עיקרי הדברים:
- מבצע 'צוק איתן' חוזר אחרי הפוגה בת 72 שעות. עד כה המבצע וההסלמה הביטחונית אינן משפיעות על שוק ההון בישראל. אולם ההידרדרות הביטחונית תופסת את השוק בנקודה רגישה של שינוי כיוון ועשויה להאיץ תהליכים של עליית תשואות ומרווחים ותיקון בשוק המניות. יש לזכור שאירועים מסוג זה נוטים להשפיע על השוק בטווח הקצר מאוד בלבד (שעות עד ימים) ולאחר מכן השוק חוזר למסלולו הכלכלי. יחד עם זאת, הימשכות המבצע תביא להשפעה גם על הכלכלה הריאלית.
- נתונים חיוביים מגיעים מארה"ב ומחזירים את האופטימיות בשווקים. ההודעה על צמצום והפסקה צפויה של ההזרמות לשוק מעידה על עוצמת השיפור הכלכלי.
- באירופה נתונים מעורבים מעלים שוב את החשש שמשבר החוב של 2011 עדיין איתנו ועשוי להשפיע על כלכלות בגוש בשנים הקרובות. בריטניה וגרמניה ממשיכות להוביל בנתונים ובביצועים ומהוות יעד השקעה מועדף באירופה. המשך הידרדרות היחסים עם רוסיה צפוי להשפיע לרעה על הכלכלה האירופאית והרוסית.
- הפלת המטוס המלזי ע"י הרוסים באוקראינה עשויה להוביל להקשחת הסנקציות על רוסיה ולהחרפה מחודשת במשבר הרוסי אוקראיני. לצד משבר זה על מדינות המערב להתמודד גם עם המשבר בעירק וסוריה. שני אירועים שיש ביכולתם להשפיע על הכלכלה העולמית ובעיקר להשפיע על מחירי האנרגיה בעולם.
- אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרנטיבות. רבים בשוק סבורים כי המבצע הצבאי עשוי להוביל את בנק ישראל להורדת ריבית בהודעה הקרובה. להערכתנו אין מקום להורדת ריבית ומומלץ לצמצם סיכונים בדרך של הורדת המח"מ.
- מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב וזאת למרות עליות בשבוע האחרון על רקע המבצע הצבאי. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.
המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-80%-85% מהמדיניות. עיקר החשיפה לשווקים בחו"ל – ארה"ב ואירופה.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
4. הגדלת רכיב ריבית משתנה בתיקים.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
6. מט"ח – המשך עדיפות לחשיפה לשקל
סיכום שבועי לשוק ההון 10.08.14-14.08.14
כללי
שבוע המסחר באחד העם התנהל על רקע הפסקת האש בת 72 שעות אשר נכנסה לתוקפה בין יום ראשון לשני. במהלך יום רביעי בלילה הוכרז כי הפסקת האש תוארך בחמישה ימים נוספים. ניתן לראות כי המדדים המובילים בשוקי המניות והאגחים לא הושפעו במהלך השבוע ובמהלך מבצע 'צוק איתן' כולו בצורה ניכרת. אך לעומת השווקים הפיננסים, הכלכלה הריאלית תושפע במידה מסוימת מהמבצע. כבר עתה ניתן לומר כי ענפי החקלאות, הקמעונאות והתיירות נפגעו במידה רבה והדוחות הכספיים לרבעון השלישי של חברות ציבורית רבות יושפעו מכך.
לאחר תקופה ארוכה יחסית בה מרבית הכלכלות המפותחות מציגות צמיחה, נמוכה אך עם אופק חיובי, ניתן לראות ניצנים של שינוי. כלכלות ארה"ב ובריטניה ממשיכות לצמוח באופן מתון, להקטין גרעון ומראות שיפור בשוק העבודה שלהן אך לעומת זאת הנתונים מכלכלות מערב אירופה ובראשן גרמניה וצרפת מראים על חולשה ועל עתיד קודר יחסית. מדדי הבטחון הכלכלי בגרמניה וצרפת הגיעו השבוע לשפל עקב המשבר עם רוסיה, אשר משפיע באופן ישיר על הכלכלות שלהן.
בחירתו של ראש ממשלת טורקיה, ארדואן, לנשיא המדינה תמשיך את הקו האנטי-ישראלי במדינה. יש לעקוב אם המתיחות הגוברת בין ישראל לטורקיה תשפיע על
יצוא
הגז מ"תמר" ועל הקשרים
הכלכליים הענפים בין המדינות. למרות האמירות החריפות של ארדואן איננו צופים שינוי מהותי ביחסים הכלכליים וסוברים כי המתיחות תרד בתום מבצע 'צוק איתן'.
על רקע הירידה החדה בחודש יוני במחירי הדיור בסין וההאטה בתפוקה התעשייתית במדינה גברו הסיכויים שהממשל הסיני ירחיב את תכנית התמריצים. הממשל הסיני הציב יעד צמיחה של 7.5% ב-2014 וציין כי יעשה כל שביכולתו על מנת שיעמוד ביעד הזה.
ארה"ב
בתחילת השבוע סטנלי פישר, המשמש כסגן נשיאת ה-FED, ציין כי הבנק המרכזי עדיין צריך לתמוך בצמיחה בארה"ב. עוד ציין פישר כי התאוששות יתר הכלכלות המפותחות אכזבו בשנים האחרונות ועל כן הבנק הוריד את תחזית הצמיחה של ארה"ב לטווח הארוך. נשיא הפד בריצ'מונד, ג'פרי לאקר, אמר השבוע כי סבירות גבוהה שהפד יעלה את הריבית בארה"ב ב-2015 ולא לפני כן. להערכתנו, התערבות הפד בדרך של הזרמת כספים לשוק תצטמצם עד לסיומה בחודש אוקטובר ומועד עליית הריבית צפוי להיות כבר במהלך הרבעון הראשון של 2015, בהתאם לנתוני המאקרו שיתפרסמו במהלך החודשים הקרובים. נתונים פחות טובים יידחו את העלאת הריבית למהלך הרבעון השני של 2015.
נתוני המאקרו השבוע מארה"ב היו מעורבים. הגרעון בתקציב האמריקאי ירד ביולי ב-3% לעומת התקופה המקבילה אשתקד. עקב גידול בהכנסות הממשל הגרעון בשנת התקציב הנוכחית ירד ב-24%. המלאי העסקי בארה"ב עלה במהלך חודש יוני ב-0.4% וזאת לאחר עליה של 0.5% במהלך חודש מאי. מנגד, נתון מספר דורשי האבטלה הראשוניים היה גבוה מהציפיות ומהמגמה בתקופה האחרונה, הנתון עמד על 311 אלף דרישות חדשות וזאת לעומת 290 אלף דרישות בשבוע הקודם וצפי ראשוני אשר עמד על 295 אלף דרישות בלבד. מספר המשרות החדשות שנוצרו במהלך חודש יוני עמדו על 4.67 מיליון, נמוך מהתחזיות המוקדמות אך יחד עם זאת גבוה מהנתון בחודש מאי שעמד על 4.58 מיליון משרות. המכירות הקמעונאיות בארה"ב ביולי נותרו ללא שינוי וזאת לעומת צפי שחזה עליה קלה ואילו המכירות העסקיות עלו במהלך חודש יוני ב-0.3%.
אירופה
כלכלת האיחוד האירופי צמחה ב-0.2% ברבעון השני של השנה, אך בניתוח הנתונים ניתן לראות כי מרבית היבשת מדשדשת ואילו רק בריטניה צומחת באופן משמעותי. כלכלת גוש היורו נותרה ללא שינוי במהלך הרבעון השני וזאת לעומת צפי של עליה קלה. האינפלציה בגוש היורו נותרה על 0.4%, בהתאם לתחזיות אך רחוק מהיעד של נשיא ה-ECB דראגי שעומד על 2%.
הכלכלה הגרמנית התכווצה ברבעון השני ב-0.2%, נמוך מהצפי הראשוני שעמד על התכווצות של 0.1%. סנטימנט העסקים הקטנים בגרמניה ירד לרמתו הנמוכה ביותר זה 10 חודשים על רקע המתיחות עם רוסיה, אשר משפיעה באופן ניכר על העסקים הקטנים והייצור התעשייתי המקומי בשל הסנקציות ההדדיות שהוטלו בין הצדדים. בנוסף, מדד הבטחון הכלכלי הגרמני של מכון ZEW צנח לרמה של 8.6 נקודות וזאת לעומת רמה של 27.1 נקודות ביולי וצפי ראשוני אשר עמד על 18.2 נקודות. הקריאה הנוכחית היא הנמוכה ביותר זה 20 חודשים. נתונים לא מעודדים הגיעו השבוע גם מצרפת שם הכלכלה נותרה ללא שינוי במהלך הרבעון השני של 2014 וזאת לעומת צפי מוקדם שחזה צמיחה של 0.1%. מדד המחירים לצרכן
הצרפתי
ירד במהלך חודש יולי של 0.3% לעומת חודש יוני.
לעומת זאת, המצב בבריטניה מעודד יותר. הכלכלה צמחה ברבעון השני ב-0.8% והאבטלה במדינה ירדה לרמתה הנמוכה ביותר מאז שנת 2008. רמת האבטלה ירדה לרמה של 6.4% אך יחד עם זאת השכר הממוצע לא עלה.
מניות
דוחותיה הכספיים של חברת התעופה אל-על, היו טובים. הרווח הנקי צמח ל-16.7 מיליון דולר, זינוק של 340% לעומת הרבעון השני, וגם שורת ההכנסות הראתה על גידול של 7.9% ל-571 מיליון דולר. עם זאת, מבצע 'צוק איתן' יעיב בצורה ניכרת על התוצאות של הרבעון השלישי ובדו"ח הכספי החברה ציינה כי ההכנסות יקטנו ב-55 עד 65 מיליון דולר. המניה עלתה במהלך יום חמישי ב-1.59% אך בסיכום השבועי המניה ירדה ב-0.39%. דוחותיה הכספיים של פריגו, יצרנית התרופות הגנריות, היו טובים מאוד. החברה דיווחה על רווח נקי למניה של 1.74 דולרים והכנסותיה עמדו על 1.14 מיליארד דולר וזאת לעומת צפי ראשוני שעמד על 1.09 מיליארד דולר. הרווח הנקי עלה ב-58% לעומת הרבעון המקביל. עם זאת, התחזית ל-2015 הייתה פסימית. המניה עלתה בעקבות הדוחות ב-5.35% ובסיכום השבועי עלתה ב-2.32%. מניית קמהדע ממשיכה לרדת. חברת התרופות הישראלית דיווחה כי היא תפרסם בסוף ספטמבר את התוצאות המלאות של הניסוי בחולים בעלי מחסור בחלבון. כזכור, התוצאות הראשוניות מהניסוי היו מאכזבות וחתכו את מחיר המניה בלמעלה מ-40%. החברה דיווחה כי הכנסותיה צפויות לעמוד בין 70-72 מיליון דולר, נמוך מתחזיות האנליסטים שצפו על הכנסות של 75-76 מיליון דולר. מניית החברה ירדה ביום חמישי ב-4.11% ובסיכום השבועי מניית החברה עלתה ב-3.42%.
אג"ח ממשלתי
תשואת אגרת החוב של גרמניה ל-10 שנים ממשיכה לצנוח וירדה השבוע מתחת ל-1%. הירידה בתשואה באגרת החוב באה על רקע הירידה הדרמטית בשבועיים האחרונים במדדי המניות הגרמניים. עדות נוספת לביקוש הגבוה לנכסים סולידיים בתקופה הנוכחית הייתה ההנפקה של אג"ח ממשלתי בארה"ב ל-3 שנים. ההנפקה הוכתרה כמוצלחת במיוחד וגייסה 27 מיליארד דולר כאשר הביקוש היה גבוה פי 3 מההיצע והתשואה נסגרה על 0.92%.
אגרות החוב הממשלתיות בישראל חוו אף הם שבוע חיובי כאשר האפיק השקלי הוביל את העליות ועלה לכל אורך העקום. באפיק הצמוד העקום נהיה תלול יותר בעקבות ירידת תשואה במח"מים הקצרים והבינוניים ועליית תשואה באגרות החוב הארוכות.
אג"ח קונצרני
מרבית אגרות החוב של בנק
הפועלים
עלו בעקבות דוחותיה הכספיים החזקים של החברה. הרווח בחברה עמד על 783 מיליון שקל, עליה של 19% לעומת הרבעון המקביל, שורת ההכנסות עלתה ב-8% ובמקביל החברה הורידה את הוצאות האשראי אשר העיבו על הדוחות הכספיים בתקופה המקבילה שנה שעברה ואילו בדו"ח הנוכחי הסעיף אף רשם הכנסות. עם זאת סדרה י' של החברה, המהווה 10% ממדד תל בונד 20, ירדה השבוע ב-0.13%. סדרה ח' של צור שמיר, אשר מגובה בשעבוד ראשון של
ביטוח ישיר
ונכנסה השבוע למסחר רציף עלתה השבוע ב-1.16%. גם סדרה ב' של
בית הזהב,
אשר מתפעלת בתי דיור מוגן, נכנסה השבוע למסחר רציף ועלתה השבוע ב-0.62%.