נתונים כללייםאוכלוסייה: 317.3 מיליון (ינואר 2014) תמ"ג: 16,800 מיליארד דולר (2013)תמ"ג לנפש ($,PPP): 45,863 (2013)צמיחה שנתית – תמ"ג: 1.5% (רבעון ראשון 2014)שיעור אינפלציה: 2.1% (יוני 2014, שנתי)ריבית: 0.25%שיעור אבטלה: 6.1% (יוני 2014)מטבע: 1.36 דולר לאירו (יולי 2014)דירוג אשראי: AA+ (S&P)נקודות מפתח
  • שיפור באינדיקאטורים השוטפים שהתפרסמו בשבועות האחרונים.
  • ירידה מתמשכת בשיעור האבטלה.
  • תוכנית הרכישות שבוצע ע"י ה- FED תסתיים באוקטובר.
  • עלייה ברווחיות החברות האמריקאיות וירידה ביחסי המינוף.
  • צפי לשיפור הצמיחה בהמשך השנה, כולל צמיחה צפויה של כ- 3% ברבעון השני.


רקעמאז המשבר הכלכלי האחרון דגלה ארה"ב במדיניות מוניטארית מרחיבה, אשר באה לידי ביטוי בריבית נמוכה ובתוכניות הקלה כמותיות בהיקפים נרחבים. לאחרונה הודיע הבנק המרכזי בארה"ב (ה- FED) על כך שתוכנית הרכישות הנוכחית צפויה להסתיים בחודש אוקטובר הקרוב, דבר אשר יעמיד את כלכלת ארה"ב במבחן. במקביל, הנתונים השוטפים בארה"ב מלמדים על שיפור בפעילות הכלכלית, והחברות האמריקאיות מציגות רווחיות גבוהה ושיפור ביחסים הפיננסים. חיזוק נוסף לשיפור הכלכלי שחל במדינה ניתן לקבל ממהלכי הבנק המרכזי, אשר בזמן שבנקים מרכזיים בעולם כגון ביפן ובאירופה (ECB) ממשיכים ואף מגדילים את ההרחבות הכמותיות שלהם, ה- FED האמריקאי דווקא מצמצם את תוכנית הרכישות.לאחר רבעון ראשון חלש, צפוי שיפור משמעותי בקצב בצמיחהלאחר תשעה רבעונים רצופים של צמיחה חיובית בארה"ב, נתון הצמיחה של הרבעון הראשון היה שלילי והצביע על התכווצות של 2.9% בכלכלה הגדולה בעולם. זאת בעיקר על רקע מזג האוויר הסוער ששרר במהלך הרבעון והביא לירידה בפעילות הכלכלית. עם זאת, הנתונים שהתפרסמו מאז מלמדים על שיפור וכוללים בין היתר עליה באינפלציה, התאוששות בשוק הנדל"ן ועלייה במדד אמון הצרכנים, שהגיע לשיא מאז 2008. כמו כן, ניתן לציין את המגזר היצרני שמתאושש גם הוא, ולפי נתונים עדכניים צמחה התפוקה התעשייתית בכ- 5.5% ברבעון השני, וחלה עלייה בקצב הצמיחה של הייצור התעשייתי.
עלייה בייצור התעשייתי אשר מלמדת על שיפור בתעשייה
מקור: Trading Economicsכתוצאה מכך, ההערכות הן כי כלכלת ארה"ב צפויה לחזור לקצב צמיחה של כ- 3% ברבעון השני, וזו גם התחזית לקצב הצמיחה בהמשך שנת 2014. נתונים אלו תומכים בהצהרות ה- FED לגבי המדיניות המוניטארית העתידית, אשר בשלב הראשוני צפויה להתבטא בסיום תוכנית הרכישות, ובהמשך בעליית הריבית.

שוק התעסוקה מתאוששגם הנתונים משוק התעסוקה מעודדים, לאחר שדו"ח התעסוקה האחרון (לחודש יוני) הפתיע לחיוב כאשר נוספו קרוב ל- 290 אלף משרות חדשות, גבוה משמעותית מהתחזיות. הדו"ח האחרון הוא המשך ישיר של החודשים שקדמו לו ובעקבותיהם ירד שיעור האבטלה לשפל של 6.1%, לעומת 7.4% באותו החודש בשנה שעברה. עם זאת, שיעור ההשתתפות בכח העבודה נותר יציב בתקופה זו סביב רמה של 63%, נמוך בהשוואה לממוצע של העשור האחרון הגבוה ממנו בכ- 2%. בנוסף ולאחר תקופה ארוכה של קיפאון בשכר, לאחרונה ניתן לראות סימנים ראשונים של עלייה בשכר הממוצע בארה"ב. חשוב לציין כי שיפור מתמשך ויציב בשוק התעסוקה הוא אחד המדדים המרכזיים אותם מציין ה- FED בתור אלו שיקבעו את תוואי הריבית בעתיד.
ירידה מתמשכת בשיעור האבטלה בארה"ב
מקור: Trading Economicsהאינפלציה והדולר ברקע להתפתחויות הכלכליות הצפויותלאחר שלושה חודשים רצופים של עלייה בקצב האינפלציה, זו עומדת כיום על 2.1%, סביב היעד של ה- FED אשר עומד על 2%. עם זאת, חלק מהגורמים לעליית האינפלציה מוסברים על ידי גורמים עונתיים, ולכן עדיין מוקדם לומר שמדובר במגמה מייצגת של עלייה באינפלציה. כמו כן, למרות גידול קל בשכר, מדיניות הבנק המרכזי בנוגע לצמצום תוכנית הרכישות לא תומכת בעלייה מתמשכת באינפלציה. על רקע הדברים, הדולר נסחר ביציבות יחסית בחודשים האחרונים מול המטבעות המובילים. בהסתכלות קדימה, נראה כי צמצום תוכנית הרכישות וסיומה הצפוי בחודש אוקטובר צפויים לתמוך בדולר גם הם, במיוחד על רקע הריבית באירופה אשר נמצאת במגמה הפוכה. תהליך מתמשך נוסף אשר עשוי לתמוך בהתחזקות המטבע הוא מהפכת האנרגיה בארה"ב, אשר באה לידי ביטוי בירידה ביבוא מוצרי הדלקים למדינה ובכך לצמצום הגירעון במאזן המסחרי.החברות ממשיכות להתייעל ולהוריד מינוףסביבת צמיחה חיובית (גם אם לא גבוהה במיוחד) וריביות נמוכות מאוד הם כרית טובה לחברות האמריקאיות, אשר חיזקו את בסיס ההון שלהן בשנים האחרונות והורידו מינוף. למרות צמיחה איטית בהכנסות החברות, תהליכי התייעלות הובילו לעלייה ברווחיות אשר חיזקה את ההון העצמי של החברות. כתוצאה מכך, ועל רקע היעדר אלטרנטיבות השקעה, חל גידול משמעותי ברכישה עצמית של מניות על ידי החברות עצמן, מה שהביא לגידול ברווח למניה (EPS), נתון אשר נבחן באופן שוטף ע"י רוב המשקיעים. החברות גם נהנו מכך שחרף השיפור בכלכלה והירידה בשיעור האבטלה, עד לאחרונה השכר הממוצע במשק כמעט ולא עלה, כך שעלויות כח האדם נותרו יציבות. מנגד, מגמה זו כמובן פחות הטיבה עם חברות מוטות צריכה פרטית כמו רשתות שיווק וקמעונאיות גדולות. בקרב חברות מדד ה- S&P 500, שיעור הרווחיות התפעולית נמצא כיום בשיא ועומד על כ- 14.3% מההכנסות, לעומת 13.4% בסוף 2012 ו- 8.6% במשבר של שנת 2008. רמת הנזילות של החברות השתפרה גם היא, וכך גם הרווח למניה אשר נמצא בשיא של השנים האחרונות, בין השאר בשל ירידה בעלויות המימון של החברות, תהליכי התייעלות שבוצעו ורכישה עצמית של מניותיהן. מכיוון שחלוקת הדיבידנד הממוצעת של חברות המדד נותרה דומה, הרווחיות הגבוהה זורמת להון ובאה לידי ביטוי גם בשיא בהון בעצמי של החברות במדד.
רווחיות חברות ה- S&P 500 בשיא - שיעור הרווח התפעולי בשנים 2005-2014
מקור: בלומברג. עיבוד: תכלית

שוק ההוןברקע להמשך התאוששות הכלכלה האמריקאית, השיפור בביצועי החברות וסביבת הריבית הנמוכה, מדד ה- S&P 500, אשר נחשב למדד הבנצ'מארק (ייחוס) המוביל לשוק המניות האמריקאי התחזק בשנה האחרונה בכ- 7%, לאחר שהשלים עלייה של כ- 30% בשנת 2013. המדד נתמך בתקופה זו בשיפור בתוצאות החברות כפי שפורט מעלה, ומסתמן כי גם עונת הדו"חות הנוכחית של הרבעון השני נפתחה בצורה טובה, כאשר עד כה 72% מהחברות במדד הכו את תחזית ההכנסות, זאת בהשוואה ל- 53% מהחברות ברבעון הקודם. מבחינת תמחור שוק המניות, מכפיל הרווח של מדד ה- S&P 500 עומד היום על 18, מעט מעל ממוצע ארוך הטווח של שוק המניות האמריקאי. למרות זאת ועל רקע הריבית הנמוכה, ניתן לומר כי מכפיל זה הינו סביר ולא נראה יקר. מכפיל הרווח העתידי המחושב על בסיס הרווח החזוי לשנה קדימה מלמד על נקודת כניסה נוחה יותר לשוק, והוא עומד על כ- 16.5.
מכפיל הרווח ההיסטורי של מדד המניות האמריקאי S&P 500 בעשר השנים האחרונות
מקור: בלומברגסיכוםהכלכלה הגדולה בעולם הציגה שיפור בנתונים הכלכליים בחודשים האחרונים, אשר כללו שיפור רוחבי בתעשייה, בסקטור הנדל"ן, במאזן הסחר ובשוק התעסוקה. הסיום הצפוי של תוכנית הרכישות אומנם עשוי להביא להאטה בקצב הצמיחה, אך מדובר במהלך טבעי, אשר יחזיר את ארה"ב לפסי צמיחה בריאים יותר בעתיד ופחות תלויים בתמיכות מוניטאריות ובהזרמות כספים חיצוניות. סביבת המאקרו בשנים האחרונות תמכה ועדיין תומכת בחברות האמריקאיות, אשר נהנות מעלויות מימון נמוכות ומציגות עלייה ברווחיות וירידה במינוף. בהקשר זה נראה שניתן להניח כי גם אם ה- FED יחל להעלות ריבית במחצית השנייה של 2015, העלאת הריבית צפויה להיות איטית ומתונה, ובכך תאפשר לחברות להסתגל למצב החדש.