x




מציג תוצאות 1 עד 1 מתוך 1

נושא: יפן - סקירה כלכלית. תכלית.

  1. #1

    יפן - סקירה כלכלית. תכלית.

    מחלקת מחקר
    כלכלת יפן היא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם ונחשבת כמעצמה טכנולוגית, במיוחד בהשוואה למתחרותיה במזרח, דבר אשר העניק לה יתרון תחרותי לאורך השנים. היצוא היפני מהווה מרכיב משמעותי מהתוצר, והעובדה שיפן ממוקמת בסמוך למדינות מתעוררות בעלות שיעורי צמיחה גבוהים, תהווה תמיכה לגידול היצוא בעתיד. הפעילות הכלכלית במדינה הציגה שיפור ברבעון האחרון, והיא צפויה לרשום שיפור איטי ומתמשך בשנים הקרובות. מנגד, האינפלציה ממותנת, עלויות המימון נמוכות ולא צפויה העלאת ריבית בזמן הקרוב. סביבה עסקית זו תומכת בסקטור העסקי ובאה לידי ביטוי בצמיחה ברווחיות החברות, אשר צפויה להמשיך גם ברבעונים הקרובים.

    שיפור בצמיחה ברבעון הראשון
    כלכלת יפן צפויה להציג בשנים הקרובות צמיחה גבוהה מפוטנציאל הצמיחה ארוך הטווח שלה, אשר נתמכת בצמיחת הסקטור העסקי ובעלייה בכוח הקנייה של הצרכנים. בנוגע לסקטור העסקי ביפן, ניתן לראות עלייה בייצור וביצוא של החברות היפניות, ובשילוב עם ירידה בעלויות המימון החברות מציגות שיא ברווחית. כתוצאה מכך, החברות שומרות על היקף השקעות גבוה יחסית, דבר אשר תומך בכלכלה היפנית.הסקטור הפרטי צפוי להנות מעלייה בכח הקנייה של הצרכנים, על רקע השיפור האיטי והמתמשך בשוק התעסוקה ובהכנסה, ולמעשה חלק משיפור זה כבר ניתן לראות בנתוני הרבעון הראשון, שרשם צמיחה גבוהה מהצפי בצריכה הפרטית. ברקע, יפן ממשיכה 'לסחוב' את בעיית הזדקנות האוכלוסייה והיחס בין מספר העובדים לסך האוכלוסייה ממשיך לרדת. הדבר בא לידי ביטוי בשיעורי צמיחה אפסיים בשני העשורים האחרונים, לאחר שבעשורים הקודמים, רשמה יפן שיעורי צמיחה גבוהים במיוחד. אולם ברבעון האחרון (רבעון 1, 2015) חל שיפור בנתונים הכלכליים, כאשר הכלכלה היפנית צמחה בשיעור של 1%, גבוה מהתחזיות המוקדמות. זאת בעיקר הודות לעלייה בצריכה הפרטית ושיפור בשוק הנדל"ן.מדובר בצמיחה רבעונית שנייה ברציפות, לאחר המיתון אליו נכנסה יפן בשנה שעברה, כאשר רשמה שני רבעונים רצופים של צמיחה שלילית. בהסתכלות קדימה נראה כי הביקושים המקומיים צפויים להיות יציבים עם מגמת שיפור הדרגתית, בעוד הביקוש ליצוא היפני צפוי להמשיך להתחזק, במיוחד על רקע פיחות המטבע.
    היצוא היפני בעלייה (חודשי, במיליארד JPY)
    מקור: Trading Economics

    שפל בשיעור האבטלה
    יפן מאופיינת לאורך ההיסטוריה בשיעורי אבטלה נמוכים מאוד, דבר אשר מקורו בין היתר בתרבות היפנית ובגישה של המדינה לגבי מקום העבודה. עם זאת, בחודשים האחרונים אנו עדים לירידה נוספת בשיעור האבטלה במדינה, אשר עומד כיום על 3.3% בלבד. למעשה, מדובר בשיעור האבטלה הנמוך ביותר ב- 18 שנים האחרונות, מאז אפריל 1997.

    שיעור האבטלה ביפן בשפל של 18 שנים
    מקור: Trading Economics

    הירידה בשיעור האבטלה לוותה בעלייה במספר המועסקים, אשר עומד כיום על 63.42 מיליון איש, עלייה של 40 אלף מועסקים בשנה האחרונה. במקביל, חלה ירידה במספר הבלתי מועסקים בשיעור של כ- 8% בשנה האחרונה, לרמה נמוכה של 2.34 מיליון בני אדם. בין הסיבות לירידה בשיעור האבטלה ניתן לציין את הגידול ביצוא, התמיכה הממשלתית בדמות הרחבות פיסקאליות, התמיכה של הבנק המרכזי בדמות הרחבות מוניטאריות והשיפור בסקטור העסקי אשר מרגיש נח בקשר לפעילות העתידית ובהתאם מגדיל את כמות המועסקים.

    התמתנות באינפלציה לאחר חודשים של יציבות
    האינפלציה ביפן עומדת על קצב של 0.6% בשנה האחרונה, לאחר שעמדה בחודשים האחרונים ביציבות יחסית ברמות של 2.2%-2.4%. עיקר הירידה נובעת מסיום ההשפעה של העלאת המע"מ בשנה שעברה, וכן ירידת מחירי האנרגיה בעולם. בנוסף, הסעיפים העיקריים שהשפיעו על האינפלציה בשנה האחרונה היו המזון שהתייקר בכ- 2.7%, והביגוד שעלה ב- 1.8%. מנגד, ירידות מחירים נרשמו בסעיפי התחבורה והתקשורת (2.4%-). נזכיר כי אחד מהיעדים שהציב ראש ממשלת יפן 'שינזו אבה' לאחר בחירתו הוא יעד אינפלציה של 2%. הבנק המרכזי מעריך כי האינפלציה צפויה להמשיך להיות מתונה בחודשים הקרובים, אולם השיפור בתעסוקה צפוי לבוא לידי ביטוי בשיפור בשכר ועל כן בעלייה בביקושים המקומיים, דבר אשר יתמוך באינפלציה בטווח הבינוני ויביא אותה לסביבת היעד המרכזי של הבנק.

    הריבית תישאר נמוכה
    הריבית ביפן עומדת על 0% מאז הורדת הריבית האחרונה לפני חמש שנים, והיא צפויה להישאר נמוכה עוד זמן רב. הבנק המרכזי ממשיך לנהוג במדיניות מוניטארית מרחיבה, ומפעיל תוכנית הקלה מוניטארית (QE) אשר כוללת רכישת נכסים מסוגים שונים, וזאת על מנת להביא לגידול בבסיס הכסף. הבנק המרכזי ביפן הכריז לאחרונה כי במטרה להשיג את יעד האינפלציה באופן יציב, הוא ימשיך עם תוכנית זו כל עוד יהיה בכך צורך.

    שיפור ברווחיות החברות
    תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי ביפן שהחלה בחודש אפריל 2013 הביאה לירידה בריביות לאורך כל העקום ולתמיכה בצריכה הפרטית ובביצוע השקעות חדשות. בהתאם, עלויות המימון של החברות היפניות ירדו, בעוד שהדבר לא פגע בשורת ההכנסות. כמו כן, החברות נהנות מירידה בהוצאות האנרגיה על רקע ירידת מחיר הנפט, ומכיוון שיפן דלה במשאבים טבעיים ומייבאת את מרבית צרכי האנרגיה שלה, הדבר לא פגע במקביל בפעילות הכלכלית במדינה. כמו כן, פיחות הין היפני מהווה גם הוא תמיכה ליצואניות היפניות. כל אלו, באים לידי ביטוי בשיפור ברווחיות החברות כפי שניתן לראות בגרף הבא:

    רווחיות החברות ביפן בשיא
    מקור:BOJ

    שוק ההון
    מדד המניות המוביל ביפן הוא מדד הניקיי 225, מדד שווי שוק אשר עוקב אחר 225 החברות הגדולות והסחירות ביותר בבורסת טוקיו ומתעדכן אחת לשנה. המדד התחזק מתחילת השנה בכ- 17% על רקע הריבית הנמוכה, ההרחבה הכמותית והשיפור ברווחיות החברות.

    מדד הניקיי היפני מתחילת השנה
    מקור: Trading Economics

    הסקטורים המובילים במדד הם מוצרי הצריכה, הטכנולוגיה, התעשייה, הפארמה והפיננסים, והוא כולל חברות ענקיות אשר מובילות בתחומן בכל אחד מענפים אלו. תשואת הדיבידנד הצפויה של המדד בשנה הקרובה היא כ- 1.5%.

    סיכום
    כלכלת יפן הציגה שיפור ברבעון האחרון, והיא צפויה להמשיך ולהציג שיפור איטי בשנים הקרובות על רקע השיפור בשוק התעסוקה, אשר מביא לעלייה בשכר ובצריכה הפרטית. הייצוא היפני בעלייה, כאשר מיקומה הגיאוגרפי של יפן, בסמוך לכלכלות מתפתחות, צפוי לתמוך בצמיחת הכלכלה בשנים הבאות ע"י גידול ביצוא מוצרים ושירותים מתקדמים לכלכלות הסמוכות, שהינן כלכלות המאופיינות בשיעורי צמיחה מהגבוהים בעולם. בתקופה האחרונה הייצוא היפני נהנה גם מפיחות המטבע. האינפלציה במדינה מתונה והריבית צפויה להישאר ברמות נמוכות עוד זמן רב. סביבה עסקית זו מהווה כרית נוחה לחברות היפניות אשר מציגות גידול ברווחיות. הבנק המרכזי נחוש להשיג את יעד האינפלציה ופועל בהרחבה מוניטארית, כך שעלויות המימון של החברות בשפל ורווחיותן הגבוהה צפויה להמשיך גם ברבעונים הקרובים.

    מקורות ששימשו בסקירה: קרן המטבע הבינלאומית (IMF), OECD, הבנק המרכזי ביפן, Tradingeconomics, מערכת בלומברג.
    נערך לאחרונה על ידי ולרי.ס., 29.06.2015 בשעה 16:52
    ניתן לעקוב אחרינו גם בדף הפייסבוק.

הרשאות

  • אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות