השבוע מתחילה באופן רשמי ההרחבה המוניטארית באירופה - צפי להורדת ריבית גםבאוסטרליה - הורדת הריבית בישראל תדחוף יותר ויותר משקיעים להגדיל השקעה בנכסים מסוכנים - התנודתיות תגדל ולכן הפיזור הגיאוגרפי והאפיקי הכרחיים
אחרי אחד החודשים הטובים ביותר בשוקי המניות מזה זמן רב, המיקוד בשבוע הקרוב צפוי להיות בעיקר בהמשך ההרחבותהמוניטאריות בעולם. ראשי ה- ECB שיתכנסו בקפריסין צפויים לפרסם פרטים חדשים על ההרחבה הכמותית, שאמורה בפועל להתחילרק החודש, וכן תחזיות כלכליות חדשות; באוסטרליה, צפויה הודעה על הורדת ריבית נוספת, חודש לאחר שהבנק המרכזי הפתיעבהורדה של %0.25. גם בבריטניה יתכנסו ראשי הבנק המרכזי, אך לא צפוי שינוי במדיניות. ייתכן כי במהלך השבוע הקרוב ידובר גםבהורדת הריבית המפתיעה שהיתה בסין בסוף השבוע ושהשלכותיה יבואו לידי ביטוי בשוקי המניות השבוע. ביום שישי יפורסמו נתוניהתעסוקה בארה"ב, אשר לפי הערכות יכללו עוד תוספת משרות של כ-240 אלף – מה שיעמוד כנראה בין הנושאים המרכזיים בפגישההבאה של ראשי הפד ב-17-18 במרץ.
מה בעצם אמרה ילן?
בשבוע החולף חזר הדולר להתחזק אחרי סטגנציה של שבועיים-שלושה. הגורם המרכזי לתנודתיות שלו היה הנאום של יו"רית הפד ג'נטילן, שלא ברור למעשה מה היא בדיוק אומרת לגבי מועד העלאת הריבית. עם זאת, נראה כי החזאים בוול סטריט שומרים בבטחה עלעמדתם כי העלאת הריבית תבוא ברבעון השלישי. מבט מהצד מגלה כי יש סיבות גם להעלאת ריבית (היא נמוכה הרבה מדי זמן,האבטלה נמוכה, הצמיחה סבירה) אך גם נגד (הדולר כבר מספיק חזק, האינפלציה עוד לא בתחום היעד והשכר לא עולה). השורההתחתונה היא שבכל מקרה, ארה"ב תהיה כנראה המקום הראשון שבו הריבית תעלה.נתוני המקרו של השבוע האחרון בארה"ב המשיכו להיות טובים. מדד אמון הצרכנים בפברואר היה גבוה מהתחזיות והזמנות מוצרים בניקיימא עלו ב-%2.8, לעומת צפי של %1.6. מדד המחירים לצרכן ירד ב-%0.7, לעומת צפי לירידה של %0.6. הירידה הזו היתה צפויהלאור ירידת מחירי הנפט, אך החדשות הטובות הן שמדד הליבה עלה ב-%0.2, בעוד שהצפי היה לעלייה של %0.1.נתוני התמ"ג שעודכנו לרבעון הרביעי הצביעו אמנם על קצב צמיחה נמוך מהצפוי של %2.2, לעומת אומדן קודם של %2.6, אך נראה כירוב ההשפעה נובעת מהמלאים והיבוא שמשפיעים מאוד ומושפעים גם מהדולר המתחזק. סעיפים מרכזיים הכוללים את הצריכה הפרטיתוההשקעות ממשיכים לבלוט לטובה.
האינפלציה נמוכה, הציפיות עולות
בינתיים, למרות המדד הנמוך בארה"ב , ציפיות האינפלציה ממשיכות לעלות – ולא רק שם. הציפיות בארה"ב ל-5 שנים הן כבר %1.6,כאשר לפני 3 חודשים הן היו פחות מ-%1. בגרמניה הציפיות ל-5 שנים הן %0.172, כאשר רק בתחילת ינואר הן היו מינוס %0.25.בחודש האחרון היה נכון לקנות אג"ח ממשלתי צמוד כמעט בכל מקום בעולם (כולל בישראל), בעיקר בגלל התייצבות מחירי הנפט ולאממש בגלל הלחצים האינפלציוניים.בשוק המקומי השבוע האחרון היה בסימן הורדת הריבית המפתיעהל-%0.1. אחרי נתוני הצמיחה החזקים והאינדיקאטורים לפעילותהכלכלית המתרחבת גם ברבעון הראשון, נראה כי הגורםהמשמעותי ביותר בהחלטה היה חוזקו של השקל. אם קו זה יימשך,ככל שנראה התחזקות של השקל, הדלת פתוחה גם להפחתותנוספות ואולי אפילו לריבית שלילית, למרות שלדעתנו הדבר לאתואם את המצב הריאלי של המשק.מה שעוד עשוי למנוע צעד כזה הוא עלייה בציפיות האינפלציה. אנומצפים לעוד מדד שלילי בפברואר, להערכתנו מינוס %0.5, אךאחריו ציפיות האינפלציה צפויות לעלות. אמנם במבט לאחור, 12החודשים האחרונים הסתיימו באינפלציה של מינוס %0.5, אךבמבט קדימה אחרי פברואר ל-12 החודשים הבאים צפויההאינפלציה לפי שוק ההון המקומי להיות כ-%1.4, מעל יעדהמינימום של בנק ישראל – מה שיפחית את הציפיות להורדהנוספת של הריבית וזאת כל עוד השקל נשאר ברמתו הנוכחית אונחלש מול סל המטבעות.
מה עושים השבוע?
1. מניות: אירופה ויפן ממשיכות להגדיל פערים על ארה"ב
השבוע האחרון של פברואר חתם את אחד החודשים החזקים ביותר במניות בתקופה האחרונה. S&P500 עלה ביותר מ-%4והנאסד"ק ביותר מ-%6 - אך זה עדיין לא הספיק למדדים האמריקאים לסגור את הפערים מול המדדים המובילים באירופה כאשריורוסטוקס 50 כבר השלים עלייה של %14 מתחילת שנה, וניקיי ביפן עלה בכ-%7.7. המגמות האלה צפויות להערכתנו להימשך, כךשאנו ממשיכים להמליץ כי בחלק החו"לי של תיק המניות מקומה של ארה"ב יהיה לכל היותר כ-%50 והשאר יוקצה בין אירופה ליפןומעט למזרח אסיה.עונת הדוחות כבר לקראת סיום, אחרי ש-482 חברות פרסמו דו"חות. הרווח עלה בכמעט %5 לעומת רבעון קודם - %4.5 מעלהתחזיות. %68 מהחברות היכו תחזיות. אך למרות הרושם החיובי, מהסיכום כרגע עולה שמספר החברות שעדכנו כלפי מטה אתתחזיות הרווח לרבעון הבא כפול ממספר החברות שעדכנו אותו כלפי מעלה. הסיבה המרכזית לכך היא התחזקות הדולר, כאשר גםהשיפור בשוק העבודה מאיים להביא לעלייה בהוצאות השכר של החברות. אגב, באירופה רואים מגמה הפוכה שבה ירידת מחיריהנפט עוזרת לחברות וכך גם היחלשות היורו. שיפור בצריכה הפרטית בגרמניה ועלייה מפתיעה בצריכה פרטית בצרפת רק מחזקותאת התחזיות החיוביות.השווקים המתעוררים מתפקדים פחות טוב בתקופה האחרונה, בין היתר בשל התנודתיות הגדולה במטבעות שלהם מול הדולר. אתהחשיפה לשווקים מתפתחים ניתן להערכתנו להמיר בחשיפה לשוק המניות המקומי. מצד אחד, לאורך זמן הוא נותן תשואות דומות;מצד שני, הורדת הריבית בישראל לרמה אפסית מגדילה את האטרקטיביות של השוק המקומי. הביצועים החזקים של השוק המקומיבשבוע האחרון (ת"א 100 עלה ב-%2.5) עשויים להמשיך לבלוט בתקופה הקרובה, כאשר הביצועים של מניות השורה השנייה (ת"א75 וגם יתר 50) מצדיקים להערכתנו חשיפה גם למניות אלה. מומלץ לשמור על חשיפה מקסימאלית למניות בתקופה הקרובה –למרות שבמידה גדולה של ודאות ניתן לומר כי היא תגדיל את התנודתיות בתיק, אך עשויה להגדיל גם את התשואה שלו.
2. אג"ח קונצרני: חשיפה לכל הדירוגים ובכל מקום
מרווחי הקונצרני המדורג בארה"ב שבו לרמתם הממוצעת מהשניםהאחרונות, כאשר גם מחירי אג"ח היי יילד עלו השנה בכ-%%3%-4, עלרקע התאוששות במחירי הנפט וחזרה לתאווה לסיכון. מי שמהווה עדייןמשקולת הן דווקא חברות הנפט, שממשיכות להיסחר בתשואות דו-ספרתיות.בגרמניה, גייסה הממשלה לראשונה בתולדותיה אג"ח ממשלתי לחמש שניםבתשואה שלילית של מינוס %0.08.גם בשוק המקומי נרשמו ביצועים חזקים באפיק הקונצרני. בשבוע האחרוןלבדו עלה תל בונד 20 ב-%1.3 והשלים עלייה של %2.75 מתחילת 2015.תל בונד 60 עלה בשבוע האחרון בכ-%1 והשלים עלייה של %2.6 מתחילתשנה. תל בונד תשואות עלה בשבוע האחרון ב-%1.4 ומתחילת השנה זינקב-%3.7. בעקבות הורדת הריבית בשבוע שעבר, סביר להניח שכמו בשבועהאחרון, גם בתקופה הקרובה נראה נהירה לנכסים בסיכון גבוה יותר, כךשבפיזור הנכון ראוי להיחשף לאג"ח קונצרני בכל הדירוגים.אנו ממשיכים להמליץ גם על חשיפה לאג"ח בחו"ל, הן משיקולי פיזור, הן משיקולי נזילות והן משיקולי דירוג. עדיפות לאג"חיםדולריים שבהם התשואות גבוהות יותר, כאשר ניתן לשמור על חשיפה מסוימת לדולר או לנטרל את כולה.
3. תיק השקעות: פיזור , פיזור ופיזור
בעקבות הורדת הריבית בישראל, סביר שנראה יותר ויותר הגדלה של סיכוןבתיקי ההשקעות כדי להגדיל את התשואה. ראינו זאת היטב בשבוע החולףבתפקוד חזק של כל האפיקים המסוכנים – מניות, אג"ח קונצרני בדירוגיםנמוכים ואג"ח ארוך.שוק האג"ח הישראלי היה אחד הטובים בעולם מאז תחילת 2015, מהשמקרין על התשואה העתידית שלו. נכון לעכשיו, נראה כי פוטנציאל התשואהבתיק סולידי בישראל הוא נמוך יחסית, ולהערכתנו הדרך הטובה ביותרלהתמודד עם זה היא לתבל את התיק בכמה שיותר סוגי נכסים, כאשרהפתעה חיובית יכולה לבוא מכל אחד מהם – מניות ישראליות וחו"ליות, אג"חקונצרני בדירוג גבוה ונמוך (בארץ ובחו"ל), מט"ח וכו'. נראה כי יותר מבעבר,הצורך בניהול שוטף של תיק ההשקעות רק יגדל בתקופה הקרובה, שכן יהיהקשה יותר מבעבר להיצמד לנכס בודד ולרוץ אתו לאורך זמן בתקווה לתשואהשוטפת גבוהה ולרווחי הון.