השבוע תעלה מדרגה עונת הדו"חות עם פרסום דו"חות הבנקים הגדולים, הצפויים להיותנקודת אור בעונה הנוכחית - ציפיות נמוכות לירידה בהכנסות וברווחים מגדילות אפשרות להפתעות חיוביות - ציפיות האינפלציה בישראל ממשיכות לבלוט לשלילה בהשוואה לעולם
פתיחת עונת הדו"חות הכספיים לרבעון הראשון בארה"ב, צפויה להסיר השבוע את המיקוד מנתוני המקרו, הפד והשאלה שעומדת במרכזהעניינים כבר כמה שבועות – מתי תעלה הריבית. ובעוד שהמיקרו בארה"ב ירכז עניין רב יותר השבוע, את מקומו של המקרו בארה"בצפויים לתפוס השבוע החלטת הריבית בגוש היורו וריבוי הנתונים המפתיעים לטובה שם בתקופה האחרונה וכן ישיבת שרי האוצר של ה-G20 והתחזית הכלכלית של קרן המטבע הצפויים בהמשך השבוע.את הפסח והפסחא ניצלו שוקי המניות בעולם (ובישראל) כדי לשוב לרמות השיא שלהם בתקופה האחרונה. העליות האלה באו על רקעהציפיות להמשך ההרחבות המוניטאריות בסין וביפאן (שם צפוי הבנק המרכזי להגדיל את תוכנית ההרחבה הכמותית שלו בפעםהשנייה), שיפור בנתוני המקרו באירופה והמשך ירידה במחירי הנפט על רקע נתוני מלאי גבוהים מהצפוי בארה"ב. לכל אלה מצטרפים גםשורה של מיזוגי ענק ורכישות שתפסו תאוצה בשבועות האחרונים.באירופה, המומנטום החיובי בשוקי המניות נתמך מהפתעות לא מעטות בחזית המקרו. עלייה במדד מנהלי הרכש (בהובלת גרמניה) וכןעלייה בסנטימנט העסקי בגרמניה ממשיכים לתמוך בשיפור הכלכלי. בתחזית שפרסם בשבוע החולף "אקונומיסט" הועלו תחזיות הצמיחהלגרמניה, צרפת וגוש היורו כולו מ-%1.3 ל-%1.4. גם בגזרת האינפלציה נרשם שיפור בגוש היורו, כאשר האינפלציה עלתה בחודשהחולף למינוס %0.1, לעומת מינוס %0.6 לפני חודשיים. הרמה הנמוכה הזו מבטיחה שה-ECB ימשיך בהרחבה הכמותית, אך בהודעתוהשבוע מקווים בשווקים כי הוא יפרסם מידע מדויק יותר על האג"חים שהוא רוכש במסגרת התוכנית.
האכזבה מנתוני התעסוקה בארה"ב
נתון המקרו המשמעותי שהשווקים התמקדו בו בשבוע החולף היהלמעשה מסוף השבוע הקודם – נתוני התעסוקה המאכזביםבארה"ב. בחודש מרץ נוצרו בארה"ב רק 126 אלף משרותחדשות, לעומת צפי של 245 אלף. זו היתה תוספת המשרות הכינמוכה מדצמבר 2013, כאשר גם נתוני פברואר וינואר עודכנו כלפימטה. האבטלה אמנם ירדה במקצת ל-%5.4, אך גם שיעורההשתתפות ירד ונמשכה העלייה במספר המועסקים במשרהחלקית. האכזבה מנתוני התעסוקה הובילה בשבועיים האחרוניםלדחיית הצפי להעלאת הריבית בארה"ב. לפי ממוצע תחזיותהאנליסטים בבלומברג, הריבית בסוף 2015 תגיע ל-%0.5, כאשרהפד יודיע על העלאת הריבית בישיבתו בספטמבר.מעבר לתעסוקה, הנתון המרכזי שבוחן הפד הוא האינפלציהוצפיות האינפלציה. בינתיים ציפיות האינפלציה בכל העולםממשיכות את מגמת העלייה של החודשים האחרונים. בארה"בהצפיות הנגזרות מהאג"ח ל-5 שנים הן %1.62, לעומת %1.53בסוף מרץ. בבריטניה הן %2.47, לעומת %2.38 בתחילת אפריל.בגרמניה הציפיות הן %0.86.מנגד, בשוק המקומי ממשיכות הציפיות לדשדש ברמות נמוכות מאוד. השבוע צפוי להתפרסם מדד מרץ, שלהערכתנו יעלה ב-%0.3, אםכי רוב החזאים בשוק צופים שיעלה אף יותר (ממוצע החזאים הוא %0.4). ב-12 החודשים הקרובים אנו צופים אינפלציה של כ--%1.1%1.2 (קרוב יחסית לציפיות הקצרות הנגזרות מהשוק, אך גבוה ממה שחוזים הבנקים ושוק ה-IRS שם ניתן לקנות ציפיות אינפלציהלשנה בשיעור של כ- %0.85).בטווח הבינוני, ציפיות האינפלציה הנגזרות מהשוק המקומי ממשיכות להיות ברמות נמוכות באופן היסטורי – %1.5. גם בטווח הארוך זהכך, כאשר הציפיות הן %1.6%-1.7. עם זאת, צריך להביא בחשבון כי הנתונים האלה עדיין אינם כוללים צעדים שונים שעליהם עשויהלהחליט הממשלה החדשה, כמו ביטול מע"מ על חלק מרכיבי המזון – צעד שהשפעתו על המדד בכללותו עשויה להיות גדולה לאורהמשקל הגדול של המזון במדד (כ-%14). בשלב זה, מוקדם להעריך הסתברות להתממשות.
מה עושים השבוע?
1. מניות: המיקוד יעבור השבוע לדו"חות הרבעון הראשון בארה"ב
עונת הדו"חות לרבעון הראשון החלה בשבוע שעבר אך בשבוע הקרוב היא תעלה מדרגה עם פרסום דו"חות הבנקים הגדולים ג'יי.פימורגן, בנק אוף אמריקה ואחרים. הבנקים צפויים להיות אחת מנקודות האור של עונת הדו"חות כולה, אשר באופן כללי צפויה להיותאחת העונות החלשות של השנים האחרונות. לראשונה מאז 2009 התוצאות צפויות להצביע על התכווצות בהכנסות וברווחיות,בעיקר בגלל מגזר האנרגיה. ההכנסות המצרפיות צפויות לרדת ב-%3.3, כאשר ללא האנרגיה מדובר בעלייה של %2.7. ברווחמדובר בירידה של %5.6, כאשר ללא האנרגיה מדובר בצמיחה של %2. הסקטורים הצפויים להוביל את מגמת הצמיחה בהכנסותהם הטכנולוגיה והבריאות, בהן צפויה צמיחה של %10; מי שצפוי להוביל את מגמת הצמיחה ברווחים הם הפיננסים (כ-%11),הבריאות (%9) והצריכה המחזורית (%7).יחד עם הדו"חות, יושפעו השווקים גם בשבוע הקרוב משטף המיזוגים והרכישות, המספקים בעצמם אינדיקציות לרמות המחיריםהסבירות בשוק האמריקאי. כך למשל, בשבוע החולף הודיעה חברת האנרגיה רויאל דץ' על כוונה לרכישת בריטיש גז ב-70 מיליארדדולר, פרמיה של %40 מעל המחיר של המניה ערב העסקה. GE מתכננת למכור אחזקות בחטיבת הנדל"ן ובחטיבת הפיננסיםבעסקה בסדר גודל של כ-25 מיליארד דולר. חברת התרופות מיילן (שווי שוק של 34 מיליארד דולר) פרסמה הצעת רכש לפריגובפרמיה של מעל %24 ממחיר השוק האחרון (שגם הוא היה לא נמוך), כאשר כאן יכול להשתנות התמחור ולעלות על רקע אפשרותלמאבק שליטה. לעסקה האחרונה יש כמובן השפעות על ת"א 25 – היום (א') נפתח המסחר בפתיחה אנגלית (השהיית מסחר עקבסגירת ארביטראז' של %22 במניית פריגו) וגם בשבוע הקרוב צפויה תנודתיות על רקע הקדמת הפקיעה החודשית לשלישי הבא(בגלל יום העצמאות).על רקע כל אלה, אנו צופים המשך מגמות חיוביות בשוקי המניות העולמיים. השוק הישראלי להערכתנו אטרקטיבי מבחינת רמותהתמחור, כאשר חלק מזה בא לידי ביטוי בסגירת הפערים שלו בתקופה האחרונה. ארה"ב ממשיכה להוות כ-%50 מהחשיפה לחו"ללאור המגמה החיובית והאפשרות להפתעות חיוביות בעונת הדו"חות. השווקים באירופה נתמכים גם בשיפור בנתוני המקרו וגםבהרחבה שמבוצעת שם, דבר שמביא לזרימת השקעות שלהערכתנו צפויה להמשך וכן גם השוק ביפן ובסין על רקע המשךההרחבות הכמותיות שם.
2. אג"ח קונצרני: צפויה תנודתיות על רקע עדכון המדדים
מרווחי הקונצרני בעולם המשיכו לרדת בשבועיים האחרונים. בארה"ב ירדו המרווחים עלרקע ירידת התשואות הממשלתיות ובאירופה הירידות באו על רקע המשך זרימת הכסףהחזקה. אנו ממשיכים להמליץ על פיזור החשיפה לקונצרני גם לחו"ל, על רקע המשךהתחזקות הדולר בעולם ועל רקע רמת התשואות הגבוהה יחסית בארה"ב.בדומה לעולם, הביצועים של האפיק הקונצרני בשוק המקומי היו חיוביים. בשבוע החולףהניבו מדדי התל בונד תשואות חיוביות של כ-%0.5, אך על רקע פרסום השינויים הצפוייםבמדדים עשויה להיות בשבוע הקרוב תנודתיות מוגברת בהם. ביום שלישי השבוע צפוילצאת לפועל עדכון מדדי התל בונד, כאשר עיקר העדכון כולל יציאה של האג"חים שלאפריקה מתל בונד 60 (צפויים שם היצעים של מעל 300 מיליון שקל) וגם כלכלית 6. אתמקומם צפויים לתפוס ההנפקות החדשות של מזרחי ופועלים שיצאו לפועל רק השנה.לתלבונד השקלי צפויות להיכנס הסדרות הגדולות שהונפקו באחרונה של דלק וחברותהנדל"ן האמריקאיות שהנפיקו אג"חים בבורסה בת"א, שרובן מדורגות מקבוצת ה-A.
3. תיק השקעות: מרכיב הסיכון באמצעות מניות וקונצרני ופחות באמצעות מח"מ
תשואות האג"ח בעולם היו יציבות בשבוע החולף, אחרי ירידת התשואות בשבוע שעבר בעקבות נתוני התעסוקה בארה"ב בסוףהשבוע. בשוק המקומי היה שבוע חיובי לשוק האג"ח ובמיוחד לקונצרני. החלק הארוך של העקום ממשיך לבלוט בביצועים חזקים, אךלמרות זאת אנו שבים ואומרים כי ברמת התשואות הנוכחית המח"מ בתיק צריךלהיות בינוני והארכה שלו אינה מומלצת גם בשל המרווח השלילי בין האג"חהמקומי לאמריקאי. השבוע לראשונה הגיע הפער השלילי גם לאג"חים הארוכיםכאשר האג"ח ל-30 שנה (ליתר דיוק 27 שנה) בישראל נסחר בתשואה נמוכהממקבילו האמריקאי.לפיכך, מח"מ תיק האג"ח שלנו הינו בינוני ומורכב מאפיק ממשלתי של כ- %60(%45 בשקלים ו-%15 בצמודים) ושל %40 קונצרני ,כולל אג"ח בחו"ל, כאשרבקונצרני משקל הצמוד והמט"ח גדול מהשקלים. מרכיב הסיכון בתיק נלקח בעיקרבאמצעות קונצרני וחשיפה מלאה לאפיק המנייתי ופחות באמצעות מח"מ ארוך שלתיק האג"ח.