 מיליארד ₪ היו של עזריאלי והשאר היו בפיזור גדול. כמו בעולם, גם בשוק המקומי נקלטות ההנפקות כהרף עין ובתקופההאחרונה אנו עדים לחזרתן גם של חברות השורה השנייה להנפיק, כולל חברות נדל"ן.

3. תיק השקעות – פיזור, מח"מ בינוני והגבלת חשיפה לנכסים מסוכניםהציפיות לעליית ריבית בארה"ב אולי עולות, אך חוסר הוודאות לגבי תרחיש כזהגדולים. מצד אחד, הגורמים שאינם תומכים בעליית ריבית הם הדולר המתחזק (וזאתמבלי שהריבית עולה), ציפיות האינפלציה שלא עולות, הריבית בבריטניה שצפויהלרדת וההרחבה הצפויה ביפן (השניים האחרונים די שקולים להעלאת ריביתבארה"ב). מנגד, בעליית ריבית תומכת הפעילות הכלכלית החזקה, האבטלה הנמוכהוהרצון להחזיר שליטה דרך מדיניות מוניטארית. להערכתנו, יש חשיבות גם לזהותהנשיא הבא שייבחר בנובמבר, שלושה שבועות לפני החלטת הפד שבדצמבר.בינתיים, נראה כי עקום התשואות באירופה (בין שנתיים לחמש ) שטוח לחלוטין –כלומר השווקים לא צופים שם שום עליית ריבית בתקופה הנראית לעין; אבל גםבארה"ב המרווח בין האג"ח לשנתיים לבין האג"ח לעשר שנים נמצא ברמות שפל. מהזה אומר? זה אומר שבניגוד לאירופה, השווקים אולי מעריכים שתהיה עליית ריבית, אבל גם אם כן - היא לא תעלה באופן משמעותיוהיא תשפיע בעיקר על החלק הקצר ולא תבוא לידי ביטוי בציפיות לעלייה נוספת בהמשך. במלים אחרות, גם אם תהיה עליית ריבית,היא כנראה תרד די מהר כי העולם של היום לא מצדיק ריבית גבוהה. על רקע זה, איננו משנים באופן משמעותי את תיק ההשקעותלתקופה הקרובה. אנחנו נשארים יותר שקלים מצמודים ומחמ של 3.3 בשקלים ו-4 בצמודים. החשיפה לקונצרני נשארת כ-%35.ממשיכים להקפיד על ניהול סיכונים, כי אנחנו ממשיכים לדבוק בהערכה שהשווקים ימשיכו להיות תנודתיים.

מאת בית ההשקעות הראל