הורדת הריבית האחרונה לא הגיעה סתם כך. לפי הנתונים, המשק הישראלי צפוי לצמוח בשיעור שנתי של אחוז ושבע עשיריות בלבד לפי הרבעון השני של השנה. זאת בעקבות ירידה חדה בייצוא, שהוא מנוע הצמיחה העיקרי של הכלכלה המקומית. כמו כן ממשיכה התכווצות בצריכה הפרטית, בהשקעות בנכסים ובהיקף גביית המיסים. זה לא מביא בחשבון את הקיפאון של המשק בחודשיים האחרונים בעקבות מבצע "צוק איתן", כך שהנתונים הנוכחיים אולי אפילו גרועים יותר. בינתיים, האבטלה עלתה רק במעט, אבל סביר להניח שהמשך ההאטה ישפיע גם עליה בסופו של דבר.

כרגע, הגורמים השונים בממשלה הנוכחית אינם מעוניינים להעלות מיסים, ולכן בבנק ישראל חוששים כי הגירעון במשק צפוי לגדול בכאחוז במקרה הטוב, ולהוביל את המשק למיתון במקרה הפחות טוב. אנחנו אופטימיים ועדיין סבורים כי הכלכלה המקומית לא צפויה להיכנס למיתון, אבל ההאטה הזו בוודאי תבוא לידי ביטוי בתוצאות הפעילות של החברות ברבעונים הקרובים.

למעשה, דוחות הרבעון השני שמתפרסמים בימים אלו, נראים סבירים, אולם לא מגלמים בתוכם את ההחרפה הכלכלית שניכרת בחודשיים האחרונים. בענף המזון וההלבשה נרשמה צמיחה שלילית כבר ברבעון השני, ולנוכח הקיפאון במהלך מבצע "צוק איתן", נראה שהמגמה תחריף ברבעון השלישי. החברות שעיקר פעילותן בישראל, עלולות אף לחוות פגיעה משמעותית יותר. גם הפריחה בענף הנדל"ן המניב בשנים האחרונות, עשויה להתחלף בחולשה לאור הירידה בצריכה בקניונים המורגשת לאחרונה. האטה במשק תגיע כמובן גם לבנקים, שעשויים לחוות צמצום בהיקף ההלוואות והמשכנתאות, ירידה בגיוס פיקדונות חדשים, וקשיים בגביית האשראי מהעסקים.

עד עתה מסתמן כי המשקיעים די אדישים לעניין, ונתוני ההאטה לא פגעו בערכם של המדדים בצורה דרמטית. כנראה שחוסר באלטרנטיבות השקעה לנוכח הריבית הנמוכה ממשיך לגבור על האיתותים הכלכליים השליליים. יותר מזה, ההערכות כי הריבית תישאר נמוכה לתקופה ממושכת, אף גורמת למשקיעים לתמחר את המניות במכפילים נדיבים יותר. זה לא ייחודי לבורסה בת"א, התופעה הזו מתרחש ברוב המדדים ברחבי העולם. עם זאת, בארץ אנחנו נכנסים להאטה בעוד שבארה"ב למשל יש דווקא מגמת התחזקות כלכלית, מה שמצדיק את המגמה החיובית של המניות בוול סטריט.

בשורה התחתונה, אין ספק שהמשך נתונים כלכליים לא טובים מהמשק יבואו לידי ביטוי בדוחות החברות ברבעונים הקרובים, ועלולים להשפיע לשלילה על שוק המניות המקומי, במיוחד לאור רמות המחירים הלא-זולות במיוחד של המניות המקומיות. עם זאת, להערכתנו הפגיעה צפויה להיות בעיקר במדדי המניות הקטנות יותר, שפעילותן בעיקר בגבולות המדינה, היות ומדד ת"א 25 מורכב בעיקר מחברות שמכירותיהן מעבר לים, כך שהן לא תושפענה מההאטה בארץ.