הראלי בשווקים עשוי לחזור – המשקיעים בשווקים איבדו את סבלנותם לנוכח המתיחות בין רוסיה לאוקריאנה, התקיפה של ארה"ב בעיראק והסיכון בעקבות הלחימה בעזה שגרר גל אנטישמיות
בינלאומי
בלתי הוגן, כפי שכינתה זו שרת החוץ לשעבר של ארה"ב הילרי קלינטון.
בסוף השבוע כבר נדמה היה כי רוחות המלחמה שהציתו את הירידות בשווקים ושלחו את אירופה לתיקון ירידות חדות והסטת כספים לחוף מבטחים, הופכות לרוחות של רגיעה. דיווחים מרוסיה ואוקראינה מאותתים כי הצדדים אינם מעוניינים בהסלמה נוספת, מה שכמובן מוריד לחץ מהמערב ובמיוחד מאירופה. בעיראק המשקיעים משתכנעים כי אין בכוונת ארה"ב לקחת מעורבות גדולה יותר בלחימה מלבד מספר התקפות אוויריות מצומצמות כדי לחזק את השילטון המקומי.
אפילו הלחימה בדרום הגיעה להפסקת אש נוספת של 72 שעות, אולי הפעם יצליחו להגיע לתחילתה של הסכמה ונראה כי בנתיים לפחות ישנם מספיק לחצים בינלאומיים שימנעו הדרדרות למלחמת התשה.
אירועים גיאופולטיים, הינם רעשים שלא
באמת
ניתן לצפות כיצד יסתיימו, מתי והאם יתפתחו מחדש בהמשך. יחד עם זאת כשמם, כך הם רעשים בלבד. כך לדוגמא רגיעה אמיתית ופתרון כולל שיבטיח שקט בגבול רוסיה אוקריאנה יזניק את השווקים באירופה ויספק רוח גבית גם לאסיה. ההשפעה של הלחימה בעיראק היתה בינתיים מדודה יחסית, יחד עם זאת המצב שם בנתיים מדרדר ולכן לא בטוח שהממשל האמריקאי לא יאלץ למעורבות גדולה יותר שם.
בגיזרת השוק המקומי נראה כי הערפל עדיין כבד יחסית. רגיעה באיזור לא תושג בתוך יום והשאלה הגדולה היא כמובן כיצד יתמודדו קובעי המדיניות עם הפגיעה במשק כתוצאה מהשלכות ישירות ועקיפות של צוק איתן. על הגדלת התקציב וגידול צפוי והכרחי בגירעון כתבנו בהרחבה בהמשך הסקירה. יחד עם זאת לא די בהגדלת הגירעון. הרגולטורים השונים חייבים להתגבר על גאוותם ולחלץ את הפקקים שהם יוצרים בסקטור העסקי ובולמים השקעות. השלמה עם ביטול חוק מע"מ אפס ותוכניות להאצת הפשרת קרקעות יאיצו מחדש את הבניה. גם בשער החליפין הגיע הזמן לטפל ביתר רצינות כדי לתמוך בייצוא. בתחילת ינואר השנה כתבנו על לא מעט אפשרויות שיש בידי בנק ישראל, בבנק שיראל בכל זאת התעקבו על מהלך של ריבית, אנחנו
האמת
התייאשנו, אבל תמיד אפשר לנסות שוב. |
|
|