הנתונים היבשים לא מצביעים על חולשה כלכלית בארה"ב, למעט הדו"חות הכספיים עקוםהתשואות ממשיך להשתטח וציפיות עליית הריבית ממשיכות להידחות למה תמחור המניות אטרטקיבי יותר מזה של שוק האג"ח?
השבוע מלאו שלושה חודשים לתיקון האגרסיבי בשוק המניות, אך נראה כי סימני השאלה רק התרבו. P500&S אמנם עלה בכמעט %17מאז אמצע פברואר ועד סוף אפריל כשהעליות נרגעו, אך גם שוקי האג"ח הממשלתי והקונצרני גאו כך שבמקום שכולם כבר ידברו עלכלכלה פורחת, הרוב מדברים על כלכלה מקרטעת. הנתונים הכלכליים לא מצביעים על חולשה בכלכלת ארה"ב, למעט הדו"חותהכספיים, אך נראה כי מגמת השיפור איטית מכדי שתצדיק את עליית הריבית שלה ציפו בתחילת השנה. בשבוע האחרון נרשמה ירידהנוספת בצפי לעליית הריבית בארה"ב, כאשר הצפי ליוני כבר עומד על %4 - מה שאומר שלפחות לפי השווקים גם בחודשיים הקרוביםהריבית בארה"ב תישאר ללא שינוי. הצפיות לעליית ריבית אחת עד סוף השנה עדיין קצת מעל %50 ,וגם זה יכול להשתנות כהרף עין.בינתיים, שיפוע עקום התשואות האמריקאי הולך ומשתטח – מה שאומר שגם שוק האג"ח לא צופה עלייה קרובה בריבית ולכשתתבצעסביר שתהיה איטית. התשואות לשנתיים אמנם נשארות במקום (כ-%75.0 ,(אך מה שירד במיוחד בתקופה האחרונה הן התשואות ל-10שנים הניצבות כבר ברמה של כ-%7.1 .מתחילת השנה ירדו התשואות הארוכות בכמעט 60 נקודות בסיס – רווחי הון נאים למשקיעיםבמח"מים הארוכים, אם כי מעט מאוד משקיעים צפו זאת בתחילת השנה, כאשר הרוב התרכזו בציפיות לעליית הריבית.נתוני המקרו של השבוע האחרון בארה"ב לא בישרו על שינוי מגמה ורובם המשיכו להיות טובים מהצפוי. אופטימיות העסקים הקטניםגבוהה (6.93 נקודות לעומת צפי ל-93 נקודות) והמכירות הקמעוניות רשמו באפריל את העלייה החדה ביותר זה כשנה (זינוק של %3.1 ,לעומת צפי של %8.0 .(ללא מכוניות ומזון עלה המדד ב-%9.0 - הרמה הגבוהה ביותר מאז פברואר 2014 .מדד אמון הצרכנים שלאוניברסיטת מישיגן זינק ל-96 נקודות, לעומת צפי של 88 נקודות. נראה כי כל אלה מבטיחים שהתמ"ג של הרבעון השני יהיה טוב יותרמהנתון המאכזב של הרבעון הראשון , שהצביע על צמיחה של כ-%5.0 בלבד. דרישות העבודה הראשוניות היו אמנם גבוהות מהצפי(293 אלף, לעומת צפי 270 אלף) אך נראה שכל העלייה מגיעה מאזור ניו יורק ומומחים טוענים שיש שם בעיות טכניות במדידה כךשמוקדם להסיק מסקנות מכך.בינתיים לא נראה כי הבשורה תגיע מאירופה, שבה הנתונים הכלכליים מאכזבים. הייצור התעשייתי ירד ב-%8.0 ,לעומת צפי שיישארללא שינוי. הצמיחה הרבעונית הסתכמה ב-%5.0 ,לעומת צפי של %6.0 .בחישוב שנתי מדובר על צמיחה בקצב של %5.1 ,כאשר בלטהבמיוחד הצמיחה בגרמניה שהסתכמה ב-%7.0 ,מהנתונים החזקים ביותר בשנים האחרונות.
ציפיות האינפלציה שוב יורדות
מדד המחירים ליצרן בארה"ב עלה ב-%2.0 ,לעומת צפילעלייה של %3.0 .מדד הליבה עלה %1.0 בלבד. ביוםשלישי השבוע צפוי להתפרסם מדד המחירים לצרכן , שצפוילרכז עניין רב. הוא מגיע כאשר ציפיות האינפלציה בארה"בל-10 שנים מתייצבות ברמה של סביב %6.1 .להערכתנו, בשנה הקרובה צפויה האינפלציה בישראללעלות ב-%9.0 .ואולם, בטווח זה נראה כי ציפיות השוקרחוקות מאוד מציפיות החזאים. בעוד שרוב החזאים צופיםאינפלציה של כ-%1 בשנה הקרובה, הצפיות הקצרותהנגזרות מהשוק קרובות יותר ל-%2.0 .בשבוע האחרוןאפילו נרשמה ירידה בציפיות האינפלציה הנגזרות מהשוק,אם כי הירידה הזו התמקדה בטווחים הבינוניים והארוכים –בדומה למה שקרה בעולם.הירידהביצוא על רקע חוסנו של השקל, היא אחת התופעותשמטרידות במיוחד את השוק. מתחילת השנה נרשמהירידה של כ-%10 ביצוא הסחורות לרמה הנמוכה ביותר מאז 2009 ,בעוד שהיבוא ממשיך לגדול. אחת המשמעויות הנגזרות מכך הובילואותנו בשבוע החולף להוריד את תחזית הצמיחה ל-2016 לרמה של %7.2) לעומת תחזית קודמת של %3 .(חולשת היצוא והגידולביבוא, יחד עם עליית מחירי הנפט בעולם, צפויים להקטין את העודף בחשבון השוטף ויחד עם רכישות המט"ח של בנק ישראל אולי סוףסוף יובילו לפיחות של השקל. באפריל רכש בנק ישראל 2.1 מיליארד דולר ולא נראה שהקצב הזה יירד משמעותית בקרוב.
מה עושים השבוע?
1 .מניות – האפיק המועדף לנטילת סיכון בתיק
השבוע החולף היה מעורב בשוקי המניות, כאשר השוק האמריקאי ירד וכל השאר עלו. הרקע לירידות בא בעיקר מתחום המיקרוופחות המקרו, שכן הנתונים הכלכליים היו ברובם טובים. עד כה פרסמו 460 חברות מתוך-P500&S .בממוצע, החברות היכו אתציפיות הרווח במעל %3 ובהכנסות בכמעט %1 .בסה"כ %72 מהחברות הפתיעו. כל הנתונים האלה דומים לממוצעים של השניםהאחרונות. מבחינה אבסולוטית, רווחי החברות ירדו ב-%9 וההכנסות ירדו ב- %5.2 - מגמה שנמשכת כבר כמה רבעונים ברציפות.גם ביפן ואירופה התוצאות העסקיות חלשות, אם כי גם שם היכו את התחזיות.סקטור התרופות ממשיך לבלוט בביצועי חסר ומשפיע כמובן על השוק המקומי, לאור פערי ארביטראז' שליליים. מחירי מניותהתרופות ממשיכות להתרחק ממחירי היעד של האנליסטים, כך שפוטנציאל התשואה שלהן רק הולך וגדל. עם זאת, בשלב הזה אנוממשיכים להמליץ על חשיפת חסר משמעותית לסקטור הזה.במבט קדימה, משאל העם הצפוי בבריטניה ב-23 ביוני על שאלת היציאה מהאיחוד האירופי צפוי להמשיך להכביד על שוקי המניות,בשל החששות להשפעה אפשרית של הצבעה בעד יציאה. הנושא הזה, יחד עם החולשה המחודשת בנתוני המקרו בכלכלה הסינית(יבוא,יצוא וכו'), עשויים להמשיך להכביד על שוקי המניות בחודש הקרוב.עם זאת, מה שתומך במניות מעבר לתמחור האטרקטיבי יחסית לאפיקים אחרים היא התשואות הנמוכות בשוק האג"ח. תשואותהדיבידנד של מדד P500&S היא כ-%2.2 ,בעוד שהתשואות ל-10 שנים הן %7.1 .בפרמטרים האלה זה פער גדול ברמה חריגההתומך בשוק המניות. על רקע זה ולאור התמחור היחסי של המניות אנחנו ממשיכים להמליץ על חשיפה מנייתית גבוהה. למרותשבחודש האחרון השווקים מתנהגים פחות טוב, כבר ראינו השנה את שינויי הכיוון המהיר שהשווקים יכולים לבצע.
2 .אג"ח קונצרני – לא מקטינים חשיפה אבל כן מקטינים סיכון
במרווחי האג"ח הקונצרני בעולם נרשמה פתיחה קלה, תופעה שלא ראינו כבר זמן רב.ייתכן כי הדבר נובע בהמשך הירידה בתשואות הממשלתיות האבסולוטיות ומדו"חותפחות טובים. למרות פתיחת המרווחים, הירידה בתשואות הממשלתיות הבטיחה שגםבשבוע החולף התשואה בקונצרני היתה חיובית. בשבוע האחרון דווקא ראינו התעוררותמסוימת בתחום ההנפקות, אחרי האטה בשבועות האחרונים.בשוק המקומי, ממשיך האפיק הקונצרני לבלוט בביצועים. מצד אחד המרווחים ממשיכיםלהיסגר, אך מצד שני הירידה המחודשת בציפיות האינפלציה פחות תומכת. על רקעהציפייה שלנו לאינפלציה גבוהה יותר בטווח הקצר, אנו מעריכים שהאפשרות לעלייתציפיות האינפלציה תתמוך בביצועי האפיק.בסוף השבוע הקרוב (19 לחודש) יעודכנו מדדי התל בונד. לרוב, אין לכך השפעהדרמתית, אבל העדכון הפעם צפוי להיות גדול יחסית וסביר שנרגיש בו. המדד שצפוילספוג את השינוי הגדול ביותר הוא תל בונד צמודות בנקים. זאת על רקע החלטה חדשהשקיבל דירקטוריון הבורסה, מדדי התל בונד לא יכללו יותר תעודות התחייבות ושטרי הוןשל בנקים אשר ניתנים להמרה כפויה למניות כמו ה-COCO וכן שינוי במגבלות במדדתל בונד צמודות בנקים אשר מאפשר לכלול בו עד 4 סדרות למנפיק לכל היותר – לעומת 10 כיום. בעקבות ההחלטות האלה צפוייםלצאת מהמדד 18 אג"חים (במדד כיום 44 ני"ע), כך שצפויים ביקושים גדולים לאג"חים שיישארו במדד, שכן משקלם בו יגדל.מדד נוסף שצפוי בו שינוי גדול הוא תל בונד שקלי. עקב ריבוי הנפקות אג"חים שקליים בתקופה האחרונה . למדד הזה עומדיםלהצטרף 20 ני"ע בעוד שרק 3 יגרעו ממנו. משקל המצטרפים גדול ממשקל היוצאים, לכן צפוי היצע גדול של כ-1 מיליארד ₪ לניירותמדד התל בונד השקלי.
3 .תיק השקעות – מחמ בינוני עם חשיפה מנייתית
בעיקרון, על רקע ביצועי שווקי האג"ח אנו ממליצים לא להגדיל סיכונים באפיק זה(ממשלתי וקונצרני). התמחור של שוקי המניות נראה כיום אטרקטיבי יותר מהתמחורבשוק האג"ח ומסיבה זו, הנכונות שלנו לקחת את הסיכון באמצעות שוק המניות גדולהיותר. במלים אחרות, אחרי ירידת התשואות האחרונה אנו מעדיפים שלא להאריךמח"מ ולא להגדיל את מרכיב הקונצרני מדורג נמוך בתיקים ואם כבר מחפשים סיכוןבתיק אז עדיף באמצעות מניות.אחרי הדו"חות המאכזבים לרבעון הראשון, התחזית כרגע היא לשיפור ברבעון השניויחד עם הצפי להתאוששות הסחר העולמי והמשך העלייה במחירי הנפט – כל אלהתומכים בהמשך החשיפה למניות.
הראל פיננסים