הכלכלה הסינית נמצאת בתקופה של רפורמות ושינויים שחלקם מובילים לליברליזציה של הכלכלה השנייה בגודלה בעולם, הופכים אותה ליעד לגיטימי להשקעות, ובהתאם יוצרים עניין בקרב המשקיעים ברחבי העולם. המהלך ההיסטורי של סין הושלם בחודש האחרון, לאחר שלפני כחצי שנה הכריזה המדינה על כוונתה לפעול על מנת לאפשר למשקיעים זרים לסחור במניות הרשומות בבורסת שנחאי.
עד כה, חלו מגבלות נוקשות יחסית על המסחר במניות בסין, כאשר משקיעים זרים יכלו לסחור (בעיקר) במניות סיניות שנסחרו בבורסת הונג-קונג (המכונות מניות H), ומשקיעים סינים יכלו לסחור אך ורק במניות הנסחרות בבורסת שנחאי ושנזן (המכונות מניות A). כעת, למרות שנותרו מגבלות מסוימות (כמו למשל מגבלה על היקף המסחר היומי או דרישות מסוימות בחשבון המבצע), ניתן לומר כי הוסרו המגבלות העיקריות. יש לציין כי במקביל, פעלה סין לאפשר מסחר בבורסת הונג-קונג למשקיעים סינים מקומיים (גם כן, תחת מגבלות מסוימות), כאשר בסיומו של תהליך כנראה ששתי הבורסות צפויות להתאחד ולפעול תחת רגולציה דומה. מהלך זה הוא סימן לביטחון של הממשלה ברפורמות שהיא מקדמת וצעד נוסף בדרך לכלכלה פתוחה יותר. מלבד העובדה שהמהלך מקדם את מיתוג הבורסות הסיניות בעולם, הוא כמובן מאפשר למשקיעים רבים יותר ליהנות מהכלכלה הצומחת ביותר בעולם. בימי המסחר הראשונים שהתנהלו עד כה ניתן לראות כי המשקיעים הזרים בהחלט מנצלים את הסרת המגבלות, שכן דווח כי היקף המסחר שלהם הגיע למגבלה היומית המקסימאלית. המשמעות היא שהביקוש למטבע הסיני (היואן) יגבר, בשל הצורך בשימוש בו במהלך המסחר במניות בורסה בסין. עם זאת, ההשפעה על שער החליפין צפויה להיות זניחה בשל רצועת הניוד של היואן, שכן בניגוד לרוב המדינות בעולם בהן מתאפשר מסחר חופשי במטבע ושער החליפין נקבע ע"י היצע וביקוש, בסין הבנק המרכזי קובע את השער יציג ואת רצועת הניוד בה המטבע יכול להיסחר.במקביל, סין ביצעה מהלך נוסף אשר תומך בסקטור העסקי במדינה ונועד בין היתר בכדי לעודד השקעות זרות (כולל במניות), והוא הורדת הריבית האחרונה שהתבצעה ב- 21 בנובמבר, לאחר יותר משנתיים מאז הורדת הריבית הקודמת. הסבר נוסף למהלך הוא מגמת ההאטה בכלכלה, שצפויה לצמוח בכ- 7% בשנת 2015 לאחר ממוצע של כ- 7.5% בשנים האחרונות. רוב הערכות עדיין מדברות על קצבי צמיחה של 6.5%-7% בשנים הקרובות, מה שהביא לכך שנושא "הנחיתה הקשה" של סין, שהיה בכותרות רק לפני שנה, התפוגג בחודשים האחרונים. כמו כן, הסקטור העסקי בסין ממשיך לצמוח וניתן לראות כי רווחי החברות בעליה זה הרבעון השישי ברציפות.
רווחי החברות בסין בעלייהמקור:TradingEconomics
מנגד, הנתונים משוק הנדל"ן בסין חלשים יחסית ונושא בנקאות הצללים במדינה, שאומנם ירד מהכותרות בחודשים האחרונים עדיין גורם לחשש בקרב חלק מהמשקיעים.
לסיכום, בזמן שברוב העולם רמות האבטלה כיום הם החסם העיקרי לצמיחה, והדיון הגלובאלי המרכזי הוא סביב הזדקנות האוכלוסייה, סין ממשיכה להציג שיעורי אבטלה נמוכים וצמיחה גבוהה. עם זאת, מדובר בצמיחה נמוכה מהפוטנציאל כחלק מהאסטרטגיה הכלכלית בסין ועל מנת להביא לצמיחה מגוונת יותר, כזו שתהיה מושפעת באופן גבוה יותר מהצריכה המקומית.המשך תהליך הפתיחה לעולם, עליה בהכנסה הפנויה וירידה בשיעור החיסכון בסין, אשר נתמכת בהורדת הריבית האחרונה, צפויים להביא לעלייה בצריכה הפרטית ובכך לאפשר את יישום המדיניות הממשלתית. המהלך האחרון של פתיחת הבורסה למשקיעים זרים הוא צעד נוסף וחשוב לתהליך שסין עוברת, ולפי היקפי המסחר של זרים במניות הסיניות נראה כי המשקיעים הזרים מראים נכונות חוזרת להיחשף לכלכלת סין, שבתקופה האחרונה נמנעו מלעשות זאת על רקע החשש מירידת הצמיחה ובנקאות הצללים.