נתוני תעסוקה חלשים בארה"ב הלמו בציפיות לעליית ריבית בחודשיים הקרובים והם ייאלצואת הפד לחדד את מסריו לגבי עיתוי עליית הריבית - בד בבד, מתגברים הקולות הטוענים כיהריבית האפסית מיצתה עצמה והם עשויים לסייע לפד להעלות את הריבית בקרוב בכל זאת
נתוני התעסוקה המאכזבים בארה"ב אמנם שינו בסוף השבוע מהקצה אל הקצה את ציפיות השוק בנוגע לקצב עליית הריבית – אך לאבטוח שהבנק המרכזי האמריקאי ימהר כל כך לחשב מסלול מחדש. בשבוע האחרון נראים בעולם יותר ויותר ניצנים לשינוי בגישהלמדיניות הריבית האפסית (או אף השלילית), במובן זה שהכלי הזה מיצה את עצמו. בשבוע האחרון היו אלה ביל גרוס ונגיד הבנקהמרכזי לשעבר של בריטניה מרווין קינג שדיברו בגנות השמירה על ריבית אפסית וה- OECD התייחס לכך כשאמר כי הדגש צריך לעבורמהמדיניות המוניטרית לצעדים פיסקליים. נשיאת הפדרל ריזרב של קליבלנד רמזה בסוף השבוע כי נתוני התעסוקה לאבאמת שינו אתהתמונה המקרו כלכלית ועליית ריבית הדרגתית היא עדיין צעד מתבקש. בינתיים, אלה רק דיבורים של אנשי מקצוע ועדיין לא ראינו אתזה מחלחל לשווקים – אך ייתכן שזה רק עניין של זמן.לפי שעה, בשווקים מעדיפים להתמקד במה שהם מכירים בשמונה השנים האחרונות – הנצחת הריבית הנמוכה והמדיניות המרחיבה.הטריגר הפעם היה נתוני התעסוקה שהצביעו על תוספת משרות של 38 אלף עובדים (לעומת צפי ל-164 אלף) והיו החלשים ביותר מאזספטמבר 2010 .גם אם נביא בחשבון נסיבות מקלות או טכניות כמו ספירת 35 אלף עובדי וריזון השובתים במחאה על תנאי העסקתםושנספרו כמובטלים, לא ניתן למצוא נקודות חיוביות בדו"ח התעסוקה הזה, שהחולשה בו הורגשה בכל ענפי המשק. אמנם שיעורהאבטלה ירד ל-%7.4) לעומת צפי של %9.4 ,(אבל זה בגלל הירידה שנרשמה בשיעור ההשתתפות ל-%6.62 .כל ציפיות השוק לגבי קצב עליית הריבית בארה"ב השתנו: הצפי להעלאת ריבית ביוני צנח בחזרה לרמתו מלפני כחודש, %4 - מהשאומר ציפיות אפסיות לעליית ריבית החודש, לעומת מעל %30 בתחילת השבוע שעבר. גם הצפי ביולי ירד משמעותית. הצפי לעלייהאחת השנה ירד לפחות מ-%60 .השבוע נראה כי משקיעים יבחנו בשבע עיניים את הניסוחים המדויקים שבהם תבחר יו"רית הפד ג'נט ילן בנאומה מחר (יום שני) ויחפשורמזים להמשך. הרי ילן בעצמה, יחד עם הפרוטוקול של ישיבת הפד האחרונה, הצליחו לשנות את ציפיות השווקים לפני כשבועיים,כשגרמו להם להעריך כי עליית ריבית צפויה הרבה יותר מוקדם מכפי שחשבו קודם לכן. הנאום של ילן בפילדלפיה מחר יהיה ההתבטאותהפומבית הרשמית האחרונה שלה לפני ישיבת הפד באמצע החודש (15-14 ביוני).
האינפלציה עדיין לא מטרידה
נתוני התעסוקה החלישו את הדולר בכל העולם והורידו באופן דרמתי את התשואות הממשלתיות הנומינליות קרוב לשפל של פברואר -התשואה ל-10 שנים בארה"ב ב-%7.1 ,לעומת שפל של %66.1 בפברואר ובגרמניה הן ירדו אפילו יותר מכך ל-%06.0 .ציפיותהאינפלציה ירדו במקצת בכל העולם, אם כי באופן שולי. עדיין מדובר בצפי אינפלציה של %5.1 ל-5 שנים בארה"ב.גם באירופה, ציפיות האינפלציה והאינפלציה בפועל נשארות נמוכות. ביום חמישי החליט הבנק המרכזי האירופי להמשיך במדיניותהנוכחית ואמר כי הריבית תישאר נמוכה לאורך זמן. עם זאת, אם הזכרנו קודם את הסימנים לשינוי אפשרי בגישה כלפי מדיניות הריבית,אפשר להצביע על העובדה שדראגי לא אמר שוב במפורשכי יוריד עוד את הריבית וירחיב את המדיניות. הוא ציין כיאם יתעורר הצורך בכך הוא ישקול – אך כרגע אין צורך.בשוק המקומי ראינו את ציפיות האינפלציה יורדות בחלקהבינוני והארוך (גם כאן לא משמעותית), בעוד שהציפיותהקצרות נשארו כמעט ללא שינוי. הביצועים של האפיקהשקלי הבינוני והארוך היו חזקים יותר, כך שבצמודיםהבינוניים-ארוכים ראינו חולשה. להערכתנו, יש עדיפותלצמודים הקצרים-בינוניים בעיקר בשל הציפיות הנמוכותבאפיק זה.הציפיות הנגזרות בשוק המקומי לשנה הקרובה עומדות עלכ-%3.0 ,בעוד שאנו מעריכים כי האינפלציה ב-12החודשים הקרובים תהיה %9.0 על רקע העלייה הצפויהבשכר המינימום והנתונים הטובים בהתייחס לתעסוקהולצריכה הפרטית.
מה עושים השבוע?
1 .מניות – לא משנים חשיפה, בוחנים סקטורים
בסיכום שבועי שוקי המניות בעולם ירדו ברובם, למעט השוק האמריקאי שנהנה מחולשת הדולר. זה לא היה אירוע יוצא דופן, שכןלרוב כאשר השווקים בכל העולם יורדים השוק האמריקאי מתפקד טוב יותר. P500&S עלה בשבוע האחרון ב-%8.0 ,בעודשיורוסטוקס 50 ירד %6.2 והדקס ירד ב-%8.1 .במבט קדימה, כמו שציינו כאן בשבוע שעבר, יש ניצנים המצביעים על התחלת מגמה של שיפור בסחר העולמי, כאשר בין היתרהדבר הוא תולדה של הפסקת הירידה ביבוא של סין. במבט ל-2017 אנו צפויים לגידול בסחר העולמי והדבר אמור לתרום בעיקרלשווקים מתעוררים ולשיפור הצמיחה העולמית והיצוא – ולתרום גם לחברות ולשוקי המניות.יחד עם ציפיות לשיפור במצבן של החברות בדוחות הרבעון השני ובשני הרבעונים האחרים עד סוף השנה, איננו ממליצים להקטיןאת החשיפה המנייתית, אלא להשאירה קרוב למקסימום. עם זאת, למי שמתמקד בהשקעה סקטוריאלית, נראה כי העדיפות שלהבנקים בימים אלה פחתה, בעקבות ירידת ציפיות עליית הריבית ודווקא סקטורים שמתפקדים טוב בריבית הנמוכה (כמו צריכהבסיסית, תשתיות וכו') ימשיכו לעשות זאת גם בתקופה הקרובה, לפחות עד שהפד יצליח להטמיע את המסרים שלו לגבי קצב עלייתהריבית.בשוק המקומי הסתיימה בשבוע החולף עונת הדו"חות הכספיים. בדומה לעולם, גם כאן זו היתה עונה חלשה יחסית בסקטור הגדולביותר של השוק (חברות התרופות), כאשר בבנקים הגורמים לדו"חות מאכזבים היוחד פעמיים (אינפלציה שלילית וגידול בהוצאותמסים). הדו"חות הטובים ביותר היו של חברות הנדל"ן המניב, הודות לריבית הנמוכה והצריכה הפרטית החזקה, אך גם כאן זו לאהיתה בשורה דרמתית שכן זהו תת הסקטור עם הביצועים הטובים ביותר בתל אביב מתחילת השנה עם עלייה של מעל %5.11במדד נדלן 15 .
2 .אג"ח קונצרני – תיק מפוזר עם מיקוד בדירוגים גבוהים
מרווחי האג"ח הקונצרני בכל העולם נפתחו במקצת בסוף השבוע, בעקבות ירידה חדהיותר של התשואות באג"ח הממשלתי. כלומר, הביצועים של הקונצרני היו טובים, אךחלשים יותר מהממשלתי. ככל שהדירוג של האג"חים היה גבוה יותר, כך הם התנהגוטוב יותר. בדירוגי Yield High – המתנהגים יותר כמו מניות בימים כאלה – המרווחים .5.6%-ל 5.4%-מ נפתחוגם בשוק המקומי נמשכת המגמה החיובית באפיק הקונצרני. תל בונד 20 עלה בשבועהחולף בכ-%3.0 והתל בונד תשואות בכ-%5.0 .התשואות בתל בונד 20 מתחילתהשנה מסתכמות בכמעט %2 .המרווח בתל בונד 20 הוא כ-%6.1 ובתל בונד בנקים .0.8%אם לגזור מהביצועים בארה"ב בסוף השבוע, ההמלצה שלנו מהשבוע שעבר לטייב את תיק האג"ח ולעלות בדירוגים כמו לדוגמאבאג"ח הבנקים, היתה נכונה והם אמורים להמשיך לתפקד טוב. אנו ממשיכים להמליץ על תיק אג"ח קונצרני מפוזר לכל הדירוגים,גם בשל עודף התשואה על התשואות הממשלתיות (שחזרו להיות נמוכות מאוד) וגם על רקע הגב החיובי שלו זוכה האפיק הזהמהשווקים בעולם.
3 .תיק השקעות – לא מגדילים סיכונים
אחרי סוף השבוע, חזרנו למעשה לחודש פברואר מבחינת ציפיות הריבית, והתשואותהממשלתיות, אם כי שוקי המניות ניצבים ברמה גבוהה יותר. מי ששמר על מח"מ ארוךבתיקי האג"ח נהנה מירידת התשואות של סוף השבוע, אך להערכתנו, רמות התשואההנוכחיות אינן מצדיקות הארכת מח"מ ובנקודת הזמן הנוכחית גם אין טעם בקיצורנוסף של המח"מ מעבר למה שהמלצנו כאן בשבועות האחרונים. ראוי לתת דגש עלהתנודתיות שבה אנו משיגים את התשואה ולכן אם התשואות נמוכות המח"מ נשארבינוני.המשימה המרכזית של הפד בארה"ב כעת תהיה להעביר מחדש את המסרים לשוקבנוגע לעיתוי העלאת הריבית, ולהערכתנו הוא צפוי לשמור על נחישות בתוכניתלהעלות את הריבית בחודשים הקרובים כדי להחזיר לידו את נשק הריבית. לפיכך,איננו ממליצים על שינוים משמעותיים בתיקי ההשקעות בעקבות סוף השבוע.במיוחד ברמת הריביות הנוכחיות אנו עדיין מעריכים כי את הסיכון בתיקים ראוי לקחת דרך חשיפה למניות ולא דרך הגדלת הסיכוןשל תיקי האג"ח.. חשיפה למדד מניות בודד או לנכס ספציפי אחד מניבה כיום בעיקר תנודתיות ומעט תשואה ולכן הניהול השוטף שלמרכיבי התיק חשוב מבעבר.
הראל פיננסים