עיקרי הדברים:
1. המשבר ברוסיה חריף בעוצמתו אך השפעתו על הכלכלה העולמית מוגבלת. החשיפה של הבנקאות העולמית והישראלית בפרט לשוק הרוסי לא גבוהה. להערכתנו תגובת השווקים היתה חריפה מדי ונתנה רוח גבית למהלך פתיחת מרווחים נדרשת. בשבוע האחרון הורגשה רגיעה מסויימת בזירה הרוסית.
2. מחירי הנפט הנמוכים ייתמכו בצמיחה העולמית ויובילו להמשך אינפלציה נמוכה. המשמעות היא שיפור בצמיחה העולמית ודחיית מועדי העלאת הריבית בישראל, ארה"ב ומדינות המערב. התקציב הסעודי המבוסס על מחיר של 80 דולר לחבית מרמז על אפשרות לעליית מחירים קרובה.
3. הממונה על ההגבלים הודיע על כוונה לשנות את ההבנות עם קבוצת דלק ונובל אנרג'י לגבי החזקה בשני המאגרים "תמר" ו"לויתן". הודעת הממונה הכניסה שוב חשש של המשקיעים המקומיים והזרים מהסיכונים הרגולטוריים בישראל והתנודתיות בשוק המקומי עלתה.
4. הכלכלה הישראלית צפויה לצמוח בשנת 2015 בכ-3%-3.3%. כלכלת הבחירות וחוסר היציבות השלטונית בישראל לא צפויים לפגוע בתוצר ובנתוני המאקרו. הממשלה הנוכחית תמנע מהעלאות מיסים ואגרות בתקופה זו ותפעל במסגרת המנדט שלה להוזיל עלויות (למשל חשמל ומים). אלה יתמכו עוד יותר באינפלציה הנמוכה.
5. פתיחת המרווחים מהווה הזדמנות כניסה נוחה יותר לשוק האג"ח הקונצרני. חשובה מאוד הסלקטיביות בבחירת הניירות, במיוחד בתקופה זו. חברות רבות ניצלו את השנתיים האחרונות למחזור חובות בריביות נמוכות ובמח"מ ארוך וזה בהחלט יחזק אותן ביכולתן לשרוד תקופות של האטה במשק ויחזק את הדוחות הכספיים שלהן.
6. הפד הוריד את הביטוי "לאורך זמן רב" בכל הנוגע למועד העלאת שיעורי הריבית, והוא צופה ששיעורי הריבית יעלו בשנה הקרובה ל-1.125%, ולא ל-1.375%, כך עולה מהצהרת המדיניות שפרסם השבוע הבנק המרכזי של ארה"ב.
7. כלכלני חברת הדירוג מוד'יס הוציאו עדכון מיוחד על ישראל, המדורגת A1 עם תחזית דירוג יציבה. בהצהרה הזהירו כי להקדמת הבחירות יש השפעה שלילית על קביעת הדירוג בשל אי-
8. העברת התקציב ויישומו, כך שהגירעון עשוי להסתכם בפחות מ-3.4% מהתמ"ג בשנה הבאה אך לא מניהול פיסקאלי נכון.

המלצות עיקריות:
1. מומלץ לשמור על מח"מ בינוני באג"ח, כ-4.5 שנים.
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-90%-95% מהמדיניות. עיקר החשיפה לשווקים בחו"ל בארה"ב. עד להתבהרות המצב מול רוסיה מומלץ לצמצם חשיפה לאירופה ולהגדיל את ארה"ב.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A תוך ניצול המרווחים שנפתחו ואחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
6. מט"ח – לאור התחזקות הדולר בעולם והריבית הנמוכה בישראל ממליצים להגדיל את רכיב הדולר.


סיכום שבועי לשוק ההון 21.12.14-26.12.14
כללי
מחירי הנפט צנחו ביותר מ-40% מאז חודש יוני לרמה של כ-60 דולר לחבית. כעת התפרסם התקציב של סעודיה לשנת 2015, שיצוא הנפט מהווה את מקור ההכנסה המרכזי שלה, לפיו מחיר הנפט עליו מתבססת סעודיה בוא ברמה של כ-80 דולר לחבית.
הייצור התעשייתי בישראל עלה בחודשים אוגוסט-אוקטובר ב-3.5% בחישוב שנתי, לאחר ירידה של 0.4% בשלושת החודשים הקודמים. יצור תעשיות ההיי-טק גדל באוגוסט-אוקטובר ב-7.4% בחישוב שנתי, לאחר עלייה של 1.5% בשלושת החודשים הקודמים. באוגוסט-אוקטובר עלה ייצור התעשיות מעורבות היי-טק ב-5.1% (1.5% בשלושת החודשים הקודמים), בעוד ייצור התעשיות מעורבת מסורתית עלה ב-3.9% (1.9% בשלושת החודשים הקודמים), וייצור התעשיות המסורתיות ירד ב-3.6% (לאחר ירידה של 5.6% בשלושת החודשים הקודמים).

מספר משרות השכירים בתעשייה בישראל ירד ב-1.6% באוגוסט-אוקטובר (לאחר ירידה של 0.8% בשלושת החודשים הקודמים). בענפי ההיי-טק נרשמה באוגוסט-אוקטובר ירידה של 1.6% במספר המועסקים ובענפים המעורבים הייטק ירידה של 1.9% (כמו בשלושת החודשים הקודמים).
במכירות התעשייה הישראלית לשוק המקומי נרשמה בחודשים אוגוסט-אוקטובר ירידה של 0.4% במונחים שנתיים לאחר ירידה גדולה בהרבה, 4.9%, בשלושת החודשים הקודמים. במכירות ההייטק לשוק המקומי נרשמה באוגוסט-אוקטובר ירידה גדולה מאוד, של 9.3%, לאחר ירידה גדולה עוד יותר, 15.2%, בשלושת החודשים הקודמים.
השבוע נחתם ההסדר בין הרשויות בארה"ב לבין בנק לאומי בנוגע לפרשה שבמסגרתה סייע לאומי ללקוחותיו האמריקאים לחמוק מתשלום מס בין השנים 2000-2010. לאומי צפוי לשלם לרשויות בארה"ב קנס עתק בגובה של כ-400 מיליון דולר. בתוספת ההוצאות המשפטיות הכבדות, סך הנזק של הבנק מהפרשה עומד על מעל ל-1.7 מיליארד שקל.
החוזים על הזהב ירדו השבוע למחיר של 1,174 דולר לאונקיה והחוזים על הנפט הגולמי צללו למחיר של 55.4 דולר לחבית.
החקלאים דורשים פיצוי מידי ממשרד החקלאות בסך 150 מיליון שקל, בגין נזקים שנגרמו להם מהמשבר בכלכלה הרוסית. קריסת הרובל גרמה להקטנה ניכרת בתמורה שיקבלו היצואנים מהלקוחות ברוסיה, ובנוסף קיים חשש לאי קבלת תשלומים בגין הקשיים של הלקוחות. לפי חישוב מועצת הצמחים, מכיוון שהמטבע הרוסי קרס משער של 35 רובל לדולר לשער של 67 רובל לדולר, התמורה בדולרים שיקבלו היצואנים קטנה, והפגיעה נאמדת ב–300 מיליון שקל. בדיונים השבוע הוסכם כי תקציב מועצת הצמחים ל–2015 יהיה 75 מיליון שקל, לאחר קיצוץ של 25% בשנתיים ולעומת 2013.

ארה"ב
השבוע התפרסם כי התמ"ג בארה"ב צמח ברבעון השלישי ב-5%. בתגובה מדד הדאו ג'ונס סגר בעליות ולראשונה מעל לרף ה-18 אלף נק' ומדד ה-S&P500 סגר בשיא כל הזמנים.
השבוע התפרסם גם נתון התביעות הראשוניות לדמי אבטלה בארה"ב שהציג קריאה חיובית של 280 אלף תביעות ראשוניות לדמי אבטלה לשבוע החולף אל מול צפי הכלכלנים ל-287 אלף תביעות, כמו כן מדובר בירידה של 9 אלף תביעות מהשבוע שעבר.

בשבוע האחרון התחזק הדולר מול מרבית המטבעות. האינדקס הדולרי (DXY) התחזק בכ-0.6%, בעיקר על רקע נתוני הצמיחה בארה"ב ועלייה גבוהה מהצפוי בהוצאות הצרכנים שם.
מדד ה-S&P500 עלה השבוע ב- 0.54%, הנאסד"ק עלה השבוע ב-0.17% והדאו ג'ונס עלה ב- 1.27%. אגרות החוב הממשלתיות ל-10 שנים נסחרו בעליות וננעלו בתשואה של 2.26%.
אסיה
מדד ה-Shanghai Composite בסין קפץ ביותר מ-2% והשלים עלייה של כ-47% מתחילת השנה ברקע לספקולציות לפיהן הבנק המרכזי בסין יודיע על תמריצים מוניטאריים נוספים.
נתונים מאכזבים ביפן, שם פורסם השבוע כי קצב האינפלציה ירד לשפל של 4 חודשים בנובמבר בעוד התפוקה התעשייתית והמכירות הקמעונאיות ירדו, ובכך מאותתים לראש הממשלה שינזו אבה שעליו לפעול במהרה כדי להחיות את הכלכלה. אבה הגיב מהר והכריז בסוף השבוע על חבילת תמריצים נוספת של עשרות מליאירדים לתמוך בכלכלה. על פי הנתונים, מדד המחירים לצרכן ביפן עלה בנובמבר בשיעור שנתי של 2.7%, נמוך מנתון אוקטובר שהצביע על קצב אינפלציה של 2.9%. התפוקה התעשייתית ירדה בשיעור של 0.6% בנובמבר בעוד בשוק ציפו לעלייה של 1%. הוצאות משקי הבית ירדו ב-2.5%. המכירות הקמעונאיות עלו ב-0.4% בעוד בשוק ציפו לעלייה של 1.2%.
היפנים מתחילים לראשונה לדלדל את החסכונות שלהם על רקע ירידה בשכר המותאם אינפלציונית בשיעור החד זה חמש שנים. לפי נתונים רשמיים שפורסמו השבוע ע"י משרד העבודה במדינה, שיעור החיסכון עד מרץ היה מינוס 1.3%, הפעם הראשונה שמתפרסם במדינה נתון שלילי מאז שהתחיל איסוף הנתונים במדינה ב-1955. השכר הריאלי ירד ב-4.3% בנובמבר לעומת התקופה המקבילה בשנה שעברה. זו הפעם ה-17 ברציפות שבה נרשמה ירידה בשכר הריאלי וזו הירידה החדה ביותר מאז דצמבר 2009. העלייה במע"מ ביחד עם צעדים מרחיבים של הבנק המרכזי מובילים לעלייה ביוקר המחיה, מה שמפעיל לחץ על תקציבי משקי הבית ולדעיכה בצריכה.
התכווצות כוח העבודה ביפן מגדיל את המחסור בעובדים במדינה, מה שיגרום לחברות להגדיל את השכר לעובדים. מהנתונים שפורסמו השבוע עולה כי ביפן יש 1.12 מקומות עבודה פנויים לכל דורש עבודה, השיעור הגבוה מאז 1992. שיעור האבטלה נשאר ברמה של 3.5%, רמת שפל מאז 1997. הין היפני נחלש מול הדולר.
התקציב של סעודיה לשנת 2015 מבוסס על מחיר נפט של כ-80 דולר לחבית. בחודשים האחרונים נקטה סעודיה באסטרטגיה שבמסגרתה סירבה לחתוך את תפוקת הנפט של אופ"ק כדי ליצור חוסר
כדאיות כלכלית לחברות האנרגיה האמריקאיות שעושות שימוש בטכנולוגיה חדשנית להפקת נפט מפצלי שמן וכעת היא מאותתת לשוק כי יתכן ובכוונתה לנטוש אסטרטגיה זו ולפעול להעלאת מחירי הנפט.
מניות
מניות קבוצת דלק, דלק אנרגיה, דלק קידוחים וכהן פיתוח, ירדו בשיעורים שבין 12% ל-17%, ואילו האג"ח הארוכות של קבוצת דלק איבדו עד 3% מערכן. הסיבה למפולת הייתה כמובן החלטת הממונה על ההגבלים עסקיים, דיויד גילה, לסגת מסיכום קודם עם קבוצת דלק ועם נובל אנרג'י האמריקאית, ולמנוע מהן להחזיק במקביל בשני מאגרי הגז "תמר" ו"לוויתן".
מניית ביוסל מזנקת השבוע בכ-50% לאחר שהחברה דיווחה כי התקבלו בידיה מספר הצעות להשקעה פרטית בחברה, במסגרת הקצאה פרטית, בסך כולל של כ-7.5 מיליון שקל. ההשקעה תבוצע לפי שווי חברה המשקף מחיר למניה של 45 אגורות. בעל השליטה בחברה, זאב ברונפלד, הינו אחד מבין מציעי ההצעות. שווי השוק של ביוסל, למעשה שלד בורסאי, עומד על כ-2.8 מיליון שקל.
אג"ח
חברת הדירוג S&P-מעלות העלתה השבוע את דירוג האשראי של בנק מזרחי טפחות לרמה של "AAA" תוך שהאנליסטים מציינים כי "פעילות המשכנתאות של מזרחי טפחות הוכחה כבעלת איכות טובה בעבר וזה יימשך בעתיד בשל שיעורי המינוף המתונים של אשראי זה ושיעורי התשלום השמרניים ביחד להכנסה הפנויה". להערכת מעלות, קנסות אפשריים בשל חקירת הרגולטורים בארה"ב (כפי שקרה עם בנק לאומי) אינם צפויים לשנות מהותית את ההערכה להון הבנק.