נתונים כלליים
אוכלוסייה: 333.9 מיליון
תמ"ג: 12.75 טריליון דולר (2013)
צמיחה שנתית – תמ"ג: 0.8% (רבעון שלישי 2014),
צפי לשנת 2015: 1%
שיעור אינפלציה: 0.8% (דצמבר 2014, שנתי)
ריבית: 0.05%
יחס חוב לתוצר: 91%
שיעור אבטלה: 11.5% (ספטמבר 2014)
מטבע: אירו = 1.25 דולר ארה"ב
גירעון תקציבי: 2.9% מהתוצר
נקודות מפתח
- צמיחה לא גבוהה, אך טובה מהתחזיות
- פיחות המטבע צפוי לתמוך ביצוא
- האינפלציה ממשיכה להתמתן, וקיים חשש מדפלציה
- רווחיות החברות משתפרת, אך שיעורי האבטלה עדיין גבוהים
- ה- ECB נחוש לתמוך בכלכלה ע"י כלים מגוונים
רקע
בחודשים האחרונים חלה "היפרדות" בין הפעילות הכלכלית במדינות בעולם ומגמה לא אחידה של הבנקים המרכזיים בנוגע למדיניות המוניטארית שלהם. בארה"ב סיום תכנית הרכישות מעיד על צמצום במדיניות המוניטארית, והתחזיות הן למגמה דומה גם בבריטניה. מנגד ביפן, כמו גם באירופה פועלים להרחבות כמותיות על רקע הצמיחה הנמוכה והירידה המתמשכת בשיעור האינפלציה. הבנק המרכזי באירופה (ה- ECB) ממשיך במדיניות הריבית הנמוכה, ואף הכריז בתחילת אוקטובר על תכנית נוספת לרכישת אגרות חוב שצפויה להימשך כשנתיים, כאשר בשבועות האחרונים החל לבצע את הרכישות הנ"ל בפועל, כמו גם רכישות אג"ח מגובות נכסים. מהלכים אלו, בשילוב ההשפעה החיובית הצפויה של פיחות האירו על החברות היצואניות, מהווים רשת ביטחון מסוימת עבור כלכלת אירופה.
הפעילות הכלכלית לא מעודדת, אך טובה מהתחזיות
כלכלת אירופה מציגה צמיחה חיובית זה שישה רבעונים ברציפות (YoY), כאשר הצמיחה השנתית ברבעון השלישי הסתכמה ב- 0.8%. כמובן שמדובר בשיפור לעומת שנים 2012-13 בהן נרשמה צמיחה שלילית, אך עם זאת הצמיחה עדיין נמוכה ושברירית מאוד. בהסתכלות קדימה מדד מנהלי הרכש מצביע על קצב צמיחה דומה גם בהמשך, ולפי תחזית קרן המטבע הבינלאומית הצמיחה בשנה הבאה תסתכם בכ- 1%. שוק התעסוקה מתקשה להתאושש ושיעור האבטלה נותר גבוה מאוד (11.5%), למרות שיפור קל בחודשים האחרונים ולעומת שיעור של כ- 12% בתחילת השנה. מבחינת המדינות הגדולות באירופה, הרי שגרמניה הציגה ברבעון השלישי צמיחה של 0.1% (מול רבעון קודם) לאחר התכווצות מפתיעה ברבעון השני בשיעור דומה, כאשר שיעור האבטלה במדינה נותר נמוך (כ- 5%).
צרפת הפתיעה לטובה עם שיפור בצמיחה אשר עמדה על 0.3%, כאשר הצריכה הפרטית ממשיכה להתרחב לאחר שהמכירות הקמעונאית עלו בחודש ספטמבר ב- 1.4%. גם כלכלת ספרד הפתיע לחיוב כאשר צמחה ב- 0.5% לאחר צמיחה של 0.6% ברבעון הקודם, ומספר אינדיקאטורים נוספים כמו עלייה במספר המועסקים ושיפור בשיעור הניצולת בתעשייה מצביעים על שיפור בפעילות הכלכלית בחודשים האחרונים במדינה מוכת האבטלה.
מנגד, איטליה הציגה רבעון נוסף של התכווצות כלכלית, מה שגרם לממשלה להעביר שורה של רפורמות חדשות לתמיכה בשוק התעסוקה. הערכות הן כי חלק מרפורמות אלו יסייעו לכלכלת איטליה לצאת ממיתון כבר בשנה הקרובה.
אירופה – הצמיחה נמוכה אך ממשיכה להיות חיובית
מקור: Tradingeconomics, Tachlit Research
האינפלציה ממשיכה להתמתן
האינפלציה באירופה ממשיכה להתמתן ובחודש האחרון היא ירדה לשפל של 0.2%. הסעיפים שעלו במדד המחירים האחרון היו בעיקר בתחומי השירותים והמסעדנות, בעוד שבסעיפי המזון, האנרגיה והתקשורת חלו ירידות מחירים. מבחינת מדינות גוש האירו, רומניה רשמה את האינפלציה הגבוהה ביותר בשנה האחרונה (1.8%), ומנגד ביוון נרשם שיעור האינפלציה הנמוך ביותר, עם דפלציה של 1.8%. בגרמניה ובצרפת שיעור האינפלציה נותר דומה החודש. המשך ירידת האינפלציה באירופה בחודשים האחרונים מעידה על חולשה בסיסית בביקושים, וקיים אף חשש אמיתי למעבר לדפלציה.
האינפלציה באירופה והשינוי במרכיבים עיקריים (2002-היום)
מקור: Eurostat
נוסף לחולשה הבסיסית בביקושים, אירופה גם "מייבאת" אינפלציה מהעולם כאשר ניתן לראות ירידה במחירי הייבוא אל היבשת, בין היתר על רקע ירידת מחירי הסחורות ומגמת ההתמתנות באינפלציה במרבית מדינות העולם.
בין הגורמים העיקריים לאינפלציה ביבשת - מחירי היבוא לאירופה מתחילת 2012
מקור: Tradingeconomics, Tachlit Research
המדיניות המוניטארית על רקע סיום תכנית הרכישות בארה"ב
על רקע התמתנות נוספת בסביבת האינפלציה ובהתחשב בעובדה ש נשק הריבית כבר מוצא, הבנק המרכזי באירופה נמצא בבעיה אמיתית. עם זאת, הבנק לא נשאר אדיש ומראה מחויבות לתמיכה בכלכלה ובשווקים באירופה, ובידיו כלים מוניטאריים אשר זכו לכינוי "לא קונבנציונליים". בין פעולותיו השונות, ניתן לציין את הצהרות יו"ר ה- ECB, מריו דראגי, בנוגע לכך שהבנק המרכזי יפעל להמשך ההרחבות הכמותיות ואף יעמיק אותן במקרה הצורך, ובנוסף יעניק לבנקים הלוואות בתנאים נוחים. זאת, על מנת להביא לעלייה בכמות הכסף אשר תנגיש את האשראי לסקטור העסקי והפרטי ביתר קלות ובכך תעודד את הצמיחה ותביא חזרה לעלייה באינפלציה. במכרז הראשון כבר ניתנו הלוואות לבנקים המסחריים (LTRO) בסכום של 83 מיליארד אירו, כאשר השלב השני צפוי להתרחש בחודש הבא (דצמבר). נזכיר כי בעבר הוכיח דראגי כי הוא עשוי לנקוט צעדים מפתיעים על מנת להשיג את מטרותיו, כאשר הוריד את הריבית פעמיים במהלך שנת 2013, וכפי שהוריד את הריבית השנה ואף הנהיג לראשונה ריבית שלילית על פיקדונות. בהתאם להצהרות הבנק המרכזי באירופה ובהתחשב בסביבת האינפלציה הנמוכה, המדיניות המוניטארית המרחיבה הכוללת את הריבית הנמוכה צפויה להישאר עוד תקופה ארוכה, דבר אשר נחשב לתומך בשוק המניות האירופאי. עם זאת, לצד המדיניות המוניטארית נדרש המשך ביצוען של רפורמות מבניות על מנת לשפר את הסביבה העסקית ולהביא תמריצים להשקעות, במטרה להגביר את הפרודוקטיביות, ליצור מקומות עבודה חדשים ולהעלות את פוטנציאל הצמיחה של המשק.
פיחות האירו יתמוך בייצוא
על רקע פעולותיו של הבנק המרכזי אשר למעשה מביאות להרחבת המאזן שלו, והעובדה כי הריבית נמצאת בשפל היסטורי, המטבע האירופאי רשם פיחות משמעותי בחודשים האחרונים. מול הדולר נחלש האירו מתחילת השנה בלמעלה מ- 9% ונסחר בשער שפל של שנתיים, ומול הפאונד הבריטי נחלש האירו מתחילת השנה בכ- 5%. פיחות זה במטבע צפוי לעודד צמיחה על ידי כך שהוא תומך בייצוא מאירופה באופן כללי, ובחברות היצואניות בפרט.
היחלשות האירו מול הדולר (בכחול) ומול הפאונד (באדום) מתחילת שנת 2014
מקור: Yahoo Finance
רווחיות החברות
ברבעון השני של השנה נרשם שיפור משמעותי ברווחי החברות באירופה, כאשר החברות במדד ה- EuroStoxx 600 רשמו שיפור ברווחיות בשיעור של כ- 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. עם זאת, חשוב להדגיש כי רבעון זה (ב- 2013) הושפע לרעה מהמצב באירופה באותה התקופה. החברות מענפי הצריכה, האנרגיה והתעשייה רשמו את שיעור הגידול הגבוה ביותר ברווחים ברבעון השני, עם עליה שנתית של 25%, 23% ו- 13% בהתאמה. גם מגזר חומרי הגלם הציג גידול נאה ברווחיות למרות ירידה של כ- 2% בהכנסות. עונת הדוחות העכשווית של הרבעון השלישי נמצאת בעיצומה בימים אלו, ועד כה היא מציגה תמונה מעודדת, בעיקר עבור החברות האירופאיות הגלובאליות אשר נהנות מהעלייה בסחר העולמי ופיחות האירו. בעקבות הדוחות שפורסמו עד כה, אשר ברובם טובים מהצפי, התחזית העדכנית היא לצמיחה של כ- 7.5% ברווחי החברות באירופה לעומת צפייה לצמיחה של 7.2% בתחילת אוקטובר. הערכות הן כי מגמה זו תימשך גם ב- 2015 לאור המשך תהליכי התייעלות וירידה בעלויות המימון בשל סביבת הריבית הנמוכה.
סיכום
2014 הייתה שנה של שינוי עמוק באירופה. אבל מה שהושג עד כה אינו מספיק, וכעת צריך להטמיע אסטרטגיה משותפת ועקבית בין המדינות שתביא את הצמיחה לרמות בריאות יותר, שכן מדיניות מוניטארית לבדה לא תוכל להשיג זאת. בשלב זה, כלכלת אירופה מציגה צמיחה חיובית מאז הרבעון השני של 2013, ולמרות שהצמיחה איטית יחסית, היא עומדת בציפיות ולעיתים אף מעבר לכך. לפי התחזיות השונות, אירופה צפויה לשמור על קצבי צמיחה דומים גם בשנתיים הקרובות. נתוני הצמיחה של הרבעון האחרון היו מעודדים, כאשר גם נתוני הרבעון השני עודכנו מעט כלפי מעלה. מבחינת השווקים הפיננסים, נראה כי המשקיעים מאמינים למחויבותו של הבנק המרכזי באירופה לפעול באופן אגרסיבי במידת הצורך ולתמוך בכלכלה ככל שיידרש, שכן התשואות על אגרות החוב של מדינות הפריפריה ממשיכות לרדת ונסחרות ברמות נמוכות יחסית גם בטווחים הארוכים. היחלשות האירו וירידת מחירי הסחורות תומכים כמובן בצמיחה, ומהוות סביבה עסקית תומכת לחברות. כמו כן, מהלכי הבנק המרכזי להורדת הריבית ולרכישת נכסים מורידים את האטרקטיביות היחסית של אגרות החוב ובמקביל מעלים את האטרקטיביות לרכישת מניות.