בוקר טוב חברות וחברים.
ביומיים האחרונים מופנות שאלות רבות לפורום (וגם אלי) לגבי אג"ח כזה או אחר, האם למכור לאחר הפסד או להחזיק, מה קרה לחברה וכו'.
החלטתי לרשום את דעתי באופן כללי ללא התייחסות לאג"ח ספציפי.
כמובן שזו דעתי האישית וחובה על כל אחד להתייחס לדברים בבחינה ואפילו ביקורתית.
שוק האג"ח הקונצרני בכללותו ספג ירידות משמעותיות, בעיקר חברות הנדל"ן אך לא רק, כולם ירדו ובאחוזים ניכרים.
מדוע? הסיבה העיקרית היא מה שמכונה "אפקט אפריקה" (לא אני המצאתי מושג זה), ראשית, כי גודלה של אפריקה והיקף סדרות האג"ח שלה שהוא מיליארדי שקלים, אינו דומה לחברה קטנה או בינונית שסדרותיה הכוללות בהיקף עשרות מיליונים או מאות בודדות של מיליוני שקלים.
הסיבה היותר משמעותית היא החשש שהצלחת אפריקה להסדר (או ברשותכם אומר הצלחת אפריקה ב"לסדר את המשקיעים") תגרור חברות אחרות לבקש הסדר, אפילו אם מצבן לא מחייב זאת.
לעניות דעתי, חובה על הגופים המוסדיים לנקוט בעמדה קשוחה מול אפריקה, ואני אפילו מוכן לומר בקיצוניות עד כדי פירוקה, כי זה יהיה יותר מאיתות לכל האחרים "היזהרו לפני שאתם רצים להסדרים" או במילים אחרות "להקריב צריח או אפילו מלכה אך בסוף לנצח בשחמט" מול האפשרות שבכדי להציל את הצריח או המלכה נבצע מהלך של נסיגה ונפסיד במשחק כולו.
אך לא רק אפריקה השפיעה, עוד כמה אירועים, קטנים בעוצמתם מאירוע אפריקה, הוסיפו שמן למדורה, למשל האחים עופר בעניין צים או למשל מעקב אחר דירוגה של דלק נדלן , ובכלל אני שם לב שמדרוג לאחרונה "יורה בצרורות" הורדות דירוג לחברות.
השאלה האם באופן כללי הירידות מוצדקות? לדעתי לא!
ודעתי זו נכתבת דווקא משום שכולם יורדים, אם הייתה ירידה, חריפה ככל שתהיה,למספר מצומצם של חברות או לסקטור ספציפי אולי הייתי חושב אחרת, הירידה בכל הסקטורים מובילה אותי לחשוב שהפאניקה השתלטה על ציבור המשקיעים המוכרים מכל הבא ליד.
למשל: האם אפריקה בהכרח מנבאת קשיים בכל ענף הנדל"ן? אני חושב שלא. למשל, יש הבדל בין חברה שעיקרה יזמית (כמו אפריקה) לבין חברת נדלן שעיקר עיסוקה בתחום הנד"לן המניב. יש הבדל בין חברה פעילה בארה"ב וברוסיה לבין חברת נדלן שכל או עיקר עיסוקה בישראל. ומה קורה בישראל? האם מחירי הדירות ירדו? לא! האם בחודשים האחרונים קצב המכירות ירד? גם פה התשובה שלילית. האם בטווח הקרוב צפויה נפילה של מכירי הדירות? להיפך, אין מספיק התחלות בנייה (ותוכניתו של השר אטיאס לשיווק 2000 יח"ד בבית שמש לא תשנה דבר, וגם לא 21 יח"ד שהוא מתכוון לשווק בת"א).
יתרה מזאת, האם אפריקה צריכה להשפיע על תחומים אחרים? ראינו שכולם ירדו.אז מה הסיבה שאג"חים של חברה העוסקת למשל בשירותי לווין יפלו גם הם? כבר אמרתי את דעתי: פאניקה.
אז מה לעשות כעת עם האג"ח שאני/את/אתה מחזיקים , להמשיך להחזיק? למכור? אולי דווקא לקנות?
באופן כללי דעתי היא שצריך:
א. להירגע!
ב. לבחון כל חברה וכל אג"ח באופן ספציפי ולא לזרוק את כל הסל, כי גם אם יש בסל 2 "תפוחים רקובים", האחרים עוד ראויים למאכל.
ג. לחשוב שוב מה הניע אותך לרכוש אג"ח זה וכעת יש לבחון האם השתנה דבר בסיסי או משמעותי שמערער את החלטתך הקודמת.
הכלל היסודי הוא שאג"ח נרכש עד לפירעון, מה ש"יפה" באג"ח (בשונה ממניות כמובן) הוא שיודעים לפחות בנקודה מסוימת מה יהיה ערכו (כמובן בהנחה שהחברה תשלם את החוב), הרי בנקודת הפירעון הוא יגיע בדיוק לערכו המתואם, נכון?
אז אם עדיין מניחים שהחברה המסוימת תשלם, מה זה בעצם משנה אם האג"ח ירד אתמול ב 10%, 20% או כל מספר אחר?
אני אפילו ארחיק לכת ואומר שגם אם יש חשש לתשלום בפירעון (חשש מסוים...), יש לבחון כדאיות המשך ההחזקה, כי אם למשל באג"ח מסוים הנתונים הם: ערכו המתואם 115, מחירו היום 75, בעוד 3 חודשים הוא נותן קופון של 8% (ויש אג"חים כאלה) ואולי יהיה קושי בפירעון נניח בעוד 3 שנים, ויבקשו דחייה של שנה, או אפילו יבקשו למחול על 10-20% ממחירו, האם הוא שווה? נדמה לי שהתשובה די ברורה.
כמובן שיהיו שימכרו, יהיו שימשיכו להחזיק ויהיו אלה שיקפצו על ה"מציאה" (הכל בעיני המתבונן) וירכשו במחירים הנמוכים שנוצרו.
מקווה שתרמתי במשהו למישהו.
שנה טובה ומבורכת!