לאחר עונת דו"חות מפתיעה לטובה, העיניים נשואות עתה לעונת החגים והצפי כי היא תהיה
חזקה מאשר בשנים האחרונות -„ התמ"ג בישראל ירד כצפוי ברבעון השלישי לראשונה מ-09'

סוף עונת הדו"חות הכספיים בוול סטריט השאירה את שוקי המניות ללא קטליזטור משמעותי להמשך עליות, נכון לרגע זה, והיעדר
תנודתיות לצד מסחר דליל עשוי לרמז כי בשוק האמריקאי כבר מתחילים להיערך לחגים של סוף השנה. תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב נשארו בשבוע החולף כמעט ללא שינוי, כאשר השבוע הן לבטח יושפעו מנתוני שוק הדיור והאינפלציה. נתוני הצמיחה החיוביים באירופה לא זכו לקבלת פנים חגיגית במיוחד ואחד המקומות היחידים שבו נרשמה תנודתיות היה הנפט, שירד השבוע בעוד %4%-5.


מה הלאה?
נתוני המקרו בארה"ב מלמדים כי ההתאוששות בתחום הצריכה תופסת תאוצה. בשבוע החולף היו אלה המכירות הקמעוניות שעלו ב-%0.3 באוקטובר, לעומת צפי של %0.2 ואחרי נתון חלש לספטמבר. זה נתון חיובי במיוחד, למרות שהוא ודאי הושפע מהירידה במחירי הנפט, המעודדת יותר צרכנים לנסוע לקניונים ולמרכזי הקניות. רוב הקמעונאיות הגדולות דיווחו על צמיחה חזקה במכירות באוקטובר – איתות חיובי לקראת עונת הקניות הקרובה לחגים. השיפור בשוק העבודה יחד עם הירידה במחירי הנפט הובילו גם לעלייה נאה במדד אמון הצרכנים של אוניברסיטת מישיגן, שזינק לרמה הגבוהה ביותר מאז יולי 89.4 ,2007 נקודות.
באירופה, עשויים שוקי המניות לשאוב עידוד דווקא מנתוני התמ"ג שפורסמו ביום שישי ,שהצביעו על חזרה לצמיחה בחלק מהמדינות. ברבעון השלישי צמחה כלכלת גוש היורו וב-%0.3 (אם אפשר לקרוא לקצב כזה "צמיחה") לעומת צפי של %0.2, כאשר מי שהוביל את השיפור היו גרמניה וצרפת בעוד שבאיטליה הצמיחה היתה שלילית. יותר מאשר מפתיעים לטובה, הנתונים האלה חלשים דיים כך שאינם מאיימים על האפשרות שהבנק המרכזי האירופאי יידרש להרחבה מוניטארית אגרסיבית יותר מזו שבה החל באוקטובר. השבוע צפוי להתפרסם מדד אמון העסקים בכלכלת גוש היורו ובגרמניה והוא עשוי לשפוך אור נוסף על ההתפתחויות בגוש.

הצמיחה והאינפלציה בישראל
לראשונה מאז 2009, ברבעון השלישי התכווץ התמ"ג של ישראל ב-%0.4, על רקע הלחימה בדרום בחודשים יולי-אוגוסט ועל רקע ההאטה בהתחלות הבנייה בגלל ההמתנה למע"מ 0 ומחירי מטרה. למרות הנתון החלש (כצפוי) נתוני הרבעונים הקודמים עודכנו כלפי מעלה, והרכב הצמיחה ברבעון השלישי הפתיע לטובה. בצד הפחות חיובי: ההשקעה בנכסים קבועים ירדה ב-%3.6, אמנם מדובר בהתמתנות בירידה לעומת הרבעון הקודם, אך זהו רבעון שלישי ברציפות של ירידה בהשקעות. בפרט, נתון זה כולל בתוכו רבעון שישי ברציפות של ירידה בהשקעות בבתי מגורים.
הצריכה הציבורית רשמה עלייה של %3.1 על רקע הלחימה בדרום, זאת בהמשך לעליה של %6.3 ברבעון הקודם, שעודכן אף הוא כלפי מעלה. הגידול החד בהוצאות הממשלה יחד עם הגידול ביבוא הביאו לירידה בתוצר העסקי של %1.4, לראשונה מאז המשבר ב-2008. ההפתעה הגדולה בנתוני התמ"ג היא ההוצאה לצריכה פרטית, שעלתה ב-%3.9 (לעומת עליה של %5.2 ברבעון קודם). נתון זה מפתיע על רקע הרושם שמתקבל מהפרסומים בעיתונות בדבר האטה בצריכה הפרטית ועל רקע חודשי הלחימה במהלך הרבעון. הנתון על הצמיחה הנמוכה בא יומיים לאחר פרסום מדד המחירים של אוקטובר שעלה בשיעור של %0.3, לעומת תחזית של %0.2. סעיף המזון הפתיע עם עלייה של %0.7, אך זאת לאחר ירידה חדה של %1 בספטמבר וכמעט %3 ב-12 החודשים האחרונים.
האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים עומדת כעת על מינוס %0.3 כאשר ב-12 החודשים הקרובים צפוי המדד לעלות ב-%0.85 בלבד (מתחת ליעד של בנק ישראל). על רקע זה, אין פלא כי ציפיות האינפלציה בשוק המקומי ממשיכות לרדת וממשיכות גם להתעלם מגורמים כמו התחזקות הדולר.
נראה שבנק ישראל צפוי להמשיך ולהפגין מדיניות מוניטרית אגרסיבית, בעיקר בתחום המט"ח. מהפרוטוקולים האחרונים של
ישיבת הריבית של בנק ישראל עולה כי בשלב זה, רוב חברי המועצה המוניטארית אינם תומכים בהורדת ריבית נוספת או בצעדים מונטאריים נוספים כפי שמגלם לפי שעה שוק האג"ח.

מה עושים השבוע?
1. מניות – שיאים חדשים בארה"ב ממשיכים לעודד זרימת כסף לשם
שבוע רביעי ברציפות של עליות דחף את מדד S&P500 לשיא חדש, אם כי קצב העליות התמתן באופן דרמתי. בכל אחד מארבעת ימי המסחר האחרונים של השבוע החולף עלה S&P500 ב-%0.1 או פחות – רצף התנודות הקטנות הארוך ביותר מאז מאי 1979. גם היקף המסחר היה דליל יחסית לתקופה האחרונה. בסיכום שבועי עלה S&P ב-%0.4 ל-2039 נק' והנאסד"ק עלה %1.2.
בחזית הדוחות, פורסמו כבר 463 חברות S&P ומסיכום העונה עולה כי הרווח הממוצע עלה %8.5 וההכנסות המצרפיות עלו בכמעט %4. הסקטורים הבולטים ביותר בגידול ההכנסות היו שירותי הצריכה, הפיננסים והטכנולוגיה. כלכלת אירופה חזרה אמנם לצמוח, אך זה לא משנה את ההמלצה שלנו, לפחות בשלב הזה, שלא להגדיל חשיפה לאירופה ולשמור על ארה"ב כמרכיב הגדול ביותר בחלק החו"לי של תיק המניות. גם השוק ביפן ממשיך לעלות ומצוי בשיא, לאחר ההרחבה המוניטארית שם ויחד עם חשיפה לשווקים נוספים במזרח אסיה זו נראית החלטת השקעה מתאימה לתקופה. השוק המקומי היה מנותק גם השבוע מהנעשה בעולם, כאשר כרגע עדיין לא נראה כי להתחלת עונת הדו"חות המקומית השפעות משמעותיות. ההשפעות על השוק הן יותר מבחינה נקודתית כמו במקרים של אדמה ודסק"ש או הצפי לקנס אמריקאי גדול על בנק מזרחי. התמחור עדיין
תומך בשמירה על חשיפה לשוק המקומי.
2. אג"ח קונצרני – גדלה חשיבות הפיזור לחו"ל
שוק האג"ח העולמי ממשיך למשוך השקעות, כאשר מתחילת השנה גייסו קרנות אג"ח קונצרני בדירוג השקעה 113 מיליארד דולר, לפי נתונים של ולס פרגו. על רקע ירידת התשואות הממשלתיות בתקופה האחרונה, העניין באפיק הקונצרני שב וגדל, כאשר בשמונת השבועות האחרונים גייס האפיק כ-3 מיליארד דולר מדי שבוע, לפי הנתונים.
הטרנד העולמי של נהירה לשוק האג"ח הקונצרני עדיין לא קרוב לסיום. חודשיים אחרי ההנפקה הגדולה בעולם, עליבאבא הסינית מתכננת כעת לגייס אג"ח ב-8 מיליארד דולר בהנפקה שעשויה לצאת לפועל כבר השבוע. בלומברג דיווחה בסוף השבוע כי האג"ח צפוי לזכות בדירוג A+ מ-S&P והוא יהיה ההנפקה הדולרית הגדולה ביותר של חברה באסיה, אחרי שבחודש שעבר גייס בנק אוף צ'יינה 6.5 מיליארד דולר. המשך הפעילות העניפה באפיק זה בעולם תומך בהמלצה שלנו מהתקופה האחרונה לגוון את התיק הקונצרני המקומי עם השקעות אגחיות בחו"ל. חשיפה לקונצרני בחו"ל ברמות המחירים הנוכחיות נראית נכונה יותר, כאשר אנו מכוונים לדירוגים מקבוצת ה-BBB וה-A (במונחי הדירוג המקומי, זה שקול ל-AA ומעלה). בדירוגים אלה ניתן למצוא הזדמנויות שבהן התשואות גבוהות יותר מאשר בדירוגים דומים בשוק המקומי, כאשר רמת הסחירות וגודל הסדרה גדולים משמעותית. בשוק המקומי ראינו גם השבוע את האג"ח הקונצרני השקלי רושם ביצועים טובים מהצמוד וזאת על רקע התפקוד הטוב יותר של הממשלתי השקלי מהצמוד. בחודש האחרון עלה התל בונד השקלי ב-%0.7, בעוד שתל בונד 20 ו-40 ירדו בשיעור של %0.75.
3. תיק השקעות
שוקי האג"ח בעולם הפגינו יציבות יחסית בשבוע החולף. התשואות בארה"ב דומות לרמתן בשבוע שעבר, כאשר אג"ח ל-10 שנים נסחר בתשואה של -%2.32. גם המרווח של האג"ח הישראלי ביחס לאמריקאי נשאר דומה יחסית. תיקי השקעות עם חשיפה גדולה יותר לאפיק השקלי תפקדו בחודשים האחרונים טוב יותר, אך קשה להאמין כי ציפיות האינפלציה יוכלו להמשיך לרדת כמו בחודשים האחרונים. בשורה התחתונה, יש הגיון בשמירה על חשיפה גבוהה יותר לשקלים, אך מומלץ לשמור גם על חשיפה לאפיק הצמוד כדי להרוויח מהפתעות אפשריות בציפיות האינפלציה ומהאפשרות שהתחזקות הדולר תבוא לידי ביטוי בציפיות האינפלציה או במדדים עצמם. התיק המומלץ שלנו מקצה %55 לאפיק השקלי ו-%45 לצמודים, כאשר באפיק הצמוד חלק מהותי מהחשיפה היא באמצעות אג"ח קונצרני.