עיקרי הדברים
· · · · · · · · ·





מאקרו ישראל.
הצריכה הפרטית ממשיכה להשתפר, המגזר היצרני מתקדם בקצב איטי
הנתונים הכלכליים שמתפרסמים במשק ממשיכים להצביע על השיפור בפעילות. השיפור ממשיך לבוא לידי ביטוי בצורה בולטת יותר בצריכה הפרטית, כפי שמשתקף במספר אינדיקאטורים שהתפרסמו בשבוע האחרון.

במגזר היצרני הנתונים מעורבים יותר. נרשמה ירידה ביצוא התעשייתי בחודשים האחרונים, אך נתוני הייצור התעשייתי המצביעים על עלייה במחצית השנייה של שנת 2014. מבט רחב יותר על התפתחות הייצור התעשייתי מראה שקצב הצמיחה שלו, למעט ענפי טכנולוגיה עילית, המשיך לרדת ובעצם נותר ללא שינוי בשנים האחרונות.

שיפור בשוק העבודה צפוי להגביר לחצי השכר במשק
הכוח שמדרבן את הצריכה הפרטית במשק מצוי בין היתר בשיפור בשוק העבודה. הנתונים המעודכנים הראו ששיעור האבטלה במשק ירד לרמות הנמוכות ביותר מאז נערך הסקר החדש ועומד על 5.3%, תוך שמירה על רמה גבוהה של שיעור ההשתתפות. הנתונים לגבי הירידה באבטלה לא מפתיעים במיוחד מאחר שבחודשים האחרונים נרשם זינוק של 20% במספר משרות פתוחות.
ירידה במספר המובטלים ועלייה בביקוש לעובדים גרמה לירידה ביחס בין שני הפרמטרים וצפויה להגביר לחצי השכר במשק.

מאקרו חו"ל.
מסתמנים סימנים ראשוניים של שיפור בשוק הנדל"ן האמריקאי
מהנתונים האחרונים מסתמן שיפור מסוים בשוק הנדל"ן האמריקאי. מכירות הבתים הקיימים היו עדיין נמוכים, אך התגבר קצב המכירות של הבתים החדשים סימן נוסף של ההתאוששות האפשרית בנדל"ן למגורים ניתן למצוא בעלייה בביקוש למשכנתאות לרכישת דירה, אך המגמה החיובית עדיין נמצאת רק בראשיתה.

התאוששות בתחום הנדל"ן למגורים מתבקשת לאור השיפור במצב הצרכנים, ריביות נמוכות ומחסור בהיצע הדירות.

האינפלציה של השירותים בארה"ב לא כל כך נמוכה, אך מחירי המוצרים ממשיכים לרדת
מדד המחירים הליבה לצרכן בארה"ב היה אפילו טיפה יותר גבוה מהציפיות. כדאי להדגיש שקצב ההתייקרות של מחירי השירותים, שמשקף בצורה טובה יותר את האינפלציה המקומית, נותר יחסית גבוה ברמה של כ-2.5%. לעומת זאת, מחירי המוצרים, שמושפעים מהדפלציה העולמית, ממשיכים למשוך את האינפלציה הכללית כלפי מטה.

ה-QEבאירופה משפיע חזק יותר על הכלכלה מאשר בזמנו בארה"ב
הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים להצביע על שיפור די מהיר בפעילות. השיפור מקיף את המגזר הצרכני והעסקי. הסנטימנט הצרכני באירופה עלה לרמה הגבוהה ביותר מאז 2007. מדדי מנהלי הרכש המשיכו לעלות. על פי הנתונים המעודכנים, נמשך גידול באשראי הבנקאי באירופה..
נראה, שהתמסורת מהקלה בתנאים הפיננסיים אשר התחילה עם ההכרזה על הכוונה להפעיל תוכנית הקלה כמותית באירופה לשיפור בפעילות הכלכלית גבוהה יותר מאשר בתקופות ה-QE בארה"ב.

למרות שיפור במצבו של המגזר העסקי, האינפלציה ביפן לא מתרוממת
ממשלת יפן העלתה, לראשונה מאז חודש יולי אשתקד, את ההערכה לגבי הפעילות בכלכלה היפנית, בעיקר בזכות השיפור במצבו של המגזר העסקי, גידול בייצור התעשייתי וברווחיות החברות. בצד הצרכני השיפור ניכר הרבה פחות.
בינתיים, המשימה העיקרית של הבנק המרכזי להביא אינפלציה לרמה של 2.0% רחוקה מהשלמה. קצב האינפלציה עמד בחודש פברואר על 2.2% לעומת 2.4% בחודש הקודם. מדד המחירים בנטרול השפעת העלאת המע"מ נותר בכלל ללא שינוי.
בנסיבות של אי השגת יעד האינפלציה, הבנק המרכזי עשוי להחליט על הוספת תמריצים מוניטאריים נוספים.

שווקים.
רף התנאים להפעלת כלים נוספים ע"י בנק ישראל גבוה ולא יושג בחודשים הקרובים
כפי שעולה מהראיון שנתנה הנגידה לאחר ההחלטה, לבנק ישראל חשוב מצד אחד להדגיש שיש לו עדיין נשק בארסנל, אך מנגד, זאת לא התוכנית האופרטיבית והיא תופעל רק עם הנסיבות ישתנו לרעה. בנק ישראל לא רואה כעת שההתפתחויות מובילות לשם.
רף התנאים להחלטה על כניסה ל"שטח לא נודע" של שימוש בכלים לא קונבנציונאליים גבוה יותר מאשר בהחלטה שגרתית על הורדת הריבית.
אנחנו מעריכים שאם לא ייווצרו נסיבות חריגות, בנק ישראל ירצה להמתין עם הצעד הבא עד לפרסום מדד המחירים לחודש אפריל, שהפתיע מאוד כלפי מטה בשנה שעברה ובמידה רבה קבע את מגמת הריבית והאינפלציה להמשך השנה. לפי הערכתנו, מרבית הסיכויים שהריבית תישאר ללא שינוי בחודשים הקרובים ולא יופעלו כלים מוניטאריים לא קונבנציונליים מיוחדים.

דוברי ה-FED מדגישים את אי הוודאות של תוואי העלאת הריבית
בארה"ב נשמעו בשבוע האחרון הערכות של נגידי ה-FED השונים לגבי המועד הרצוי להעלאת הריבית. מרביתם העריכו שזה יקרה השנה. גם הנגידה ילן העריכה שהריבית תתחיל להעלות השנה, אך היא התמקדה בנאומה בנסיבות ובגורמים שישפיעו על התקדמות המדיניות המוניטארית לאחר העלאת הריבית. אפשר לסכם את דבריה בכך שיש הרבה מאוד אי ודאות בקשר לתוואי, אך הגישה שלה כעת בפירוש רואה סיכונים גדולים יותר מהתוואי המהיר מדי של הריבית מאשר מהאיטי.


המניות בגרמניה עדיפות באירופה
מתחילת השנה השיג מדד המניות Bloomberg European 500 תשואה עודפת של 15% על פני S&P500האמריקאי שנותר ללא שינוי. כמעט בכל השווקים באירופה, מכפילי הרווח החזויים נמצאים כעת ברמות הגבוהות ביותר של העשור.
אם נשווה את המכפיל החזוי של ה-DAX בגרמניה לעומת המכפיל החזוי של S&P500, נראה שהמכפיל בארה"ב גבוה יותר מאשר בגרמניה, אך ההפרש הנוכחי בין המכפילים אינו שונה מהרמות שהיו בעשור האחרון.
לעומת זאת, הפער בין המכפיל החזוי בארה"ב לבין המכפילים החזויים בספרד ובאיטליה נמוך משמעותית לעומת הממוצע של העשור האחרון (ראו תרשים מטה).

באשר לחשיפה מטבעית של ההשקעות באירופה לאחר התחזקות האירו לאחרונה, נציין שכמות פוזיציות שורט על האירו הגיעה בשבוע שעבר לשיא מאז הקמת גוש האירו. לפיכך, העמדה של המשקיעים עדיין מאוד אנטי-אירו.