עיקרי הדברים
· עלייה במדד המחירים לחודש אוקטובר מעל התחזית אינה מבשרת על השינוי בסביבת האינפלציה המתונה. נמשכת האטה באינפלציה של הרכיבים הלא סחירים שמשקפת השפעת הביקושים המקומיים.
· בחודשיים האחרונים חלה עלייה יחסית מהירהביצוא התעשייתי. לעומת זאת, יבוא חומרי גלם ומוצרי השקעה ממשיך לרדת. אנו מעריכים שהיצוא ימשיך להשתפר.
· הסנטימנט במגזר העסקי בישראל ממשיך להיות נמוך. במיוחד מטרידה הרעה בציפיות החברות למספר המועסקים. הסנטימנט הצרכני דווקא משתפר.
· הגירעון הממשלתי נשאר נמוך, אך לא בהכרח משקף שיפור במצב המשק. הסיבה חשובה לכך קשורה לתחזית שמרנית מדי להכנסות ממסים.
· ממשיכים להתפרסם נתונים כלכליים חלשים בסין. במקביל, יש סימנים לירידה במינוף במדינה.
· מומנטום ההתדרדרות בכלכלה האירופאית נבלם ברבעון השלישי, אך הצמיחה עדיין מינורית. לפי סקר של ECB, נמשך שיפור בנגישות לאשראי הבנקאי.
· נמשך שיפור בסנטימנט הצרכנים בארה"ב שבא לידי ביטוי גם בגידול בצריכה.
· בעקבות הירידה במחירי הדלק והתחזקות הדולר, הן ציפיות האינפלציה של הצרכנים האמריקאים והן הציפיות הגלומות בשוק האג"ח ירדו לרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2010.
· ירידה במחירי הנפט מתרחשת תוך סגירה מאסיבית של פוזיציות לונג בחוזים. אולם, לירידה במחירי הסחורות יש לא רק היבט ספקולטיבי אלא גם ריאלי.
מאקרו ישראל.
למרות המדד הגבוה מהתחזית, האינפלציה במשק עדיין מתונה.
לאחר מספר חודשים של הפתעות כלפי מטה, מדד המחירים לצרכן עלה בחודש אוקטובר ב-0.3% לעומת התחזית שלנו לעלייה של 0.2%. המדד האחרון כבר "נקי" מהשפעות המלחמה הדפלציוניות.
התרומה העיקרית לעלייה במדד שייכת לעלייה במחירי המזון, הירקות וסעיף ההלבשה וההנעלה (עונתי). האינפלציה ב-12 החודשים האחרונים נותרה שלילית ברמה של מינוס 0.3%.
השפעת פיחות השקל לא כל כך ניכרת לעת עתה בסעיפי הצריכה השונים. אנו מעריכים שהשפעתו תורגש ביתר שאת בחודשים הקרובים, אך בשלב זה לא תתרום למדד המחירים יותר מ-0.1%-0.2%.
בסה"כ סביבת האינפלציה במשק ממשיכה להיות מתונה. בסה"כ, האינפלציה ב-12 החודשים הקרובים צפויה לעמוד על 0.5%.
עלייה יחסית מהירהביצוא התעשייתי, אך יבוא חומרי גלם ומוצרי השקעה ממשיך לרדת.
נתונייצוא הסחורות לחודשים ספטמבר ואוקטובר (בדולרים) הצביעו על שיפור משמעותי. יתכן שהשיפור מבטא השפעה חולפת של המלחמה ויתכן שהשקל החלש כבר מתחיל לתת את אותותיו.
למרות השיפורביצוא, יבוא חומרי הגלם ומוצרי השקעה נמצא במגמת ירידה בולטת בחודשים האחרונים ומקיף כמעט את כל המרכיבים. אנו
למרות השיפור, סנטימנט העסקים נמוך. הרעה בתחזיות למספר המועסקים
סקר הערכות בעסקים לחודש אוקטובר משקף שיפור נוסף בסנטימנט העסקי, אך ציון המצב הנוכחי והתחזיות עדיין נמוכים יותר מאשר ערב המלחמה. מטרידות במיוחד תחזיות החברות במרבית הענפים שצופות ירידה במספר המועסקים. לאחרונה נראו סימנים של האטה בשוק העבודה גם בנתוני האבטלה, בתביעות דמי אבטלה ובנתוני משרות שכיר.
מאקרו בעולם.
הכלכלה הסינית ממשיכה להאט ולהראות סימנים של ירידה במינוף.
בנאומו בפני אנשי העסקים הסינים בשבוע שעבר הביע נשיא סין בטחון שהמדינה עומדת להיות מנוע צמיחה משמעותי מאוד לעולם בעשור הקרוב ושהכלכלה הסינית יציבה היום יותר מתמיד.
בינתיים, הנתונים בסין משקפים תמונה פחות בטוחה. הירידה המצטברת במדד המחירים ליצרן מסתכמת בשלוש השנים האחרונות כבר ביותר מ-7% ומשפיעה לירידה באינפלציה בעולם כולו. לפי הנתונים משבוע שעבר, קצב הצמיחה בייצור התעשייתי ובהשקעות ממשיך להתמתן.
במקביל, נראה שהרשויות מאפשרות הורדת רמת המינוף בכלכלה. קצב הגידול בסך האשראי החודשי בסין ירד די בחדות בחודשים האחרונים. ירידה במינוף אמורה לגרום להאטה בצמיחה בסין, אך היא שלב הכרחי למעבר של סין לפסי צמיחה יציבים יותר.
הצמיחה באירופה ברבעון השלישי מצביעה על עצירה בהתדרדרות ואף על שיפור קל.
נתוני הצמיחה באירופה ברבעון השני היו מעודדים. הצמיחה עלתה ב-0.2% לעומת התחזית לעלייה ב-0.1%. גם הנתון לרבעון השני עודכן מ-0% ל-0.1%. לא מדובר כמובן על צמיחה חזקה או שיפור מהותי, אך חשוב שההאטה בצמיחה, שהייתה חמורה במיוחד ברבעון השני, נבלמה. אם ברבעון הקודם בלטו לטובה המדינות הקטנות יותר, הפעם צרפת וגרמניה עברו לצמיחה חיובית ואף הכו את התחזיות.
כלכלת איטליה ממשיכה להתכווץ. מאז הרבעון השני בשנת 2011 לא נרשם באיטליה אף רבעון של צמיחה חיובית. נציין את המעבר של יוון לצמיחה חיובית אחרי כיווץ של 25% בתוצר.
שיפור במצבם של הצרכנים האמריקאים בא על רקע ירידה חדה בתחזיות האינפלציה שלהם.
הסנטימנט הצרכני נמצא ברמה גבוהה לפי כל המדדים וזה בא לידי ביטוי בשיפור ברכישות הקמעונאיות שממשיכות לצמוח בקצב יציב, כפי ששיקפו הנתונים שפורסמו בסוף השבוע . להוזלה במחיר הדלק, אשר ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז שנת 2010, והתחזקות הדולר, שמשפרת מצבו של הצרכן, יש השפעה חיובית על הסנטימנט ועל הצריכה.
יש לציין ששיפור בסנטימנט הצרכנים בא יחד עם ירידה החדה בציפיות האינפלציה שלהם הן לטווח הקצר והן לארוך לרמות שהיו לאחרונה בשנת 2010.
שווקים.
ציפיות האינפלציה הגלומות בארה"ב בתחתית
למרות החדשות הטובות בכלכלה האמריקאית ואפילו קצת באירופה, תשואות האג"ח בארה"ב מסרבות לעלות. הסיבה העיקרית קשורה לירידה חדה בחששות מפני האינפלציה. ציינו בפרק המאקרו את הירידה החדה בציפיות האינפלציה של הצרכנים. גם ציפיות האינפלציה הגלומות בשוק האג"ח ירדו. הציפיות ל-10 שנים בארה"ב נמצאות ברמות הנמוכות ביותר בשלוש השנים האחרונות בהשפעה של ירידה במחירי הסחורות, התחזקות הדולר והאינפלציה הנמוכה מחוץ לארה"ב (מדד מחירי היבוא לארה"ב ירד בשנה האחרונה ב-1.8%, כפי שפורסם בשבוע שעבר).
בנוסף, עם תשואות כה נמוכות בארה"ב, הפער מול התשואות במדינות האחרות בעלות דירוג אשראי גבוה עדיין רחב מאוד, כפי שבא לידי ביטוי במרווחי התשואות ל-10 שנים בין ארה"ב לגרמניה.
לא ברור עד כמה הירידה במחירי הסחורות משקפת את הפרמטרים הריאליים
האירוע המרכזי בשווקים בשבוע שעבר הייתה הנפילה במחירי הנפט אשר ירדו מתחילת החודש כבר בכ-7%. ירידה במחירי הנפט מתרחשת על רקע חששות מעודף היצע. במקביל, גם הפעילות הספקולטיבית תורמת כנראה לא מעט לתנודות. סגירת פוזיציות לונג נטו בחוזים על הנפט נמצאת במרדף, אומנם עדיין מפגרת, אחרי מחירי הנפט המתרסקים. לא רק מחירי הנפט ירדו, אלא גם מחירי המתכות לתעשייה.
ירידה במחירי הסחורות שמקורה בנסיבות בצד היצע חיובית למרבית הכלכלות בעולם. אולם, לעת עתה, לא ברור לגמרי האם הסיבה העיקרית לירידות בסחורות נמצאת בצד היצע או אולי הביקושים החלשים מזינים את המגמה.
ציפיות האינפלציה הארוכות בישראל נמוכות מדי.
בשבוע שעבר המשיכו להתפרסם בעיקר חדשות אנטי-אינפלציוניות בישראל. הן הירידה במחירי הנפט והן הצעדים הרגולטוריים משפיעים להוזלה של תחזיות האינפלציה. מנגד, עומד פיחות השקל וסוף ההשפעה ממתנת על האינפלציה של המלחמה בקיץ.
במקביל, ציפיות האינפלציה הגלומות בשוק האג"ח ירדו בשיעור ניכר לרמה הנמוכה ביותר בשנים האחרונות, כולל לטווחים הארוכים.