בסין הריבית ירדה והבנקים קיבלו תמריצים להלוות -„ בגוש היורו רמז דראגי על הגדלת ההרחבה הכמותית „- התוצאה המרכזית היא התחזקות הדולר בעולם ובישראל -„ הירידות באג"ח הקונצרני המקומי מחדדות ההמלצות על פיזור לחו"ל
חג ההודיה שיחול השבוע ביום חמישי יהיה כנראה ההזדמנות הגדולה למשקיעים במניות בארה"ב להודות על מה שמסתמן כעוד שנה של תשואה דו-ספרתית במדדים המובילים בשוק האמריקאי. אם להסתמך על אירועי סוף השבוע בסין ובגוש היורו, נראה כי העליות במניות צפויות להימשך ואולי להתרחב גם למקומות נוספים. בגוש היורו קפצו כמה מהמדדים המובילים ב-%3 בסוף השבוע על רקע האפשרות להרחבה של תוכנית ההרחבה המוניטארית ועברו לתשואה חיובית מתחילת השנה (גרמניה וצרפת למשל). בסין הפתיע הבנק המרכזי בהורדת ריבית ובהקלות על הבנקים, אל מול מה שמסתמן באופן ברור כהאטה בקצב הצמיחה.



בסין ובגוש היורו מרחיבים
הבנק המרכזי של סין הודיע ביום שישי על הורדת הריבית על הלוואות לשנה ב-%0.4 ל-%5.6 ואת הריבית על הפקדות ב-%0.25 ל-%2.75. זו הורדת הריבית הראשונה זה שנתיים והיא באה על רקע המשך ניסיונות הממשל לתמוך בצמיחה בצעדים מדודים יותר עד כה. בנוסף, הקל הבנק המרכזי על מתן הלוואות מהבנקים באמצעות הורדת דרישות ההון מהם, כצעד שנועד לתמוך במתן הלוואות.
הצמיחה בכלכלת סין האטה ככל הנראה ברבעון השלישי ל-%7.3 ולמרות שזה עדין הקצב הגבוה בעולם, נראה כי החשש הוא שברבעון הנוכחי הצמיחה תרד לפחות מ-%7, רמה שלא נראתה מאז המשבר הפיננסי הגלובלי. התחזית הזו באה לאחר פרסום מדד מנהלי הרכש של HSBC בסין, שירד בנובמבר ל-50 (מעל רמה זו מציין המדד התרחבות כלכלית).
הצעדים האלה מלמדים כי הסינים נכונים להגביר את המאמצים שלהם לתמרץ את הכלכלה ולמנוע האטה גדולה מדי בצמיחה. אחד הצעדים הוא החלשת המטבע על חשבון מטבעות של כלכלות אחרות – בראשם הדולר הממשיך להתחזק מול מטבעות רבים בעולם וכן מול היורו. נגיד הבנק המרכזי באירופה, מריו דראגי, רמז מצדו בסוף השבוע כי הבנק צפוי להגדיל את היקף הזרמת הכספים לשווקים לצורך עידוד האינפלציה בגוש היורו. באוקטובר האינפלציה השנתית בגוש היורו הסתכמה ב %0.4, לעומת יעד של %2.

בארה"ב מדברים
מהפרוטוקולים של הישיבה האחרונה של הפד עולה תמונה דומה לזו שהשווקים כבר ידעו עליה, אך נראה כי הפד נותן תשומת לב גדולה יותר ממה שהעריכו בשוק באשר לקצב הצמיחה של הכלכלה העולמית – סין, גוש היורו ויפן. מהפרוטוקולים עולה כי חלק מחברי הפד בקשו להוריד את המינוח "להשאיר את הריבית נמוכה לאורך זמן", אך לבסוף הושגה הסכמה להשאירו, מה שעשוי להצביע על העובדה כי דווקא בנושא של השפעות הכלכלה הגלובלית על מועד העלאת הריבית בארה"ב יש חילוקי דעות בבנק המרכזי האמריקאי.
בינתיים, נראה כי בחזית האינפלציה לפחות בארה"ב החדשות מעודדות. מדד המחירים ליצרן באוקטובר עלה ב- %0.2, לעומת צפי לירידה של %0.1. מדד הליבה עלה ב- %0.4 לעומת צפי של %0.1. גם הסנטימנט בשוק הדיור עלה מעל הצפי ל-58 נקודות לעומת צפי של 55 נקודות. מנגד, הייצור התעשייתי באוקטובר עלה בשיעור נמוך מהצפוי של %0.1, לעומת צפי של %0.2.


בישראל עשויים גם
ציפיות האינפלציה בשוק המקומי ירדו בחלק הקצר לכ-%0.6, לכ-%1.3 בחלק הבינוני ועד %1.8 בחלק הארוך יותר. החזאים
מעריכים כי ב-12 החודשים הקרובים תהיה האינפלציה כ-%0.8.
על רקע זה, בולטת הריבית הריאלית השלילית הנמוכה יחסית בישראל, מה שתומך בהמשך מדיניות מוניטרית מרחיבה. נראה כי הצעדים של הבנקים המרכזיים בסין ובאירופה לא רק מרחיקים את המועד האפשרי של העלאת ריבית בישראל, אלא שהם גם עשויים לספק תמיכה נוספת לבנק ישראל אם יחליט בסופו של דבר לא להסתפק בהורדת ריבית נוספת אלא לצאת במהלך של הרחבה מוניטארית. גם ב-2011 התחרו הבנקים המובילים בעולם על החלשת המטבע המקומי בשיעור חד יותר במטרה לאושש את הכלכלה – מה שמוביל למסקנה כי כנראה שהדולר ימשיך להתחזק בעולם וגם בישראל.

מה עושים השבוע?
1. מניות – ההרחבות המוניטאריות שוב מושכות למעלה את השווקים
ההרחבה מוניטארית בסין יחד עם התוכנית להמשך ההרחבות המוניטאריות באירופה, תמכו בסוף השבוע בשוקי המניות בכל
העולם. אך בעוד שהצעד של סין הפתיע בעיתויו, דברי דראגי היו פחות מפתיעים. למי שעוקב אחר הסקירות שלנו בתקופה
האחרונה, זו ודאי לא היתה הפתעה שכן כתבנו כאן כי לאור ההיצע הנמוך של האג"חים שדראגי הודיע שירכוש (אג"ח מגובי נכסים) הוא ייאלץ להרחיב את הרכישות גם לאג"חים מסוגים אחרים. לפיכך, הדברים האלה, יחד עם הצעדים בסין, לא גורמים לנו לשנות את המלצות ההשקעה בשוקי המניות בעולם. אירופה עדיין במשקל חסר (בהשוואה למשקלה ב-MSCI, כ-%24), בעוד שבשווקים המתעוררים סין במשקל יתר יחד עם שווקים אחרים במזרח אסיה. ארה"ב עדיין מהווה את מרכז הכובד בתיק עם כ-%50.
רגע לפני סוף השבוע בוטלה ההנפקה של אדמה, שניסתה לגייס כ-400 מיליון דולר לפי שווי של 2.25 מיליארד דולר. על ההשלכות של ביטול ההנפקה אפשר היה ללמוד כבר מהמסחר בשוק המקומי בימים הקודמים והיום (א') הן במניות והן באג"ח. למרות זאת, השוק המקומי רשם בשבוע האחרון עלייה קלה של כ-%0.5 (ת"א 25) והוא אמנם עדיין מתנהג שונה מהעולם, אך ראוי לשים לב כי מבחינת התמחור הוא זול יותר ביחס לשווקים מערביים אחרים. מנגד, כשבוחנים ענפים שונים, אי אפשר להתעלם מכך שרובם סובלים ממומנטום לא חיובי של התערבות רגולטורים, שינויים בהתנהגות צרכנים וכו'. עם זאת, כדאי להביא בחשבון כי כמו שקרה כבר פעמיים בשנתיים האחרונות, שוק ההון המקומי יודע לתקן באגרסיביות ובתקופת זמן קצרה – מה שמקשה על יציאה וכניסה מחודשת למדדים.
2. אג"ח קונצרני – עלייה ברמת הכוננות
בסוף השבוע ראינו בשוקי האג"ח בעולם שתי הנפקות גדולות, בראשן ההנפקה של עליבאבא (כתבנו עליה כאן בשבוע שעבר בהרחבה), שגייסה 8 מיליארד דולר במח"מים שונים בתשואות שבין %1.6 ל-%4.5. החברה קיבלה דירוג A+ מS&P-.
בנוסף, בסוף השבוע השלימה גם כיל הישראלית גיוס של 800 מיליון דולר באג"ח ל-10 שנים בריבית של %4.57. ההנפקה קיבלה דירוג של BBB עולמי.
בשוק הקונצרני המקומי, רוב מדדי האג"ח רשמו ירידות בשבוע החולף והן החמירו היום (א'). במיוחד בלטו הירידות בשלוש קבוצות עסקיות המשפיעות על רוב המדדים – אי.די.בי (בעקבות כישלון ההנפקה של אדמה והחשש לגבי ההשלכות
שלו על החברות מהקבוצה ועל דיסקונט השקעות) וכן אג"חים מקבוצת אפריקה ישראל (המושפעים בעיקר מהחששות לגבי רוסיה) ואג"חים של החברות מקבוצת פישמן (כלכלית). בגזרת הבנקים, הירידות בשבוע החולף הושפעו בעיקר מהירידות
באג"ח מדינה צמוד מדד.
אנו ממשיכים להמליץ לשמור על תיק אג"ח קונצרני מפוזר ועדיין מעריכים כי הדירוגים הגבוהים עשויים להיות מעניינים יותר במקרים רבים. התנודתיות באפיק הקונצרני מחזקת שוב את ההמלצות שלנו על חשיפה לאג"ח חו"ל, שם ניתן לקבל במקרים רבים תשואות גבוהות יותר באותם דירוגים – בתנודתיות נמוכה יותר (אם לא מביאים בחשבון חשיפה מטבעית, שאותה ניתן לנטרל).
3. תיק השקעות – פיזור לחו"ל בכל אפיק
הורדת התחזית לדירוג של ישראל על יד סוכנות הדירוג פיץ', אינה משנה להערכתנו משהו דרמטי בהסתכלות על המשק הישראלי ולפי שעה לא נראה שחברות הדירוג האחרות ילכו בעקבותיה. באופן יחסי, הירידות בשוק האג"ח הממשלתי היום היו
מתונות וככל הנראה הדבר נובע מכך שהשוק הזה מושפע היום יותר משחקנים מקומיים מאשר זרים.
בשבוע החולף הפגינו שוקי האג"ח בעולם יציבות יחסית ובהשוואה לשוק המקומי נראה כי רק התחזקו ההמלצות לפיזור לחו"ל בכל אפיקי ההשקעה, כולל מניות ואג"ח. הביצועים בשני הסקטורים האלה בשבוע החולף היו טובים יותר בעולם מאשר
בישראל. בעוד שהתשואות באג"ח מדינה לא רשמו תנודתיות גדולה בעולם, באפיק הקונצרני התנודתיות היתה גדולה יותר.
האפיק הממשלתי השקלי המשיך גם בשבוע החולף להניב ביצועים טובים יותר מהצמוד. בתיק ההשקעות אנו עדיין ממליצים לשמור על חשיפה גבוהה יותר לאפיק השקלי, %55, אך לא ממליצים להתעלם לחלוטין מהאפיק הצמוד.