בשלושת החודשים האחרונים הבורסות בסין עלו ביותר מ-%12 - ברקע לעליות סדרת רפורמות כלכליות, כשהמרכזית בהן: חיבור בורסות שנחאי והונג קונג
מעבר להיותה הכלכלה המובילה בעולם בצמיחה ובפיתוח כלכליים כבר שלושה עשורים ברציפות, סין היא דוגמה יוצאת
דופן, כיצד עם הרבה מאוד "מחשבה תחילה" מצד קובעי המדיניות, ניתן להשיג פיתוח כלכלי יציב ונטול משברים; הנהגת רפורמות בתחומי התעשייה, הדיור, התיווך הפיננסי, שוק המט"ח, מדיניות המס, מדיניות השקעה פנימית, זכויות קניין, ילודה ועוד. כל אלה נותנים אותותיהם בכלכלה השנייה בגודלה בעולם, שממשיכה לצמוח ולעמוד ביעדי הממשל, באופן כמעט בלתי תלוי במצב הכלכלה העולמית.
כדי לתמוך בפעילות הכלכלית, הממשל הסיני בחר בהאצת הרפורמות על פני הרחבות מוניטריות, ולאחרונה הודיע על
מספר צעדים משמעותיים, הצפויים לתמוך בפעילות הריאלית. הרפורמה המרכזית היא חיבור בין בורסת שנחאי להונג קונג, אך גם לצעדים הנוספים יש משמעות גדולה.
גולת הכותרת: חיבור בורסות שנחאי והונג קונג
באמצע אוקטובר צפוי החיבור הרשמי של הבורסות שנחאי והונג-קונג; חיבור זה יאפשר לראשונה, למשקיעים זרים לרכוש ישירות מניות של חברות סיניות בסין ( Mainland China) ולאזרחים סיניים לרכוש מניות זרות במישרין.
בשלב ראשון, למשקיעים זרים תהיה גישה למניות של 568 חברות סיניות, ובהיקף שנתי של 48 מיליארד דולר בשנה.
המסחר יעשה ביואן ודרך חשבונות ברוקראז' בהונג קונג.
בשלב הבא, יוסרו מגבלות ותינתן האפשרות גם לרכישה של אג"ח ונגזרים.
עד כה, חלו מגבלות על אזרחים סיניים לרכוש מניות זרות וכן על משקיעים זרים לרכוש מניות של חברות סיניות, למעט
חברות הנסחרות בבורסה בהונג קונג. אחת המשמעויות היתה, שהיקף המסחר בבורסה בשנחאי היה מצומצם יחסית,
הבורסה סבלה ממחסור בנזילות וכן התקיים ארביטראז' במניות של חברות שנסחרו במקביל בשתי הבורסות.
בנוסף, היות והחיסכון מהווה בממוצע כ-%50 מהכנסת משקי הבית בסין, המגבלות על ההשקעה יצרו הטיה כלפי חיסכון
יתר באמצעות פיקדונות ומכשירים בנקאיים וחוץ בנקאיים בסין. פתיחת האפשרות לאזרחי סין להשקעה בנכסים סיניים
וזרים באמצעות הבורסה המאוחדת, תאפשר לסינים גיוון השקעות ותתמוך בחלוקת סיכון יעילה יותר בתחום התיווך
הפיננסי בסין.
המשמעויות הנגזרות מחיבור הבורסות:
- חיבור הבורסות יהפוך את הבורסה המאוחדת לשלישית בגודלה בעולם במונחי שווי שוק. הוא יהיה כ-5.6 טריליון דולר (אחרי ה-NYSE Euronext ו- NASDAQ OMX. הבורסה המאוחדת תהיה גדולה מהבורסה ביפן ובלונדון.
- החיבור יאפשר זרימה מאסיבית של כספי משקיעים זרים ומקומיים לבורסה, שיגדיל את ההיקף הכספי נזילות והסחירות שלה.
- גישה של משקיעים זרים למניות בבורסה בשנחאי תאפשר לגופים בינלאומיים ליצור מדדים על מניות בבורסה, ולכלול אותן במדדים קיימים של שווקים מתעוררים. בעקבות זאת, צפויה גם התרחבות בהנפקות של תעודות סל על המדדים הללו. כל אלו יגבירו עוד יותר את יעילות הבורסה וחשיבותה בשוק ההון העולמי.
- המהלך תומך בגידול בהיקף הכספי של הבורסה בשנחאי ובהפיכתה לנזילה וסחירה, תומך בחלוקת סיכון עילה יותר של במימון ובהשקעות של חברות ומשקי בית בסין, ותומך בהמשך התחזקות של המטבע הסיני
צעדים נוספים: שקיפות פיסקלית
ההיקף העצום של ההכנסות ממיסים של הממשל הסיני עמד על כ-2.26 טריליון דולר ב-2013 (בארה"ב 2.77 טריליון דולר) – גדול בכל קנה מידה ומורכב להתנהלות יעילה. הממשל הודיע לאחרונה כי יוקם גוף מפקח על ביצועי תקציב
הממשל. הגוף יפקח על ההכנסות וההוצאות של הממשל, תוך דיווח מפורט וביקורתי. הקמת הגוף תהפוך את ההתנהלות
הפיסקלית לשקופה יותר לציבור בסין ובעולם.
חברות ממשלתיות בניהול מעורב
הממשל הסיני הודיע כי עד שנת 70% ,2020 מהחברות הממשלתיות הסיניות יהיו בבעלות משותפת (פרטית וציבורית). מדובר באלפי חברות, מתוכן כ-113 מנוהלות ישירות על ידי הממשל. בנוסף, הממשל הודיע על רפורמה בשכר בכירים בחברות הממשלתיות. במסגרת הרפורמה יונהג מנגנון קביעת שכר ותגמולים שיהיה שקוף ועקבי עם המקובל בסקטור הפרטי בעולם. הנפקת מניות החברות הממשלתיות צפויה להרחיב משמעותית את היקף ההון הסחיר בבורסות בסין.
מהפכה בתחום הביטוח
הממשל הציג רפורמה בביטוחי הבריאות והפנסיה, על פיה את מקומן של רשויות ממשלתיות יתפסו חברות ביטוח פרטיות שיהיו המבטח העיקרי בתחומים אלה. חברות אלו יורשו, תחת מגבלות ופיקוח, להשקיע את הכספים באג"ח ממשלתיות מקומיות וזרות ובפרויקטים ריאליים. השקעות אלו צפויות להגדיל משמעותית את היצע ההון בבורסות בסין.