ארהב
מגמות חיוביות בכלכלה האמריקאית

בשבוע החולף הנתונים הכלכליים שהתפרסמו הצביעו על המשך מגמות חיוביות המאפיינות את התקופה האחרונה ובתוך כך, צמיחת התמ"ג תוקנה באומדן השלישי מרמה של 0.7%- לרמה של 0.2%-. יש לציין כי ברבעון זה הצמיחה הנה נמוכה מכיוון והושפעה מפגעי מזג האוויר, דולר חזק וחולשה בענף הכרייה. בחודש מאי נתוני הצריכה הפרטית היו חיוביים ורשמו עלייה של 0.9% לעומת צפי לעלייה בגובה של 0.8%. בנוסף, מדד המחירים לצרכן אשר מבוסס על הצריכה הפרטית, PCE , עלה בחודש מאי בשיעור של 0.3% ביחס לחודש אפריל וב-0.2% ביחס לאותה תקופה אשתקד.
חולשה יחסית בתעשייה האמריקאית

לצד ההתאוששות בכלכלה האמריקאית, ניכר כי קיימת חולשה של הסחר העולמי והתחזקות של הדולר אשר מעכבים את התאוששות המגזר התעשייתי וזאת ביחס להתאוששות המגזרים השונים. בתוך כך, מדד מנהלי הרכש של מגזר התעשייה ירד בחודש יוני לרמה של 53.4 נקודות ובכך נמצא ברמתו הנמוכה מאז חודש אוקטובר 2013. בנוסף, ליבת ההזמנות של מוצרים בניי קיימא, בניטרול רכיב התחבורה, הציגה עלייה של 0.5% בחודש מאי, אולם נתוני חודש אפריל תוקננו כלפי מטה בחדות מעלייה של 0.5% לירידה של 0.3%-. יש לציין כי למרות החולשה היחסית בתעשייה, נראה כי אמון הצרכנים עדיין לא נפגע ומדד אמון הצרכנים שמספקת אוניברסיטת מישיגן, עלה לרמה של 96.1 נקודות המהוות עלייה של 5.4 נקודות מהחודש הקודם ומבטאות שיא חיובי של 5 חודשים.

אירופה
התרחבות כלכלית באירופה

הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים להשתפר וזאת כאשר השבוע התפרסם מדד מנהלי הרכש בתעשייה לחודש מאי. בתוך כך, בגרמניה, צרפת, איטליה, הולנד וספרד המדד נמצא מעל ל-50 נקודות ולכן מעיד על התרחבות כלכלית. בנוסף, התפרסמו סקרי המצב הכלכלי, Euro-zone IFO Economic Survey, אשר הצביעו על מגמת התרחבות גם כן. כמו כן, לראשונה מאז שנת 2012 נרשמה התרחבות באשראי הבנקאי לעסקים כפי שנמדד בכל נקודת זמן ביחס ל-12 החודשים האחרונים. יש לציין כי באנגליה התחזיות להעלאת הריבית, כפי שנגזרות מהמסחר בחוזים עתידיים, מציגות צפי להעלאת ריבית מוקדמת יותר ונראה כי היא צפויה לעלות באנגליה כחודש וחצי לאחר העלאת הריבית המתוכננת בארה"ב.
האם יוון תצא מגוש האירו?

בסוף השבוע הודיע ראש ממשלת יוון, ציפראס, על משאל עם שייערך ב 5 ביולי ויעסוק באישור או דחייה של התנאים שהציבה קרן המטבע הבינלאומית. ביום שלישי הקרוב עתיד לפוג מועד הפירעון בסכום של כ- 1.5 מיליארד יורו שאותו יוון צריכה להעביר לקרן המטבע, ואם לא ייפרע החוב או שלא תינתן לגביו ארכה, תיכנס יוון לחדלות פירעון אשר עלולה להוביל להוצאתה מגוש האירו. במקביל, העיתונות הכלכלית מדווחת כי הולכים ופוחתים הסיכויים להסדר בין הצדדים, בימים שעד למשאל העם, ונראה כי מנהיגי אירופה כבר החלו לדון בהשלכות של יציאת יוון מגוש האירו.

סין
הורדת ריבית מפתיעה

הבנק המרכזי בסין הוריד באופן מפתיע את הריבית ברבע האחוז. יש לציין כי זוהי הורדת הריבית הרביעית במספר מאז נובמבר 2014 וכעת נמצאת הריבית בשיעור של 4.85% ומטרתה לנסות לייצר התאוששות ברת קיימא בצמיחת התמ"ג הסינית שצפויה לעמוד על כ-7% בשנה זו. הורדת הריבית הגיעה במפתיע וכתגובת נגד לירידות החדות בשוק המניות, אשר נובעות מההערכות כי רמות המחירים של ניירות הערך גבוהות מדי ועלולות לאפיין תמחור בועתי. במקביל, מדד מנהלי הרכש של HSBC עדיין נמצא ברמה הנמוכה מ- 50 נקודות ובכך מעידה על נסיגה כלכלית.

ישראל
טלטלה בשווקים בעקבות הצהרת הנגידה על הריבית

בהמשך להחלטת הוועדה המוניטרית כי הריבית תיוותר ללא שינוי ברמה של 0.1% , הוחלט לקיים בבנק ישראל מסיבת עיתונאים אחת ל-3 חודשים וזאת על מנת להבהיר את תהליך קבלת ההחלטות וכן על מנת לחזק את התקשורת בין הציבור לבין קובעי המדיניות המוניטארית. במהלך מסיבת העיתונאים האחרונה הצהירה הנגידה, ד"ר קרנית פלוג, את משנתה הכלכלית וזאת תוך שהיא מציינת דברים שנאמרו בהודעות הכתובות בעבר כגון: "בנק ישראל מכיר את עליית המחירים בשוק הדיור, אך לטעמו מדובר בבעיה של היצע הקרקעות ולאו דווקא בעיה הנובעת ממדיניות הריבית" . בנוסף, ציינה כי הבנק עוקב אחרי התפתחות שער החליפין האפקטיבי, שער חליפין של השקל ביחס למטבעות של שותפות הסחר של ישראל, וינסה למתן תנודות חדות כלפי מטה על ידי רכישת דולרים. יש לציין כי מירב הנתונים שהעלתה הנגידה היו ברורים ומוכרים לציבור המשקיעים. יחד עם זאת, חלק מן הדברים אשר נגעו לתחזיות האינפלציה, תוואי הריבית החזוי על ידי מחלקת המחקר, והצמיחה החזויה במשק, לא עלו בקנה אחד עם ציפיות השוק וגרמו לירידות שערים חדות בשוק האג"ח.


נתוני המאקרו מגלים סימני חולשה

בחודש אפריל מדד הפידיון בכל ענפי המשק הצביע על חולשה וירד בשיעור של 0.1%. על פי נתוני גביית המע"מ, מצאה הלשכה המרכזית לסטטיסטקה, כי נתוני המגמה לחודשים פברואר עד אפריל בשנת 2015, ביחס לחודש ינואר 2014 ועד חודש ינואר 2015 הצביעו על היחלשות נוספת במדדי הפידיון לכלל ענפי הכלכלה. בתוך כך, ניתן לראות דוגמא כאשר סך הפידיון של ענפי הכלכלה עלה בקצב שנתי של 2.1%, אולם ביחס לנתוני ההשוואה מדובר על ירידה לעומת קצב של 6.3% קודם לכן. פידיון ענפי התעשייה עלה בקצב שנתי של 0.6% והמהווה ירידה מקצב של 3.5% בתקופת ההשוואה. בנוסף, ענפי המסחר הסיטונאי והקמעונאי ספגו ירידה בפידיון של 0.5% וזאת לאחר עלייה של 3.1% בתקופת ההשוואה.