כללי
בנק ישראל הותיר ביום שני את הריבית לחודש אוקטובר על רמה של 0.25%. הסיבות להותרת הריבית על כנה היו מגוונות: סביבת האינפלציה שנותרה נמוכה, החששות שעלו מהנתונים הכלכליים העדכניים שמצביעים על האטה אפשרית,והשקל שנחלש אל מול הדולר ואמור לתרום להתאוששות המשק בכלל וליצואנים בפרט. בנק ישראל גם ציין בהודעתו כי על רקע חוסר הוודאות בנוגע לחוק מע"מ אפס, היקף עסקאות הנדל"ן ירד בצורה משמעותית. בנוסף בנק ישראל מתריע לגבי רמת המרווחים הנמוכים באפיק הקונצרני לעומת הממשלתי ואומר פעם נוספת כי שוק האג"ח בישראל מתומחר גבוה מדי.
הלמ"ס מעריך כי המשק יצמח ב-2% בלבד ב-2014 וזאת לעומת צמיחה של 3.2% בשנת 2013. גם יתר הנתונים הכלכליים שפורסמו השבוע מצביעים כי פני המשק להאטה, התוצר העסקי ירד, יבוא הסחורות עלה ותחזית ההכנסות לענף התיירות על רקע מבצע 'צוק איתן' ירדה ב-3.2%. בנוסף, הביקוש המצרפי מעיד אף הוא על התכווצות כפי שעולה מן הנתונים.
ביום שישי פורסם כי הצמיחה ברבעון השני בארה"ב עמדה על 4.6%, בהתאם לצפי הראשוני. אלו חדשות מעודדות בנוגע לכלכלה האמריקאית ואנו צופים כי בעקבות הנתון הזה נגידת ה-FED, ג'נט ילן, תפסיק את תוכנית ה-QE3 באוקטובר וכנראה שתעלה את הריבית כבר במחצית הראשונה של 2015.
שרי האוצר של מדינות ה-G20 התריעו השבוע על היווצרות בועות פיננסיות על רקע הריביות הנמוכות בעולם המערבי והתמריצים "חסרי התקדים" בהם נוקטים נגידי הבנקים שלהם. שר האוצר הסיני הכין השבוע את הקרקע לכך שהצמיחה בסין תהיה נמוכה מהתחזיות המוקדמות. הוא ציין השבוע כי הממשל לא ינקוט בצעדים משמעותיים בתגובה לנתונים מבודדים. בנק ההשקעות גולדמן סאקס הוריד את תחזית הצמיחה של סין ב-2014 ל-7.1% בלבד. לעומת זאת, הקריאה במדד מנהלי הרכש של HSBC בסין הייתה טובה מהציפיות ועלתה ל-50.5 נקודות ומעידה על צמיחה.
ארה"ב
נשיא הפד של אטלנטה אמר ביום חמישי כי הוא צופה שהריבית תעלה בארה"ב "באמצע עד סוף" 2015 על רקע השיפור היחסי בנתונים הכלכליים. המדדים הגיבו בחריפות וירדו בצורה החדה ביותר זה חודשיים. תביעות האבטלה הראשוניות עלו ב-12,000 בשבוע שעבר, עליה מתונה מהצפי הראשוני. סך התביעות עומד על 292,000 אשר נחשבת לרמה נמוכה ומעידה על החוסן היחסי של שוק התעסוקה האמריקאי בתקופה הנוכחית. מדד ההזמנות למוצרים ברי קיימא בארה"ב ממשיך להיות תנודתי. המדד ירד ב-18.2% באוגוסט וזאת לאחר עליה של 22.5% ביולי.
נתונים סותרים הוצגו השבוע בארה"ב בנוגע למכירות הבתים. מצד אחד פורסם ביום שני כי קצב רכישת הבתים בארה"ב ירד באוגוסט בשיעור של 1.8% לעומת יולי ועמד על 5.05 מיליון רכישות וזאת לעומת צפי ראשוני גבוה יותר של 5.2 מיליון. מנגד, הממשל האמריקאי פרסם ביום רביעי כי מכירות הבתים הפרטיים החדשים עלו במהלך אוגוסט ב-18%. במקביל מחירי הבתים הקיימים ירדו במהלך חודש אוגוסט ב-0.1% וזאת לעומת עליה של 0.3% בחודש יולי.
המניות שהיו במוקד בשבועות האחרונים סיימו את שבוע המסחר במגמה מעורבת. אפל (AAPL) הודיעה כי היא מכרה 10 מיליון מכשירי אייפון 6 ואייפון 6+. מניית החברה ירדה השבוע ב-0.98%. לאחר הנפקת הענק בשבוע שעבר, מניית עליבאבא (BABA) ירדה השבוע אף היא ב-0.51%.
אירופה
נגיד הבנק המרכזי הבריטי, מרק קרני, אמר ביום חמישי כי מועד העלאות הריבית בבריטניה מתקרב אך אלו יהיו הדרגתיות ומוגבלות. למרות שאיננו מאמינים כי הנגיד ינקוט בדרך זה בתקופה הקרובה המדדים המובילים באירופה הגיבו בירידות חדות.
מדד מנהלי הרכש של מרקיט לחודש אוגוסט הראה על האטה בצמיחה בגוש היורו. המדד עמד על 52.3 נקודות, ירידה מרמה של 52.5 נקודות. מדד ביטחון המשקיעים הגרמני ירד לשפל של שנה וחצי והיה נמוך מהציפיות הראשוניות. הקריאה במדד עמדה על 104.7 נקודות בספטמבר וזאת לעומת קריאה של 106.3 נקודות באוגוסט.
המשבר בין רוסיה לאוקראינה נותן את אותותיו על הכלכלה הרוסית. הבנק העולמי צופה כי הצריכה הפרטית ברוסיה, אשר מהווה רכיב משמעותי בצמיחה הרוסית, תעלה ב-0.5% בלבד ב-2015 וזאת לעומת עליה של 2% השנה. התמ"ג הרוסי לנפש צפוי להיות שלילי בשנים הקרובות. בעקבות המשבר, מגזר התיירות הרוסי נכנס לטלטלה ומעל ל-10 חברות תעופה וסוכנות נסיעות גדולות פשטו את הרגל השנה. משרד התיירות הרוסי ציין כי הביקוש לחבילות נופש ברוסיה ירד בין 30 ל-50 אחוזים.
ישראל
שבוע המסחר באחד העם היה מקוצר בעקבות ראש השנה, המסחר נערך בימים ראשון עד שלישי. ברקע למסחר באגרות החוב הממשלתיות והקונצרניות הייתה החלטת בנק ישראל להותיר את הריבית על כנה, קרי 0.25%. רוב רובם של אגרות החוב הממשלתיות, ללא קשר למח"מ ולמנגנון ההצמדה עלו השבוע כאשר אגרות החוב הארוכות הובילו את העליות. להערכתנו הסיבה לעליות החדות יחסית נבעו בשל הנתונים החלשים של הצמיחה אשר יותירו את הריבית בישראל על רמה נמוכה לזמן מה. תשואת האיגרת ל-10 שנים, ממשלתית שקלית 0323, ירדה לשפל חסר תקדים של 2.19%. גם אגרות החוב הקונצרניות חוו שבוע מוצלח כאשר האפיק הצמוד הוביל את העליות.
על רקע תחזית הצמיחה הנמוכה והאינדיקטורים הכלכליים החלשים מעניין לראות כי מדדי המניות בת"א נסחרים לאחרונה במנותק מהנתונים הריאליים, איננו צופים שמגמה זו תמשך זמן רב. המסחר במדד ת"א 25 נסגר ללא שינוי השבוע. מניית כיל ירדה השבוע בחדות על רקע הנפקתה בבורסה בוול סטריט ביום רביעי. ההנפקה בניו יורק הייתה מוצלחת ומניית החברה הגיבה בעליה של 2.1%. עם זאת יש עדיין פער ארביטראז בין המניות בבורסות השונות כאשר המחיר בת"א גבוה יותר. לעומת המסחר החיובי במעו"ף, המסחר בת"א 75 ובמדד הביומד אופיינו בירידות שערים. מניית איזיציפ וטאואר ממשיכות לאבד גובה והשילו מערכן השבוע 1.16% ו-2.03% בהתאמה.