אז מה עושים ? ברמת המעשית ? מה עושים עם החשש ? הדאגה וכו'.
זה תלוי ומאוד אישי כל משקיע עם הטאקטיקה שלו וראיית השוק שלו לכן העניין אינדוודואלי.
עדיין ישנם כמה כללי יסוד שמשותפים לכולנו :
הרצון להצליח ולהרגיש הצלחה (אפרופו רגש)
הרצון לראות יותר כסף בחשבון הבנק.
לחוות כמה רגעי אושר ..
לפזר את הסיכון ..
וכמובן איך לא לרוץ לספר לחבר'ה שהרי בלי החבר'ה לספר להם אפילו סקס אקראי הופך להיות מצ'עמם משהו...
בואו ניגע קודם כל באושר ..מדובר בכימקלים שמפריש המוח שלנו ומה לעשות הוא לא יודע
להפריש את הכימיקלים באופן קבוע ולכן אנחנו יכולים להיות עם 500000 ש"ח בעו"ש
או בחסכונות אחרים וביום בהיר אחד להרוויח 20% במניה מסויימת ששוויים הכספי 2000 ש"ח
ולהרגיש אושר גדול .
אם תחשבו על זה תבינו שאנחנו ממש לא בסדר אם 2000 ש"ח עושים אותנו מאושרים
וכל ה-500000 בבנק לא ממש !!! אז למה זה קורה? [center:2brx0cgs][/center:2brx0cgs]
כי המוח שלנו מפיק כימקלים כאלה על שינויים ולא על המאסה הכללית .
כמובן שכסף אינו הממשק היחידי של המוח שלנו עם כימקלי האושר אבל אני יוצא מנקודת מבט שרוב הקוראים כאן כסף מדבר אליהם יותר מאנשים אחרים שמוצאים את אושרם בנושאים אחרים .
ואז מגיע הפחד הרגש הזה שמחלחל בנו כאשר יש ספק .אז אם יש ספק אין ספק!
לא בדיוק ,כאן מגיע מהר מאוד הרגש שכמו שמן מנוע טוב מחליק את היד לכיס וקונה על סמך ההרגשה שיגיע ל.. או ירד ל...דרך אגב וללא קשר כל החלטה שאנחנו עושים בחיים מלווה ומשומנת ברגש ..לטוב או לרע קשה לנטרלו אך יש מצבים שחשוב לדעת לשלוט בו.
בבחירת בת זוג למשל?תחשבו על זה!
הפחד הספק או הרגש תבחרו אתם גורם לנו לעשות עוד כמה טעויות אחת מהן היא
הגדלת ההסתברות להפסדים בכך שאנו נוטים לחשוב כי ההסתברות לארוע קטן גדול יותר מההסתברות לארוע גדול הכולל אותו בתוכו .
אם הייתי שואל אותכם בתחילת 2008 למה ההסתברות גדולה יותר לנפילת בורסת תל אביב בעקבות ארוע בודד או לקריסת כל בורסות העולם ביחד הייתם רובכם עונים כי ההסתברות הגדולה יותר היא לקריסת בורסת תל אביב בלבד ומיד ממשיכים ואומרים שזו הסיבה הראשונה שאתם משקיעים גם בארה"ב כדי לפזר את הסיכון!! אז איך אתם מסבירים את זה שכל הבורסות קרסו?
כי לא פזרתם כמו רבים אחרים השקעתם במניות בתל אביב ובניו יורק וזה אולי לפזר גאוגרפית אבל בגלל שהכל קשור והכפר הגלובאלי קטן מצאתם את עצמכם לא מוכנים ומושקעים באותו אפיק.
לא הייתם שונים מאחרים וברגע נתון אחד כשכולם מוכרים וחושבים אותו דבר אז מגלים שאולי משהו בכל זאת לא טוב בכל העודף טכנולוגיה והחיבור בין הבורסות משהו שכבר אי אפשר לקחת אחורה.
עכשיו מה תשובתכם לשאלה הבאה למה הסתברות גדולה יותר במידה וישראל תתקוף באירן לכך שהקונפליקט ישאר מצומצם בתחומי המזרח התיכון כמו בהפצצת הכור ביראק?
או לחילופין שהוקונפליקט מתגלגל למלחמת עולם שלישית (כולל ישראל ואירן) ...
וכל הדוגמאות האלו באו להראות שכאשר אתם בוחרים מניה אחת מתוך מדד הסתברותית אתם מקטינים את הסיכוי להפסיד ולא מגדילים אותו . אתם מגדילים אם במקום מניה ספציפית בחרתם תעודת סל לדוגמה שכוללת את אותה מנייה .
ואם רוצים לפזר סיכונים מפזרים בין מניות לאגח ממשלתי או קונצרני בטוח או בין מניות לסחורות אבל לא בין מניות בבורסות שונות או אפיקים דומים בבורסות שונות .
ולמה אני מדגיש כל הזמן את הפחד ?כי הפסד של 10% בנייר ששוויו הכספי 1000 ש"ח
גדול פי 2 בהשפעות על האדם המשקיע מאשר רווח דומה .
הפסדת 1000 ש"ח בשעה ? זה ירדוף אותך 8 שעות הרווחת 1000 ש"ח בשעה ואתה תעבור על זה לסדר היום מהר מאוד ..למה ,ככה!
אז מה אני עושה בהמשך לכתבות הקודמות הנני מזכיר שוב שמדובר על דעתי בלבד .
איש מן הישוב.
אין מדובר בהמלצה וכמו כל אדם יתכן ואני טועה הסתברותית 50% שאני טועה לחלוטין
ושום ארוע אקראי ונדיר בכלל לא יקרה...והלוואי שאני טועה.
מבחינתי שהארוע הנדיר היחידבשלושת החודשים הבאים יהיה הדייט שלי עם קרין מגריזו!
אני לשלושת החודשים הקרובים ועד לשליש האחרון של דצמבר
הקטנתי את חשיפת המניות שלי ל-20% בלבד ויתכן שגם לפחות תלוי באיתותים הנאספים.
הגדלתי את סכום הכסף הנמצא מחוץ למשחק ל-20% .(כסף בריבית 0 פק"ם פר"ן וכו)
התחפרתי באג"חים קונצרנים קצרים ובטוחים יחסית 30% .
התחפרתי באגחים קונצרנים בינונים בטוחים ואיכותיים . 30%.
יתכן שאעביר 30% מהאפיק הבינוני לטובת השקעה בזהב אבל אני עדיין ממתין עם ההחלטה.
אני לא מפרט כאן שמות וני"ע ספציפיים כי אני לא רוצה שיתקבל הרושם שיש לי נטייה להריץ כאן נייר מסויים כזה או אחר . ממש לא .
עומד על המשמר ,שומר ישראל!
NEO