עיקרי הדברים:
- מבצע 'צוק איתן' וההסלמה הביטחונית משפיעות על השוק בטווח קצר בלבד. אולם ההידרדרות הביטחונית תופסת את השוק בנקודה רגישה של שינוי כיוון ועשויה להאיץ תהליכים של עליית תשואות ומרווחים ותיקון בשוק המניות. יש לזכור שאירועים מסוג זה נוטים להשפיע על השוק בטווח הקצר מאוד בלבד (שעות עד ימים) ולאחר מכן השוק חוזר למסלולו הכלכלי. יחד עם זאת, הימשכות המבצע תביא להשפעה גם על הכלכלה הריאלית.
- נתונים חיוביים מגיעים מארה"ב ומחזירים את האופטימיות בשווקים. ההודעה על צמצום והפסקה צפויה של ההזרמות לשוק מעידה על עוצמת השיפור הכלכלי.
- באירופה נתונים מעורבים מעלים שוב את החשש שמשבר החוב של 2011 עדיין איתנו ועשוי להשפיע על כלכלות בגוש בשנים הקרובות. אירופה וגרמניה ממשיכות להוביל בנתונים ובביצועים ומהוות יעד השקעה מועדף באירופה.
- הפלת המטוס המלזי ע"י הרוסים באוקראינה עשויה להוביל להקשחת הסנקציות על רוסיה ולהחרפה מחודשת במשבר הרוסי אוקראיני. לצד משבר זה על מדינות המערב להתמודד גם עם המשבר בעירק. שני אירועים שיש ביכולתם להשפיע על הכלכלה העולמית ובעיקר להשפיע על מחירי האנרגיה בעולם.
- אגרות החוב הממשלתיות ממשיכות לנוע קדימה על רקע הריבית הנמוכה, הנזילות הגבוהה בשווקים והיעדר האלטרנטיבות. יחד עם זאת מומלץ לצמצם סיכונים בדרך של הורדת המח"מ.
- מדד הפחד (VIX) שהומצא ע"י פרופ' דן גלאי (יו"ר סיגמא בית השקעות) בשנות ה-80 נסחר ברמות נמוכות גם בישראל וגם בארה"ב וזאת למרות עליות בשבוע האחרון. המשמעות היא כי הפעילים בשוק לא צופים לירידות שערים בטווח של חודש-חודשיים קדימה.
המלצות עיקריות:
1. מומלץ לצמצם מח"מ לטווח של 3-3.5
2. חשיפה מניתית ברמה גבוהה אך לא מקסימלית מחשש למימושים בשווקים ואפשרות לניצול הזדמנויות. חשיפה מומלצת של כ-80%-85% מהמדיניות.
3. אג"ח קונצרני סביב דירוג A אחרי בחינה סלקטיבית של הנייר ושימת דגש מיוחד על מרווח הסיכון והתשואה לפדיון.
4. הגדלת רכיב ריבית משתנה בתיקים.
5. הסטת רכיב מהתיק לנזילות וכניסה להנפקות וניצול הזדמנויות בשוק.
סיכום שבועי לשוק ההון 22.06.14-26.06.14
כללי
מנתוני בנק ישראל עולה כי תחזית האינפלציה במשק הישראלי היא 1.5% בחישוב שנתי. נזקי מבצע 'צוק איתן' לענף התעשייה מוערכים עד כה ב-345 מיליון שקלים לפחות וזאת בנוסף לנזק שמוערך במאות מיליוני שקלים לעסקים הקטנים. בקניונים צפויה ירידה חדה בפדיונות באזור הדרום והמרכז. נתוני סחר החוץ לחודש יוני העלו תמונה עגומה ונראה כי ההאטהבצמיחת המשק הישראלי מתחזקת. עם זאת חדשות טובות הגיעו מהלמ"ס אשר עדכן, כצפוי, את נתוני הצמיחה לרבעון הראשון ל2.9% לעומת הערכה ראשונית של 2.1%.
למרות הנתון החיובי מהלמ"ס לדעתנו יש לעדכן מטה את תחזית הצמיחה של המשק הישראלי בעקבות מבצע 'צוק איתן'. להערכתנו המבצע עלול לפגוע בצורה ממשית בדוחות הכספיים לרבעון השלישי של חברות רבות במשק הישראלי. אנו צופים החלשות משמעותית בענף הצריכה והקמעונאות ופגיעה ממשית בסקטור התיירות הישראלי שהשפעות המבצע יהיו מורגשות לפחות עד תום שנת 2014.
הדולר לא מצליח להתחזק בצורה משמעותית בגזרת המט"ח המקומי ובסוף השבוע עמד על רמה של 3.42 וזאת כאשר מבצע 'צוק איתן' עדיין מתנהל. מצב זה שונה לעומת מבצע 'עמוד ענן' לדוגמא אשר התרחש בנובמבר 2012 ובמהלכו הדולר התחזק לאורך המבצע והתחיל את מהלך הירידה שלו, אשר נמשך עד היום למעשה, רק בתום המבצע. בנוסף בנק ישראל ממשיך בניסיונותיו הנואשים לפחת את השקל ורכש במהלך יום חמישי כ-300 מיליון דולר.
ארגון המדינות המתפתחות ה-BRIC, אשר מאגד בתוכו 43% מאוכלוסיית העולם ו-20% מהתפוקה הכלכלית בעולם, הקים גוף פיננסי אשר יתמוך בעיקר בפיתוח תשתיות. מטרת הבנק, אשר בסיסו יהיה בסין, היא לערער על הדומיננטיות של מדינות המערב בקביעת סדר היום הכלכלי העולמי דרך הבנק העולמי וקרן המטבעהבינלאומי. זהו הישג משמעותי ראשון של מדינות ה-BRIC מאז הקמת הפורום ב-2009.
נתוני הצמיחה בסין היו טובים מהצפי הראשוני ועמדו על 7.5% במהלך הרבעון השני של 2014. הממשל הסיני נוקט באמצעים מרחיבים על מנת לשמור על שיעורי צמיחה גבוהים וניתן לראות שצעדים אלה מורגשים גם בטווח הקצר. נתוני מאקרו טובים נוספים פורסמו בענפי התעשייה והמכירות הקמעונאיות, מנגד פורסמו נתוני מאקרו על התקררות בשוק הנדל"ן הסיני.
יש לעקוב אחר ההתפתחויות שנובעות מהתרסקות המטוס המלזי ביום חמישי בערב אשר בין היתר יכולות לכלול הידוק הסנקציות על רוסיה ואזורי הבדלנים הפרו-רוסים במזרח אוקראינה.
ארה"ב
נשיאת הפד האמריקאי, ג'נט ילן, ציינה בנאומה ביום רביעי כי הכלכלה האמריקאית נמצאת במצב סביר אך מנגד יש להיזהר מבועות בסקטור המדיה החברתית והטכנולוגיה. ילן אמרה כי החששות בנוגע ליציבות של המערכת הפיננסית מוגזמים אך מנגד ההתאוששות הכלכלית עדיין תלויה בעזרתו של הפד. בנוגע לעליית ריבית עתידית ילן ציינה כי היא תהיה זהירה בנוגע למדיניות המוניטרית משום שבעבר ארה"ב ראתה התאוששויות כוזבות. אנו מסיקים מכך שבתום תכנית ה-QE, אשר צפויה להיפסק באוקטובר, הריבית לא תעלה למשך תקופה של מספר חודשים.
נתוני מאקרו מעורבים פורסמו השבוע בארה"ב אשר מתכתבים למעשה עם דבריה של הנגידה ילן בנוגע לצמיחה הלא יציבה בארה"ב. ירידה חדה מהצפוי של 9.3% נרשמה בקצב התחלות הבניה בארה"ב במהלך חודש יוני לקצב שנתי של 893 אלף. הנתונים מהווים אכזבה קשה וזאת לאור תחזיות האנליסטים שצפו עליה של 1.9%. בנוסף, אישורי הבניה ירדו ב-4.2% במהלך חודש יוני. לעומת זאת מספר תביעות האבטלה הראשוניות עלו על הציפיות הראשוניות וירדו ל-302 אלף דרישות, הנתון הנמוך ביותר מתחילת אפריל.