כללי .................................................. .................................................. ..............
בנק ישראל מפרסם את פרוטוקול החלטת הריבית לחודש אפריל ממנו עולה כי כל חברי הוועדה המוניטארית תמכו בהותרת הריבית על כנה, לאחר הפחתת הריבית ב 0.15 נקודות האחוז בחודש שעבר. להערכת הבנק, ההשפעה של הפחתת הריבית מחודש שעבר טרם מוצתה. כמו כן, העלייה בציפיות לאינפלציה וסביבת הצמיחה אינם תומכים בשינוי סביבת הריבית. בבנק ישראל מעריכים שהדפלציה הייתה זמנית והאינפלציה תחזור בחודשים הקרובים לתחום היעד וכי אין היא מעידה על האטה בצמיחה. באשר לשוק הנדל"ן ותרומתה של הריבית האפסית לעליית מחירי הדירות, נראה כי בבנק ישראל לא מודאגים ומציינים שלמרות התעוררות בצד הביקוש, צפויה עלייה בהיצע כך שהגידול המהותי במלאי הדירות בשל העלייה בגמר הבניה, צפוי להוות כוח כנגד לחצים אפשריים לעליות המחירים בעתיד.
מתוך דוח בנק ישראל לשנת 2014, שפורסם לפני מספר ימים, הזרמת הגז הטבעי ממאגר תמר תרמה 0.3 נקודות אחוז לצמיחת התוצר בשנת 2014, נוסף על 0.8 נקודות אחוז תוצר ב 2013. העודף בחשבון השוטף של ישראל הסתכם בשנת 2014 בכ 9 מיליארדי דולר, שהם כ 3 אחוז תוצר. זאת, לעומת 6.9 מיליארד דולר בשנת 2013 ו 2.1 מיליארד דולר בשנת 2012. לטענת בנק ישראל, גידול ההשקעה בחיפושי גז ונפט בשנת 2014 הפחית את הביקוש לאשראי מקומי כאשר השתתפותן של חברות זרות בהשקעות בישראל הפחיתה את צורכי הביקוש לאשראי.
המדינות המתפתחות הגדולות, המאוגדות תחת השם BRICS, ממשיכים לקדם מערכת פיננסית אלטרנטיבית לדולר האמריקאי. המדינות הגדולות בחמישייה ממשיכות להיות קונים אסטרטגיים של הזהב, כאשר סין במיוחד, ומנהלות מדיניות של אגירה רבת שנים על מנת להגיע למצב שבו יוכלו לוודא שהמטבע שלהן מגובה זהב יותר מאשר הדולר. בימים אלו של חוסר וודאות כלכלית בעולם, ניתן לראות ביקושים מתמידים לזהב המהווה תמיד אלטרנטיבה חזקה בזמנים שכאלו. מתחילת החודש מחיר אונקיית זהב עולה ב 2% כאשר המחיר ננעל השבוע ברמה של 1,208 דולרים לאונקיה.
סעודיה הודיעה השבוע כי היא מעלה את מחיר הנפט שהיא מייצאת לאסיה, חודש שני ברציפות, בעקבות גידול בביקושים. מנגד, שר האנרגיה הסעודי, אלי אל-נעימי, אמר השבוע כי תפוקת הנפט של סעודיה הסתכמה בחודש שעבר בכ 10.3 מיליון חביות בממוצע ליום, שיא היסטורי לממלכה. עוד הוסיף כי אין צפי לחתוך בתפוקה בתקופה הקרובה. בתוך כך, נתוני מלאי הנפט בארה"ב שפורסמו השבוע מצביעים על עלייה של 10.9 מיליון חביות בשבוע שעבר, מעל הצפי שעמד על עלייה של 3.4 מיליון חביות בלבד .בסיכום השבוע החוזים על הנפט סגרו במגמת עלייה כאשר המסחר השבועי נסגר ברמה של 57.87$ לחבית מסוג ברנט ו 51.64$ לחבית מסוג WTI.

ארה"ב.................................................. .................................................. ...........
מהפרוטוקולים של ישיבת הפד האחרונה שנערכה ב 17-18 במרץ, נראה שכמה בכירים בפדרל ריזרב סבורים כי ניתן להעלות את הריבית כבר ביוני השנה. לדבריהם, אין צורך לראות עלייה באינפלציית הליבה או בשכר העובדים כרף לעליית הריבית ושיפור נוסף בשוק העבודה והתייצבות במחירי האנרגיה או בשער הדולר, יהיו מספיקים כדי לבצע את המהלך. ייתכן והדעות בקרב הבכירים השתנו לאחר פרסום דוח התעסוקה החלש בסוף השבוע שעבר, אשר גרר אחריו תגובות רבות בנוגע למועד הרצוי להעלאת הריבית, גם מקרב חברי הפד עד כדי כך שחלק מחברי הוועדה אף חשבו שיש לחכות עד 2016 כדי להעלות את הריבית. נראה שחוסר הוודאות ימשיך לשרור בשווקים האמריקאים בזמן הקרוב. להערכתנו, העלאת ריבית כבר בחודש יוני היא בסבירות נמוכה ותחשב לצעד פזיז מאוד מצד הפד.
בצד נתוני המאקרו, מספר הצעות העבודה בפברואר עלה לרמה הגבוהה זה 14 שנה. סך המשרות החדשות שהוצעו טיפס ל 5.13 מיליון לעומת 4.97 מיליון בינואר. אשראי הצרכנים בארה״ב גדל בפברואר בקצב שנתי של 5.6%, לפי נתונים שפירסם הבנק הפדרלי. תביעות האבטלה הראשונות בארה"ב ירד בחודש החולף לרמתו הנמוכה זה כמעט 15 שנים. מספר התביעות הממוצע בארבעה השבועות האחרונים ירד לרמה של 282,250, המספר הנמוך ביותר מאז יוני 2000. מספר התביעות בשבוע שעבר טיפס ב 14 אלף ל 281 אלף. מחירי הייבוא בארה"ב נפלו בחודש מרץ 0.3%, למרות ההתייצבות במחירי הנפט וסך היבוא בארה"ב ירד השנה 10.5%, הירידה החדה ביותר מאז 2009.
בורסות וול סטריט סגרו את שבוע המסחר במגמה מעורבת כאשר מדד ה S&P500 עולה ב 1.70%, הנאסד"ק עולה ב 2.23% והדאו ג'ונס עולה השבוע 1.66%. אגרות החוב הממשלתיות ל 10 שנים נסחרו בתשואה של 1.95%.
אירופה.................................................. .................................................. ...........
באירופה חוששים כי יוון תגיע לחדלות פירעון כבר השבוע כשתידרש לשלם לקרן המטבע הבינלאומית חוב בסכום של 460 מיליון יורו. בממשלת יוון מרגיעים ואומרים כי יוכלו לעמוד בהחזר החוב. גם יו"ר קרן המטבע הבינלאומית, כריסטין לגארד, מנסה להרגיע את האווירה ואמרה כי היא בטוחה שיוון תוכל לעמוד בהחזרי החוב שלה. ממשלת יוון, שמסובכת בחובות כבדים למוסדות הפיננסיים האירופאיים מנסה בצעדי נואשים לגייס כספים ודורשת מגרמניה 279מיליארד אירו בגלל שנות הכיבוש הנאצי במלחמת העולם השנייה. גרמניה, מצידה, מסרבת לדרישה, בטענה שהיא כבר שילמה פיצויים בסך 115 מיליון מארק ב 1960. נראה שהמשבר היווני עוד רחוק מפתרון נראה לעין.
באירופה פורסמו היום כמה נתוני מקרו מעודדים שמעידים על התחזקות כלכלת היבשת במארס. מדד מנהלי הרכש של מרקיט בגוש היורו עלה במארס ל 54.2 נקודות, לעומת 53.7 נקודות בפברואר וזהו הקצב המהיר ביותר זה 11 חודשים. המדד בבריטניה הגיע במארס ל 58.9 נקודות, לעומת 56.7 נקודות בפברואר. על פי מרקיט, כלכלת בריטניה צמחה ברבעון הראשון בשיעור מרשים של 0.7% המכירות הקמעוניות בגוש היורו ירדו ב 0.2% בפברואר לעומת ינואר, לאחר ארבעה חודשים רצופים של עליות. הזמנות המפעלים בגרמניה ירדו בפברואר ב 0.9% לעומת החודש הקודם, הרבה מתחת לתחזיות אך ירידה מתונה מירידה של 2.6% שנרשמה בינואר. התפוקה התעשייתית של גרמניה טיפסה בפברואר ב 0.2%, לאחר ירידה של 0.4% בינואר. האבטלה ביוון ירדה מעט ל 25.7% בינואר, לעומת 25.9% בדצמבר.
אסיה ושווקים מתעוררים.................................................. ....................................
הבנק המרכזי של אוסטרליה הודיע השבוע כי הוא ישאיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 2.25%. ההחלטה של הבנק מגיעה על רקע תחזיות כי הבנק יוריד שוב את הרבית, שנמצאת ברמת שפל, אך ייתכן כי הוא יעשה זאת רק במאי. אוסטרליה סובלת מהאטה בצמיחה ומעלייה באבטלה והיא נפגעה מהירידה במחירי עפרות הברזל, אחד מענפי היצוא החשובים של המדינה. גם ההאטה בכלכלה הסינית, שותפת הסחר הכי גדולה של אוסטרליה, פוגעת ביצוא של המדינה. בתוך כך, גם הבנק המרכזי של הודו החליט השבוע להשאיר ללא שינוי את הריבית במדינה ברמה של 7.5%.
הבנק המרכזי של יפן השאיר השבוע ללא שינוי את תוכנית התמריצים שלו, במסגרתה הוא רוכש נכסים בשווי 80 טריליון ין (666 מיליארד דולר) בשנה, כדי לבלום את הדפלציה ולעודד את הצמיחה. הבנק המרכזי של דרום קוריאה הנמיך ביום חמישי את תחזיות הצמיחה והאינפלציה שלו לשנה הנוכחית, וכעת צופה צמיחה של 3.1% בתמ"ג, לעומת תחזית קודמת לצמיחה של 3.4%, ואינפלציה של 0.9%, לעומת ציפייה קודמת לאינפלציה של 1.9%. הבנק המרכזי הוריד את הריבית שלו במארס לשפל של 1.75% על רקע אינפלציה נמוכה, וחולשה הן בייצוא והן בצריכה הפרטית המקומית. האינפלציה בסין נותרה ללא שינוי במארס בשיעור שנתי של 1.4%, לפי נתונים רשמיים שפירסם הממשל ומדד המחירים ליצרן נפל מתחת לתחזיות לקצב שנתי של 4.6%, לעומת תחזיות של 4.8%.

מניות.................................................. .................................................. ..............

חברת פריגו מקבלת הצעת רכש מענקית התרופות מיילן. מחיר הצעת הרכש משקף שווי חברה של 29.1 מיליארד דולר לפריגו ופרמיה של 29% ביחיס למחיר הממוצע של מנית פריגו ב 60 ימי המסחר האחרונים. מנית פריגו נוסקת ב 20% למחיר של 197 דולר למניה לאחר ההודעה. פריגו אישרה בדווח לבורסה שקיבלה הצעה לרכישתה במחיר של 205 דולר למניה. אם ההצעה תתגבש לעסקה, תיעלם מהמסחר בבורסה המניה השנייה במשקלה במדד המעו"ף כאשר היא המניה השישית בגודלה מבחינת היקף המסחר ב 3 החודשים האחרונים עם מסחר יומי ממוצע של 43 מיליון שקל.
חברת אלקואה, ענקית האלומיניום האמריקאית, דיווחה השבוע על רווח רבעוני גבוה מתחזיות האנליסטים, אולם החמיצה את התחזיות בשורה העליונה. החברה רשמה ברבעון הראשון רווח של 28 סנט למניה לעומת רווח של תשעה סנט בתקופה המקבילה בשנה הקודמת. אנליסטים צפו רווח של 26 סנט למניה. בשורה העליונה דיווחה אלקואה על הכנסות של 5.8 מיליארד דולר, צמיחה של 7% לעומת הרבעון המקביל אך פחות מתחזית האנליסטים להכנסות של 5.94 מיליארד דולר.