רקע כללי
שנת 2014 המשיכה את המגמה של השנים האחרונות בהן בנקים מרכזיים חזרו לרכוש זהב כחלק מניהול הרזרבות של המדינה, זאת לאחר מספר שנים בהן ממשלות היו יותר בצד ההיצע של הסחורה הזהובה מאשר בצד הביקוש. עד לפני מספר עשורים לא רב מטבעות עוד היו מוצמדים לזהב, כך שהבנק המרכזי החזיק כעתודה כמות זהב בהיקף זהה לכמות הכסף (מטבעות/שטרות) שהנפיק. אולם כיום, כאשר המטבעות אינם צמודים לזהב, ממשלות אינן מחויבות לרכוש זהב כנגד כסף שהן מנפיקות. על כן, הביקוש לזהב מצד בנקים מרכזיים נובע מהיותו נכס 'מוחשי', ובשל העבודה כי הזהב נחשב לנכס ריאלי, וככזה ערכו לא צפוי להישחק במשך השנים כתוצאה מאינפלציה.
האינפלציה והזהב
המשקיעים רואים את הזהב כהגנה אינפלציונית, ולכן מחירו לרוב עולה כאשר ציפיות האינפלציה בעליה. כמו כן, נחשב הזהב כנכס יציב המשמש אמצעי גידור כנגד אובדן ערך של הכסף וסיכוני פשיטות רגל של מדינות. בשנים האחרונות ובעקבות המשבר של שנת 2008 החלו בנקים מרכזיים בתוכניות הרחבה כמותיות אשר הביאו לגידול בכמות הכסף בעולם. כתוצאה מכך, המשקיעים העריכו כי האינפלציה צפויה לעלות, ומחיר הזהב המשיך לעלות בשנים 2009-2012 בשיעורים דו-ספרתיים. עם זאת, בפועל האינפלציה בעולם אומנם עלתה לאחר המשבר אך לא הייתה גבוהה כמו הציפיות המוקדמות ואף החלה להתמתן בשנתיים האחרונות, מה שנחשב לאחד הגורמים המרכזיים לדשדוש של מחיר הזהב בתקופה זו.
סביבת האינפלציה בעולם מתמתנת
מקור: IMF ועיבודי תכלית.
הביקוש לזהב ב- 2014
הביקוש הכללי לזהב בשנת 2014 ירד בכ- 4% לעומת שנת 2013 והסתכם בכ- 3,923.7 טונות. הביקוש מצד בנקים מרכזיים המשיך להיות גבוה והסתכם בכ- 477 טונות, עלייה של כ- 17%. ביקוש זה הוא השני בגובהו בחמישים השנים האחרונות ואחד אחרי שנת 2012. הביקוש לזהב עבור תכשיטים אומנם היה גבוה מהממוצע של השנים האחרונות אך נמוך בכ- 10% לעומת שנת 2013, שנחשבת שנה יוצאת דופן. זאת למרות מגבלות על יבוא זהב מצד הודו. הביקוש עבור תכשיטים הוא עדיין הגבוה ביותר ועמד על כ- 2,153 טונות ב- 2014. הביקוש לזהב מצד היצרנים (בעיקר למוצרי טכנולוגיה) ירד בכ- 5% על רקע ההאטה בביקושים בעולם והביקוש לזהב כהשקעה עלה (נטו) בכ- 2%. הביקוש ממדינות אסיה היווה כ- 60% מסך הביקושים, זאת לעומת 47% לפני חמש שנים.
הביקוש לזהב בשנת 2014 לעומת 2013
היצע הזהב ב- 2014
היצע הזהב ירד בכ- 2% בשנת 2014 והסתכם בכ- 4,278 טונות, על רקע עלייה בכריית הזהב ממכרות ומנגד ירידה בהיקף מחזור הזהב. כריית הזהב ממכרות הגיעה לשיא של 3,114 טונות, כאשר סין היא מפיקת הזהב הגדולה בעולם ואחראית על כ- 14% מהכרייה העולמית. מזרח אסיה כולה מהווה כ- 21% מההיצע, בעוד שאמריקה הלטינית כ- 18% וצפון אמריקה כ- 15%. כ- 19% מההיצע מגיע מאפריקה, והיתר ממרכז אסיה ואירופה. היצע הזהב שמקורו ממחזור המתכת מהווה כיום כשליש מסך ההיצע. היצע זה ירד בכ- 11% בשנת 2014 והסתכם בכ- 1,121 טונות, כאשר הערכות הן כי מחזור הזהב יהיה נמוך גם ב- 2015.
היצע הזהב לפי מקורות
מקור: WGC.
מחזיקות הזהב הגדולות בעולם
המחזיקה הגדולה בעולם של זהב ממשיכה להיות ארה"ב, וזאת בפער גדול מול יתר המדינות. בנוגע לאחזקת זהב כאחוז מהרזרבות של המדינות ארה"ב במקום השני עם 73%, אחרי פורטוגל ש- 75% מהרזרבות שלה הם זהב. באופן כללי ניתן לראות כי מדינות אירופה הן המחזיקות הגדולות בעולם, הן באופן אבסולוטי והן ביחס לסך הרזרבה של המדינה. לכן, יש להן אינטרס מובהק לשמור על ערכו. בהתאם לכך חתמו בחודש מאי האחרון הבנק המרכזי באירופה (ECB) ובנקים מרכזיים נוספים ביבשת על הסכמה לאי מכירת כמות משמעותית של זהב בחמש השנים הקרובות, החל מספטמבר 2014. למרות שמדינות אירופה הן עדיין המחזיקות הגדולות, מדינות אסיה מגדילות את האחזקה שלהן בסחורה בשנים האחרונות וההערכות הן כי בעתיד חלקן מסך מחזיקות הזהב בעולם ילך ויגדל.
המדינות הבולטות בשוק הזהב
מקור: WGC ועיבודי תכלית.
סיכום
השימוש העיקרי של הזהב הוא עדיין עבור תעשיית התכשיטים וחפצי הריהוט, אולם ככל שהטכנולוגיה מתפתחת, לזהב יש יותר ויותר שימושים, כפי שהשתלב בשנים האחרונות בתעשיית הסמארטפונים. זאת לצד השימושים הותיקים למוצרי טכנולוגיה שונים ולייצור מטבעות ומטילים לצורכי אחסון, השקעה וסחר. אחרי שנים רצופות של עלייה במחיר הזהב מרמות של 450 דולר לאונקיה בשנת 2005 לרמות של 1850 דולר לאונקיה בשנת 2011, כיום מחיר הזהב נע סביב 1200 דולר לאונקיה. התמתנות סביבת האינפלציה בשנים האחרונות לא הטיבה עם מחירו של הזהב, אולם הביקוש הגובר מצד בנקים מרכזיים והסכם אי מכירת הזהב בין ממשלות אירופה מהווה תמיכה למחירו, שכן כיום נחשב הזהב יותר מתמיד כנכס מוניטארי. כמו כן, הביקוש לזהב לתעשיית התכשיטים בשווקי המזרח, ובהודו וסין בפרט, ממשיך לצמוח בשל הגידול במעמד הביניים במדינות אלו ומהווה ביקוש יציב וצומח עבור הסחורה היקרה.