רכישה עצמית של מניות (Buyback) - סקירה כלכליתרקע והגדרה כללית
המושג בייבק (Buyback) מתייחס לרכישה עצמית של מניות החברה על ידי החברה עצמה, זו שהנפיקה אותן בעבר. המהלך מכונה לעיתים גם 'רכישה חוזרת', וכתוצאה מרכישת המניות הן נהפכות למניות רדומות ללא זכויות בחברה. מבין הזכויות הנשללות ניתן לציין את הזכות לקבלת דיבידנד, זכות ההצבעה באסיפת החברה והזכות לקבלת חלק מנכסי החברה בעת פירוק. במידה והחברה מוכרת מניות אלו לאחר מכן, זכויות אלו חוזרת אליהן. לרוב, מבוצע המהלך לפי תוכנית רכישה עצמית המגדירה את היקף הרכישות. בשנים האחרונות ועל רקע הריבית הנמוכה, גדלה מאוד התופעה בקרב חברות רבות בארה"ב ובאירופה. היקף הכספים המופנה לרכישות עצמיות בקרב חברות מדד ה- S&P 500 הכפיל את עצמו בעשור האחרון, כאשר בשנת 2014 כ- 95% מרווחי החברות במדד הופנו לרכישות עצמיות.
מטרת הבייבק והמניעים השונים לביצוע רכישה עצמית
ביצוע רכישה עצמית של מניות היא למעשה חלוקה של הון לבעלי המניות הקיימים, ולכן מטרת המהלך העיקרית היא חלוקת הון לבעלי החברה, בדומה לחלוקת דיבידנד. בעוד שלרוב הציפייה מחברות המחלקות דיבידנד היא שחלוקת הדיבידנד תהיה קבועה גם בהמשך, חברה שלא מעוניינת בהתחייבות מסוג זו יכולה לבצע רכישה עצמית אשר נתפסת כיותר גמישה וללא מחויבות להמשך ביצוע בעתיד. אולם, השימוש בבייבק לא תמיד מבוצע למטרה זו, שבמקרים מסוימים מהווה מטרה משנית. סיבות נוספות לביצוע המהלך יכולות להיות חשש מהשתלטות עוינת על החברה למשל, שכן כתוצאה מהבייבק שיעור האחזקה של בעלי המניות הקיימים גדל וכך מקשה על ביצוע המהלך. לעיתים משמש הבייבק כאמצעי להשגת אינטרסים אישיים של מנהלי החברה או כאפשרות נוספת למנף את החברה (כלומר להביא לשינוי במבנה ההון). כמו כן, ביצוע רכישה עצמית מהווה לרוב איתות חיובי למשקיעים, וכן משפר באופן יחסי את היחסים הפיננסים של החברה כפי שמפורט בהמשך.
התנאים לביצוע בייבק
התנאים לביצוע רכישה עצמית של מניות הם אותם התנאים לחלוקת דיבידנד, מכיוון שלמעשה מדובר בחלוקת הון כפי שצוין. כלומר, העברת נכסים מהחברה לבעלי מניותיה. בהתאם לכך, החברה צריכה לעמוד במבחן הרווח ובמבחן יכולת הפרעון. על מנת לעמוד במבחן הרווח על החברה להציג רווחים לחלוקה (עודפים) בדוחותיה הכספיים, או עודפים שנצברו בשנתיים האחרונות (לפי הגבוה מביניהם). על מנת לעמוד במבחן יכולת הפירעון על החברה להוכיח כי ביצוע הבייבק לא צפוי לפגוע ביכולת הפרעון של החברה וכי החברה תוכל לעמוד בכל התחייבויותיה גם לאחר המהלך. במידה והחברה לא עומדת במבחן הרווח אך היא משוכנעת בקשר ליכולת הפרעון שלה, הרי שביכולתה לפנות לביהמ"ש שיאשר את החלוקה. כמובן שהתנאים לביצוע רכישה עצמית משתנים בין כל מדינה ומדינה, אולם בישראל ובארה"ב התנאים יחסית דומים.
השפעות על היחסים הפיננסים
כתוצאה מרכישת המניות ההון הצף של החברה קטן, ולכן, בהנחה שהרווח של החברה לא משתנה, הרווח למניה (EPS) עולה. כתוצאה מכך מכפיל הרווח בו נסחרת החברה יורד, והחברה 'מתומחרת' זול יותר, מה שהופך אותה לאטרקטיבית להשקעה. הרווח למניה ומכפיל הרווח (PE) נחשבים האינדיקאטורים המרכזיים עבור אנליסטים ומשקיעים רבים, אשר מצפים לגידול ברווח למניה. יש לשים לב כי הבייבק למעשה מביא לגידול ברווח למניה ולא בהכרח בשל שיפור אמיתי בעסקי החברה. השפעה נוספת נוגעת לדיבידנד למניה. למשקיע המחזיק אותה כמות מניות לאחר ביצוע הבייבק חלק גדול יותר בחברה, ולכן בעת חלוקת דיבידנד יקבל סכום גבוה יותר. מנגד, הרכישה מבוצעת מכספי החברה ועל כן הדיבידנד שהחברה תחלק עשוי להיות קטן יותר. ביצוע רכישה עצמית מביא לעלייה במינוף של החברה ולירידה בהונה העצמי. לכן התשואה על ההון של החברה צפויה לגדול. מבין השפעות אלו, הגורם העיקרי הגורם לחברות לבצע בייבק הוא הרווח למניה, שעל רקע הגידול ברכישות העצמיות נמצא כיום בשיא בקרב חברות בארה"ב.
הרווח למניה של החברות במדד S&P 500 בשיא
מקור: Factset
השפעות על המסחר במניה
המשקיעים בדר"כ תופסים את הודעת החברה על ביצוע רכישה עצמית של מניות באופן חיובי, למרות שמבחינה כלכלית לא התרחש אירוע מסוים בעסקי החברה. יש משקיעים המעריכים כי מדובר באיתות של החברה על כך שמחיר המניה זול ולכן בהשקעה אטרקטיבית, שכן הנהלת החברה מכירה את המגמות בעסקי החברה באופן הטוב ביותר, ואם היא סבורה כי המניה מתומחרת בחסר הרי שמדובר באיתות חיובי. איתות זה ייתפס כאמין יותר ע"י המשקיעים אם בעלי העניין הקיימים בחברה מתחייבים לא למכור את מניותיהן במסגרת הבייבק. מנגד, הכסף שיושב בקופת החברה מופנה לפעילות פיננסית ולא לצמיחה בליבת עסקי החברה, הדבר אשר יכול להעלות שאלות בנוגע ליכולת הצמיחה העתידית של החברה. מבחינת המסחר במניה, רכישה עצמית של מניות מביאה להיצע נמוך יותר של מניות בשוק, ובהתאם לרגישות גבוהה יותר לביקושים. בהינתן אותה רמה של ביקושים על היקף נמוך יותר של מניות, מחיר המניה צפוי לעלות. בהקשר זה נציין כי מספר מחקרים אמפיריים שנערכו בעולם מצאו כי שוק ההון מגיב באופן חיובי להודעת החברה על בייבק.
סיכום
ביצוע רכישה עצמית של מניות היא דרך נוספת לשתף את בעלי המניות ברווחי החברה. בהשוואה לחלוקת דיבידנד, רכישה עצמית של מניות מקנה לחברה גמישות גבוהה יותר ולעיתים גלומות בה גם יתרונות מיסוי. על רקע הריבית הנמוכה בשנים האחרונות והצמיחה המדשדשת בכלכלות העולם, יותר ויותר חברות בוחרות לבצע בייבק. מבין חברות אלו נציין את החברות הבולטות בעולם בשנה האחרונה, ביניהן 'פייזר', 'אורקל', 'יאהו', IBM, מאסטרקארד ועוד. מעל כולם ניצבת ענקית הטכנולוגיה 'אפל' שהיא החברה שביצעה רכישה עצמית של מניות בהיקף הגבוה ביותר ב- 2014. תופעה זו היא מסבירה את העובדה כי יותר ויותר חברות מדווחות על רווח למניה גבוה מהציפיות. ההודעה על תוכנית רכישה עצמית נתפסת לרוב באופן חיובי על ידי המשקיעים בשווקים הפיננסים. עם זאת, אצל חברות כושלות, המהלך יכול לנבוע למטרות אחרות כמו למשל שיפור מחזורי המסחר במניה, ועל כן יש לבחון כל מקרה לגופו. באופן כללי, בחברות גדולות ויציבות המבצעות בייבק באופן עקבי, המהלך אכן מייצר ערך לבעלי המניות ורווחי הון לחברה.