מדדי המניות של השווקים המתעוררים המובילים, פחות או יותר דרכו במקום בשנים האחרונות, בעוד המדדים בוול סטריט וברוב חלקי העולם המערבי נסקו בעשרות אחוזים. מדדים במדינות כמו רוסיה, ברזיל וסין, אף נמצאים נמוך יותר מנקודת המחיר בה ניצבו ב- 2011. המדד היחידי שמראה סימנים מעודדים, הוא אולי המדד ההודי, שדווקא מציג עליות לאחרונה. על פניו זה לא מפתיע, שהרי החששות מצמיחה איטית יותר בעולם משפיעות ביתר שאת על השווקים המתעוררים. מצד שני, לאחרונה ראינו התפוגגות של החששות האלו וחזרה למגמה חיובית של המניות במדינות המפותחות, אז מדוע המניות בשווקים המתעוררים ממשיכות במגמה שלילית?
לאחר המשבר של 2008, הצליחו חלק מהמדינות המתפתחות, ובראשן סין, להגדיל בצורה משמעותית את היקף הייצוא מהן. זה היווה תחרות נהדרת ליצרניות המערביות, שיפר את שורת ההכנסות והרווחיות של החברות הסיניות, ודחף את המדדים לשיאים חדשים. אולם בשנים האחרונות ראינו את סין עוברת למודל המוטה דווקא לייצור עבור צריכה פנימית, וזאת יחד עם התמתנות חדה בגידול בשיעורי הייצוא.
הירידה החזויה בקצב הצמיחה של סין בשנים הקרובות נעוצה גם בהתקררות בשוק הנדל"ן במדינה. סין הקימה בשנים האחרונות פרויקטי תשתיות אדירים ובנתה בצורה מסיבית בערים במטרה לענות על תהליך העיור המהיר שעוברת אוכלוסייתה. הסינים ידועים בבניה במהירות מדהימה, מה שהוביל אותם לבנות מיליוני דירות חדשות תוך פרק זמן קצר, אולי קצר מידי. זה התבטא בנסיקה של מחירי הדיור בשנים האחרונות, וזאת למרות שחלק נכבד מהדירות עומדות ריקות ואין להן ביקוש. הבניה הזו היוותה חלק לא מבוטל מהגידול בתמ"ג הסיני בשנים האחרונות, והתפוצצות של ה"בועה" שנוצרה בתחום עלולה לא רק לייצר בעיות בקרב קבלנים ובמערכת הפיננסית בסין, אלא גם להוביל להתמתנות נוספת בצמיחה.
תהליכים דומים התרחשו גם במדינות מתפתחות אחרות. ברוסיה, למשל, אפשר להוסיף למשוואה גם את המשך הסנקציות של המערב והירידה במחירי הנפט, שעלולה לפגוע בה בצורה קשה אם המחיר יישאר ברמתו הנמוכה. בנוסף, ראינו באותן מדינות היחלשות מטבעית מול הדולר ואינפלציה גבוהה, שגם הם אינם מבשרים טובות לגבי העתיד הקרוב.
בסופו של דבר, המעבר מציפיות לצמיחה שנתית דו-ספרתית שאפיינה אותן בעבר, לצמיחהחד- ספרתית, היא שהובילה לדשדוש של המניות בשווקים המתעוררים והערכות לא מעודדות לגביהן בעתיד הקרוב. לכן, למרות שזה עשוי להיות מפתה להשקיע במדדים של השווקים המתעוררים לאחר יותר מארבע שנים של מגמת ירידה, וכאשר מניות רבות באותן מדינות נסחרות במכפילים חד- ספרתיים נמוכים, לדעתנו עדיין לא הגיעה השעה לכך. עדיף להמתין לפחות לפיתרון חלקי של הבעיות ולסימנים מעידים חזקים יותר בנוגע לשיפור בצמיחה.