עיקרי הדברים
· שוק העבודה האמריקאי ממשיך להפגין עוצמה וצפוי להגיע לתעסוקה מלאה עד אמצע השנה, תוך יצירת משרות בקצב הגבוה ביותר מאז תחילת שנות האלפיים.
· השכר הנומינאלי בארה"ב עולה בקצב מתון, אך השכר הריאלי מאיץ. סך ההכנסה הריאלית הפנויה עולה במהירות ותורמת לגידול בצריכה.
· הסיכוי להעלאת הריבית בארה"ב בחודש ספטמבר עלה ל-60%.
· ענפי היצוא בארה"ב, בעיקר של הסחורות, מציגים ירידה בפעילות בעקבות התחזקות הדולר.
· ה-ECB פרסם את הפרטים של תוכנית הרכישות. להערכתנו, מתחזקות הסיבות להיפוך המגמה הקיימת של ירידת התשואות בשוק האג"ח האירופאי.
· ה-ECB העלה את תחזיות הצמיחה והאינפלציה באירופה. בניגוד לשנים האחרונות, יש סיכוי גבוה שהתחזיות יושגו ואף יוכו.
· הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים להשתפר, במיוחד הצריכה. חל שיפור ניכר בביקוש לאשראי.
· הממשלה הסינית הורידה את תחזית הצמיחה לשנת 2015 ל-7.0% ושידרה מסר פחות אופטימי מבעבר. סין ממשיכה להיות להערכתנו הסיכון הגדול לכלכלה העולמית ולשווקים.
· בנק ישראל היה הבנק המפתיע ביותר בהחלטותיו בעשור האחרון בסקר של בלומברג.
· חלק ניכר מכספי הפדיונות מהקרנות הכספיות מועבר לקרנות אג"ח מדינה וכללי.
· כל עקום התשואות הישראלי ירד מתחת לעקום האמריקאי.
· לפי הדיווחים הלא רשמיים, האוצר צפוי לעדכן כלפי מעלה את תחזית ההכנסות לשנת 2015. גידול בהכנסות ישמור על קצב נמוך של ההנפקות.



מאקרו חו"ל.
למרות מזג האוויר, ירידה במחירי הנפט וקשיי היצוא, שוק העבודה בארה"ב מפגין עוצמה
שוק העבודה האמריקאי שוב הפתיע בעוצמתו ויצר בחודש פברואר 295 אלף משרות לעומת הציפיות ל-235 אלף. שיעור האבטלה ירד מ-5.7% ל-5.5%, תוך ירידה קלה בשיעור ההשתתפות.
הקצב השנתי של יצירת המשרות עלה לכ-3.3 מיליון, הגבוה ביותר מאז מרץ 2000.

השכר הממוצע הנומינאלי עולה בקצב מתון, אך ההכנסה הפרטית הריאלית עולה במהירות
למרות הגידול במשרות והירידה באבטלה, למרות שהיחס בין סך המובטלים לסך משרות פתוחות ירד לרמות הנמוכות של העשור האחרון (ראו תרשים מעלה), השכר הממוצע הנומינאלי ממשיך לעלות בקצב מתון של כ-2.0%. אנחנו מעריכים שהשכר הממוצע מושפע מכמות גדולה של משרות חדשות שנוצרות בפרט בענפים בעלי שכר יחסית נמוך.
אולם, נתוני הצמיחה בסך ההכנסה הפרטית הריאלית, שפורסמו בשבוע שעבר, שמושפעים מהשכר הממוצע, ממספר משרות ומהאינפלציה, משקפים צמיחה מהירה. קצב גידול בשכר הריאלי הממוצע עלה לרמה הגבוהה ביותר מאז שנת 2009. במקביל, גם קצב העלייה בהוצאה הריאלית של הצרכנים מתגבר.

עלייה בשערו של הדולר פגעה בעיקר במגזר היצרני המייצא ופחות בענף השירותים
עליית הדולר פגעה ביצוא הסחורות מארה"ב אשר רשם ירידה מהירה בחודשים האחרונים. לעומת זאת, יצוא השירותים שמהווה כשליש מסך היצוא האמריקאי, ממשיך להתרחב בקצב יציב, כפי שעלה מנתוני סחר החוץ.

פרטי תוכנית הרכישות של ה-ECBנחשפו. התחזיות לצמיחה ואינפלציה עלו
הבנק המרכזי האירופאי פרסם פרטים לגבי תוכנית הרכישות בהיקף של 60 מיליארד אירו שתתחיל ביום שני הקרוב. הבנקים המרכזיים בכל מדינה יבצעו רכישות במהלך המסחר ללא הודעה מוקדמת. ירכשו אג"ח שיסחרו בתשואה גבוהה מהריבית של פיקדונות הבנקים ב-ECB שעומדת על מינוס 0.2%.
במקביל למתן פרטים לגבי הרכישות, הבנק המרכזי העלה את תחזיות הצמיחה והאינפלציה לגוש האירופאי. תחזית הצמיחה ל-2015 הועלתה מ-1.0% ל-1.5% והתחזית ל-2016 הועלתה מ-1.5% ל-1.9%. גם תחזיות האינפלציה עלו, אך הן עדיין אינן מגיעות ל-2.0% הרצויות אפילו בשנת 2017.

הנתונים הכלכליים באירופה ממשיכים להשתפר
עוד לפני שהבנק המרכזי התחיל ליישם את התוכנית, המשק האירופאי ממשיך להציג סימני שיפור רבים בפעילות. שיעור האבטלה באירופה ירד ל-11.2%, עדיין רחוק מהרמה של 7% שהייתה בשנת 2008. המכירות הקמעונאיות צמחו בשנה האחרונה בקצב גבוה יותר מאשר בשנים 2006-2007.
הצרכן האירופאי מהווה כעת מנוע צמיחה משמעותי, אך לפי המומנטום החיובי שמתגבש בתחום האשראי הבנקאי, גם פעילותו של המגזר העסקי צפויה להתרחב. לפי הסקר האחרון של האשראי הבנקאי באירופה, הביקוש לאשראי, הן העסקי והן הצרכני, עולה במהירות. האשראי העסקי בפועל עדיין רושם ירידה לעומת החודש המקביל אשתקד, אך קצב הירידה התמתן משמעותית.

הורדת תחזית הצמיחה בסין מעידה על קשיים כלכליים משמעותיים
ממשלת סין הורידה את תחזית הצמיחה לשנת 2015 ל-7%, לעומת צמיחה של 7.4% בשנת 2014. בכל מדינה אחרת ירידה בתחזית בשיעור כל כך נמוך, בוודאי ביחס לגובה הצמיחה, הייתה בקושי ניכרת, אך ההודעה של הסינים זכתה לכותרות, למרות שהייתה צפויה. במקרה של סין לא המספר עצמו חשוב, כי אף אחד לא יודע מהי הצמיחה האמיתית שם, אלא המסר הפסימי. ראש ממשלת סין הדגיש שיתכן והצמיחה תרד אפילו מתחת ליעד.

שווקים.
מספר גורמים עשויים לגרום למפנה במגמת ירידה בתשואות באג"ח האירופאיות
כתוצאה מירידת התשואות באירופה ועלייה בארה"ב, הפער בין האג"ח האמריקאיות לממוצע התשואות במדינות G-7 שוב עלה לשיא.
יש לציין, שתחילת הרכישות בפועל בארה"ב במסגרת תוכניות ה-QE הובילה בדרך כלל לעלייה בתשואות האג"ח הממשלתיות.

  • המצב הכלכלי באירופה מתחיל להשתפר. הצריכה הפרטית עולה וצפויה להשפיע על האינפלציה.
  • גם השפעת הוזלת הנפט צפויה לחלוף ולגרום לתיקון מסוים בסביבת האינפלציה.
  • רמת התשואות הנוכחיות אינה אטרקטיבית בכלל ולא מעניקה פיצוי בגין סיכון ההשקעה. החזקת האג"ח האירופאיות כדאית רק במצב שיש רווחי הון. אם וכאשר הרווחים יהפכו להפסדים, יהיו הרבה פחות משקיעים שירצו להחזיק אותן.
  • ההיחלשות המהירה של האירו מקטינה תמריץ למשקיעים זרים, שמהווים משקל גבוה בשוק האג"ח האירופאי, להמשיך ולהחזיק אותן.


עלייה בציפיות הריבית בארה"ב ובבריטניה
תשואות האג"ח האמריקאיות עלו בחדות בתגובה לנתוני שוק העבודה שמעלים סיכוי להעלאת הריבית. הסיכוי להעלאת הריבית בחודש יוני עלה לכ-33% והסבירות לעליית הריבית בחודש ספטמבר קרובה ל-60%. אגב, גם באנגליה עלו התשואות בחדות ומשקפות ציפיות להעלאת הריבית.

שוק האג"ח המקומי המחומם קיבל תמיכה מכספי הפדיונות מהקרנות הכספיות
כעת, כל העקום המקומי, כולל האג"ח ל-30 שנה נמצא עמוק מתחת לעקום האמריקאי. מצב זה מוריד עוד יותר את האטרקטיביות של השוק המקומי.
הורדת הריבית האחרונה הוסיפה עוד "אוויר חם" אל שוק האג"ח המקומי. מלבד הראלי באג"ח הארוכות היא גרמה ליציאה מהירה של הכספים מקרנות הכספיות. מעל 4 מיליארד ₪ וצא מאז החלטת הריבית האחרונה מהקרנות הכספיות שמהווים כ-8% מסך הנכסים בהן. חלק גדול מכספי הפדיונות בסך של כ-2 מיליארד ש"ח הופנו בעיקר לקרנות אג"ח כללי ואג"ח מדינה, למרות שהכדאיות הכלכלית של מעבר זה מוטלת בספק.
נקודה מעניינת - לפי הנתונים שפרסם בלומברג, בנק ישראל היה הבנק המפתיע ביותר בעולם בהחלטות הריבית בעשור האחרון.

ירידה בהנפקות תומכת בשוק האג"ח
צורכי הגיוס של הממשלה הולכים ופוחתים. תוכנית ההנפקות לחודש מרץ בסך של 2.5 מיליארד ₪ הייתה אחת הנמוכות ביותר בשנים האחרונות. הירידה בהנפקות מתרחשת בגלל הגירעון הנמוך של הממשלה ועלייה בהנפקות האג"ח המיועדות.
בנוסף, דווח בשבוע שעבר ע"י Themarker שמשרד האוצר מעריך שהכנסות הממשלה בשנת 2015 יהיו גבוהות בכ-10 מיליארד ₪ מאשר בתקציב המקורי שאושר בממשלה לפני התפרקותה.

החלק האמצעי של העקום פגיע במיוחד
שיפוע העקום בחלק 5Y/10Y שנים בישראל עדיין החד ביותר בעולם. זאת בעיקר בגלל שתשואת האג"ח ל-5 שנים בישראל נמוכה במיוחד עקב ציפיות מוגזמות להערכתנו כלפי מטה לרמת הריבית בשנים הקרובות.

ציפיות האינפלציה הארוכות בעולם במגמת עלייה מהירה
ציפיות האינפלציה לטווחים הארוכים בעולם ממשיכות לעלות. לעומת זאת, בישראל הציפיות הארוכות לא עלו כלל, למרות הורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל ופיחות השקל בעקבותיה.