למרות האירועים הגיאו-פוליטיים, הדו"חות קבעו את סדר היום של שוקי המניות הגלובליים בשבוע האחרון, אך נתוני המקרו החשובים שיתפרסמו השבוע עשויים לקבל משקל יתר ממשיכים להמליץ על ניהול סיכוני התיק, בין השאר, ע"י פיזור לחו"ל ומח"מים לא ארוכים
למרות האירועים הגיאו-פוליטיים ונתוני מקרו בינוניים, שוקי המניות המשיכו לעלות בשבוע האחרון, אם כי בעוצמה פחותה מהשבועות האחרונים. במבט קדימה, נראה כי אפילו שיפור זעיר בנתוני המקרו החשובים הצפויים להתפרסם בשבוע הקרוב – עשוי להספיק כדי לתמוך בהמשך העליות של שוקי המניות ובהחלטה הצפויה של הפד על המשך הטאפרינג (ביום רביעי). מנגד, שיפור שכזה עשוי להגביראת התנודתיות באג"ח הארוך.
השבוע (רביעי) יפורסמו נתוני הצמיחה לכלכלת ארה"ב ברבעון השני והתחזית כרגע הן לעלייה של %3.2, אחרי שברבעון הראשון התכווצה הכלכלה ב-%2.9 בעקבות מזג האוויר הקשה. יום קודם לכן (שלישי), אמור להתפרסם מדד הדיור קייס-שילר, אשר ייתן קריאת כיוון לגבי המשך ההתאוששות בנדל"ן. בסוף השבוע (שישי) יפורסמו נתוני התעסוקה לחודש יולי – נתונים הידועים לרוב בהשפעתם על שוקי המניות. ההערכות בשוק הן כי הכלכלה ייצרה ביולי 220 אלף מקומות תעסוקה, אחרי שביוני נוצרו 288 מקומות עבודה חדשים.
הנתונים האחרונים מאכזבים
ואולם נתוני המקרו המעורבים של התקופה האחרונה והורדת תחזית הצמיחה של קרן המטבע הבינלאומית בשבוע שעבר, ערערו במידה מסוימת את הציפייה לנתוני צמיחה חזקים במיוחד, כפי שרבים צפו עד עתה. קרן המטבע הפחיתה את תחזית הצמיחה העולמית ל- 2014 ל-%3.7%) 3.4 באומדן הקודם) והותירה את התחזית ל-2015 ללא שינוי על %4.0. הסיבות העיקריות לכך היו נתוני הרבעון הראשון שהושפעו מהחורף הקשה בארה"ב, מסוגיית רוסיה-אוקראינה והמערב, מהמשך התערבות שלטונות סין לצמצום האשראי וצינון שוק הדיור שם, מהחששות מתגובת הצריכה לעליית מס הצריכה ביפן ומההתמהמהות של הבנק המרכזי בגוש היורו בהפעלת מדיניות מוניטרית מרחיבה. מנגד, התחזית לבריטניה (שוב) וליפן עודכנו כלפי מעלה, והתחזית להודו נותרה ללא שינוי.
בשבוע האחרון פורסמו מדד המחירים לצרכן בארה"ב שעלה ב-%0.3 (בהתאם לצפי), בעוד שמדד הליבה עלה בשיעור של 0.1, נמוך מהצפוי. מכירות מוצרים בני קיימא עלו ב-%0.7 (הצפי היה %0.5), אך בניכוי תחבורה הם עלו בהתאם לצפי. נתוני דרישות העבודה הראשוניות היו הנמוכות ביותר ב-8 השנים האחרונות, אך משרד העבודה הודיע כי יולי הוא חודש מועד לפורענות כך שקשה להסיק מסקנה כלשהי מהנתונים האלה.
למרות החולשה המסוימת בנתוני המקרו, הדולר בעולם ממשיך להתחזק. מול היורו הוא כבר בשיא של 8 חודשים והוא התחזק גם מול רוב המטבעות. התשואות הממשלתיות נשארו בשבוע האחרון נמוכות. התשואות ל-10 שנים הן %2.47.
ציפיות האינפלציה ממשיכות לרדת
הנתונים הכלכליים האחרונים, כולל המדד המשולב של בנק ישראל שפורסם בשבוע שעבר ועלה ב-%0.1 בלבד, מעידים על צמיחה מתונה – וזאת עוד לפני שלקחנו בחשבון את חודש יולי שצפוי להיות חלש עקב מבצע "צוק איתן".
בינתיים, בעוד שבעולם ציפיות האינפלציה נשארו כמעט ללא שינוי, בשוק המקומי ציפיות האינפלציה לא מפסיקות לרדת, בעיקר בחלק הארוך והבינוני – אך גם בקצר. בשל המבצע בדרום, עידכנו כלפי מטה את התחזית למדד יולי (מ-%0.3 ל-%0.2) ואת התחזית לאינפלציה ב-12 החודשים הבאים (מ-%1.3 ל-%1.2). ציפיות האינפלציה המשתקפות מהשוק בטווח הקצר נמוכות עוד יותר. גם בחלק הבינוני הציפיות ירדו ל-%1.9 ובחלק הארוך ל-%2.1.
להערכתנו, המשך הירידה בציפיות לאינפלציה והאפשרות לפגיעה בפעילות הכלכלית ברבעון השלישי (בשל המצב הביטחוני), מגדילים את הסיכוי לכך שבנק ישראל יבחר להוריד את הריבית. זאת, למרות עדכון התוצר ודו"ח היציבות הפיננסית שפרסם הבנק, אשר מציג תמחור בחסר של הסיכונים באג"ח החברות ובשוק הנדל"ן. קשה להעריך שהורדת הריבית תהיה כבר מחר (ב') וסביר יותר שבנק ישראל ימתין לראות לאיזה גירעון הממשלה הולכת בתקציב ואיך היא תתמודד עם ההוצאות הנלוות למבצע הצבאי.
מה עושים השבוע?
1. מניות – לשקול להגדיל חשיפה לחו"ל על חשבון החשיפה המקומית למרות האירועים הגיאו-פוליטיים ונתוני המקרו הבינוניים, שוקי המניותצ המשיכו לעלות גם בשבוע האחרון. מי שבלט במיוחד הם השווקים המתעוררים, ששומרים על חוזקה וממשיכים לשבור שיאים (למעט רוסיה). כך למשל, סין עלתה מעל %3 בשבוע האחרון והודו כבר השלימה %23 מתחילת השנה.
מה שמצליח להחזיק את השווקים לפי שעה, הם הדו"חות הכספיים.
כמעט %50 מהחברות הכלולות במדד S&P500 כבר פרסמו דו"חות, כאשר שיעור הגידול ברווח לעומת הרבעון המקביל הוא מעל %5 בהכנסות וכ-%11 ברווח למניה (רק כדי להבין כמה זה דרמתי – ברבעון הראשון צמחו ההכנסות ב-%2.9 והרווח למניה גדל ב-%4.6). בסה"כ כ- %71 מהחברות הכו את תחזיות הרווח, בעיקר בקרב מגזרי הפרמצבטיקה והפיננסים. חברות נוספות שבלטו בשבוע האחרון הן אפל ופייסבוק שבלטו לטובה, בעוד שאמזון בלטה לרעה. מלאנוקס הפתיעה לטובה – והמניה עלתה ב-%18.
בשוק המקומי אמנם עונת הדו"חות עדיין לא החלה, אך לאור נתוני המקרו האחרונים, ניתן להסיק כי לחברות התלויות בעיקר בשוק המקומי יהיו דו"חות פחות טובים – מה שתומך בהמשך הגדלת הנתח של חו"ל בחלק המנייתי.
2. אג"ח קונצרני – טיוב התיק מניב תוצאות חיוביות מרווחי הקונצרני בארה"ב נשארו נמוכים בשבוע האחרון ומורגשת גם האטה בקצב ההנפקות של אג"חים חדשים. במהלך יולי היה קצב ההנפקות הקונצרניות השבועי בארה"ב 22.7 מיליארד דולר בממוצע לשבוע, לעומת קצב של 36.2 מיליארד דולר בחודש יוני, לפי נתונים של בלומברג. הירידה בהיקף ההנפקות באה במקביל לירידה בנפח המסחר בשוק האג"ח הקונצרני על רקע שלל גורמים החל מחוסר ודאות, התשואות הנמוכות ועד בואו של הקיץ. באפיק הקונצרני בדירוג השקעה ירד נפח המסחר ב-%17 מאז סוף הרבעון השני ובאג"ח הלא מדורג הוא ירד ב-%8. אגב, גם היקפי המסחר באג"ח ממשלתי בארה"ב ירדו בתקופה הזו.
אנו ממשיכים להקצות חלק מתיק האג"ח גם לחו"ל – השקעה אשר, בין היתר , מאזנת את תיק האג"ח ועשויה לספק הגנה מסוימת גם מהתחזקות של הדולר, דבר שהוא חיוני בעת הנוכחית.
בשוק המקומי, היו הביצועים של האג"ח הקונצרני בשבוע האחרון טובים והתאפיינו בעיקר בעליות. הם תמכו בהמלצה שלנו
מהתקופה האחרונה לטייב את התיק ולהעלות בדירוגים. ההמלצה הזו נשענת גם על כך שבעתות כלכליות קשות הדירוגים הגבוהים עשויים להתנהג טוב יותר וכן על רקע העובדה שהמרווחים מעל אג"ח ממשלתי בדירוגים הגבוהים קרובים לממוצע ההיסטורי שלהם, בעוד שבדירוגים הנמוכים המרווחים נמוכים יותר משמעותית.
תל בונד תשואות היה המדד שרשם עליות מהנמוכות ביותר באפיק בשבוע האחרון – בעוד שתל בונד 20 עלה ב%0.38 ותל בונד 40 ב-%0.19, מדד התשואות עלה ב-%0.17. גם בסיכום חודשי תמונת המצב דומה, כאשר תל בונד 20 עלה מתחילת החודש ב-%0.62, תל בונד 40 בכ-%0.5 ותל בונד תשואות ב-%0.34. אנו ממשיכים להמליץ לשמור על רמת דירוגים גבוהה יותר – למרות התיקון.
3. תיק השקעות – באג"ח יותר שקלים, במניות יותר חו"ל להערכתנו, הריבית לא עומדת לעלות בטווח הנראה לעין ולעת עתה גם לא נראה איום משמעותי מדי מכיוון הגירעון בתקציב הממשלה (בשלב זה) וגיוסי הממשלה (במיוחד לאור הפדיונות הצפויים בתקופה הקרובה) .
על רקע הדברים האלה, אנו ממליצים בתיק האג"ח להקצות יותר לשקלים מאשר לצמודים. אנו ממשיכים להמליץ על חשיפה למח"מ סינתטי באפיק הממשלתי השקלי, אך גם בצמוד, לאור הערכתנו כי תחזיות האינפלציה ימשיכו לרדת ולא יעלו, למרות רמתן הנמוכה ממילא כרגע.
ברמת התשואות האבסולוטית הנמוכה יחסית, האפיק הקונצרני ממשיך לתת תשואה עודפת נאותה והמרווחים בדירוגים הגבוהים והבינוניים סבירים בהשוואה היסטורית של השנים האחרונות. ככל שנמשכות ההפתעות החיוביות בעונת הדו"חות הכספיים, נמשכות גם הסיבות להמשיך להגדיל חשיפה למניות בחו"ל על חשבון החשיפה המקומית.