עיקרי הדברים
· הסנטימנט הצרכני והעסקי במשק ממשיך להשתפר. העסקים צופים גידול בגיוס עובדים ובפעילות. במיוחד ניכר שיפור בענף הבנייה והתעשייה.
· בנתוניהיצוא התעשייתי ניכר גידול בעיקר בענף התרופות והרכיבים האלקטרוניים. ביתר הענפים היצוא במונחים דולריים ירד בחודשים האחרונים.
· גידול בהכנסות ממסים מעיד על שיפור בפעילות המשק. הממשלה הבאה לא תצטרך לנקוט בצעדים פיסקאליים מרסנים משמעותיים. חברת הדירוגS&P אשררה את דירוגה של ישראל. החברה מציינת שירידה בתמיכה הבינלאומית בישראל עלולה לפגוע בדירוג בעתיד.
· המכירות הקמעונאיות ללא הדלק בארה"ב צומחות בקצב יחסית גבוה. מספר משרות פנויות עלה לשיא מתחילת שנות האלפיים.
· הכלכלה האירופאית רושמת שיפור בצמיחה ברבעון הרביעי, אך השיפור אינו אחיד. גרמניה, ספרד, הולנד ופורטוגל הפתיעו לטובה. איטליה וצרפת המשיכו לאכזב.
· בתקופה האחרונה חלה ירידה באיומים על השווקים הפיננסיים בעקבות הפחתת הסיכון בזירת אוקראינה ויוון (יתכן זמנית בלבד), התייצבות במחירי הדלק, בלימת החלשות האירו והתייצבות התשואות באירופה. כמו כן, חל שיפור בנתונים הכלכליים באירופה ונמשך שיפור בארה"ב. גורמים אלה צפויים לתמוך בנכסי סיכון ולהקטין ביקוש לנכסים בטוחים.
· גיוס נטו של גופי החיסכון ארוך טווח בישראל בשנת 2014 הסתכם ב-37 מיליארד ₪, 85% יותר מאשר בשנת 2011, אך השקעותיהם באפיקים סחירים בישראל היו שליליות.
כלכלת ישראל.
סנטימנט הצרכנים והעסקים ממשיך להשתפר
הנתונים הכלכליים במשק ממשיכים להצביע על שיפור בפעילות העסקית. מדד הסנטימנט הצרכני של הלמ"ס עלה במקצת בחודש ינואר. גם בסקר המגמות של המגזר העסקי נרשם שיפור, הן בהערכת העסקים של המצב הקיים והן בציפיות. השיפור נרשם בכל הענפים, למעט ענף השירותים. במיוחד בלטו ענף התעשייה וענף הבנייה.
צפוי גידול משמעותי בהתחלות הבנייה
בענף הבנייה ניכרת התאוששות מהירה, כאשר ציפיות החברות להיקף הפעילות ולמספר המועסקים עלו לרמות הגבוהות ביותר מאז תחילת הסקר בשנת 2013. גידול בפעילות הענף משקף גידול בהתחלות הבנייה וכתוצאה מזה ברכיב ההשקעות בתוצר. יש לציין שציפיות לגידול במספר המועסקים עלו גם ביתר הענפים.
בענפי השירותים והקמעונאות צופים להאצת האינפלציה
נקודה מעניינת שעלתה מהסקר קשורה לעלייה בציפיות למחירי המכירה בענפי הקמעונאות ובענף השירות. עליית הציפיות בענף הקמעונאות הייתה חדה ומסמנת שינוי במגמה. יתכן והציפיות לעליית המחירים בענף הקמעונאות נובעות מהעלאת שכר מינימום או מפיחות השקל. בחודשים הבאים נעקוב האם ציפיות החברות באות לידי ביטוי במדד המחירים.
נציין שמחיר הנפט במונחים שקליים עלה בכ-15% מתחילת החודש. במידה ורמות אלה ישמרו, תחזית האינפלציה לחודש מרץ תעלה. נעדכן את תחזית האינפלציה לאחר פרסום מדד המחירים.
בנתוניהיצוא ניכר שיפור בעיקר בענפי התרופות והרכיבים האלקטרוניים
נתוני סחר החוץ מצביעים על גידול ניכרביצוא וביבוא במונחים שקליים. אולם, גידול במונחים דולריים, קטן יותר. עיקר הגידול נרשם רק בשני ענפים מרכזיים –התרופות והרכיבים האלקטרוניים. ביתר הענפים ניכרת ירידה ביצוא בחודשים האחרונים.
גידול ביבוא מעיד על עלייה בביקושים במשק
בתחום היבוא, הנתונים מושפעים מהגידולהחד ביבוא של כלי תחבורה בחודש דצמבר עקב השינויים במשטר מס. אולם, גם אם מנטרלים את היבוא של כלי תחבורה, הן לעסקים והן לצרכנים, ניכר שהיבוא עולה, מה שמעיד על עלייה בביקושים במשק.
הכנסות ממסים מעידות על שיפור במצב המשק. הממשלה הבאה לא תצטרך להטיל גזירות
גם לפי הנתונים של גביית המסים, מצב המשק משתפר. גביית המסים בחודש ינואר עלתה לשיא של כל הזמנים, 25.4 מיליארד ₪. בניכוי האירועיםהחד- פעמים, גביית המסים בינואר 2015 גדלה בשיעור של 5.7% לעומת החודש המקביל אשתקד שבו נגבו 2.3 מיליארד ₪ יותר מהמתוכנן. במיוחד בולט גידול במסים הישירים בשיעור של 9.7%. נרשמה עלייה בגביית מס הכנסה משכירים ומעצמאים, משוק ההון ומקרקעות.
הגירעון ב-12 החודשים האחרונים היה נמוך יחסית, כ-2.6%, דומה ליעד הממשלה של 2.5%, אך נמוך מהגירעון שנקבע ע"י הממשלה הקודמת של 3.4% לתקציב 2015. נראה, שהממשלה הבאה תקבל לידיה תקציב במצב טוב יחסית ולא תצטרך לנקוט בצעדים פיסקאליים מרסנים משמעותיים, כפי שעשתה עם כניסת הממשלה הקודמת.
מאקרו חו"ל.
המכירות הקמעונאיות ללא הדלק בארה"ב ממשיכות לעלות
הנתונים הכלכליים בארה"ב ממשיכים להיות די חזקים. המכירות הקמעונאיות אכן ירדו בשיעור גדול מהצפוי. אולם המכירות הקמעונאיות, שמדווחות במונחים נומינאליים, הושפעו בעיקר מהירידה במחירי הדלק. נטרול מחירי הדלק מראה ששיעור הגידול השנתי במכירות הקמעונאיות עולה בהתמדה והגיע בחודש ינואר לרמה גבוהה ביותר בשלוש השנים האחרונות.
מספר משרות פנויות בארה"ב עלה בחודש דצמבר לרמה הגבוהה ביותר מאז תחילת שנות האלפיים.
המשק האירופאי מתאושש, אך השיפור אינו אחיד
המשק האירופאי הציג ברבעון הרביעי צמיחה של 0.3% לעומת צמיחה של 0.2% ברבעון הקודם. התמונה הייתה לא אחידה. גרמניה, ספרד, הולנד ופורטוגל צמחו בשיעור גבוה יחסית. לעומת זאת, צרפת ואיטליה כמעט לא צמחו, כאשר בצרפת מדובר בהרעה לעומת הרבעון הקודם. נתוני התוצר בסה"כ מאוששים את השיפור באינדיקאטורים שונים שהיה לאחרונה באירופה.
שווקים.
הפחתה באיומים על השווקים הפיננסיים בעולם
בתקופה האחרונה חלה התייצבות במספר גורמי סיכון שהיו הסיבה לתנודתיות בשווקים:
בשבוע שעבר ירדו במקצת הסיכונים בחזית אוקראינה ויוון. יחד עם זאת, בשתי הזירות התמונה עלולה שוב להתהפך. הסכם להפסקת אש באוקראינה צריך לעמוד במבחן המציאות. המגעים עם יוון עדיין נמשכים.
מחירי הנפט התייצבו ואף עלו.
האירו הפסיק להיחלש. יחד עם זאת, מלחמת המטבעות נמשכת, כאשר הבנק המרכזי של שוודיה הוריד את הריבית לרמה שלילית של מינוס 0.1% והודיע על תוכנית הקלה כמותית במסגרתה ירכוש אג"ח ממשלתיות.
תשואות האג"ח באירופה הפסיקו לרדת.
בזירת המאקרו מתרבים הסימנים לשיפור מסוים בכלכלה האירופאית. כמו כן, הכלכלה האמריקאית ממשיכה להציג ביצועים חיוביים.
התרחבות הפער בין האג"ח האמריקאי לבין המדינות באירופה מושך כסף לארה"ב
עליית התשואות בשוק האג"ח האמריקאי שנרשמה לאחרונה תוך יציבות במדינות האירופאיות שוב הובילה לגידול הפער בין התשואות ל-10 שנים בארה"ב לבין הממוצע של מדינות G7 אשר התרחב לשיא חדש. הפער הגדול מושך משקיעים מחוץ לארה"ב לשוק האג"ח האמריקאי.
בכירי ה-FED מביעים דעה בעד העלאת הריבית באמצע השנה
בשבוע שעבר נשמעו התבטאויות של בכירי ה-FED שטענו, על סמך ההתפתחויות בכלכלה האמריקאית, שהבנק המרכזי צפוי להעלות את הריבית באמצע השנה. עד לפגישת ה-FED בחודש יוני נותרו עוד שלוש פגישות.
לפי הערכתנו, עלה הסיכון של תרחיש דומה לאירוע של אמצע 2013, בה הפתיע הנגיד ברננקי עם הצהרת כוונות ה-Tapering. בעוד חודש-חודשיים אפקט הירידה של מחירי הנפט על האינפלציה יתחיל להתפוגג ואולי אף להתהפך. גם באירופה האינפלציה תתייצב מעט בהשפעה של הפסקת הירידה במחירי הנפט (במונחי האירו מחיר הנפט כבר עלה בכ-30% מהשפל), פיחות האירו ושיפור בפעילות הכלכלית. תנאים אלה יתנו תמיכה מהותית לתחילת העלאת הריבית בארה"ב. אולם, לפי התנהגות שוק האג"ח, תרחיש זה לא מקבל סיכוי גבוה.
השוק המקומי ממשיך להרחיב את הפער אל מול השוק האמריקאי
בישראל שוק האג"ח ממשיך לשקף תרחיש של הורדת ריבית והמשך ריבית נמוכה מאוד בשנים הקרובות. היעדר חשש המשקיעים מהאפשרות של העלאת הריבית ועליית התשואות בעקבותיה בא לידי ביטוי בביקושים חזקים מאוד שנרשמו בהנפקות האחרונות של האג"ח הממשלתיות.
המרווח בין האג"ח האמריקאי לישראלי ממשיך להיות שלילי עד לטווח של 10 שנים ואף להעמיק. המרווח ל-5 שנים ירד בשבוע האחרון ממינוס 0.55% ל-0.6%. המרווח ל-10 שנים ירד ממינוס 0.1% למינוס 0.15%.