הנאום של ג'נט ילן בסוף השבוע הבהיר למי שעוד לא היה בטוח, שהריבית בארה"ב תעלהבחודשים הקרובים והשאלה המרכזית היא באיזו משלוש הישיבות הקרובות של הפד זה יקרה- בינתיים שוקי המניות מתקנים
השבועיים וחצי הקרובים צפויים להיות מתוחים מאוד בוול סטריט. אחרי הנאום של ילן שהיה גולת הכותרת של השבוע האחרון, נראה כיבורסת ההימורים על עיתוי העלאת הריבית הקרובה בארה"ב תרכז עניין רב ועשוי לקבוע את הכיוון של שוקי המניות והאג"ח. ההימוריםהחמים הם על יוני, יולי או ספטמבר. על הרקע הזה, נתוני התעסוקה והאינפלציה הצפויים השבוע יעמדו במוקד תשומת הלב.כרגע הצפי ליוני עומד על %30 בלבד, אך לנוכח העובדה שבנתוני התעסוקה השבוע צפוי עיוות טכני ידוע מראש שיביא לנתונים נמוכיםובתחום האינפלציה אין ציפיות לדרמות – ייתכן שבשווקים יאמינו שהפד ימתין. הציפיות לעליית ריבית ביולי כבר מתקרבות ל-%55 ,אךלרעת ההימור הזה עומדת העובדה שלהחלטה של חודש זה לא נלווית מסיבת עיתונאים – ובדרך כלל מעדיפים הבנקאים להעלות ריביתדווקא כאשר כן מתקיים מעמד מתוקשר כזה, כדי שתהיה להם הבמה להסבירו. ההסתברות לעליית ריבית בספטמבר היא כבר %60 ,אךהשאלה היא אם זה לא מאוחר מדי אם הפד יהיה מעוניין בכל זאת להעלות את הריבית יותר מפעם אחת השנה.אחרי הנאום של יו"רית הפד ביום שישי באוניברסיטת הארוורד, למי שעוד היה ספק שהריבית בארה"ב תעלה השנה – הוא נעלם. השורההתחתונה של הנאום היה כי השווקים לא צריכים לשאול אם עצמם אם הריבית תעלה השנה אלא מתי. באופן ברור אמרה ילן כי הנתוניםמצדיקים עליית ריבית בחודשים הקרובים, אך היא לא פיתחה את הנושא הזה הרבה מעבר לכך. בשני הפרמטרים החשובים, ורגע לפנינתוני המקרו של השבוע, היא ציינה כי:
שוק העבודה סביר, למרות שהפד לא רואה את התפתחויות שהוא רוצה לראות בתחום עליית השכר ובתחום התעסוקה (למשלמבחינת חלוקת עובדים בין משרה חלקית למשרה מלאה).
האינפלציה. ילן מאמינה שהיא תגיע ל-%2 ,למרות שבינתיים קשה לראות את זה מציפיות האינפלציה הנגזרות מהשוק.תגובת השוק לנאום הזה לא היתה דרמתית (התשואה לשנתיים עלתה מ-%88.0 ל-%91.0 – (מה שאומר שלפחות בטווח הקצרהשווקים כבר הפנימו את הציפיות לעליית הריבית. הציפיות לעליית ריבית אחת השנה כבר מעל %70 .
ציפיות האינפלציה יורדות
למרות המשך עליית מחירי הנפט, שבשבוע האחרון עלו בעוד %3 ולרגע נשקו לרמת 50 דולר, לא ראינו בשבוע האחרון עלייה בציפיותהאינפלציה בעולם. בארה"ב אולי אפשר לקשור זאת להתחזקות הדולר, אך בשום מקום אחר בעולם המפותח זה לא קורה, למרות עלייהשל מעל %100 במחירי הנפט מאז רמת השפל. בחודש האחרון התייצבו ציפיות האינפלציה ברמות הנוכחיות, למרות נתונים כלכלייםטובים, צריכה הפרטית חזקה והתייצבות באבטלה. הציפיות בארה"ב ל-5 שנים הן %5.1 ול-10 שנים הן %6.1 .בשוק המקומי בשבוע החולף כמעט לא נרשם שינוי בציפיות האינפלציה. בחלק הקצר הציפיות עדיין מאוד נמוכות (%4.0%-2.0 (ובבינוניהן לא שונות הרבה מהעולם. אנו (ורוב החזאים בשוק)עדיין מעריכים כי האינפלציה בשנה הקרובה תהיה גבוההיותר (כ-%9.0 ,(על רקע העלייה הצפויה בשכר המינימוםבמהלך חצי השנה הקרובה וכן על רקע נתוני התעסוקההמצוינים והצריכה הפרטית החסונה.בנק ישראל הותיר במהלך השבוע החולף את הריביתברמה של %1.0 ,בהתאם להערכתנו. בהודעה לא ניתן כלרמז בדבר אפשרות ממשית לשינוי במדיניות הבנק – גםעל רקע הציפיות לעליית הריבית בארה"ב. להערכתנו,בשע"ח הנוכחי, למרות האינפלציה השלילית והחולשההמתמשכתביצוא, ריבית בנק ישראל צפויה להישאר ללאשינוי. זאת במיוחד על רקע המשך האינדיקטורים לצריכהפרטית חזקה, לנוכח המשך העלייה במחירי הדירות ונתונישוק התעסוקה החיוביים שפורסמו היום. להערכתנו,הריבית תישאר ללא שינוי לפחות עד מחצית 2017 ,או עדשנראה פיחות משמעותי של השקל מול הסל.
מה עושים השבוע?
1 .מניות – ביצועי יתר מחוץ לארה"ב
השבוע החולף התאפיין בעליות בשוקי המניות, כאשר השווקים הבולטים היו ארה"ב ואירופה. הודות לעליות האלה, שוקי המניותצפויים לסכם את חודש מאי עם תשואות חיוביות, אחרי ביצועים טובים גם במרץ ואפריל, אם כי העוצמות לא חזקות. התופעה הזומחזקת את ההמלצה שלנו להגדיל חשיפה מחוץ לארה"ב, בעיקר לאירופה. הדקס מתחילת הרבעון בתשואה עודפת על P500&S .במסחר באירופה בשבוע החולף בלטו במיוחד הבנקים. בשבועיים האחרונים עלו בכמעט %15 אחרי השפל שאליו ירדו בתקופההאחרונה, בעיקר בגלל חשש ליציבותם. זה בא לידי ביטוי במניות וגם באג"חים של הבנקים. לרוב קיים מתאם בין הבנקים באירופהובישראל ומאחר שלא ראינו תיקון דומה בבנקים הישראלים, נראה כי יש כאן פוטנציאל תשואה שעדיין לא בא לידי ביטוי, אם כיחשוב לציין שגם לא ראינו ירידות בבנקים הישראלים כפי ש"חוו" מניות הבנקים האירופאים.עונת הדו"חות הכספיים הסתיימה. הרווחים גבוהים מהתחזיות ב-%3.3 ,אך ההכנסות היו נמוכות מהתחזיות ב-%3.0 .ברמהאבסולוטית, הרווחים ירדו ברבעון החולף ב-%5.8 וההכנסות ירדו ב-%25.2 .ההישגים הנאים ביותר שייכים לסקטור מוצרי הצריכה(מחזורית ובסיסית), שסיפק את הסחורה בדוחות. מעבר לכך לא ניתן לומר שיש מגמה בולטת בסקטור מסוים. מגזר האנרגיה בולטלחיוב הרבה מעל התחזיות, אבל אבסולוטית רוב החברות הפסידו כסף.זה היה רבעון רביעי רצוף של ירידה ברווחים, כאשר הרבעון השני צפוי להצביע על התייצבות ושני הרבעונים הבאים צפויים להיותחזקים יותר. אחרי חמישה רבעונים שבהם שוקי המניות תפקדו חלש וגם הדוחות היו לא טובים – הרי שבמבט קדימה הצפי לשיפורביחד עם מחירים נוחים עושה הגיון להישאר בחשיפה כמעט מלאה לאפיק.בשוק הישראלי התיקון שראינו בשבוע האחרון נבע במידה רבה ממניות הארביטראז‘ (למעטטבע שגם השבוע ירדה) ומסקטור הגזוהנפט שיש לו פוטנציאל להמשיך לעלות. במחירים הנוכחיים גם הבנקים מעניינים להשקעה, במיוחד בהשוואה לאירופה וארה"ב(ובמיוחד למי שמאמין בעליית תשואות).
2 .אג"ח קונצרני – תמחור סיכונים הוא שם המשחק
המרווחים באג"ח חו"ל נשארו בשבוע האחרון כמעט ללא שינוי עם נטייה לירידתתשואות. באג"ח היי-יילד נרשמה ירידה במרווחים על רקע עליית המניות והטיפוס שלמחירי הנפט. להערכתנו, הפוזיציה של אג"ח חו"ל קונצרני ממשיכה להיות טובה יותרמחשיפה לממשלתי ברוב העולם.בשוק המקומי המרווחים בקונצרני נוחים ובשבוע החולף הביצועים היו טובים. בתל בונדתשואות מורגשת תנודתיות גדולה יותר, בגלל אג"חים ספציפיים. בדירוגים הגבוהיםהמרווחים ממשיכים לרדת, כאשר מרווחי הבנקים יורדים ל-%74.0 .אנחנו ממשיכיםלטייב את תיק האג"ח כך שיבטא נכון את הסיכוי והסיכון של כל אג"ח ומוצאים שישאג"חים, בעיקר בקבוצת ה BBB ,שלא מבטאים נכון את הסיכון.לאור העבודה שאיננו צופים עליית תשואות משמעותית, אג"ח בנקים ממשיך להיות מעניין. מצב הבנקים בכל העולם משתפר, בארץהם מתקרבים לרמות הלימות ההון הנדרשות ל-2017 ,בהדרגה יחזרו כל הבנקים המקומיים לחלק דיבידנד וכמעט כולם בתהליכיםלהנפקת אג"ח COCO ,מה שהופך את האג"חים הקיימים למעניינים יותר.
3 .תיק השקעות – אם מגדילים סיכון אז באמצעות מניותסחר
החוץ ממשיך להיות הנושא המרכזי בשוק העולמי. נתוני החשבונאות הלאומיתבכל העולם ממשיכים להצביע על חוזקה בצריכה הפרטית אל מול חולשה בתחומיהתעשייה והיצוא. באירופה וביפן זו קרקע להמשך ההרחבות ולדחייה בהעלאות ריבית.השבוע צפוי ה-ECB לפרסם עדכון תחזיות וזה עשוי להשפיע לחיוב על המטבעוהתשואות. בהמשך החודש צפויה גם החלטת ריבית ביפן וייתכן כי סוף סוף יוחלט גםשם על הגדלת ההרחבה הכמותית במאמץ להחליש את המטבע.בניגוד למגמה של השנה האחרונה ועל אף הירידה בסחר החוץ, מחירי הנפטוהסחורות החקלאיות חוזרים לעלות. יש הטוענים שהעלייה הזו מרמזת על שינוי כיווןחיובי בתחום הסחר העולמי, רק שעדיין לא רואים זאת בנתונים.כל אלה רק מצביעים על כך שבניגוד לעבר, שם המשחק גם בשוק העולמי וגם במקומי הוא דינמיות. חשיפה למדד בודד או לנכסספציפי אחד מבלי לזוז – גישה שעבדה בשנים קודמות – מניבה כיום בעיקר תנודתיות ומעט תשואה. למרות שקשה לקלוע, מישדורך במקום מתקשה להרוויח. על רקע זה גדלה החשיבות של בחירת מניות ואג"ח וגדלה חשיבות הניהול השוטף של שניהרכיבים. ההחלטה (לפני שבועיים) לקצר את התיקים השתלמה בשבוע האחרון, אך לאור עליית התשואות בחלק הארוך של העקוםהיא עשויה להשתנות במהירות. הביצועים של אג"ח חו"ל ושלל ההנפקות של התקופה האחרונה מעודדים גם השתתפות סלקטיביתבאפיק זה. במניות אנו שומרים על חשיפה כמעט מלאה, כאשר ארה"ב אמנם עדיין מהווה את החלק המרכזי בחלק החו"לי, אךלצדה נתח מכובד גם לאירופה שעשויה להמשיך לתפקד טוב אם תימשך חולשת היורו לאור הצפי לעליית הריבית בארה"ב.
הראל פיננסים