ארה"ב
נתוני מאקרו חיוביים מהכלכלה האמריקאית מדד המחירים הכללי נותר ללא שינוי בחודש אוקטובר, בניגוד לצפי האנליסטים לירידה של 0.1% ובהמשך לעלייה בספטמבר בשיעור של 0.1%, נתון אשר מבטא קצב עלייה שנתי של 1.7%. יש לציין כי מתחילת השנה עלה המדד ב-1.3%. ליבת מדד המחירים לצרכן, המדד החביב על ה"פד האמריקאי" לבחינת האינפלציה של המשק, רשם עלייה של 0.2% בחודש אוקטובר וזאת בהתאם לצפי לרמה המבטאת עלייה בקצב שנתי של 1.8%.
בתוך כך, סקרי הציפיות מבשרים טובות להמשך: סקר התעשייה של מדינת ניו יורק עלה בחודש נובמבר ל-10.2 נקודות ואילו הסקר המקביל של פילדלפיה זינק לרמה של 40.8 נקודות – רמתו הגבוהה ביותר מאז תחילת שנות ה-90. מדדים אלו מבטאים את הצפי להתרחבות מחודשת של התעשייה האמריקאית בחודשים הקרובים.
גידול במכירת הבתים הקיימים
מכירות הבתים הקיימים בארה"ב גדלו בחודש אוקטובר לשיא של שנה, הגידול הוא פועל יוצא של עלויות המימון הנמוכות העומדות על כ-4% מימון בממוצע בריבית קבועה ל-30 שנה. קצב המכירות הסתכם ב-5.26 מיליון בתים (מנורמל לשנה) המבטא עלייה חודשית של 1.5%, וזאת לעומת צפי האנליסטים לקצב שנתי של 5.16 מיליון בתים.
שוק העבודה האמריקאי מפגין עוצמה
מספר תביעות האבטלה הראשוניות בארה"ב נותר מתחת ל-300 אלף תביעות מזה עשרה שבועות. בתוך כך, מספר התביעות לדמי אבטלה ירד בשבוע שעבר ל-291 אלף לעומת 293 אלף תביעות בשבוע לפני כן, מספר כשלעצמו חיובי אולם עומד מתחת לצפי האנליסטים שציפו לירידה בתביעות לכמות של 286 אלף.
אירופה
חולשה בנתונים הכלכליים מדד מנהלי הרכש המשוקלל של גוש האירו ירד בחודש נובמבר באופן חד לרמתו הנמוכה מאז יולי 2011 לרמה של 51.4 נקודות. זוהי ירידה בגובה של 0.7 נקודות בחודש נובמבר לפי האומדן הראשוני. במקביל פורסמו נתוני חודש אוקטובר בהם נמצא כי מדד אמון הצרכנים בגוש האירו ירד לרמה של 12 נקודות וזאת לעומת צפי האנליסטים כי המדד יוותר ללא שינוי ברמה של 11 נקודות. בנוסף, מדד מנהלי הרכש בענף הייצור ירד לרמה של 50.4 נקודות בחודש נובמבר לעומת צפי לעלייה לרמה של 50.9 נקודות, זאת לאחר שהסתכם ברמה של 50.6 נקודות בחודש אוקטובר.
נאומו של דראגי מטלטל את השווקים
ביום שישי האחרון ציין מריו דראגי, יו"ר ECB, כי הבנק המרכזי האירופי יעשה כל מה שצריך בכדי להעלות את האינפלציה ואת ציפיות האינפלציה מהר ככל האפשר. דראגי הדגיש כי הבנק יוכל לשנות את היקף, קצב והרכב רכישות האג"ח על מנת להשיג את יעדיו. כמו כן הוא ציין כי הבנק המרכזי החל לרכוש בפועל אג"ח מגובות נכסים (MBS). דבריו של יו"ר הבנק הובילו לפיחות חד באירו ולירידת תשואות חדות במדינות ה- PIIGS. בגרף המצורף ניתן לראות את הרזולוציה השבועית של האירו אל מול הדולר.
סין
אקטיביזם מצד הבנק המרכזי הסיני בפעם הראשונה מאז יולי 2012 הורידה סין את הריבית על ההפקדות ב-0.25% לרמה של 2.75%. כמו כן, הריבית על ההלוואות ירדה לרמה של 5.6% עם הפחתה של 0.4%. צעדים אלו נועדו להמריץ את הכלכלה הסינית אשר צפויה לצמוח השנה ב- 7.5%, אולם צמיחה בסדרי גודל נוכחיים הופכת להיות בעייתית יותר ודורשת צעדים מוניטאריים ממשלתיים. בתוך כך, מחירי הבתים ב-69 מתוך 70 ערים ירדו בחודש אוקטובר בשיעור של (-0.7%), רמה אשר מבטאת ירידת מחירים שנתית בשיעור של 2.6%. פעילות מגזר הנדל"ן הינה אקוטית לצמיחה בסין מכיוון שהיא מהווה כ-6% מהתוצר הסיני ולכן נתון זה הניף "דגל אדום" בפני קובעי המדיניות שמיהרו לפעול בהתאם.
ישראל
המספרים מאחוריי הצמיחה השלילית
כפי שציינו בשבוע הקודם, האומדן הראשוני לתוצר מצביע על התכווצות של (0.4%-) ברבעון השלישי בחישוב שנתי. ברבעון הראשון של השנה עלה התמ"ג בשיעור של 3.2% וברבעון השני נרשמה עלייה של 2.2%. שיעור האינפלציה הצפוי לשנה משוק ההון ירד לרמה של כ-0.55%. מתוך נתוני התמ"ג עולה כי סעיף ההשקעות בנכסים קבועים (השקעות בבתי מגורים והשקעות ענפי המשק בבנייה ובציוד) ירד בשיעור של 3.6%, בנוסף נרשמה ירידה של 4.4% ביצוא סחורות ושירותים ללא יהלומים וללא חברות הזנק וכן חלה ירידה של 1.4% בתמ"ג העסקי. לצד נתונים אלה נרשמו מספר נתונים חיוביים: עלייה של 3.9% בצריכה הפרטית זאת לאחר עלייה בשיעור של 3.3% ברבעון הקודם וכן נרשמה עלייה של 3.1% בהוצאה לצריכה ציבורית.
אג"ח ממשלתי
שוק אגרות החוב הממשלתי שוב מגלם ירידה בציפיות האינפלציה: בעוד שאגרות החוב הצמודות הארוכות ירדו בכ-0.4%, האג"ח השקלי כמעט ונותר ללא שינוי. באגרות החוב השקליות וצמודות המדד לא נרשם שינוי מהותי בשבוע החולף והן סיימו את שבוע המסחר ללא רווחי הון משמעותיים. פער התשואות בין ישראל לארה"ב עומד על פער של 16 נקודות לטובת האג"ח האמריקאי כאשר הוא נסחר בתשואה של 2.31% ל-10 שנים.
פוקוס מניות
ישראל
המדדים המובילים בארץ סיימו את שבוע המסחר במגמה מעורבת וזאת על אף עליות יפות בשווקי העולם (בעיקר באירופה), דבר שמוסבר בנתוני מאקרו מעורבים עם ירידה מתונה בתוצר, צריכה פרטית וייצור תעשייתי בשיפור לעומת מדד מנהלי הרכש שמעיד על התכווצות. בסיכום שבועי עלה מדד המעו"ף ב-0.5%, מדד ת"א 75 ירד ב- 0.6% ואילו מדד היתר ירד ב- 0.1%. מדדי משנה אחרים רשמו עלייה: מדד הנדל"ן עלה ב- 0.6% והבנקים שהובילו את העליות סגרו בעליה של 1.75%.
אדמה
כישלון בהנפקת מניות בשוק האמריקאי לחברת הדשנים "אדמה" (לשעבר: מכתשים אגן) מקבוצת "אי.די.בי". "אי.די.בי" קיוותה לגייס הון תמורת מכירת מניות במחיר של 16-18 דולר למניה, אך האמריקאים היו מוכנים לשלם עד 14 דולר למניה בלבד. כל זאת כדי להכניס מזומנים שישמשו לרכישת 4 חברות מ"כמצ'יינה" הסינית, בעלת השליטה באדמה (60%). סה"כ הייתה אמורה "אדמה" לגייס כ-624 מיליון דולר במחירים שגם כך הפתיעו את השוק בארץ לרעה, כאשר השוק חשב ששווי החברה לפני הכסף גבוה יותר. הדבר יוביל את חברת "אי.די.בי" לשערך את המניות של "אדמה" שנמצאות ברשותה (40% מהחברה) מחדש, דבר שעלול ליצור שווי נכסי שלילי לקבוצה וזאת על אף הזרמה של 1.1 מיליארד ש"ח מבעלי השליטה החדשים שלה.
נייר חדרה
החברה פרסמה את דוחותיה לרבעון השלישי ובהם מכירות בסך 432 מיליון ש"ח - ירידה של 3% אל מול הרבעון המקביל אשתקד שהסתכם ב-445 מיליון ש"ח. הקיטון בהכנסות נובע בעיקר מירידה במכירות במגזר ניירות הכתיבה וההדפסה - שילוב הן של ירידה במכירות והן של ירידה בהיקף של 5% במחירים. ההפסד התפעולי קפץ ב-44 מיליון ש"ח, לעומת 17 מיליון ברבעון המקביל עם קפיצה של 155% בהפסד, בעיקר לאור מחיקת שווי של יחידת ניירות כתיבה והדפסה והפסד המימון שהכפיל את עצמו ל-68 מיליון ש"ח. בשורה התחתונה החברה הפסידה 59 מיליון ש"ח, בדומה לרבעון המקביל אשתקד בו הפסידה החברה 61 מיליון ש"ח.
בנק דיסקונט
הבנק סיים את הרבעון החולף עם ירידה של 15% ברווח הנקי לפי דוחותיו לרבעון הזה, כל זאת עקב עתודות לפיצויים, דבר שמעמיד את הרווח הנקי על 234 מיליון ש"ח ותשואה להון של 7.5% בלבד. בניטרול ההפרשה, התשואה להון גבוהה יותר ועומדת על 8.2%. הבנק, שמנהל תוכניות פרישה מרצון, סובל מהפרשות גבוהות בעקבות כך, אולם על אף ניטרול הפרשות אלו, חלה ירידה בביצועיו. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הציג הבנק 732 מיליון ש"ח - ירידה של כ-9% לעומת התקופה המקבילה אשתקד.
הבינלאומי
גם הבנק הבינלאומי פרסם את תוצאותיו לרבעון השלישי של השנה. מהנתונים עולה כי חלה עלייה קלה ברווח הנקי של 1.4% ל-146 מיליון ש"ח ותשואה על ההון של 8.6%. בתשעת החודשים הראשונים של השנה התשואה להון מעט נמוכה יותר ומסתכמת ב-8.3% זאת על רווח נקי שכמעט לא השתנה עם 426 מיליון ש"ח. ההכנסות מריבית נטו ממשיכות להישחק כתוצאה מהריבית הנמוכה והן עומדות על 1.6 מיליארד ש"ח בחודשים אלו. תיק האשראי של הבנק עלה ב-4.5% והוא עומד כעת על 70 מיליארד ש"ח, זאת במקביל לפיקדונות הציבור שגדלו אף הם בשיעור דומה של 4%.
אי.די.איי
חברת הביטוח "ביטוח ישיר" רשמה רווחים יפים ברבעון החולף: 43 מיליון ש"ח בתור רווח נקי - עליה של 23% לעומת הרבעון המקביל אשתקד, שהם רווחי שיא לחברה. הפרמיות ברוטו עלו ב-9% ל-410 מיליון ש"ח, והתשואה על ההון הסתכמה ב-40%.
ארה"ב
שבוע המסחר שחלף התאפיין בעליות שערים יפות, בעיקר באירופה שעלתה לאור חידוש הזרמת הנזילות מצד הבנק המרכזי של אירופה (ECB), נתונים חיוביים בארה"ב עם עלייה במדד האינדיקטורים המובילים, בסקרי התעשייה ובמכירות דירות יד שנייה והורדת הריבית בסין. בסיכום שבועי עלו המדדים בארה"ב בכ-1% כאשר הדאו ג'ונס עלה ב-1% וה- S&P ב-1.1%. המדדים באירופה טיפסו ב-4% בממוצע עם 3.4% בצרפת ו-5.2% בגרמניה. בנוסף, המדדים בשווקים המתעוררים זינקו בצורה חדה, אך הם עדיין שליליים מתחילת השנה: רוסיה עלתה ב-5.4% וברזיל בכ-11%. השוק היחידי שרשם ירידה השבוע היה היפני עם ירידה של 0.76% וזאת לאור פיזור הפרלמנט, הליכה לבחירות וכניסה למיתון - כל זאת בתקופה החולפת.
Best Buy
רשת מכשירי החשמל הגדולה בעולם פרסמה את דוחותיה לרבעון הפיסקלי השלישי של השנה ובהם רווח למניה של 0.3 דולר וסה"כ 107 מיליון דולר - רווח כמעט כפול מהרווח המקביל אשתקד והרבה מעבר לצפי השוק שאמד רווח למניה של 0.25 דולר. כל זאת על הכנסות שעלו גם הם מעבר לצפי: 9.38 מיליון דולר לעומת צפי ל- 9.33 מיליון דולר.
IBM
חברת המחשבים הגדולה בעולם תספק ללופטהנזה, חברת התעופה הלאומית של גרמניה, תשתיות טכנולוגיות מידע במיליארד יורו, זאת במסגרת מיקור חוץ ב-7 השנים הקרובות. במסגרת זו, יועברו 1,400 עובדי לופטהנזה בתחום המחשוב לחברת IBM ויקלטו שם. הדבר יחסוך ללופטהנזה כ-70 מיליון אירו בשנה במהלך התקופה הזו.