נקודות עיקריות· הכלכלה הסינית צמחה בקצב של 7.5% ברבעון השני.· כרגע הממשל הסיני מצליח בתוכניתו ל"קירור" שוק הנדל"ן באופן הדרגתי ומבוקר.· בניגוד לציפיות השוק, ההאטה בשוק הנדל"ן לא פגעה בשיעורי הצמיחה בסין.· הצריכה הפרטית שאמורה להוביל את הצמיחה הסינית בשנים הבאות, צמחה בחודש יוני ב- 12.4%.· מדד מנהלי הרכש בייצור עמד על 52 נקודות, הקריאה הגבוהה ביותר בשנה וחצי האחרונות.· בשנים האחרונות התהדק הקשר הכלכלי בין מדינות ה- Brics.· מנהיגי מדינות ה- Brics החליטו בצעד חסר תקדים על הקמת בנק משותף, שאמור להחליף את הבנק של קרן המטבע העולמית.· לאור ההצלחה המסחררת של חברת הקמעונאות האינטרנטית עליבאבא והנפקתה הצפויה בחודשים הקרובים, נוצר עניין בקרב המשקיעים בחברות ממגזר האינטרנט בסין.· למרות מהלך העליות המרשים של המדדים הסיניים בחודשים האחרונים, התמחור שלהם עדיין זול באופן מובהק ביחס לשווקים המתעוררים.

הכלכלה הסינית צמחה בקצב של 7.5% ברבעון השני לאחר שברבעון הראשון צמחה בקצב דומה של 7.4%. כשקובעי המדיניות הסיניים חזו בתחילת השנה כי המשק הסיני ייצמח ב 7%-7.5% השנה, השוק הגיב בחוסר אמון ורבים טענו כי השינויים המבניים שמתרחשים כרגע, יובילו לירידה חדה בצמיחת הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.יש להזכיר כי בסוף שנת 2013 במהלך "פסגת המפלגה" השלישית הוחלט על 60 רפורמות ב- 16 נושאים שונים, שיובילו לשינויים מבניים בכלכלה הסינית, כשהשינוי העיקרי הוא שינוי מנוע הצמיחה מייצוא לצריכה פרטית (לקריאה מורחבת בנושא הרפורמות ניתן לקרוא את הסקירה: הכלכלה הסינית נכנסת לשנת רפורמות / דצמבר 2013). כמו כן, הממשל סימן את עליית מחירי הנדל"ן המהירה, כסיכון העיקרי על הכלכלה ולכן הפעיל מספר שינויים בדרישות למתן משכנתאות, בכדי לצנן את השוק. לא רק הממשל הסיני סימן את שוק הנדל"ן כסיכון העיקרי אלא גם הפעילים בשווקים הפיננסים אשר טענו כי במקרה הטוב הממשל יצליח לרסן את עליית מחירי הנדל"ן, אך התוצאה תהיה פגיעה קשה בצמיחה בגלל שחלק משמעותי מהצמיחה הסינית בשנים האחרונות נבעה משוק הנדל"ן (כ- 20%), ובמקרה הרע הממשל לא יצליח להתמודד עם הבועה והיא תתפוצץ ותוביל למיתון עולמי חדש.
מדד מחירי הבתים החדשים בסין (שינוי ב- % ביחס לשנה קודמת)
מקור: Trading Economicsנראה שלפחות כרגע הממשל הסיני מצליח בתוכניתו ל"קירור" שוק הנדל"ן באופן הדרגתי ומבוקר, כשקצב עליית המחירים מתמתן באופן רציף מידי חודש מתחילת השנה. מלבד ההאטה בעליית המחירים, גם התקבולים משוק הנדל"ן ירדו ב- 9% מתחילת השנה, דבר שנובע מהירידה במחירי הדירות המשומשות וירידה בכמות העסקאות.

צמיחהבניגוד לציפיות השוק, ההאטה בשוק הנדל"ן לא פגעה בשיעורי הצמיחה בסין. הממשלה הסינית הפעילה מספר תוכניות תמריצים ממוקדות בכדי ליצור מנגנוני צמיחה נוספים שיפצו על הפגיעה הנובעת משוק הנדל"ן. הממשל הוריד מיסים, הוריד את יחס הרזרבה של הבנקים, בכדי לעודד את הצריכה הפרטית ואת העסקים הקטנים והבינוניים, וביצע הרחבה פיסקאלית דרך בניית מסילות רכבת והגדלת ההוצאות של הרשויות המקומיות.בחציון הראשון של השנה נראה שהתוכנית הסינית מצליחה וכלכלת סין עמדה בציפיות הממשלה, כשצמחה בקצב של 7.5%. למרות שמדובר בקצב צמיחה מדהים, בטח ביחס לכלכלות המערביות, סין צמחה ב- 10% מידי שנה בממוצע בשלושים השנים האחרונות, כלומר קצב הצמיחה השנה נמוך מהממוצע אבל טוב ביחס למה שהשווקים ציפו.ההנהגה בסין הודיעה כי היא מתכננת פעולות נוספות לעידוד הצמיחה, אך לא פרטה באילו פעולות מדובר, דבר שהתקבל בחיוב כשאמון הצרכנים חזר לעלות ביוני לאחר שלושה חודשי ירידה.נתון שהפתיע לטובה הוא הצריכה הפרטית שאמורה להוביל את הצמיחה הסינית בשנים הבאות, כשצמחה בחודש יוני ב- 12.4% ביחס לשנה שעברה. עובדה זו מראה את הפוטנציאל הטמון בצרכן הסיני ומסבירה את הנהירה של פירמות הענק האמריקאיות לשוק הסיני בשנתיים האחרונות. נתון נוסף שמראה על שינוי המגמה הוא מדד מנהלי הרכש בייצור. לאחר שבשנה האחרונה המדד התקשה לחצות את רף 50 הנקודות (כלומר התרחבות של המשק) בארבעת החודשים האחרונים יש עליה הדרגתית במדד ובחודש יולי הוא עמד על 52 נקודות, הקריאה הגבוהה ביותר בשנה וחצי האחרונות.
מדד מנהלי הרכש בייצור
מקור: Trading Economicsסין מאחדת את מדינות ה- Bric's ומורידה את התלות במערבבאמצע יולי נפגשו מנהיגי מדינות ה- Brics (ברזיל, רוסיה, הודו, סין ודרום אפריקה) והחליטו על מספר דרכים לשיתוף פעולה בין המדינות, שמטרתן לעזור ולפתח את הכלכלות המובילות של השווקים המתעוררים. חשוב לזכור כי למרות הצמיחה המהירה של מדינות אלו בעשורים האחרונים, עיקר ההשקעות בכלכלות מבוצע עדיין על ידי ארה"ב ומדינות מערב אירופה, דבר שמעמיד בסיכון את הכלכלות המתפתחות. זאת לאור ההתאוששות האיטית של הכלכלות המערביות שבהתאם מפחיתות את ההשקעות בשווקים המתעוררים. בנוסף, כפי שראינו מאז מאי 2013 ועד תחילת השנה, הירידות החדות במטבעות של השווקים המתעוררים הציגו שוב את חוסר היציבות בעקבות התלות במערב. הירידות נבעו מחששות המשקיעים מסיום ההרחבות הכמותיות על ידי ה'פד'.בשנים האחרונות התהדק הקשר הכלכלי בין מדינות ה-Brics כשסין החליפה את ארה"ב כשוק הייצוא הגדול ביותר של ברזיל.רוסיה וסין חתמו לאחרונה על עסקאות ענק בתחום האנרגיה, שאמורות מחד להוריד את עלויות האנרגיה של סין ומאידך להקטין את הפגיעה של המשק הרוסי בעקבות המתיחות עם המערב.אם כן, מנהיגי המדינות החליטו בצעד חסר תקדים על הקמת בנק משותף, שאמור להחליף את הבנק של קרן המטבע העולמית, שלטענתן מטיב בעיקר עם שווקי המערב ומפלה את השווקים המתעוררים. בשלב ראשון יופקדו בבנק 100 מיליארד $ שמטרתם הוא פיתוח תשתיות במדינות ה- Brics ו- 100 מיליארד $ נוספים מרזרבות המט"ח של המדינות, בכדי לחזק את יציבות המטבעות, כשהוחלט שהבנק עצמו יהיה בשנחאי.חשוב לזכור שבשנים האחרונות מדינות ה- Brics אחראיות למחצית מהצמיחה העולמית. הן כוללות חצי מאוכלוסיית העולם ורבע משטחו, כאשר ארבע הכלכלות הגדולות שהלן נכללות בין עשר הכלכלות הגדולות בעולם. המשמעות של הקמת הבנק, היא שיפור היציבות הכלכלית של המדינות, הפחתת התלות במדינות המערב, וקריאת תיגר על מדינות המערב.

בזכות עליבאבא, סקטור מניות האינטרנט הסיני זוכה להכרה עולמיתלאור ההצלחה המסחררת של חברת הקמעונאות האינטרנטית עליבאבא והנפקתה הצפויה בחודשים הקרובים, נוצר עניין בקרב המשקיעים בחברות ממגזר האינטרנט בסין. מלבד עליבאבא ישנן חברות אינטרנט סיניות נוספות, שעיקר פעילותן היה בסין ולכן לא היו מוכרות למשקיעים המערביים. לאחר שבשנה האחרונה היה גל הנפקות של חברות אינטרנט סיניות בארה"ב, ולאור העניין שיצרה ההנפקה של עליבאבא, זוכה הסקטור להתעניינות גוברת.לדוגמה, חברת ביידו (Baidu) היא חברה סינית המקבילה בפעילותה לגוגל. החברה הונפקה בארה"ב ובשנה האחרונה זינק שער המניה בכ- 60%, כך שכיום היא נסחרת בשווי שוק של 79 מיליארד $. ענקית אינטרנט סינית נוספת היא Qihoo 360 Technologyאשר מתמחה באבטחת מידע, וגם היא נסחרת בארה"ב ושוויה עלה ב- 63% בשנה האחרונה כך ששוויה הנוכחי הוא 12.5 מיליארד דולר. אומנם מדובר בשווי נמוך יחסית לחברות המקבילות בארה"ב, אך כמות המשתמשים הגבוהה של החברות, הקלות היחסית לחדור לשווקים נוספים והקושי של חברות זרות לחדור לשוק הסיני, יוצרות צפי חיובי לסקטור.מדד Nasdaq Golden Dragon China עוקב אחרי מניות שנסחרות בארה"ב, אך עיקר הרווח שלהן הוא מפעילות בסין. בפועל רוב המדד מורכב ממניות סיניות הרשומות כ- ADR בארה"ב, כשיותר מחצי ממשקל המדד מורכב ממניות מסקטור האינטרנט הסיני (למידע נוסף אודות המדד – קרא את סקירת מדד Nasdaq Golden Dragon China).
Nasdaq Golden Dragon China VS DJ Internet Composite & CSI 300
מקור: Bloombergכפי שניתן לראות מגרף ההשוואה בשנה האחרונה, ההתנהגות של מדד הגולדן דרגון דומה יותר למדד מניות האינטרנט בארה"במאשר למדד המניות הסיניות. לאחר שבשנים האחרונות מדד מניות האינטרנט של ארה"ב השיג תשואה עודפת באופן משמעותי על המניות הסיניות, בשנה האחרונה אנחנו רואים שלמרות ההתנהגות הדומה, המדד הסיני השיג תשואה עודפת של 15%, ובזמן האחרון המדד מגיב לעליות במדדים הסינים. גם מבחינת תמחור יש פער משמעותי בין המדדים, כשמדד האינטרנט האמריקאי נסחר במכפיל חזוי לסוף שנה של 32.1 בעוד שמדד הגולדן דרגון נסחר במכפיל חזוי של 24.1.

שוק ההוןמתחילת השנה ועד סוף הרבעון הראשון, מדדי המניות של החברות הסיניות נסחרו בתשואה שלילית ופחותה ביחס למדד הייחוס שלהן - MSCI EM. ברבעון האחרון, יחד עם רצף הנתונים הכלכליים שגרם למשקיעים להאמין כי הכלכלה הסינית אכן הולכת לצמוח בשיעור שהממשל חזה, מדדי המניות הסיניות החלו במהלך עליות משמעותי, כשמדד HSCEI עלה ב- 19% לעומת עליה של כ- 14% במדד הרחב, כשבחודש יולי לבדו עלה מדד HSCEI ב- 8%.למרות מהלך העליות המרשים של המדד בחודשים האחרונים, התמחור שלו עדיין זול באופן מובהק ביחס למדד הרחב של השווקים המתעוררים, כשמכפיל הרווח החזוי שלו לסוף השנה עומד על 7.6, ולעומתו המכפיל של MSCI EM הוא כמעט 12. בנוסף, תשואת הדיבידנד החזויה של מדד HSCEI הסיני עומדת על 4.16% לעומת תשואת דיבידנד חזויה של 2.7% בלבד במדד MSCI EM.
HSCEI VS MSCI EM
מקור: Bloombergסיכוםרצף הנתונים החיוביים מסין מעלה את עניין המשקיעים בשוק שלא נהנה מהעליות של השנים האחרונות. הסיבות הן כאמור: הצמיחה העומדת בתחזיות, מדד מנהלי הרכש שנמצא בטריטוריה שלא היה בה בשנה וחצי האחרונות, פעולות עידוד מצד הממשל, רפורמות מבניות חשובות בכלכלה ותמחור זול, אפילו ביחס לשווקים המתעוררים.סקטור הטכנולוגיה הסיני ובעיקר סקטור האינטרנט, נמצאים במומנטום חיובי בעקבות התמחור בו הן נסחרות ובגלל העניין הרב שיוצרת ההנפקה של עליבאבא. למרות זאת יש לזכור כי למשק הסיני ישנן גם בעיות כמו מחירי הנדל"ן, שלמרות ה"קירור" שמפעיל הממשל על הסקטור, עדיין מתומחר גבוה ומסכן את יציבות המשק והיקף החוב של המשק הסיני (לא הממשלתי) אשר עומד על מעל 200% תוצר.