עיקרי הדברים:

  1. עלות המערכה בדרום מתבהרת והולכת וכך גם השפעותיה של המערכה על הכלכלה הישראלית. דרכי ההתמודדות התקציביות עם המצב נידונות בימים אלה בין משרד האוצר לבנק ישראל כאשר חילוקי הדיעות משמעותיים.



  1. נתונים חיוביים מגיעים מארה"ב ומעודדים את המדדים להמשיך במסלול העליות ולשבור שיאים. ההודעה על צמצום והפסקה צפויה של ההזרמות לשוק מעידה על עוצמת השיפור הכלכלי.
  2. באירופה נתונים מעורבים מעלים שוב את החשש שמשבר החוב של 2011 עדיין איתנו ועשוי להשפיע על כלכלות בגוש בשנים הקרובות. גרמניה מציגה האטה בקצב הצמיחה כאשר היא גם המושפעת המרכזית מהמתיחות והסנקציות ההדדיות עם רוסיה.
  3. אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרנטיבות.
  4. מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב וזאת למרות עליות בשבוע האחרון על רקע המבצע הצבאי. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.


המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-80%-85% מהמדיניות. עיקר החשיפה לשווקים בחו"ל – ארה"ב, אירופה ואסיה.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
4. הגדלת רכיב ריבית משתנה בתיקים.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
6. מט"ח – לאור התחזקות הדולר בעולם והריבית הנמוכה בישראל ממליצים להגדיל מעט את רכיב הדולר אולם בטווח ארוך עדיין רואים עדיפות לשקל.
סיכום שבועי לשוק ההון 31.08.14-04.09.14
כללי
נציגי אוקראינה והמורדים הפרו-רוסיים חתמו על הסכם לסיום הלחימה במזרח המדינה במהלך יום חמישי. עם זאת, הכוחות יישארו בעמדותיהם וההסכם אינו נותן מענה לדרישת המורדים לעצמאות במחוזות אשר בשליטתם. כתוצאה מכך, יתכנו עוד חיכוכים אלימים בין הצדדים. בנוסף, במהלך יום שישי האיחוד האירופי הכריז כי יוטלו סנקציות כלכליות נוספות על רוסיה עקב תמיכתה בבדלנים. נשיא ארה"ב הודיע כי יטיל סנקציות כלכליות נוספות על רוסיה למרות הפסקת האש שנחתמה זה עתה וכי הוא ספקן לגבי עתיד הפסקת האש באזור. כתוצאה מההודעה על הפסקת האש המדדים האירופאים הגיבו בעליות שערים.
לאחר סיום מבצע צוק איתן החלה ההתגוששות הפנימית המוכרת על תקציב הביטחון, מסגרת הגרעון והשאלה האם להעלות מיסים. מערכת הביטחון דורשת תוספת תקציב של 11 מיליארד שקלים כאשר ברור לכל שהכלכלה הישראלית במצבה הנוכחי אינה מסוגלת לעמוד בדרישה כזו. נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, אמרה השבוע כי אין לחרוג ממסגרת התקציב וכי היא תחשוף את המשק לסיכון משמעותי. לעומתה, שר האוצר יאיר לפיד אמר כי אין להעלות מיסים וכי יש להגדיל את מסגרת הגרעון.
נשיא ה-ECB, מריו דראגי, הפתיע השבוע בהחלטתו להוריד את הריבית על ההלוואות ב-0.1% לרמת שפל של 0.05% בלבד ואילו הריבית על ההפקדות ירדה ל-%(0.2-). דראגי ציין בהודעתו לעיתונות כי הבנק האירופאי המרכזי ימשיך בצעדיו המרחיבים על מנת לעודד את הצמיחה ביבשת והעלאת האינפלציה. הודעת הורדת הריבית באה על רקע הנתונים החלשים שעולים ממרבית המדינות באירופה הן במגזר היצרני והן במגזר הפרטי. בהמשך למגמה בתקופה האחרונה היורו המשיך להיחלש השבוע אל מול הדולר כאשר מגמה זו הוחרפה בעקבות הודעת הורדת הריבית. בסוף השבוע היורו נסחר בשפל של שנה אל מול הדולר, 1.295.
לעומת הודעת הריבית הדרמטית של גוש היורו, הריבית בבריטניה נותרה ללא שינוי על רמה של 0.5% וגם הריבית ביפן הריבית נותרה ללא שינוי.
הצמיחה במגזר הייצור בסין הואטה, כך עולה ממדד מנהלי הרכש הרשמי של המדינה. הקריאה במהלך חודש אוגוסט ירדה ל-51.1 נקודות וזאת לעומת קריאה גבוהה יותר בחודש יולי אשר עמדה על 51.7 נקודות. המדד המקביל של HSBCהראה אף הוא על האטה בצמיחה, כאשר הקריאה בחודש באוגוסט עמדה על 50.2 נקודות וזאת לעומת 51.7 נקודות ביולי. עם זאת, הקריאות הנוכחיות עדיין מצביעות על צמיחה במגזר הייצור.
ארה"ב
נתונים סותרים בנוגע למצב התעסוקה בארה"ב הוצגו השבוע. שוק התעסוקה האמריקאי הוסיף לפי מכון ה-ADP כ-204 אלף משרות במהלך חודש אוגוסט. לעומת זאת, ביום שישי פורסם דו"ח תעסוקה מאכזב בו צוין כי נוספו רק כ-142 אלף משרות חדשות בארה"ב במהלך חודש אוגוסט, נתון נמוך במיוחד לעומת הצפי הראשוני שחזה תוספת של 225 אלף משרות. שיעור התעסוקה בארה"ב נותר ללא שינוי על רמה של 6.1%, בהתאם לציפיות המוקדמות.
דו"ח המתאר את המצב הכלכלי בארה"ב, ספר הבז', פורסם השבוע ומעיד על התאוששות כלכלית במרבית הסקטורים. כל 12 המחוזות המסוקרים בדו"ח הראו זה השנה השנייה על צמיחה בשיעור נמוך יחסית כאשר הצפי לצמיחה העתידית נותר אופטימי. בנוסף, נתוני הייצור היו מעורבים ואילו נתוני הצריכה הפרטית הראו על צמיחה במרבית המחוזות.
פעילות מגזר הייצור בארה"ב עלתה בצורה חדה במהלך חודש באוגוסט. מדד מנהלי הרכש של מרקיט עלה ל-57.9 נקודות וזאת לעומת 55.8 נקודות ביולי. הקריאה הנוכחית היא החזקה ביותר מאז שנת 2010. ההזמנות למוצרים בני קיימא בארה"ב זינקו ב-22.6% ביולי ואילו ההזמנות מבתי חרושת עלו בתקופה זו בארה"ב ב-10.5%. יש לציין כי בנטרול ההזמנות של אמצעי תחבורה ההזמנות מבתי החרושת דווקא ירדו במהלך תקופה זו ב-0.8%.
מדד מגזר השירותים בארה"ב של מכון ה-ISM עלה לשיא של 6 שנים במהלך חודש אוגוסט כאשר מרבית החברות הראו על התרחבות בפעילות העסקית שלהם. בנוסף גם מגזרי הייצור והתעסוקה של מכון ה-ISM עלו במהלך חודש אוגוסט.
אירופה
מרבית הנתונים הכלכליים שעלו השבוע מאירופה היו שליליים והצביעו על כך שהכלכלה אינה מתאוששת בקצב הרצוי. הנתונים היו הרקע להורדת הריבית המפתיעה יחסית של נשיא ה-ECB, מריו דראגי, בעשירית האחוז לרמה של 0.05% בלבד.
סוכנות הסטטיסטיקה של אירופה הודיעה השבוע כי הצמיחה באירופה במהלך הרבעון השני הייתה אפסית. פעילות הייצור במערב אירופה הואטה בצורה חדה במהלך חודש אוגוסט. הייצור הגרמני ירד לרמה הנמוכה ביותר זה שנה ואילו בצרפת ואיטליה היצוא הצטמצם גם כן. גם הנתונים אודות הפעילות במגזר הפרטי לא היו חיוביים והצביעו על האטה חדה והקריאה במדד ירדה מרמה של 53.8 נקודות ביולי ל-52.5 נקודות באוגוסט. רמה זו עדיין מסמלת על צמיחה בפעילות הכלכלית.
לעומת זאת, הפעילות הכלכלית באירלנד מראה על המשך ההתאוששות, גידול בפעילות הייצור וקיטון בתשואות של אגרות החוב הממשלתיות. ביוון מגזר הייצור ממשיך להתאושש והמשק עתיד לצאת מהמיתון הקשה בו היא מצויה מאז 2008, אך במהלך הרבעון השני הכלכלה היוונית נסוגה בשיעור של 0.3% וזאת לעומת צפי ראשוני שחזה ירידה בשיעור נמוך יותר.
השבוע נרשמה צמיחה במגזר הבינוי בבריטניה וזאת על רקע משבר הנדל"ן ומחירי הדיור הגבוהים בממלכה. מדד הבינוי של מרקיט עלה לרמה של 64 נקודות באוגוסט וזאת לעומת קריאה של 62.4 נקודות במהלך חודש יולי. שיעור האבטלה בצרפת עלה במהלך הרבעון השני ב-0.1% ל-10.2%. ההזמנות מבתי חרושת בגרמניה עלו בצורה חדה מהצפוי, ב-4.6% ביולי. גם הנתונים של חודשים קודמים תוקנו כלפי מעלה. התפוקה התעשייתית בגרמניה עלתה בצורה חדה לשיא של שנתיים וחצי.
לפני כניסתה של הפסקת האש באוקראינה הודיעה קרן המטבע הבינלאומי כי במידה והסכסוך יגלוש ל-2015 אוקראינה תזדקק לסיוע נוסף בהיקף של כ-19 מיליארד דולר.רק לאחרונה ה-IMF הלוותה לאוקראינה כ-15 מיליארד דולר על מנת שזו תטפל בכלכלה השוקעת שלה שצפויה להתכווץ ב-2014 ביותר מ-6.5%.

אג"ח ממשלתי
התשואות על אגרות החוב הממשלתיות באירופה ירדו כתוצאה מהורדת הריבית המפתיעה של דראגי. התשואה באג"ח ממשלתית של גרמניה ירדה בעקבות ההודעה ל-0.92%, ירידה של 0.05% ואילו

התשואות באגרות החוב של איטליה וספרד ל-10 שנים ירדו ב-0.14% ל-2.35% ו-2.14% בהתאמה. ספרד הנפיקה לראשונה השבוע אגרות חוב ל-50 שנה בעלות ריבית נקובה של 4%.
אגרות החוב הממשלתיות בישראל עלו השבוע במתינות כאשר ברקע למסחר הייתה ירידת הריבית והתשואות באירופה באגרות החוב הממשלתיות. ממשלתית שקלית 0323 עלתה השבוע ב-0.11%. לעומת זאת, התשואה באגרת החוב ל-10 שנים בארה"ב עלתה השבוע מ-2.42 ל-2.46 בשבוע החולף.
אג"ח קונצרני
מדדי אגרות החוב הקונצרניות נסחרו במגמה מעורבת השבוע. מדד תל בונד 20 ירד ב-0.36% כאשר סדרה ב' של אדמה הובילה את הירידות. לעומת זאת מדד תל בונד תשואות עלה השבוע ב-0.6% כאשר דיסקונט השקעות ו' ואפריקה כ"ו הובילו את העליות השבוע.
מידרוג העלתה את דירוגי אגרות החוב של אפריקה ישראל סדרה כ"ה ו-כ"ז מדירוגBaa1 עם אופק חיובי ל-A3 עם אופק יציב. מידרוג ציינה כי מצבן והחוזק הפיננסי של החברות הבנות יחד עם אכלוס נכסים מרכזיים היוו רכיב משמעותי בהחלטה להעלות את הדירוג.
מניות
למרות החששות מהאטה במשק, המדדים המובילים בישראל החלו "לסגור פערים" לעומת המדדים המובילים בעולם לאחר תקופה ארוכה בהם לא נסחרו בקורלציה. מדד תל אביב 25 עלה השבוע ב-1.24% ל-1,424 ונסחר במהלך יום חמישי בשיא כל הזמנים. מדד תל אביב 75 זינק ב-2.84% לרמה של 917 נקודות, זינוק חד מרמת ה-851 נקודות במהלך מבצע צוק איתן. מניות הבנקים והסלולר הובילו את העליות השבוע ומניות הגז חוו אף הם שבוע מוצלח עקב הדיווחים כי שותפויות "תמר" יספקו גז לירדן בשווי של 500 מיליון דולר.
מניית גבעות עולם ממשיכה להסחר בתנודיות כתוצאה מהדוחו"ת הכספיים החלשים שהוציאה לאחרונה. לחברה בעיית מזומנים קשה ואין מספיק משאבים לבצע את מבחני ההפקה במאגר 'מגד 6' ולשם כך היא תצטרך לגייס הון נוסף. מניית החברה נסחרה השבוע ללא שינוי. מניית קמהדע צנחה השבוע ב-17.99% על רקע הדיווח של ניסוי כושל נוסף.