לאחרונה ראינו ירידה דרמטית נוספת במחירו של הנפט בעקבות הודעת חברות קרטל אופ"ק כי לא יקטינו את היקף התפוקה שלו בעתיד הקרוב. זה מתווסף לצניחה של כ- 30% במחיר חבית נפט מאז השיא שנקבע בחודש יוני, וזאת בעיקר עקב הגידול המשמעותי ביכולות הייצור של ארה"ב ומירידה בביקוש העולמי לזהב השחור בגלל ההאטה בעולם.
ההחלטה של אופ"ק והתרחבות הפקת הנפט בארה"ב היא חלק מ"מלחמת אנרגיה" המתחוללת בשנים האחרונות בעולם. המטרה של האמריקנים היא להגיע לעצמאות אנרגטית על חשבון יריבתה הגדולה - רוסיה. בצד המזרחי של הגלובוס, נאבקות ערב הסעודית ואיראן על השליטה בשוק האנרגיה. קל להבין כי מחיר נפט נמוך פוגע בצורה דרמטית ברוסיה ואיראן, שכלכלותיהן מתבססות על ייצוא נפט. הצפת השוק בזהב השחור עשויה אף להוביל אותן לסבול ממיתון בשנים הקרובות.
אנחנו הצרכנים לא ממש הרגשנו את זה בכיס, אבל ירידת המחיר הדרמטית בחצי השנה האחרונה אינה בלעדית לנפט, והיא מקיפה את מרבית הסחורות, החל מאנרגיה, סחורות חקלאיות ומתכות. הסבר נוסף לנפילה במחיר הסחורות, בעיקר בתחום האנרגיה והמתכות אבל גם באחרות, טמון בשינויים הכלכליים שמתרחשים בסין בשנתיים האחרונות. אחרי עשור בו צרכה סין בהיקפים אדירים סחורות כגון פחם, ברזל, נחושת, נפט ועוד, כדי לבנות ערים ותשתיות ולתדלק את הכלכלה המשגשגת שלה, קצב הצמיחה החל להאט לאחרונה. התמתנות הצמיחה הביאה איתה גם ירידה בביקוש לחומרי הגלם. בד בבד, נמשך הקיפאון הכלכלי אצל מעצמות כמו יפן ונרשמה ירידה בתמ"ג במרבית מדינות אירופה, מה שהחליש את הביקוש ביתר שאת. התחזקות הדולר בשנה האחרונה נתנה גם היא דחיפה נוספת למטה למחירי הסחורות, שהרי דולר חזק מייקר את הסחורות לצרכנים מחוץ לארה"ב. וכמובן שבשנים האחרונות ראינו גם גידול בצד ההיצע, בעיקר בגלל שיפורים טכנולוגיים, חומרי דישון יעילים יותר, וגם מזג האוויר האידיאלי שנרשם בשנה האחרונה.
חייבים להדגיש כי לא כל הסחורות חוו ירידת מחיר. מחירי הבקר, הקקאו והקפה דווקא הוסיפו לערכם בשנה האחרונה. חלק מהעלייה מקורה בצרכנים חדשים כגון הודו, סין וברזיל שהחלו לצרוך סחורות אלו בהיקפים גדולים יותר מבעבר. עם זאת, פרט לסחורות אלו, כל האחרות ירדו לאחרונה לשפל שלא נראה מאז 2010.
ירידת מחירי הסחורות מגיעה לאחר תקופה די ארוכה של עליות מחירים חדות. אפשר להעריך כי משקיעים רבים רכשו סחורות במטרה להגן על התיקים שלהם מפני אינפלציה, שהייתה צפויה בעקבות הדפסות הכספים הענקיות שביצעו הבנקים המרכזיים בעולם. כידוע, המסחר בסחורות הוא תנודתי מאוד, ולכן כאשר האינפלציה לא הגיעה, ההיצע גדל והביקוש ירד, חלה פניית פרסה מהירה במחירי הסחורות והם צללו למטה.
קשה להעריך את הכיוון אליו ילך בעתיד הקרוב מחירה של סחורה כזו או אחרת. עם זאת, אצל חלק נכבד מהסחורות המחיר ירד קרוב מידי לנקודת הכדאיות הכלכלית לייצורן. אם המחירים ימשיכו לרדת, החברות הלא יעילות או הממונפות מידי ביניהן, פשוט יאלצו לוותר על הפקת הסחורה ויסגרו. זה יקטין את ההיצע ועשוי להחזיר את מגמת עליות המחירים. בנוסף, יכולים גם להתרחש אירועים מכוננים כגון הטלת סנקציות נוספות על רוסיה או התחממות מחודשת במזרח התיכון, שיגרמו מטבע הדברים לעליות מחירים של הסחורות מתחום האנרגיה למשל. גם הפתעה בנוגע לשיעור הצמיחה של סין בעתיד הקרוב עשויה לעצור את הצלילה במחירי הסחורות. שורה תחתונה: תחושת הבטן שלנו היא שחלק ממחירי הסחורות קרובים לקו-האדום שלהם. זה לא אומר שצריך לקנות מהן מכל הבא ליד, אבל אפשר להתחיל להצטייד בצורה מושכלת והדרגתית בחברות גדולות מהתחום שחוו ירידות מחירים חדות בשנה האחרונה, מצטיינות ביציבות פיננסית, ויצליחו להרוויח גם בסביבת מחירי סחורות נמוכה.