מאקרו ישראל.
נתוני הצמיחה לאחור עודכנו כלפי מעלה, אך הנתונים השוטפים היו חלשים
נתוני הצמיחה לרבעון הראשון עודכנו מ-2.7% ל-2.9%. לעומת זאת, הנתונים השוטפים של סחר חוץ היו מאכזבים.
יצוא
הסחורות ירד בשלושת החודשים של הרבעון השני לעומת הרבעון הראשון ב-9.4%. הירידה
ביצוא
הינה רוחבית ואינה מתמקדת בענפים ספציפיים.
מלבד נתוני
היצוא
השליליים, האינדיקאטורים הכלכליים האחרים במשק היו מעורבים. מספר משרות פנויות עלה בחודש יוני לרמה כמעט הגבוהה ביותר בשנים האחרונות. מנגד, לאחר מגמת עלייה בחצי השנה האחרונה, מדד מנהלי הרכש של בנק
הפועלים
ירד בחודש יוני בשיעור
חד
ל-48.9. רמה זו מצביעה על התכווצות במגזר התעשייתי. יש לציין שהמדידה בוצעה לפני המבצע בעזה ולכן אי אפשר להאשים את המצב הביטחוני בירידה.
במאזן השיקולים, להשארת הריבית ללא שינוי יש סיכוי יותר גבוה
הנתונים הכלכליים במשק שמתייחסים לחודש יולי ואולי גם לאוגוסט, יושפעו מהמבצע בעזה והתמונה תהיה עוד יותר לא ברורה, מה שיקשה על בנק ישראל לקבל החלטות. כעת, עם הנתונים שיש בידו, בנק ישראל צפוי להערכתנו להותיר את הריבית ללא שינוי.
השיקולים נגד הורדת הריבית:
השקל אומנם ממשיך להיות חזק, אך בנק ישראל מעריך שהכוחות המחזקים את שע"ח הינם ריאליים ולכן הורדת הריבית לא אמורה להשפיע משמעותית.
הפעילות הכלכלית בעולם מתאוששת .
הצמיחה לרבעון הראשון עודכנה כלפי מעלה.
המשך עלייה במחירי הדירות והיקף גדול של המשכנתאות.
מדד המחירים היה גבוה במקצת מהתחזיות, כאשר ציפיות האינפלציה לטווח ארוך עדיין נמצאות מעל אמצע יעד האינפלציה.
נתוני שוק העבודה ממשיכים להיות חיוביים.
שיקולים בעד הורדת הריבית:
אם המבצע בעזה יהיה ממושך וישפיע מעבר לפגיעה זמנית בפעילות, בנק ישראל עשוי להחליט על הורדת הריבית.
הנתונים השוטפים במשק, כולל נתוני
היצוא
והצריכה הפרטית, ממשיכים להיות חלשים.
למרות שמדד המחירים היה גבוה מהתחזית, קצב העלייה השנתי במדד המחירים של המוצרים והשירותים הלא סחירים, להם מייחס בנק ישראל חשיבות מיוחדת, ירד ל-1.4% בחודש יוני, לעומת 2% בחודש מאי ו-2.5% במרץ.
יש לציין, שעד החלטת הריבית יתפרסמו מספר נתונים על מצב המשק המקומי והעולמי, כולל עדכון תחזיות הצמיחה של קרן המטבע הבינלאומית שעשויים להטות את מאזן השיקולים.
מאקרו עולם.
סין מציגה נתוני צמיחה שמכים את הציפיות, אך נראה שהבעיות בכלכלתה לא נפתרות
סין דיווחה על צמיחה של 2% ברבעון השני לעומת ציפיות לצמיחה של 1.8% וצמיחה של 1.4% ברבעון הקודם. קצב זה מביא את הצמיחה השנתית בסין ל-7.5%, רמה גבוהה יחסית נוכח חשש לגלישה של הצמיחה בסין מתחת ל-7%.
אולם, אם נבחן את הנתונים "הגולמיים", כגון נתוני שינוע מטענים ותנועת נוסעים או ייצור חשמל בסין, נגלה שהם מצביעים על האטה חריפה בפעילות.
מספר הערים בהן נרשמה ירידה חודשית במחירי הנדל"ן בסין קפץ מ-2-3 לפני שלושה חודשים ל-55 בחודש יוני. במקביל, ניכרת ירידה במכירות הדירות. חולשה כה ניכרת בשוק הנדל"ן שמהווה את אחד ממנועי הצמיחה העיקריים של סין אינה מתיישרת עם נתוני הצמיחה.
הרשויות משמרות את הצמיחה ע"י המשך הגדלת אשראי. כפי שהתפרסם בשבוע שעבר, סך האשראי בסין ממשיך לגדול בקצב גבוה. גידול או האטה באשראי מוביל בפער של כחצי שנה לעלייה או האטה בצמיחה הכלכלית בסין. לפיכך, העלייה האחרונה באשראי מראה שהצמיחה בסין תתוחזק ברמה יחסית גבוהה גם בהמשך השנה.
יחד עם זאת, הצמיחה שממשיכה להיות נתמכת ע"י גידול באשראי מעידה שסין לא
באמת
עוברת מצמיחה שמונעת מהשקעות ממונפות לצמיחה מובלת ביקושים פנימיים. מעבר זה צריך לבוא לידי ביטוי בירידה בקצב הצמיחה ובהיקף המינוף בכלכלה. אחרת, הסיכון של ניפוץ מהיר ולא מבוקר של בועות פיננסיות תוך פגיעה קשה בפעילות המשק ימשיך להתגבר.
ארה"ב ממשיכה להציג נתונים כלכליים חיוביים
הנתונים בארה"ב היו בסה"כ חיוביים. המכירות הקמעונאיות היו אומנם נמוכות מהתחזית, אך כמו בתקופה האחרונה, עודכנו כלפי מעלה לחודשים הקודמים, מה שמשקף מגמת האצה בפעילות. גם קצב הצמיחה השנתי בייצור התעשייתי מצביע על הרחבת פעילות.
נתוני התחלות הבנייה ואישורי הבנייה היו חלשים משמעותית מהתחזית. אולם, נציין בהקשר אליהם שתי נקודות. קודם כל, סך התחלות בנייה נמוכות בחודש יוני נבעו מהירידה החדה והחריגה שנרשמה באזור הדרום. ביתר
האזורים
התחלות הבנייה עלו.
שנית, המדד החודשי המשקף את המצב בענף הבנייה שפרסמה התאחדות חברות הבנייה בארה"ב בשבוע שעבר היה גבוה מהתחזית, במיוחד הרכיב שמשקף ציפיות למכירות עתידיות. מדד זה מהווה אינדיקאטור מוביל לנתוני התחלות הבנייה בפועל.
שווקים.
המבצע בעזה גרם לביצועים עודפים של אפיקי השקעה בישראל, מצב שלא נראה כל כך הגיוני
ניסיון המבצעים הצבאיים הקודמים שכנע יותר מדי את המשקיעים. מאז תחילת המבצע בעזה, השווקים בישראל מצטיינים לטובה כמעט בכל אפיק. למרות שעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל הייתה בין הגבוהות בעולם מאז תחילתו של "צוק איתן", השקל היה אחד המטבעות החזקים ביותר באותה התקופה ותשואת האג"ח ל-10 שנים ירדה בשיעור כמעט הגדול ביותר בקרב המדינות העיקריות בעולם.
יותר מכך, לאחר שבוע של המבצע בעזה מציג שוק המניות המקומי את הביצועים הטובים ביותר מאז תחילתו של "צוק איתן" בהשוואה לשוק המניות האמריקאי, האירופאי או השווקים המתעוררים. גם מדד תל בונד 60 הציג ביצועים עודפים על פני האג"ח בדירוג השקעה בארה"ב ובאירופה. אומנם, חשוב לציין שהוא ירד לפני תחילת המבצע.
אנחנו מסכימים שלא צריכים לעשות מכירה פזיזה של ניירות ערך בגלל מבצע צבאי. יחד עם זאת, מלחמה זאת גם לא בדיוק סיבה טובה לקניות. ככל שהזמן עובר והמבצע מתארך, הסיכונים עולים.
ציפיות האינפלציה גבוהות מדי
מדד המחירים שהיה גבוה במקצת מתחזיות השוק תמך באפיק הצמוד אשר הציג ביצועים עודפים על פני השקלי.
הורדנו את התחזית למדד של חודש יולי ל-0.2% והתחזית ל-12 חודשים נותרה על 1%.
המלחמה בדרום יכולה לשבש בצורה משמעותית את ההתנהגות הרגילה של המדד. מניסיון של מלחמות שנמשכו יותר זמן, כגון מלחמת לבנון השנייה ועופרת יצוקה, ניתן ללמוד שבזמן המלחמות האינפלציה הייתה נמוכה ממה שהיא הייתה בדרך כלל באותה תקופה.
ההתפתחויות האחרונות דווקא פועלות לירידה באינפלציה. מחיר הנפט מסוג Brent רשם ירידה של כ-3% מתחילת החודש. כמו כן, בתקופה האחרונה נרשמה ירידה חדה במחירי הסחורות החקלאיות בעולם שצפויה להשפיע על מחירי המזון בישראל בחודשים הבאים. הפער הגבוה בין ציפיות החזאים לשנה הקרובה (1.3%) לבין האינפלציה שהייתה ב-12 החודשים האחרונים (0.5%) מעיד שהשוק מתמחר בצורה יחסית נדיבה את הסיכון האינפלציוני.
האפיק הקונצרני.
האזהרות של הנגידה האמריקאית אשר חזרה בעדותה בפני קונגרס בשבוע שעבר על הערכתה שהאג"ח הקונצרניות בדירוגים נמוכים וההלוואות הממונפות אינן משקפות סיכון השקעה, התחילו להשפיע. באג"ח הקונצרניות מתחת לדירוג השקעה בארה"ב נרשמו ירידות שערים חדות יחסית.