נתונים כלליים
אוכלוסייה: 23.4 מיליון (אוגוסט 2014)
קצב צמיחת האוכלוסייה: 1.7% (שנתי)
תמ"ג: 1,561 מיליארד דולר (2013)
תמ"ג לנפש ($,PPP): 43,042 (2013)
צמיחה שנתית – תמ"ג: 3.5% (רבעון שני 2014)
שיעור אינפלציה: 3.0% (יולי 2014, שנתי)
ריבית: 2.5%
שיעור אבטלה: 6.4% (יולי 2014)
מטבע: דולר אוסטרלי = 0.930 דולר ארה"ב
דירוג אשראי: AAA (S&P)
נקודות מפתח

  • עלייה בקצב הצמיחה ברבעונים האחרונים
  • התחזקות המטבע
  • הורדת תחזית הצמיחה על רקע ירידה צפויה בהשקעות
  • יציבות במספר המועסקים ושיפור בפריון העבודה
  • שיפור ברווחיות החברות


עלייה בקצב הצמיחה
כלכלת אוסטרליה צמחה ברבעון השני של 2014 בשיעור שנתי של 3.5%, לעומת קצב של 2.7% ברבעון הראשון ו- 2.5% ברבעון המקביל אשתקד. העלייה בקצב הצמיחה ברבעונים האחרונים נתמכת בהשקעות ריאליות שבוצעו בסקטור חומרי הגלם והכרייה בשנים האחרונות, אשר הגדילו את כושר הייצור של המדינה, כפי שפירטנו בסקירה קודמת (לחץ כאן). בסקירה ציינו כי הציפייה היא שהשקעות אלו יביאו לעלייה בהפקת ובייצוא חומרי גלם מאוסטרליה. כעת תהליך זה אכן החל להתרחש ובא לידי ביטוי בשיפור בצמיחה ברבעון האחרון, אשר הייתה מושפעת לטובה מהגידול בייצוא משאבים טבעיים, שהם כאמור תוצאה של ההשקעות שבוצעו במכונות ובציוד בשנתיים-שלוש האחרונות.
עלייה בקצב הצמיחה בשני הרבעונים האחרונים
מקור: Trading Economics
נתון נוסף אשר תומך בצמיחה באוסטרליה הוא העלייה בביקושים המקומיים, כפי שניתן לראות מנתון המכירות הקמעונאיות לחודש יולי אשר צמח בשנה האחרונה בכ- 5.5% לעומת צמיחה של פחות מ- 2% בתקופה המקבילה אשתקד.סחר החוץסחר החוץ מהווה מרכיב חשוב בכלכלה האוסטרלית בשל משקלו הגבוה ביחס לתוצר במדינה. אוסטרליה היא מדינה עשירה במשאבי טבע ובהתאם עיקר היצוא שלה הוא סחורות. מתכות כגון עפרת וזהב מהוות קרוב ל- 30% מהיצוא, פחם מהווה כ- 18% ונפט וגז קרוב ל- 10%. מנגד, המדינה מייבאת בעיקר מכונות, ציוד תעשייתי וכלי רכב. מבחינת יעדי היצוא, אוסטרליה נהנית ממיקומה הקרוב למדינות המזרח וחלק משמעותי מהיצוא שלה מופנה אליהם. סין היא יעד היצוא הגדול ביותר ומהווה כ- 27% מהיצוא האוסטרלי. יחד עם דרום קוריאה (7% מהיצוא) והודו (6% מהיצוא), שלוש מדינות אלה מהוות כ- 40% מהיצוא.מדינות הייצוא של אוסטרליה מאופיינות בקצבי צמיחה גבוהים בהשוואה למדינות המערב, דבר אשר תומך ביצוא האוסטרלי וצפוי להוביל לצמיחתו גם בעתיד. בהקשר זה נציין כי קרן המטבע הבינלאומית (IMF) מעריכה כי היצוא האוסטרלי צפוי לצמוח השנה בכ- 6.5% לאחר צמיחה מרשימה של 6.8% ב- 2013.

הריבית עדיין בשפל, אך ה"אוזי" מתחזק
הריבית באוסטרליה בשפל כל הזמנים ועומדת כיום ברמה של 2.5%, ואף נמוכה ב- 0.5% מהרמה בה הייתה לאחר המשבר הכלכלי של שנת 2008. למרות זאת, מדובר בריבית גבוהה ביחס למדינות המערב, שכן פער הריביות מול המטבעות המובילים בעולם עומד על למעלה מ- 2%.
הריבית באוסטרליה בהשוואה למדינות מפותחות
מקור: בנקים מרכזיים של המדינות, Trading Economics. עיבוד: תכליתפער ריביות זה, בשילוב העובדה שאוסטרליה הינה מדינה מפותחת עם רגולציה ושקיפות גבוהות, הופכת אותה לאטרקטיבית למשקיעים זרים ולשחקני מט"ח. גורמים אלו תומכים בייסוף הדולר האוסטרלי (ה"אוזי"), שהתחזק מתחילת השנה בכ- 5% מול הדולר.
התחזקות המטבע מתחילת השנה
מקור: Trading Economics
שער החליפין הנוכחי גבוה לא רק ביחס לתחילת השנה אלא גם בראיה היסטורית, במיוחד לאור הירידה האחרונה במחירי הסחורות. למרות השיפור בנתוני הצמיחה, אין כיום צפי להעלאת ריבית באוסטרליה מכיוון שהאינפלציה נמצאת בטווח היעד של הבנק המרכזי ועומדת על 3%. הבנק המרכזי ציין לאחרונה כי הוא מעריך ששיעור האינפלציה יישאר בטווח היעד של הבנק (2%-3%) בשנתיים הקרובות.
הבנק המרכזי מוריד את התחזיות
למרות השיפור בצמיחה ברבעונים האחרונים, הבנק המרכזי באוסטרליה (RBA) הוריד בשבוע שעבר את תחזית הצמיחה שלו לכלכלה המקומית ב- 0.25% הן לשנה הנוכחית והן ל- 12 החודשים הבאים. הסיבה להורדת הריבית היא חוסר הודאות לגבי מועד והיקף הירידה בהשקעות בסקטור חומרי הגלם, ועד כמה הגידול בהפקה יפצה על הירידה בהשקעות בשלבים הראשונים. כמו כן, יתכן שהבנק המרכזי חושש שהתחזקות המטבע תביא לפגיעה ביצוא (על רקע מלחמת המטבעות אשר מתנהלת בעולם בין בנקים מרכזיים) ולכן הוריד את תחזיות הצמיחה. בהקשר זה נציין כי ייצור ויצוא חומרי הגלם צפויים להמשיך לעלות מבחינה כמותית, אך בקצב נמוך יותר, דבר אשר עומד בבסיס הורדת התחזית ע"י הבנק. גורם נוסף שיתכן והביא להורדת תחזית הצמיחה הוא העלייה בשיעור האבטלה בחודשים האחרונים. שיעור האבטלה באוסטרליה אומנם נמוך בהשוואה לעולם ועומד על 6.4%, אך גבוה בהשוואה לשנים האחרונות.

עלייה בשיעור ההשתתפות ושיפור בפריון
העלייה בשיעור האבטלה לא מספרת את הסיפור במלואו בנוגע לשוק התעסוקה באוסטרליה, שכן במקביל לעלייה באבטלה חלה עלייה בשיעור ההשתתפות בכוח העבודה בחודשיים האחרונים, משיעור של 64.6% ל- 64.8%. ניתן לראות זאת גם ע"י כך שלא חלה ירידה במספר המועסקים במשק, והוא נותר יציב בחודשים האחרונים סביב 11.6 מיליון איש. כמו כן, בזמן שפריון העבודה במדינות מובילות בעולם כמו ארה"ב, גרמניה ויפן מדשדש, פריון העבודה באוסטרליה ממשיך לעלות, והוא צמח בשנה האחרונה בכ- 2%. זאת, על רקע ההשקעות שבוצעו במדינה, פעולות נוספות של הממשלה ושינויים מבניים שנעשו להעלאת התפוקה והפריון.
שוק ההון ומדד המניות המוביל
מדד המניות המוביל באוסטרליה הוא מדד ה- S&P/ASX 200. המדד כולל את 200 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בבורסת אוסטרליה, אשר עומדות בתנאי סף נוספים כגון סחירות מינימאלית ועוד. בהתאם למאפייני הכלכלה האוסטרלית, המדד מוטה חברות יצואניות, כאשר משקלן של החברות מסקטור חומרי הגלם והאנרגיה גבוה בהשוואה למרבית המדדים בעולם. סקטור בולט נוסף במדד הוא הפיננסים. חברות המדד הציגו עלייה בשיעור הרווחיות (רווח נקי ביחס למכירות) בשנים האחרונות, אשר עומד כיום על 10.8% (רבעון 2, 2014) לעומת 10.2% ו- 9.5% בסוף שנת 2013 ו- 2012 בהתאמה. עלייה זו ברווחיות מאפשרת את הדיבידנד הגבוה של החברות במדד, אשר מתבטא בתשואת דיבידנד של 4.3% בשנה האחרונה, ותשואת דיבידנד צפויה גבוהה אף יותר. בהשוואה גלובאלית, תשואת הדיבידנד של המדד היא מהגבוהות ביותר בקרב מדדי המניות המובילים בעולם, נתון המהווה מדד ליציבות החברות ולבגרות שלהן במחזור העסקים.
תשואת הדיבידנד של המדד האוסטרלי גבוהה בהשוואה גלובאלית
מקור: בלומברג (ע"ב נתוני שנה אחרונה). עיבוד: תכלית
סיכום
למרות הירידה הצפויה בהיקף ההשקעות בסקטור המשאבים וחומרי הגלם, אוסטרליה הציגה שיפור בצמיחה ברבעונים האחרונים בזכות גידול ביצוא הסחורות. יעדי היצוא העיקריים של המדינה כגון סין, הודו ודרום קוריאה ממשיכים לצמוח בקצב גבוה מהממוצע העולמי, דבר אשר צפוי לתמוך בעלייה ביצוא מאוסטרליה גם בעתיד. עם זאת, ברבעונים הקרובים תורגש יותר הירידה בהשקעות, ועל כן הבנק המרכזי הוריד לאחרונה את תחזית הצמיחה. במקביל, המדיניות המוניטארית נותרה מרחיבה והריבית בשפל היסטורי, זאת למרות העלייה הקלה באינפלציה. נוכח הריבית הנמוכה, הסקטור העסקי באוסטרליה מציג שיפור ברווחיות ונהנה מסביבה עסקית צומחת ומירידה בעלויות המימון.