x

עמוד 1 מתוך 2 12 אחרוןאחרון
מציג תוצאות 1 עד 10 מתוך 11

נושא: "צלילת" האג"חים הקונצרניים. מה לעשות? דעה.

"צלילת" האג"חים הקונצרניים. מה לעשות? דעה.

בוקר טוב חברות וחברים.
    ביומיים האחרונים מופנות שאלות רבות לפורום (וגם אלי) לגבי אג"ח כזה או אחר, האם למכור לאחר הפסד או להחזיק, מה קרה לחברה וכו'.
    החלטתי לרשום את דעתי באופן כללי ללא התייחסות לאג"ח ספציפי.
    כמובן שזו דעתי האישית וחובה על כל אחד להתייחס לדברים בבחינה ואפילו ביקורתית.

שוק האג"ח הקונצרני בכללותו ספג ירידות משמעותיות, בעיקר חברות הנדל"ן אך לא רק, כולם ירדו ובאחוזים ניכרים.
    מדוע? הסיבה העיקרית היא מה שמכונה "אפקט אפריקה" (לא אני המצאתי מושג זה), ראשית, כי גודלה של אפריקה והיקף סדרות האג"ח שלה שהוא מיליארדי שקלים, אינו דומה לחברה קטנה או בינונית שסדרותיה הכוללות בהיקף עשרות מיליונים או מאות בודדות של מיליוני שקלים.
    הסיבה היותר משמעותית היא החשש שהצלחת אפריקה להסדר (או ברשותכם אומר הצלחת אפריקה ב"לסדר את המשקיעים") תגרור חברות אחרות לבקש הסדר, אפילו אם מצבן לא מחייב זאת.
    לעניות דעתי, חובה על הגופים המוסדיים לנקוט בעמדה קשוחה מול אפריקה, ואני אפילו מוכן לומר בקיצוניות עד כדי פירוקה, כי זה יהיה יותר מאיתות לכל האחרים "היזהרו לפני שאתם רצים להסדרים" או במילים אחרות "להקריב צריח או אפילו מלכה אך בסוף לנצח בשחמט" מול האפשרות שבכדי להציל את הצריח או המלכה נבצע מהלך של נסיגה ונפסיד במשחק כולו.
    אך לא רק אפריקה השפיעה, עוד כמה אירועים, קטנים בעוצמתם מאירוע אפריקה, הוסיפו שמן למדורה, למשל האחים עופר בעניין צים או למשל מעקב אחר דירוגה של דלק נדלן , ובכלל אני שם לב שמדרוג לאחרונה "יורה בצרורות" הורדות דירוג לחברות.
    השאלה האם באופן כללי הירידות מוצדקות? לדעתי לא!
    ודעתי זו נכתבת דווקא משום שכולם יורדים, אם הייתה ירידה, חריפה ככל שתהיה,למספר מצומצם של חברות או לסקטור ספציפי אולי הייתי חושב אחרת, הירידה בכל הסקטורים מובילה אותי לחשוב שהפאניקה השתלטה על ציבור המשקיעים המוכרים מכל הבא ליד.
    למשל: האם אפריקה בהכרח מנבאת קשיים בכל ענף הנדל"ן? אני חושב שלא. למשל, יש הבדל בין חברה שעיקרה יזמית (כמו אפריקה) לבין חברת נדלן שעיקר עיסוקה בתחום הנד"לן המניב. יש הבדל בין חברה פעילה בארה"ב וברוסיה לבין חברת נדלן שכל או עיקר עיסוקה בישראל. ומה קורה בישראל? האם מחירי הדירות ירדו? לא! האם בחודשים האחרונים קצב המכירות ירד? גם פה התשובה שלילית. האם בטווח הקרוב צפויה נפילה של מכירי הדירות? להיפך, אין מספיק התחלות בנייה (ותוכניתו של השר אטיאס לשיווק 2000 יח"ד בבית שמש לא תשנה דבר, וגם לא 21 יח"ד שהוא מתכוון לשווק בת"א).
    יתרה מזאת, האם אפריקה צריכה להשפיע על תחומים אחרים? ראינו שכולם ירדו.אז מה הסיבה שאג"חים של חברה העוסקת למשל בשירותי לווין יפלו גם הם? כבר אמרתי את דעתי: פאניקה.

אז מה לעשות כעת עם האג"ח שאני/את/אתה מחזיקים , להמשיך להחזיק? למכור? אולי דווקא לקנות?
    באופן כללי דעתי היא שצריך:
    א. להירגע!
    ב. לבחון כל חברה וכל אג"ח באופן ספציפי ולא לזרוק את כל הסל, כי גם אם יש בסל 2 "תפוחים רקובים", האחרים עוד ראויים למאכל.
    ג. לחשוב שוב מה הניע אותך לרכוש אג"ח זה וכעת יש לבחון האם השתנה דבר בסיסי או משמעותי שמערער את החלטתך הקודמת.

הכלל היסודי הוא שאג"ח נרכש עד לפירעון, מה ש"יפה" באג"ח (בשונה ממניות כמובן) הוא שיודעים לפחות בנקודה מסוימת מה יהיה ערכו (כמובן בהנחה שהחברה תשלם את החוב), הרי בנקודת הפירעון הוא יגיע בדיוק לערכו המתואם, נכון?
    אז אם עדיין מניחים שהחברה המסוימת תשלם, מה זה בעצם משנה אם האג"ח ירד אתמול ב 10%, 20% או כל מספר אחר?
    אני אפילו ארחיק לכת ואומר שגם אם יש חשש לתשלום בפירעון (חשש מסוים...), יש לבחון כדאיות המשך ההחזקה, כי אם למשל באג"ח מסוים הנתונים הם: ערכו המתואם 115, מחירו היום 75, בעוד 3 חודשים הוא נותן קופון של 8% (ויש אג"חים כאלה) ואולי יהיה קושי בפירעון נניח בעוד 3 שנים, ויבקשו דחייה של שנה, או אפילו יבקשו למחול על 10-20% ממחירו, האם הוא שווה? נדמה לי שהתשובה די ברורה.

כמובן שיהיו שימכרו, יהיו שימשיכו להחזיק ויהיו אלה שיקפצו על ה"מציאה" (הכל בעיני המתבונן) וירכשו במחירים הנמוכים שנוצרו.

מקווה שתרמתי במשהו למישהו.

שנה טובה ומבורכת!

Re: "צלילת" האג"חים הקונצרניים. מה לעשות? דעה.

בוקר טוב לכולם

רם, סקירה מהנה ורצינית. כאחד שרוב התיק שלו הוא אג"חים כרגע (75%) גם אני התחבטתי בנוגע לחלק מהאג"חים שאני מחזיק.
    אני כרגע החלטתי להחזיק את האג"חים שלי כי רובם מדורגים עדיין גבוה (הכי נמוך AA-) , חברות טובות מבוססות ואין סיבה נראית לעין לזריקת הסחורה אתמול מעבר למה שציינת רם, פאניקה של הציבור.
    הרצון שלי אתמול היה דווקא לאסוף סחורה טובה בזול אם כי אולי העובדה שאני עדיין חדש בתחום, גרמה לי פשוט לא לעשות שום שינוי בתיק ולהמתין מעט להתבהרות השוק.

תודה רם

זיו
    אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

תודה רם
    נהניתי לקרוא את הסברך.
    נחמד שיש חבר'ה שמשקיעים מזמנם לטובת הכלל.
    יישר כח ושנה טובה.
    A computer once beat me at chess, but it was no match for me at kick boxing[center:2vjxihnl][/center:2vjxihnl]

אני מסכים לגמריי עם הניתוח רק מבקש לחדד נקודה מסוימת .
    המשקיע חייב להבין שאגח אינו מניה יש לו רצפה ותחתית ברורים כמובן בהנחה שסבוף התקופה יש חברה שמשלמת.
    לדעתי הירידות מוקצנות יותר עקב מוכרים שלא תמיד מבינים את ההבדל ורצונם אך ורק ברווח מהיר .
    NEO
    אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא.

שימו לב לתנודתיות התוך יומית:
    טאואר
    ד' היום בין 69 ל 75 ( כ 9%, בתחום האדום, לא אתפלא אם יגע גם בירוק).
    ב.יאיר
    3 בין 77 ל 84 (כ 9% בין אדום לירוק).
    מחזור לא קטן.
    המשמעות בעיני, יש עדיין מוכרים בפאניקה ומולם קונים מחפשי מציאות .

ברצוני להוסיף מס. נקודות למחשבה שעל "המשקיע הסביר" לקחת בחשבון בתהליך קבלת כל החלטה בנוגע לאג"חים הקונצרנים:
    א. כל מי שרכש ואסף סחורה מאז שיא המשבר והלאה, ועשה זאת לפחות בתחילת השנה - השיג רווחי הון עצומים. רווחים אלו מזמינים מימוש טבעי, גם אם ההערכות לגבי האג"ח והחברה המסויימים הן אופטימיות להחזר חוב.
    ב.התשואות הגבוהות לפדיון שהיו בשיא המשבר ובחודשים שלאחריו - "הזמינו" אל תוך שוק זה משקיעים מסוגים שונים, כולל פעילות ספקולטיבית ו"אוהבי סיכון" וקרנות שמתמחות באג"ח בסיכון גבוה וחייבות לרכוש סחורה כי זורם אליהן כסף.
    כתוצאה מכך אנו עדים בתיזמונים שונים לראות את המשך "גלי ההשפעה" שיש לפעילות זאת של משקיעים אלו על שוק האג"חים, אלא שכעת הכח שלהם פועל בכיוון ההפוך.
    ג.אחד מלקחי המשבר - שוק האגחים הקונצרנים שנחשב כאחד מהרכיבים "הסולידיים" בתיק השקעות, במצבים מסויימים של הסייקל הכלכלי ובעתות משבר אינו סולידי כלל ועיקר ובעל תנודתיות גבוהה.
    העליות החזקות בשווקי המניות והאג"חים במשך השנה מעט השכיחו לקח זה, ואילו צירוף של מספר מאורעות לאחרונה היווה טריגר משמעותי ו" הזכיר" לרבים לקח זה ולכן הופיע גל מוכרים גדול. זכרו - הגדירו מחדש מה באמת סולידי עבורכם!
    ד. כן פאניקה או לא פאניקה - חשוב להבין הכוחות הפועלים בשוק יותר מהלהגדיר אותם.
    בפועל המצב האמיתי הוא - מאד קשה עד בלתי אפשרי ( נכון לעכשיו)לדעת באמת מה צפוי ומה בלתי צפוי לגבי כל חברה ומה הסיכוי שתעמוד בכל התחייבויותיה, אפילו לטווחים קרובים יחסית של 1-3 שנים. ברצוני לומר - אי הוודאות היא אמיתית! אי הוודאות היא עולמית לגבי הכלכלה הריאלית ומה צפוי בה, כמו גם קיימת בשווקי ההון והסחורות העולמיים. איש אינו בטוח כיצד יתפתחו הדברים.
    ולכן - השוק, שהוא החכם מכל ומבטא את הדעה השקולה של כלל המשקיעים לגבי כל נייר ונייר, באמת ובתמים מתקשה מאד לתמחר את משוואת הסיכוי מול סיכון בכל אג"ח ואג"ח.
    לכן, התנודתיות הגבוהה נמשכת, ולכן גם רוב האגחים נעים כמקשה אחת בכיוון מסויים ואין יותר מדי דיפרנציאציה בינהם ( רק ברמת התשואות לפדיון). כמו כן, היות שהתמחור של הסיכון הוא יחסי בהשוואה בין חברה לחברה, אז ברגע שלאימפריה כמו אפריקה משתנה באופן מהותי רמת הסיכון, אז באופן יחסי כל החברות כולן מושפעות מכך בתמחור הסיכון שלהן.
    ה. עצה קטנה - קחו בחשבון את כל התסריטים האפשריים, מהאופטימי ביותר לפסימי ביותר - והגדירו מחדש עבור עצמכם את משוואת סיכוי-סיכון הפרטית שלכם.
    גם אם תטעו ותצליחו ושוב תטעו ושוב תצליחו, עדיין כל זה יתבצע בתוך הגבולות שהגדרתם אותם מלכתחילה, ולטוב או לרע, תשרדו את זה, תישארו במשחק ובשלב עתידי כלשהוא תוכלו להרוויח כפי שאתם מאחלים לעצמכם. ב"ה.
    המון בהצלחה לכולם !!!
    נא לתפקד בעיניים פקוחות בלבד

שי,
    מסכים לגמרי עם כל מה שכתבת ומברך על התוספת לדברי.
    תודה ושנה טובה.

אז מה היה לנו היום בשוק האג"ח הקונצרני?
    ובכן, היה יום ירוק חביב, כשמסתכלים על כל רשימת האג"חים מוצאים שרובם צבועים ירוק בהיר עד ירוק כהה, פה ושם צץ לו איזשהו אג"ח אדום, אך הוא כה קטן בעוצמתו וכמעט בלתי מורגש.
    אז מה ניתן ללמוד מכך?
    לדעתי, הסתיימה הפאניקה.
    האם תמשיך העלייה אחרי החג?
    זאת אינני יודע, יחד אתכם מקווה שכן.

אז שוב מבקש לברככם בשנה טובה, בעיקר הרבה בריאות ואושר ונשמח שתהיה גם "שנה ירוקה".

ציטוט פורסם במקור על ידי ram
    אז מה היה לנו היום בשוק האג"ח הקונצרני?
    ובכן, היה יום ירוק חביב, כשמסתכלים על כל רשימת האג"חים מוצאים שרובם צבועים ירוק בהיר עד ירוק כהה, פה ושם צץ לו איזשהו אג"ח אדום, אך הוא כה קטן בעוצמתו וכמעט בלתי מורגש.
    אז מה ניתן ללמוד מכך?
    לדעתי, הסתיימה הפאניקה.
    האם תמשיך העלייה אחרי החג?
    זאת אינני יודע, יחד אתכם מקווה שכן.

אז שוב מבקש לברככם בשנה טובה, בעיקר הרבה בריאות ואושר ונשמח שתהיה גם "שנה ירוקה".
    תודה רבה רם ולחברים שהוסיפו.
    האם יש גם אגחים מולצים לבדיקה ולכניסה?

תודה ושנה טובה!
    אורי

לאורי,
    שאלתך כללית מדי,
    אתה צריך להגדיר מספר דברים, כגון:
    טווח השקעה , האם בטווח זה ברור שלא תזדקק לכסף או האם יתכן שתמשוך בתוך התקופה.
    מידת הסיכון (סולידי/ סיכון נמוך/ סיכון גבוה). קיים יחס ישר בין סיכוי (תשואה) לסיכון.
    חשיבות הצמדה ולמה (מדד/ דולר).
    רק אח"כ ניתן לנסות ולמיין...

הרשאות

• אתה לא יכול לפרסם נושאים חדשים
  • אתה לא יכול לפרסם תגובות
  • אתה לא יכול לצרף קבצים להודעותיך
  • אתה לא יכול לערוך את הודעותיך
  •  
מידע ונתוני מסחר -למשתמשים מחוברים בלבד. הרשמה/התחברות