ביום חמישי, בעוד 10 ימים, צפויה להתקבל החלטה בבריטניה האם להישאר באיחודהאירופאי או להיפרד, כאשר תוצאות הסקרים מביאות לתנודתיות רבה - תשואות האג"חיורדות בכל העולם

לאחר שבשבוע שעבר התבשרנו על נתוני תעסוקה גרועים מהצפי בארה"ב, עלו מחדש חששות לגבי תיזמון ומהירות העלאת הריבית,דבר שהוביל לגידול בתנודתיות בשווקים מחד וירידת תשואות ממשלתיות מאידך. השבוע, המשיכו לזרום נתוני מאקרו שבעזרתם ניסוהמשקיעים לסמן את כיוון הכלכלה האמריקאית . הנתונים לא הצביעו על סערה ואפילו להיפך, דרישות העבודה הראשוניות יצאו מתחתלצפי ומדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן יצא מעל הצפי , נתונים אלו לא מתיישבים כל כך עם הנתון החלש משבוע שעבר שלשוק העבודה האמריקאי .כעת המשקיעים בוחרים להתמקד בבריטניה ובסיפור אפשרות יציאתה מהאיחוד האירופי. באופן שוטף מתקיימים משאלים טלפונייםוסוכנויות ההימורים וגם השווקים מנסים לתמחר את הסיכוי ליציאה. חשוב להזכיר שבעבר גם אירלנד עמדה על סף יציאה מהאיחודולבסוף החליטה להישאר. האפקט העיקרי מיציאה של בריטניה מהאיחוד צפוי להיות היחלשות משמעותית של הליש"ט אל מול הדולר,יש הסוברים שאפילו בכ %30 וכתוצאה מזה יתחזקו שווקי המניות הבריטים. מנגד, מחירי המניות בשאר אירופה צפויים לרדת ממהלךשל יציאה מהאיחוד וגם התשואות ל 10 שנים באירופה יעלו , למעט בגרמניה, שיכולה להיות העוגן למשקיעים. התנודות בשווקיםאגרסיביות ביותר והתחזיות המשתקפות מהמסחר נעות ומשתנות בצורה מהירה הרבה יותר מאשר תחזיות האנליסטים.החששות מיציאה של בריטניה מהאיחוד האירופי, אם כן, הביאו לירידות שערים בשווקי המניות בעולם בהובלת אירופה שירדה השבועבכ %5%-3 ,כאשר גם שווקי המניות האמריקאים ירדו ברובם בכ %1 .אותן החששות מביאות את המשקיעים לחזור אל אגרות החוב,הממשלתיות בעיקר אבל לא רק, מה שהביא את תשואת האג"ח הממשלתי ל 10 שנים בארה"ב להגיע לשפל של %63.1 ובגרמניה אףלשפל של כל הזמנים ברמה של %019.0 ! שוב רואים שארה"ב וגרמניה מהוות למעשה קרקע בטוחה למשקיעים מכל העולם.לאור החששות ולאור ההתרחשות בשווקים, קטנה ההסתברות להעלאת הריבית בארה"ב וביום רביעי בישיבת הפד האמריקאי הצפי הואשהריבית ית שאר ללא שינוי, גם ההסתברות להעלאה בספטמבר ירדה באופן די משמעותי והצפי להעלאת ריבית השנה נמצא סביב %50בלבד.ההתמקדות במשאל בברטניה השאירה את נתוני המאקרו בשוליים על אף שאלו היו חיוביים . נתוני התמ"ג לרבעון הראשון באירופההראו נתוני שיא משנת 2011 כאשר התמ"ג עלה ב %6.0 במונחי רבעון, גם הייצור התעשייתי האירופאי גדל בהמשך למס' רבעוניםרצופים של שיפור.ביפן נתונים סבירים לא הצליחו לעצור את התחזקות היין והמניות המשיכו בכיוון שלילי.

ציפיות האינפלציה בעולם ממשיכות להיחלש, בארץ דווקא הפוך
נתוני הצריכה הפרטית בארה"ב בעלייה, מחירי הנפט השבוענותרו סביב 49-48 $ לחבית אולם ירדו %5 מהשיא, נתוניהיבוא הסיני מצביעים על גידול ולמרות כל זאת השווקיםמתמחרים ירידה בצפי לצמיחה הגלובאלית.לרוב, ניתן לראות בסיטואציות כאלה גם היחלשותמשמעותית במטבעות שווקים מתעוררים לצד עליית תשואותשם ודווקא כעת הדבר אינו קורה.הורדת תחזיות הצמיחה הובילו לירידה בציפיות האינפלציהבכל העולם והחלק הארוך של העקום מסמן שפל בציפיותהאינפלציה של הרבה שניםבשוק המקומי, למרות הנתונים החלשים של הצמיחהברבעון הראשון, נתוני ההכנסות ממיסים , שפורסמו כמו גםנתוני הצריכה הפרטית מרחיקים מעט את החששות ממיתוןעליהם דובר בשבוע האחרון ואיתם גם את הצפי לעוד שנהשל אינפלציה שלילית. לפיכך, ציפיות האינפלציה לשנהיט פסו לשיעור של %4.0 . מאידך , היצוא ממשיך להיות חלש.

מה עושים השבוע ?
.1 מניות – ממשיכים להיחשף בצורה סלקטיבית תוך בחינה של סקטורים
שווקי המניות בעולם ירדו השבוע ברובם, גם השווקים המפותחים וגם השווקים המתפתחים, כאשר את הירידות הובילה אירופהכשמדד יורוסטוקס 50 ירד בסיכום שבועי בכ %78.3 ,דאקס ירד %72.3 והפוטסי ירד %74.2 .בארה"ב, הירידות היו חלשות יותרכשמדד P500&S ירד %15.0 ומדד נאסד"ק ירד %97.0 .שווקי המזרח ירדו בכ %3-2.נתוני היבוא הסינים מצביעים על פוטנציאל לשיפור הסחר העולמי בעתיד הקרוב. לצד השיפור בצריכה הפרטית האמריקאית ולצדהצפי שרבעון 3 אמור להיות חזק יותר לחברות האמריקאיות בעיקר בגלל העלייה החדה במחיר הנפט ניתן היה לצפות ששווקיהמניות יתחזקו אך זה, כאמור, לא קרה.ההשפעה של ה"ברקזיט" יכולה להיות כמובן לשני הכיוונים, במידה ותתקבל החלטה לצאת מהאיחוד, הדבר עלול לתמוך בשווקיהמניות הבריטים וזאת במידה ואכן יהיה פיחות משמעותי בליש"ט לו עופג בשווקי המניות בשאר אירופה ואילו אם יוחלט להישאר,השווקים יתמחרו מחדש את המצב וזה דבר שיתמוך במדדי המניות באירופה ודווקא יתקן מטה את מחירי המניות בבריטניה.מדדי המניות המקומיים ירדו השבוע בדומה לעולם כאשר מדד ת"א 25 ירד %4.2 ,מדד ת"א בנקים ירד %54.2 ,מדד ת"א נדל"ן 15ירד ב %67.0 ואילו מדד יתר 50 אף עלה %04.0 .אנו ממשיכים להחזיק מניות בתיקים בחשיפה של כ %80 מהמקסימום האפשרי בכל קרן, החשיפה מאוזנת בין ישראל לחו"ל, כאשרהאחזקה בחו"ל מתפזרת בין ארה"ב (הרוב), אירופה (כ %20 ( ומעט בשווקים מתעוררים. לשונאי תנודתיות אנו ממשיכים להמליץלהיחשף לסקטור הצריכה בארה"ב , למדד התנודתיות הנמוכה (SPLV (ולמדדים המאופיינים בחלוקת דיבידנד גבוהה.
.2 אג"ח קונצרני – לא מקטינים חשיפה, כן מקטינים סיכונים
תשואות האג"ח הממשלתי ירדו בכל העולם והשפיעו לחיוב גם על האפיק הקונצרני, מהשהותיר את המרווחים פחות או יותר במקומם, אפילו מרווחי אג"ח YIELD HIGHבארה"ב לא נפתחו.בישראל עיקר ירידת התשואות באה במדד שחר 5 +שמחירו התחזק בסיכום שבועי ב%93.0 ,גם מדד ממשלתיות 10-5 התחזק בכ %48.0 .ירידת התשואות הממשלתיותהביאה לפתיחת המרווחים הקונצרנים כך שגם מדדי התל בונד תפקדו טוב אך עלופחות מהמקבילים הממשלתיים. מדד תל בונד 20 בלט בעליה של %52.0 ,כמו גםמדד תל בונד תשואות. מדד תל בונד שקלי היה חלש יותר (עלה %23.0 (וזאת בשלהאג"חים של חברות הנדל"ן האמריקאיות שרובן נסחרות בתשואה גבוהה יותר מזושבהן הונפקו.ההמלצה שלנו הינה להמשיך ולטייב את תיק האג"ח ולעלות מעט בדירוגים, אג"ח בנקים אמורים להמשיך ולתפקד טוב. אנוממשיכים להמליץ על תיק אג"ח קונצרני מפוזר לכל הדירוגים, גם בשל עודף התשואה על המקבילות הממשלתיות (שחזרו להיותנמוכות מאוד) וגם על רקע הריצה לנכסים פחות מסוכנים בעולם המפותח .
.3 תיק השקעות – לא הזמן להגדלת סיכון
בעולם, ציפיות הצמיחה העולמית והאינפלציה במגמת ירידה, ציפיות להעלאת ריביתבארה"ב מתרחקות ותוואי ההעלאות העתידיות מתמתן, התיאבון לסיכון אצלהמשקיעים בעולם יורד ויש מעבר כספים משווקי המניות לשווקי האג"ח.גם בישראל המגמה של ירידת תשואות באג"ח מתבטאת בתשואות יפות למשקיעיםבתיקי האג"ח. להערכתנו, רמות התשואה הנוכחיות אינן מצדיקות הארכת מח"מ וגםאין טעם בקיצור נוסף של המח"מ מעבר למה שהמלצנו בשבועות האחרונים. ראוי לתתדגש על התנודתיות שבה אנו משיגים את התשואה ולכן אם התשואות ממשיכות להיותנמוכות , המח"מ נשאר בינוני.אנו ממליצים להמשיך להקטין סיכונים בתיק ההשקעות, בדמות מח"מ בינוני ולהתרחקמהתנודתיות של החלק הארוך, כמו כן אנו ממשיכים להמליץ ולטייב את תיק האג"ח הקונצרני ע"י רכישת אג"חים ברמות דירוגגבוהות יחסית ובמח"מ קצר יותר מהממשלתיות . בחלק המנייתי חשוב מאד לפזר את הסיכון על מנת להקטין את התנודתיות, להיותמאד סלקטיביים לאור השונות בין החברות במדדים ולהיצמד לסקטורים דפנסיביים יחסית.תוצאות המשאל בבריטניה הן הימור. עצם השפעתם על התנודתיות בשוק מכתיבה אצלנו, בשלב זה, גישה שמרנית יותר.

הראל פיננסים