נתונים כלליים
אוכלוסייה: 317.3 מיליון (ינואר 2014)
תמ"ג: 16,800 מיליארד דולר (2013)
תמ"ג לנפש ($,PPP): 45,863 (2013)
צמיחה שנתית – תמ"ג: 2.3% (רבעון שלישי 2014)
שיעור אינפלציה: 1.7% (ספטמבר 2014, שנתי)
ריבית: 0.25%
שיעור אבטלה: 5.9% (ספטמבר 2014)
מטבע: 1.25 דולר לאירו (נובמבר 2014)
דירוג אשראי: AA+ (S&P)
נקודות מפתח
- סיום תוכנית הרכישות ע"י ה- FED
- צמיחה גבוהה בשני הרבעונים האחרונים
- שפל בשיעור האבטלה
- התחזקות הדולר מאיימת על היצוא
- שיפור בסקטור העסקי, וצפי לשיפור נוסף בעקבות תוצאות בחירות האמצע
- עלייה ברווחיות החברות במדד ה- S&P500
רקע
הנתונים הכלכליים בארה"ב ממשיכים להשתפר בחודשים האחרונים, ובהתאם, המדיניות המוניטארית המרחיבה בה נוקט הבנק המרכזי במדינה (ה- FED) מאז המשבר הכלכלי האחרון מתחילה להיות מצומצמת יותר. מדיניות מוניטארית זו באה לידי ביטוי בעיקר בהורדת הריבית לרמת שפל של 0.25% ובתוכניות הקלה כמותיות. הריבית אומנם לא צפויה לעלות בחודשים הקרובים, אך תוכנית ההקלה הנוכחית של הבנק המרכזי מסתיימת בימים אלו, נתון אשר מלמד על כך שהבנק המרכזי מאמין שכלכלת ארה"ב יכולה להמשיך ולצמוח גם ללא תמיכה מלאכותית זו. במקביל, הנתונים השוטפים בארה"ב מלמדים על שיפור בפעילות הכלכלית, והחברות האמריקאיות מציגות עלייה נוספת ברווחיות. השיפור בכלכלה איננו מובן מאליו, שכן בניגוד לשנה שעברה בה חל שיפור במרבית הכלכלות בעולם, הנתונים הכלכליים בחודשים האחרונים באירופה וביפן דווקא נחלשו.
צמיחה גבוהה בשני הרבעונים האחרונים
הצמיחה ברבעון השני (Q2) בארה"ב הייתה גבוהה באופן משמעותי מהתחזיות והסתכמה ב- 4.6% (רבעוני). מדובר בצמיחה גבוהה במיוחד, גם בהתחשב בכך שרבעון קודם לכן רשמה הכלכלה התכווצות ראשונה לאחר תשעה רבעונים רצופים של צמיחה חיובית. החולשה ברבעון הראשון נבעה בעיקר כתוצאה ממזג האוויר הקשה ששרר במהלך התקופה והביא לירידה בפעילות הכלכלית. לעומת זאת, ברבעון השני נרשמה עלייה בצריכה הפרטית וביצוא. הצריכה הפרטית עלתה ב- 2.5% לעומת עלייה מתונה יותר של 1.2% ברבעון הראשון, והיצוא רשם עלייה חדה של למעלה מ- 11% במהלך הרבעון, זאת לעומת התכווצות של כ- 9% ברבעון הקודם. כמו כן, ההשקעות של הסקטור העסקי היו גבוהות מהציפיות וצמחו בקרוב ל- 10%, כאשר ההשקעה בציוד ובמכונות עלתה בכ- 11%, נתון אשר עשוי ללמד על כך שהסקטור העסקי אופטימי, ומוכן להשקיע היום על מנת להגדיל את כושר הייצור בעתיד. כל אלו הביאו לצמיחה של 4.6% כפי שהוזכר, הגבוהה ביותר בשנתיים וחצי האחרונות. זאת, מול תחזית מוקדמת ממוצעת לצמיחה בקצב של 3%. מגמה חיובית זו המשיכה גם ברבעון השלישי בו צמחה כלכלת ארה"ב בכ- 3.5%. כתוצאה מכך עלו גם התחזיות לגבי המשך השנה ולצמיחה הכוללת בשנת 2014.
צמיחה גבוהה בשני הרבעונים האחרונים
מקור: Trading Economics, Tachlit Research
שיעור האבטלה בשפל נוסף
בסקירה הקודמת (לינק לסקירה) על כלכלת ארה"ב ציינו כי הנתונים משוק העבודה מעודדים ומצביעים על צפי לשיפור, ואכן מספר חודשים לאחר מכן שיעור האבטלה הוסיף לרדת, והוא נמצא כיום בשפל חדש וברמה נמוכה של 5.8% בלבד. מדובר בשיעור האבטלה הנמוך ביותר שנרשם בששת השנים האחרונות, זאת לאחר שבחודש האחרון מספר הבלתי מועסקים ירד ל- 9.3 מיליון איש. הסיבה העיקרית לירידה בשיעור האבטלה בחודש האחרון היא היקף המשרות החדשות שנוספו למשק האמריקאי בחודש ספטמבר אשר עמד על 248 אלף משרות חדשות, זאת לעומת 180 אלף משרות חדשות בחודש הקודם, וממוצע חודשי של 213 אלף משרות חדשות בשנה האחרונה.
משרות חדשות שנוספו למשק האמריקאי (חודשי)
מקור: Trading Economics, Tachlit Research
מספר המועסקים במשק האמריקאי עולה בהתמדה, כאשר הסקטורים שבלטו בדרישה לעובדים חדשים בחודש האחרון היו בתחומי המסחר הקמעונאי, השירותים העסקיים וענף הבריאות. למרות הירידה בשיעור האבטלה, לא חל שיפור בשיעור ההשתתפות בכח העבודה אשר נותר יציב סביב רמת ה- 63%. כמו כן, שיעור התעסוקה עמד על 59% זה החודש הרביעי ברציפות.
האינפלציה והריבית ברקע לסיום תוכנית הרכישות
האינפלציה בארה"ב אומנם ירדה בחודשיים האחרונים מ- 2.1% ל- 1.7%, אך היא עדיין גבוהה בהשוואה למדינות מפותחות ונמצאת סביב היעד של ה- FED אשר עומד על 2%. מדד המחירים לצרכן האחרון שפורסם אף היה שלילי (0.2%-), זו הפעם הראשונה לאחר כשנה וחצי של מדדים חיוביים (מעל 0%). המדד האחרון אומנם הושפע בעיקר מירידת מחירי האנרגיה ואינו מעיד על ירידה בביקושים, אך גורם אפשרי נוסף לירידה בסביבת האינפלציה היא סיום תוכנית הרכישות של הבנק המרכזי, אשר מביאה לצמצום כמות הכסף במשק ובכך מהווה גורם מחליש אינפלציה.
האינפלציה בארה"ב (שנתית)
מקור: Trading Economics, Tachlit Research
סיום תוכנית הרכישות בחודש האחרון מהווה צעד מקדים להעלאת הריבית, שכן במידה והנתונים הכלכליים יוסיפו להיות חיוביים, הריבית בארה"ב צפויה לעלות במחצית השנייה של שנת 2015. בהודעות האחרונות ה- FED חזר על התחייבותו לשמור על רמת ריבית נמוכה לפרק זמן ממושך, אך תוואי הריבית הצפוי ל- 2015 ו- 2016 עודכן לאחרונה כלפי מעלה, אם כי לא באופן משמעותי.
הדולר מתחזקהדולר האמריקאי רושם התחזקות בחודשים האחרונים מול המטבעות המובילים בעולם, זאת על רקע הצפי להעלאת הריבית והעלייה בתוואי הריבית העתידית כפי שהוזכר קודם לכן. בהסתכלות קדימה, נראה כי סיומה של תוכנית הרכישות צפויה לתמוך בדולר גם היא, במיוחד על רקע הריבית הנמוכה באירופה. ברקע, תהליך נוסף אשר עשוי לתמוך בהתחזקות המטבע בטווח הארוך והוא מהפכת האנרגיה בארה"ב, אשר מביאה לירידה ביבוא מוצרי הדלקים למדינה ובכך לצמצום הגירעון במאזן המסחרי ולתמיכה במטבע המקומי. התחזקות המטבע מטרידה גם את הבנק המרכזי כפי שניתן ללמוד מהודעותיו האחרונות, זאת בשל ההשפעה האפשרית שלו על הצמיחה. להלן טבלה של שער הדולר כיום מול מטבעות עיקריים בעולם, בהשוואה לתחילת השנה.
הדולר מול מטבעות עיקריים בעולם
מקור: בלומברג
שיפור בסקטור העסקי ועלייה ברווחיות החברות במדד ה-500 S&P
האינדיקאטורים הכלכליים מצביעים על שיפור בסקטור העסקי בארה"ב, כפי שניתן ללמוד ממדד אמון העסקים, אשר ממשיך להיות עמוק בתחום המלמד על התרחבות כלכלית עתידית (57 נק'). כמו כן, מדד מנהלי הרכש חיובי גם הוא, והייצור התעשייתי צמח בשנה האחרונה בכ- 4.1% לעומת צמיחה של פחות מ- 3% בשנה שעברה. הסביבה העסקית התומכת כפי שמתבטא במדדים אלו, בשילוב עם הריבית הנמוכה, הביאו לירידה בהיקף החברות אשר הגיעו לקשיים ולחדלות פירעון כפי שניתן ללמוד מהגרף הבא:
ירידה בהיקף החברות המגיעות לחדלות פירעון
מקור: Trading Economics, Tachlit Research
גם החברות הציבוריות נהנות ממגמות אלו, ולמרות צמיחה איטית בשורת ההכנסות, הרווחיות ממשיכה להשתפר. כך למשל, בסיכומה של עונת הדוחות של הרבעון השני, הרווח הנקי של החברות במדד ה- S&P 500 צמח בלמעלה מ- 7%, כאשר 74% מהחברות דיווחו על רווח נקי גבוה ממוצע התחזיות. נכון להיום, המגמה בעונת הדוחות של הרבעון שלישי חיובית גם היא, והצפי הוא לצמיחה של כ- 4.5% ברווח הנקי.
שיעור הרווח הנקי של החברות במדד ה- S&P500 בעלייה
מקור: Factset.
רוב לרפובליקאים בסנאט
בבחירות האמצע בארה"ב המפלגה הרפובליקאית הצליחה להשיג רוב בסנאט ולהגדיל את הרוב שהיה להם קודם לכן בבית הנבחרים. כלומר, בשנתיים הקרובות יוסיף לכהן נשיא דמוקרטי, אך מכיוון שהרפובליקאים מחזיקים ב- 52 מושבים מתוך ה- 100 הם ייהנו משליטה בסדר היום הפוליטי ומיתרונות במינוי נציגים לועדות. הערכות הן כי הרוב לרפובליקאים צפוי לתמוך בכלכלה ובשווקים מכיוון שהאג'נדה של הרפובליקאים נחשבת כמטיבה עם הסקטור העסקי. יש לציין כי מבחינה היסטורית, מדד ה- S&P 500 הציג תשואות חיוביות בחודשים שלאחר בחירות האמצע ללא קשר למפלגה שזכתה ברוב.
סיכום
מרבית האינדיקאטורים הכלכליים בארה"ב מצביעים על מחזור עסקים חיובי, ביניהם נתון הצמיחה, שיעור האבטלה, הייצור התעשייתי, הרכישות הקמעונאיות, מדדי מנהלי הרכש ועוד. נתונים אלו תומכים בהצהרות ה- FED לגבי המדיניות המוניטארית העתידית, אשר בהמשך צפויה להתבטא בעליית הריבית. חשוב לציין כי שיפור מתמשך ויציב בשוק התעסוקה הוא אחד המדדים המרכזיים אותם מציין ה- FED בתור אלו שיקבעו את תוואי הריבית בעתיד. עד כה, כלכלת ארה"ב קיבלה תמיכה משמעותית בדמות מדיניות מוניטארית מרחיבה במיוחד. כעת, עם הסיום של תוכנית הרכישות, תצטרך הכלכלה להוכיח כי היא יכולה לתפקד באופן עצמאי וללא תלות בהזרמות כספים חיצוניות. זאת, בזמן שהתחזית לצמיחה העולמית עודכנה לאחרונה כלפי מטה והדולר החזק מאיים על
היצוא
האמריקאי. במקביל, סביבת המאקרו עדיין תומכת בסקטור העסקי, והחברות האמריקאיות 'מכות' את התחזיות ומציגות עלייה נוספת ברווחיות. לפי ממוצע התחזיות, הרווחיות צפויה להיות טובה גם במחצית השנייה של 2014. בהתאם לכך, ובזמן שהריבית לא צפויה לעלות לפני אמצע 2015 וצפויה להיות נמוכה גם תקופה ארוכה לאחר מכן, נראה כי ההשקעה בחברות האמריקאיות עדיין נראית אטרקטיבית.