תוצאות האמת חשפו כי בנימין נתניהו ניצח בפער משמעותי אל מול המחנה הציוני של בוז'י הרצוג. כעת, בבוקר שאחרי, יש להבין מה יהיו הנושאים המרכזיים על סדר יומה של הממשלה החדשה? האם יש סיכוי לממשלת אחדות, ומה המשמעות עבור המגזר העסקי ועבור שוק המניות בישראל?









ממשלת מרכז-ימין: מחויבות לרפורמות כלכליות תוך הקשבה למגזר העסקי
המרוץ לבחירות הפרסונאלי ביותר שהיה בישראל הגיע לסיומו וכעת, לאחר ספירת מרבית הקולות התמונה האלקטורלית ברורה ולכן ניתן להעריך בסבירות גבוהה כי ממשלת ישראל הבאה תהיה ממשלת ימין-מרכז בראשותו של בנימין נתניהו. יחד עם זאת, להערכתנו אין עדיין לפסול הקמה של ממשלת אחדות, הסבירות אמנם נמוכה אך בפוליטיקה הישראלית – אין דבר כזה שאין דבר כזה.

ממשלה שהציר שלה הוא הליכוד-הבית היהודי-כולנו-המפלגות החרדיות תהייה חייבת לשים את נושא יוקר המחייה ורפורמות בראש סדר היום. יתרה מכך, אם אכן כחלון ימונה לשר אוצר הוא צפוי לקדם את הרפורמה עליה הכריז במערכת הבנקאות. יחד עם זאת מדובר על ממשלה שאינה עוינת למגזר העסקי ולכן ניתן להעריך שהרפורמות ייעשו תוך הקשבה לקהילה העסקית, כך שלא מדובר על חדשות רעות מבחינת הסקטור העסקי. לשווקים, שגם כך חוששים מהתערבות יתר של הממשלה בסקטור העסקי, פעולות של ממשלה כזו לא צפויות לפגוע במדדי המניות והם צפויים להמשיך לעלות..

עם זאת, לאור הביקורת הבינ"ל על מדיניות ממשלת ישראל שהלכה והצטברה בשנים האחרונות, הקמה של ממשלה בעלת מאפיינים ימניים אף יותר מזו האחרונה עלולה להביא לעליית מדרגה גם ביחס הבינ"ל לישראל. תרחיש כזה עלול להידרדר לכדי ירידה חדה בתיירות ובהשקעות זרות בישראל ואף להתגברות החרמות על תוצרת ישראלית בעולם במקרה הגרוע יותר. לכן, שילוב השקעה בחו"ל נראה גם היום כאסטרטגיה מנצחת לתיק השקעות.

האופציה הנוספת, כאמור, היא ממשלת אחדות. לאור אי הודאות הגבוהה באשר למבנה ממשלת אחדות שכזו קשה להעריך גם את היחס של ממשלה כזו לסוגיות הכלכליות שהוזכרו. מעבר לכך, ממשלת אחדות נוטה באופן טבעי שלא לסטות באופן מהותי מהסטטוס קוו כך שנראה כי חדשות גדולות בכל הנוגע לסביבה הכלכלית לא יהיו בתרחיש כזה. לכן, אם אכן ממשלה כזו תקום ניאלץ לחכות ולראות כיצד המבנה הפוליטי בה ישנה, אם בכלל, את כיוון הרוח בכל הנוגע לסביבה הכלכלית והמדינית.